Odlicno,koliko smo se lakrdija spasili do sada u ova 4 kola samo.Dosta situacija sto ni sami igraci ne primjete i ne traze VAR vidi i svira se.Jedina zamjerka sto dugo traje,ne moze pregled trajati 4 ili 5 minuta ali dobro dok se naviknunewton_heath_lyr je napisao/la: ↑24 avg 2024, 20:15Ja ne mogu a da ne hvalim ovaj VAR. I primjenu istog.
Suđenje u Premijer ligi BiH - Opća tema
-
- Kontakt:
Re: Suđenje / WWin liga BiH
Sta se ono tamo cuje
Ko to tamo pjesmu pjeva
To heroji idu majko
Navijaci Sarajeva!
Ko to tamo pjesmu pjeva
To heroji idu majko
Navijaci Sarajeva!
-
- Kontakt:
Pa i u ligama petice je u početku pregled VARA trajao tolikoNajvecaRadosti je napisao/la: ↑24 avg 2024, 22:14
Odlicno,koliko smo se lakrdija spasili do sada u ova 4 kola samo.Dosta situacija sto ni sami igraci ne primjete i ne traze VAR vidi i svira se.Jedina zamjerka sto dugo traje,ne moze pregled trajati 4 ili 5 minuta ali dobro dok se naviknu
Kad sa Sjevera pjesmu čuješ ti, dole na terenu srce ostavi a tvoje horde će tebi pjevati i na kraju svijeta tebe bodriti ♥️
Suđenje na početku sezone nije loše, ali se nadam da u NSBiH nisu u fazonu "ovo je odlično", nego da svaki dan rade na greškama i da ove sudije imaju redovne sastanke. Generalno, u nekoj narednoj fazi možda ne bi bilo loše uvesti i par ljudi sa strane koji će korigovati sve u suđenju što nije ok.
Istakao bih nekoliko loših stvari ove sezone.
1. Neke sudije, a naročito pomoćne, uopšte nisu VAR obučene i ne poštuju VAR protokol. Najsvježiji primjer je na utakmici Igman-Široki, drugi gol Širokog, gdje je pomoćnih signalizirao ofsajd čim je pomislio da bi mogao biti. Sreća, glavni sudija nije prekidao igru (rekao bih da su glavni ipak upućeniji), pa je nakon korekcije VAR gol priznat. Ipak, sudija nije čekao kraj akcije. I to nije jedini slučaj, recimo na utakmici GOŠK-Radnik je bilo također toga od strane pomoćnika. Neko mora sugerisati sudijama (pa čak i kažnjavati) da se to ne smije raditi.
2. Super je bila tendencija u prvih nekoliko utakmica da se manje sviraju faulovi. Generalno, sudije bi trebale dobiti instrukciju da puštaju glupe i sitne faulove, te da se čak nametne kao cilj da se prosjek faulova po utakmici svede na recimo 25. Ili 30 u prvoj fazi. Recimo, Bandić je sinoć pretjerao bespotrebno sa sitnim faulovima (nevezano za one krvničke i oštre).
3. VAR prelahko zove i sugeriše penale. Ja bih čak rekao da veliki broj penala koji su korigovani VAR intervencijom nije ni bio, barem ovo što sam ja gledao. Kod nas sad ispada svaka ruka penal. Štaviše, rekao bih da naše sudije sada indiciju VAR-om pretvaraju u penal/faul, bez da se slijedi pravilo da je odluka na terenu dobra sve dok se 100% ne dokaže suprotno. Na prvu: prva dva penala na utakmici Sarajevo-Sloboda su glupost; nit je ono za Slobodu ozbiljno da bi se pričalo o penalu, nit je ona ruka na kontra strani penal igdje na svijetu; penal na Posušje-Sloga je bezveze, bez kamere koja ga dokazuje uopšte i gdje se ne može utvrditi gdje lopta leti, kako pogađ i sl; po meni ni onaj penal za Radnik kontra Veleža jučer nije trebao biti sviran jer sudija nema uvid da li je lopta prvo pogodila igrača Veleža u nogu recimo, a onda ne bi bio penal itd.
Inače, za VAR se mora povećati broj kamera i one se moraju bolje pozicionirati. Ofsajd kamere su sada uglavnom ok, centralne dvije su ok. Kamere iza golova bi morale obavljati bolji posao (i biti prisutne na svakom terenu), ali MORALA bi tu biti još i kamera na suprotnoj strani koja prati igru, baš zbog VAR. To je dosta jednostavno uraditi.
Vidjet ćemo dok se u igru ozbiljnije uključe Zrinjski i Borac kakvo će suđenje biti. Do sada, uz neke greške, ne može se reći da je bitno utjecalo na rezultat igdje.
Istakao bih nekoliko loših stvari ove sezone.
1. Neke sudije, a naročito pomoćne, uopšte nisu VAR obučene i ne poštuju VAR protokol. Najsvježiji primjer je na utakmici Igman-Široki, drugi gol Širokog, gdje je pomoćnih signalizirao ofsajd čim je pomislio da bi mogao biti. Sreća, glavni sudija nije prekidao igru (rekao bih da su glavni ipak upućeniji), pa je nakon korekcije VAR gol priznat. Ipak, sudija nije čekao kraj akcije. I to nije jedini slučaj, recimo na utakmici GOŠK-Radnik je bilo također toga od strane pomoćnika. Neko mora sugerisati sudijama (pa čak i kažnjavati) da se to ne smije raditi.
2. Super je bila tendencija u prvih nekoliko utakmica da se manje sviraju faulovi. Generalno, sudije bi trebale dobiti instrukciju da puštaju glupe i sitne faulove, te da se čak nametne kao cilj da se prosjek faulova po utakmici svede na recimo 25. Ili 30 u prvoj fazi. Recimo, Bandić je sinoć pretjerao bespotrebno sa sitnim faulovima (nevezano za one krvničke i oštre).
3. VAR prelahko zove i sugeriše penale. Ja bih čak rekao da veliki broj penala koji su korigovani VAR intervencijom nije ni bio, barem ovo što sam ja gledao. Kod nas sad ispada svaka ruka penal. Štaviše, rekao bih da naše sudije sada indiciju VAR-om pretvaraju u penal/faul, bez da se slijedi pravilo da je odluka na terenu dobra sve dok se 100% ne dokaže suprotno. Na prvu: prva dva penala na utakmici Sarajevo-Sloboda su glupost; nit je ono za Slobodu ozbiljno da bi se pričalo o penalu, nit je ona ruka na kontra strani penal igdje na svijetu; penal na Posušje-Sloga je bezveze, bez kamere koja ga dokazuje uopšte i gdje se ne može utvrditi gdje lopta leti, kako pogađ i sl; po meni ni onaj penal za Radnik kontra Veleža jučer nije trebao biti sviran jer sudija nema uvid da li je lopta prvo pogodila igrača Veleža u nogu recimo, a onda ne bi bio penal itd.
Inače, za VAR se mora povećati broj kamera i one se moraju bolje pozicionirati. Ofsajd kamere su sada uglavnom ok, centralne dvije su ok. Kamere iza golova bi morale obavljati bolji posao (i biti prisutne na svakom terenu), ali MORALA bi tu biti još i kamera na suprotnoj strani koja prati igru, baš zbog VAR. To je dosta jednostavno uraditi.
Vidjet ćemo dok se u igru ozbiljnije uključe Zrinjski i Borac kakvo će suđenje biti. Do sada, uz neke greške, ne može se reći da je bitno utjecalo na rezultat igdje.
Crveni karton nije pokazan Celiku nakon gledanja VAR snimka? Je li ovo jedina greska sudije na utakmici u korist fc sarajevo? Da cujem objektivne forumase.
Ovo je realno se moglo provuci bez VAR-a, al gledati VAR i ne dati crveni ne znam, da sam ovaj igrač radnika ja bi sam izašao s terena iz protesta.
- newton_heath_lyr
- Kontakt:
Greške.
Glavni trebao produžiti drugo poluvrijeme minimum 8-10 minuta.
Pomoćni od zapadne tribine ,podizanje ofsajda pred sami kraj koji nije bio.
Inače utakmica sama po sebi ,veoma čudna ,sa dosta ofsajda koji su bili nekoliko centimetara.
Inače utakmica sama po sebi ,veoma čudna ,sa dosta ofsajda koji su bili nekoliko centimetara.
BosnaE
Primjer kako se utakmica ne sudi.newton_heath_lyr je napisao/la: ↑30 avg 2024, 22:58Greške.
Ne reci mi hvala to ne tražim od tebe, srce na terenu dovoljno je za mene
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
L'otavo re di Roma F.T.
@Devedesetka najjači forumaš od postojanja foruma!
-
- Kontakt:
Čelik je imao nekoliko situacija trebao je dobiti žuti karton, a svakako crveni za udaranje igrača tu nema dileme. Meni je zapela za oko situacija u 16 m sarajeva gdje igrač sarajeva starta s leđa na igrača radnika udara ga po nogama i djelimično zakači loptu. Start sa dosta intenziteta, po meni potencijalni jedanesterac, po sudijama nedovoljno da se uopšte razmatra, nađu "solomonsko" rješenje pa dosude korner. Po meni ovo je najlošije suđenje ove sezone...
-
- Kontakt:
Moze cim prokomentarisemo ciste penale za nas protiv Sloge i Goska sto Var nije razmatrao i jos jedno 5 nepostojeci ofsajda danas na nasu stetu
Sta se ono tamo cuje
Ko to tamo pjesmu pjeva
To heroji idu majko
Navijaci Sarajeva!
Ko to tamo pjesmu pjeva
To heroji idu majko
Navijaci Sarajeva!
Znaci crveni je trebao biti.
Postao/la 19vendetta87 » 14 sep 2024, 22:48
Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)
Samo Allah zna koliko smo ja i moja porodica sretni (Sarajevo igralo 2:2 sa Posušjem)
Kao što sam pisao u prethodnom velikom postu, nastavljaju se iste greške. Prva je nepoštovanje VAR protokola dizanjem ofsajda prije vremena (bez obzira je li ili nije, jer to nismo ni vidjeli na kraju), a druga je užasno slaba nadoknada (2 puta VAR po 3+ minuta, mnogo izmjena, jedno valjanje igrača Sarajeva, onako na prvu). Štaviše, u toj nadoknadi padne gol, pa se ni ne igra više od 2 minute, ali eto.
Crveni Čeliku ispravna odluka sudije. Prvo, odluka na terenu je žuti karton za start i ona ostaje validna sve dok VAR ne ponudi očit dokaz da je drugačije. Mnogi ovo ne shvataju. Plastičan primjer: Kamera prikazuje igrača X od kojeg se ne vidi igrač Y. Igrač Y pada i razbijeni su mu svi zubi. Očigledno je da ga je neko razvalio, ali to se ne vidi na kameri. Sudija NE MOŽE i NE SMIJE ovo kazniti, jer to ne vidi na VAR. To je, prije svega, problem činjenice da se s malo kamera rade utakmice naše lige. Ali, odluka ne smije biti donesena na osnovu pretpostavke, na osnovu mišljenja itd. (Na terenu još i može, pregledom VAR snimke ne može)
Druga stvar, kada zanemarimo ovo iznad, jeste da Čelik nije udario igrača Radnika. Ne može se ocjenjivati intencija ili namjera. Jer, s jedne strane igrač nekada ide s namjerom da udari loptu, pa to ne uradi i prekršaj je. S druge strane, možda i ima namjeru da udari protivnika, ali ne stigne i to nije prekršaj. Štaviše, mislim da se ovdje priča generalno prenaglašava, nije Čelik zamahnuo prema protivniku ili nešto slično. Bezveze se forsira priča oko gluposti.
Crveni Čeliku ispravna odluka sudije. Prvo, odluka na terenu je žuti karton za start i ona ostaje validna sve dok VAR ne ponudi očit dokaz da je drugačije. Mnogi ovo ne shvataju. Plastičan primjer: Kamera prikazuje igrača X od kojeg se ne vidi igrač Y. Igrač Y pada i razbijeni su mu svi zubi. Očigledno je da ga je neko razvalio, ali to se ne vidi na kameri. Sudija NE MOŽE i NE SMIJE ovo kazniti, jer to ne vidi na VAR. To je, prije svega, problem činjenice da se s malo kamera rade utakmice naše lige. Ali, odluka ne smije biti donesena na osnovu pretpostavke, na osnovu mišljenja itd. (Na terenu još i može, pregledom VAR snimke ne može)
Druga stvar, kada zanemarimo ovo iznad, jeste da Čelik nije udario igrača Radnika. Ne može se ocjenjivati intencija ili namjera. Jer, s jedne strane igrač nekada ide s namjerom da udari loptu, pa to ne uradi i prekršaj je. S druge strane, možda i ima namjeru da udari protivnika, ali ne stigne i to nije prekršaj. Štaviše, mislim da se ovdje priča generalno prenaglašava, nije Čelik zamahnuo prema protivniku ili nešto slično. Bezveze se forsira priča oko gluposti.
Pitari su u stanju pokusati sve opravdati.
Najlosije sudjenje previse gresaka čudni odluka Vidicemo sta kazu strucnjaci u ponedeljak za ovo sudjenje
-
- Kontakt:

Jasno je da ovdje nema Crvenog kartona, svi oni koji misle da je crveni nikad u životu nisu odigrali imalo fudbala pa makar rekreativnog pa da znaju da ovdje lako može puknut križni ligamenti ili čak i čitava noga može nastradati.
Šta dalje pričati...
Kad sa Sjevera pjesmu čuješ ti, dole na terenu srce ostavi a tvoje horde će tebi pjevati i na kraju svijeta tebe bodriti ♥️
Ne razumijem tvoje razmisljanje...cuj mogli puknuti krizni ligamenti....to nema blage veze s ovim sto je on namjerno pokusao udariti ovog igraca Radnika,e sad sto nije uspio znaci samo zbog toga nije dobio crvni...ovo je pokusaj namjernog ozljedivanja i tu nema price...isto tako se ne slazem za par situacija kod ofsajda mozda je trebao pustiti pomocni do kraja akciju pa da se vidi ondana Varu...uglavnom treba biti subjektivan i realno pisati a ne samo kako za koga neko navija i to braniti...sarajevo19461987 je napisao/la: ↑31 avg 2024, 06:08
Jasno je da ovdje nema Crvenog kartona, svi oni koji misle da je crveni nikad u životu nisu odigrali imalo fudbala pa makar rekreativnog pa da znaju da ovdje lako može puknut križni ligamenti ili čak i čitava noga može nastradati.
Šta dalje pričati...
Prema ovome sto citam ovi su u stanju okriviti igraca radnika sto je pao na njihovog igraca. Zadnja loza moze puci ako se ruzno stane. Krizni ligamenti isto tako. Sve se to moze desiti u cistom duelu i po vasem rezonovanju fudbala to bi trebao biti crveni karton za suprotnog igraca...
Dajte molim vas
Dajte molim vas
Samo zamisliš da se ovo dogodilo njima, tj. da je obrnuta situacija uz nepovoljan rezultat po njih.
Ne bi se moglo opstati.
Ne bi se moglo opstati.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.
Voli te tvoje Sarajevo.
Crveni je trebao dobiti, nije ga dobio. Idemo dalje. Sudijsko uvjerenje da nije za crveni. Ne možeš ga pobiti nikakvim argumentima. Neki drugi sudija bi vjerovatno pokazao crveni karton.
Ofsajd koji je digao, malo je reci smiješan jer je Anđušić krenuo sam na golmana.
Ofsajd kod poništenog gola upitan.
Ostale odluke su ok.
Ofsajd koji je digao, malo je reci smiješan jer je Anđušić krenuo sam na golmana.
Ofsajd kod poništenog gola upitan.
Ostale odluke su ok.
Bruku loših odluka na štetu obje ekipe sinoć, nekim ljudima ni var ne pomaže.
A kaj ti bum rekel, stari, danas kad je sve to jučer znam dvije stvari. Jedna je da postoji grad u kojem sam legenda, a druga da ne kitim zagorske tamburaše ako ne znaju odsvirati „Da ga hoće zabit Matko, joj nano, nanice“.
Trenutno korisnika/ca: Hrammm1921, jurisicduska, pitara i 23 gosta.