Naravno, to je sve tako kao sto ti govoris i ja se s tobom slazem. Svako ko se iole razumije u neke pravne stvari, zna o cemu pricas/pricamo... No ljudi ipak gaje neku nadu. Gajim je i ja, potajno.Valencia je napisao/la: 1. Fifa i Uefa ne mogu nista ukinuti, mogu jedino suspendovati sto su i uradili.
2. Ne mogu oni nikome nista zabraniti, nemaju oni nikakva prava u BiH, nemaju ovlasti, kao sto recimo ima OHR. Oni jedino mogu suspendovati savez koji radi mimo njihovih propisa i pravila.
3. To nije njihova nadleznost, to je u nadleznosti NSBiH. Oni ne mogu suspendovati Boraci i Siroki iz PLBiH, ali im teoretski mogu zabraniti ucesce u evropskim takmicenjima. Al' nema osnova da oni to urade, a i da ima, oni to ne bi uradili. Unutrasnje probleme treba rjesavati NSBiH, a ne Fifa i Uefa. Oni nece suspendovati nikog pojedinacno, nego sve kolektivno. Dakle, Borac = NSBiH, Siroki = NSBiH, Sarajevo = NSBiH,...
4. Njemu kao licnosti ne mogu nista, mogu samo suspendovati njegovu organizaciju. A i nema osnova da se suspenduje samo njega, a postede njegove (manje-vise) jednako kompromitovane kolege.
5. Ovo su pusti snovi. Od ovog nema nista, makar ne u narednih 10 godina (ako ne dodje do drasticne promjene na politickoj sceni). Fifa i Uefa moge zahtjevati, ali ne mogu naredjivati. Ovo je vec u domenu politike. Kada na politickoj sceni dodje (ako dodje) do ujedjinjenje i unitarizacije, onda ce doci i u fudbalu. Nerealno je ocekivati da sport ide ispred politike i da se sportski interesi stavljaju ispred politickih.
6. Ne bih se slozio da je zdrava, al' eto,.. Slazem se da srpski i hvatski predstavnici nisu previse dobronamjerni kada je BiH fudbal u pitanju, ali ni bosnjacki predstavnici ne zaostaju bas previse. Svi se oni dusmanski odnose prema PLBiH i omladinskim takmicenjima,.. Boli njih neka stvar za PLBiH,.. Za reprezentacijom opet malo mare, jer im je ona izvor prihoda. Sve u svemu, tuga,..
7. Trebamo mi brinuti o sebi, a ne o susjedima. Nemamo mi nista od suspenzije Srbije i Hrvatske.
Dakle, ono sto je teoretski moguce (i ono sto, ja mislim, FIFA i UEFA zele) je da se formira paralelna institucija koja bi predstavljala "novi" savez. Ovaj savez je koncipiran kao sportsko udruzenje od javnog interesa. Dakle, i ovaj novi savez bi to bio. Samo osnivanje po sebi nosi odredjene probleme. Da bi taj savez imao funkciju, onda bi morao imati podrsku entitetskih saveza, jer je u suprotnom suvisan. Sta ce ti nekakav savez pod koji nece pristupiti npr. nijedan klub iz rs. Dakle, taj savez ne bi imao svoju svrhu. Dalje, problem je da li ce ministarstvo uopste odobriti jos jedan savez sa istim ili slicnim imenom i istom svrhom. Ako mene pitate, nece, no ja ne poznajem toliko nase zakonodavstvo.
Dakle, uopste je problem osnovati novi savez sve dok legalno postoji stari. Nije dakle slucajno to sto glavesine nisu kolektivno podnijele ostavke ili to sto se savez nije sam raspustio... Jos uvijek oni imaju sve u rukama i diriguju situaciju.
Fifa suspenzijom moze samo vrsiti indirektnu represiju (nesto kao embargo, izolacija itd), no ne moze ovdje donositi legalne odluke, jer nema legitimitet. FIFA jedino moze preko "svojih" ljudi koji su ovdje pokusati posredovati nesto... No ja zaista ne vidim nacin da FIFA nesto ovdje moze samovoljno raditi, to bi zaista bio presedan...
Kazem, jedini put bi bio paralelni savez(i), kojem bi pristupili svi klubovi po osnivanju i tako mu dali podrsku i legitimitet. Onda bi taj savez FIFA mogla primiti u clanstvo i time bi ovaj sadasnji savez ostao bez funkcije, jer bi izgubio i internu kontrolu nad klubovima. No posto su vecinom ljudi iz saveza nekakvi igraci politickih stranaka, i to onih koje drze pozicije u ministarstvima i dalje, onda ne sumnjam da ce naci vec nacin da sprijece konstitutiranje paralelnog saveza...
Naravno, postoji i opcija da ova garnitura svojevljno ode i prepusti novima svoja mjesta tj fifinim ljudima... No imajuci u vidu protekle godine, takvo nesto je ravno naucnoj fantastici...
Dakle, rezime je slijedeci:
Osim ako se ne desi nesto spektakularno, ja ne ocekujem nekakve temeljne promjene, vec da ce postojeca garnitura ljudi naci zajednicki jezik i usvojiti statut... To je nasa crna realnost..