svrakino1921 je napisao/la: ↑21 okt 2024, 00:10
avenija je napisao/la: ↑20 okt 2024, 19:32
svrakino1921 je napisao/la: ↑20 okt 2024, 19:16
Sad je put Sarajevo - Banja Luka tako da se ide auto - putem
Auto put Sarajevo - Zenica i onda Zenica - Doboj magistralni put M-17 i onda auto - put Doboj - Banja Luka
Ne ide se više preko Jajca
Sad bi se morali vratit na Lašvansku petlju pa onda za Jajce al nema više šanse za to
Kilometarske su gužve
Uk je kazao da je promjenom pondera u 2023, godini, federalni nivo oduzeo Kantonu Sarajevo 97 miliona KM, dok će u ovoj godini to biti otprilike 115 miliona KM, a u 2025. godini oko 130 miliona KM.
Ako je federalni nivo oduzeo Kantonu Sarajevo u jednoj godini 97 miliona a iduce godine 130 miliona koliko je onda federalni nivo za 18 godina pondera 2 Sarajevu oduzeo od kantona Tuzla, Zenica, Mostar. Je li kanton Sarajevo za 18 godina opljackao Zenicu, Tuzlu, Hercegovinu i Krajinu za nekoliko milijardi KM?
Od 10 kantona, povlaštenu poziciju imaju Kanton Sarajevo, čiji je ponder skoro 2. Zatim, BPK Goražde ima ponder 1,8, Posavski kanton 1,5 i Kanton 10 sa sjedištem u Livnu ima 1,1. Ostalih šest kantona ima koeficijent 1
kaže Duvnjak i dodaje:
- Evo mi se slažemo i složili smo se nakon javne rasprave, da Sarajevu ne treba ukinuti ponder 2 na 1, nego ga treba reducirati da ne bude nagli pad, sa 2 na 1,5, a onda na 1,3 i tu se treba zaustaviti. I mi smatramo isto tako, argumentirali su nam jer daju podršku za određene institucije kulture, za određene sportske reprezentacije od značaja koje nažalost ne finansira država, a trebalo bi. Mi smo to uvažili i stoga smo kazali da ova redukcija pondera ne ide sa 2 na 1, već na 1,5 i u konačnici na 1,3.
Nikakav problem
Al da KS ne daje ništa ili vi preuzmite davanja
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo izdvojilo je 2,75 milion KM za nabavku važne opreme za Klinički centra Univerziteta u Sarajevu i Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš".
Za KCUS izdvojeno je 1.724.000 KM u svrhu omogućavanja digitalizacije patohistologije na ovoj klinici. Oprema sa istom namjenom u vrijednosti od 820.000 KM biće nabavljena za Opću bolnicu „Prim.dr. Abdulah Nakaš“. Takođe, za ovu bolnicu nabavljen je stub za laparoskopiju, te novi oftalmološki mikroskop.
Pustite nas da napravimo od Opće naše bolnice Kantonalnu bolnicu METROPOLA
A vi finansirajte UKC