Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

NoDi80
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la NoDi80 » 28 okt 2024, 20:12

numanumaye22 je napisao/la:
28 okt 2024, 20:03
Asteriks je napisao/la:
28 okt 2024, 15:35
slika
Kod nas je to realno izmedju 35-40 s nimalo pretjerivanja.
Sta fali i ja da nisam vani sigurno bih s roditeljima zivio
Koliko imas po Austriji i Njemackoj bogatasa koji svoju s djecu od 17 do 20 salju vani na studije
Imaju ljudi pare jbg
Mene je iskustvo naucilo da u vecini slucajeva djeca bez roditelja ili s jednim roditeljem najvise doguraju sami
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 28 okt 2024, 20:24

28 okt 2024, 20:10
tuzlak1987 je napisao/la:
28 okt 2024, 20:00
nebeskasila je napisao/la:
28 okt 2024, 19:16
Jel zna neko nesto o pravima radnika. Da li se moram vratiti na posao nakon bolovanja, sef mi kaze da nema mjesta za mene u firmi, a bio sam na bolovanju 2 mjeseca.
Ne vjeruj na rijec.
Ti imas izbor da dolazis na posao i da ako on ne zeli da ti tu radis predlozi sporazumni raskid. Ti mozes odbiti sporazumni i traziti otpremninu ako ti zele dati otkaz.

U suprotnom ako ti on kaze nemoj dolaziti, a ti se ne pojavis tri dana u nizu. On ti moze dati otkaz bez da ti isplati ista.

Sad naravno ne znam jeste li vi u ok odnosima i jel on to stvarno misli ali ako ti se radi idi pod svaku cijenu da dodjes na posao prvi dan nakon bolovanja.
Kakva otpremnina, bolje da provjeri jel prijavljen uopste i ako da, otkad. Jer da je, ne bi smio ni spomenut gazda takvo nesto.
Pa prijavljen sam ovo vrijeme dok sam bio na bolovanju, e sad belaj je hoce me odjaviti sad 01.11.
to me zanima da li me smije odjaviti, a imam ugovor za stalno i sam sam mu napisao da mogu poceti raditi 01.11 , da sam zakljucio bolovanje

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 28 okt 2024, 20:34

28 okt 2024, 20:24

Ne vjeruj na rijec.
Ti imas izbor da dolazis na posao i da ako on ne zeli da ti tu radis predlozi sporazumni raskid. Ti mozes odbiti sporazumni i traziti otpremninu ako ti zele dati otkaz.

U suprotnom ako ti on kaze nemoj dolaziti, a ti se ne pojavis tri dana u nizu. On ti moze dati otkaz bez da ti isplati ista.

Sad naravno ne znam jeste li vi u ok odnosima i jel on to stvarno misli ali ako ti se radi idi pod svaku cijenu da dodjes na posao prvi dan nakon bolovanja.
Kakva otpremnina, bolje da provjeri jel prijavljen uopste i ako da, otkad. Jer da je, ne bi smio ni spomenut gazda takvo nesto.
Pa prijavljen sam ovo vrijeme dok sam bio na bolovanju, e sad belaj je hoce me odjaviti sad 01.11.
to me zanima da li me smije odjaviti, a imam ugovor za stalno i sam sam mu napisao da mogu poceti raditi 01.11 , da sam zakljucio bolovanje
Pojavi se ti na poslu obavezno. Ovo što tuzlak kaže, ako se ne pojaviš par dana, nezz tačno koliko, teža povreda radne obaveze i otkaz. Ovako ako je tehnološki višak ili šta već onda ide lagano keš kolica :D
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 28 okt 2024, 21:00

VivaLaStella je napisao/la:
28 okt 2024, 20:34

Dobro da ste mi to rekli, tako da lagano u petak ili ponedjeljak odem na posao, pa nek mi napismeno napise da nema mjesta za mene, da sam rezerva, pa ako bi i dao otkaz slobodno, ne smeta mi to, jer sam sam planirao dati otkaz za mjesec, ali eto on me pravi tako budalom

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 28 okt 2024, 21:09

28 okt 2024, 21:00

Dobro da ste mi to rekli, tako da lagano u petak ili ponedjeljak odem na posao, pa nek mi napismeno napise da nema mjesta za mene, da sam rezerva, pa ako bi i dao otkaz slobodno, ne smeta mi to, jer sam sam planirao dati otkaz za mjesec, ali eto on me pravi tako budalom
Nemoj ici u petak

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 28 okt 2024, 21:15

nerkolfc je napisao/la:
28 okt 2024, 21:09

Nemoj ici u petak
Ponedjeljak cu, petak je praznik, samo ne spada li vikend u ta tri dana

Gisada
Kontakt:

Post Postao/la Gisada » 28 okt 2024, 21:18

Zalosno je koliko se u ovoj drzavi svijet nervira zbog bolovanja, otkaza i crkavice. Sreca nemam tih problema. 3500 plata, mocno auto, ugovor za stalno, najbolji radnik u firmi.

LjumanM95
Kontakt:

Post Postao/la LjumanM95 » 28 okt 2024, 21:28

Informacije radi, može nekom zatrebati, poslodavac vam ne smije otkazati ugovor za vrijeme privremene spriječenosti za rad (bolovanja) zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti, čak ni kada je u pitanju ugovor o radu na određeno vrijeme. Takav otkaz će uvijek na sudu biti uspješno osporen i presuda će glasiti u korist radnika.

Također, jako je bitno znati da vas u pismenoj formi mora obavijestiti o otkazu i razlozima istog, te vam ostaviti primjeren rok za odgovor (odbranu i iznošenje svega što vam ide u korist). Rok nije propisan zakonom, već uglavnom kolektivnim ugovorom ili internim aktima poslodavca, ali je većinom 8 dana. Prigovor na takvu odluku i na bilo kakve stvari i prava vezana za radni odnos uvijek strogo u pismenoj formi na protokol poslodavca (sekretarica ili ko je već zadužen za prijem). Ako poslodavac ne ispoštuje ovu obavezu, takav otkaz je uvijek nezakonit i presuda glasi u korist radnika.

I još što je bitno jeste da je teret dokazivanja postojanja opravdanog razloga za otkaz uvijek na poslodavcu. A ako ste otpušteni kao tehnološki višak, godinu dana se na tom radnom mjestu ne smije zaposliti druga osoba, prije nego što vama ponudi takav ugovor.

Edit: Zaboravio sam napisati, da u slučaju vašeg otkaza ili sporazumnog raskida ugovora, nemate pravo ni na otpreminu ni na naknadu za slučaj nezaposlenosti.
Zadnja izmjena: LjumanM95, dana/u 28 okt 2024, 21:43, ukupno mijenjano 1 put.
Ja pogođen nisam, ni umro ni pao, samo sam morao skočiti dole, nastaviću tačno tamo gdje sam stao, izroniće stari za one što ga vole... FKBB 1947

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 28 okt 2024, 21:35

U njemačkoj ti ga lagano špici na bolovanju
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 28 okt 2024, 21:45

Ma skonto te lik da glumis i svakako planiras ici.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 28 okt 2024, 22:38

nerkolfc je napisao/la:
28 okt 2024, 21:09

Nemoj ici u petak
Može , ali poslije džume :D

Angažuj ti advokata , otkaz ti može dati dok si na bolovanju . Tužiš ga , ne radiš dok to sve traje i kada presude u tvoju korist dobiješ sve plate kao da si radio plus te mora vratiti na posao . Onda fino sjedneš i nagodiš se sa njim za visinu otpremine , da se ne ljubite ...
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 28 okt 2024, 22:44

Ne vjeruj na rijec.

Ako imaš ugovor za stalno onda ti ne može ništa osim da ti ponudi otpremninu u visini tri plate.

Meni i kolegi su na prošlom poslu namjestili i doveli nas u situaciju da idemo na sud ili da uzmemo tri plate u vidu otpremnine. Obojica prihvatili i našli druge poslove.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 28 okt 2024, 22:50

LjumanM95 je napisao/la:
28 okt 2024, 21:28
Informacije radi, može nekom zatrebati, poslodavac vam ne smije otkazati ugovor za vrijeme privremene spriječenosti za rad (bolovanja) zbog povrede na radu ili profesionalne bolesti, čak ni kada je u pitanju ugovor o radu na određeno vrijeme. Takav otkaz će uvijek na sudu biti uspješno osporen i presuda će glasiti u korist radnika.

Također, jako je bitno znati da vas u pismenoj formi mora obavijestiti o otkazu i razlozima istog, te vam ostaviti primjeren rok za odgovor (odbranu i iznošenje svega što vam ide u korist). Rok nije propisan zakonom, već uglavnom kolektivnim ugovorom ili internim aktima poslodavca, ali je većinom 8 dana. Prigovor na takvu odluku i na bilo kakve stvari i prava vezana za radni odnos uvijek strogo u pismenoj formi na protokol poslodavca (sekretarica ili ko je već zadužen za prijem). Ako poslodavac ne ispoštuje ovu obavezu, takav otkaz je uvijek nezakonit i presuda glasi u korist radnika.

I još što je bitno jeste da je teret dokazivanja postojanja opravdanog razloga za otkaz uvijek na poslodavcu. A ako ste otpušteni kao tehnološki višak, godinu dana se na tom radnom mjestu ne smije zaposliti druga osoba, prije nego što vama ponudi takav ugovor.

Edit: Zaboravio sam napisati, da u slučaju vašeg otkaza ili sporazumnog raskida ugovora, nemate pravo ni na otpreminu ni na naknadu za slučaj nezaposlenosti.
Prije par mjeseci tadašnjem kolegi je istekao ugovor, nisu mu htjeli produžiti dalje. Npr. ugovor mu je trajao do 31.3. a javili su mu 1.4. da više nije uposlenik. Znači da je imao pravo da ih tuži ? I haj se ti goni sa likom koji ima milijarde.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

LjumanM95
Kontakt:

Post Postao/la LjumanM95 » 28 okt 2024, 23:00

Derdiyok je napisao/la:
28 okt 2024, 22:50
LjumanM95 je napisao/la:
28 okt 2024, 21:28

Prije par mjeseci tadašnjem kolegi je istekao ugovor, nisu mu htjeli produžiti dalje. Npr. ugovor mu je trajao do 31.3. a javili su mu 1.4. da više nije uposlenik. Znači da je imao pravo da ih tuži ? I haj se ti goni sa likom koji ima milijarde.
Ne, u tom slučaju ugovor prestaje samim protekom roka ugovora o radu na određeno vrijeme i isključivo ovisi o volji poslodavca da li će ponuditi zaključenje novog ugovora o radu. Ovo što si boldirao se odnosi na prijevremene otkaze ugovora o radu na određeno vrijeme ili ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

Jedino ukoliko je po ugovorima o radu na određeno radio u prethodne 3 godine bez prekida (do 60 dana), onda bi imao osnova za tužbu jer bi mu se ugovor u tom slučaju smatrao kao ugovor na neodređeno.
Ja pogođen nisam, ni umro ni pao, samo sam morao skočiti dole, nastaviću tačno tamo gdje sam stao, izroniće stari za one što ga vole... FKBB 1947

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 28 okt 2024, 23:04

Derdiyok je napisao/la:
28 okt 2024, 22:44

Ako imaš ugovor za stalno onda ti ne može ništa osim da ti ponudi otpremninu u visini tri plate.

Meni i kolegi su na prošlom poslu namjestili i doveli nas u situaciju da idemo na sud ili da uzmemo tri plate u vidu otpremnine. Obojica prihvatili i našli druge poslove.
Pa prihvatio bi i ja visinu tri plate i da zavrsim sa njim, ne bi mi bio problem. Ali on ide na to da me odjavi, da me ne placa, i da me tako drzi par mjeseci pa da sam dam otkaz. Ali evo Ljuman mi je puno pomogao, tako da po zakonu to ne smije, ali vidjecemo sta ce biti

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 okt 2024, 00:41

feniksptica je napisao/la:
28 okt 2024, 21:35
U njemačkoj ti ga lagano špici na bolovanju
Jarane uzmem redovno 25-30 dana bolovanja svake godine. Ista satnica bukvalno. :rol:

Kod nas to ne moze zato sto ti daju stalno na mjesec ugovore, cak negdje u drzavnoj sluzbi daju na mjesec, tri, pa na godinu 2 puta i onda ti daju otkaz jednostavno, da bi te ponovo zaposlili, da bi opet isto manipulisali ugovorima, ne daju neograniceni.

Pa meni kolegica nije 4 godine na posao dosla, trudnicko, 2 godine i onda hladno opet trudna, sveukupno 4 godine, moze uzeti jos kasnije ali bit ce joj umanjeno logicno. Ovakve stvari su nezamislive i u Americi. Pa ljudi ako dobiju 2 sedmice godisnjeg, udaraju se nogom u guz. Ich liebe dich Deutschland. :bow:

slika

Ide to. :kafa:

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 29 okt 2024, 00:48

Propast ce Njemacka zbog vas koji ne radite a uzimate pare. Taj sistem i nije pravljen za nas koji bismo to zloupotrebljavali (ja vjerovatno prvi), nego za njih gore kojima je u kulturi doc na posao odraditi za sta je placen uzet godisnji koji je zasluzio i samo po potrebi bolovanje.
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 okt 2024, 00:49

28 okt 2024, 23:04
Derdiyok je napisao/la:
28 okt 2024, 22:44

Pa prihvatio bi i ja visinu tri plate i da zavrsim sa njim, ne bi mi bio problem. Ali on ide na to da me odjavi, da me ne placa, i da me tako drzi par mjeseci pa da sam dam otkaz. Ali evo Ljuman mi je puno pomogao, tako da po zakonu to ne smije, ali vidjecemo sta ce biti
Jel imas stalni ugovor? Ako nemas, ako ti istice brzo, moze ti raditi sta zeli poslodavac, istekne ti fino ugovor po zakonu, nema tog advokata koji ce tu nesto izmajmunisat, cak ni ovdje u Njemackoj.

Ako imas stalni ugovor, onda to mijenja pricu i mora imat yebeno dobar razlog da bi te otpustio, a dobiti otkaz na bolovanju ili trudnoce kod takvog ugovora granici s krivicnim djelom i pri prvoj prijavi te je duzan odmah vratiti na posao i fino placati. Samo sto ovdje imas Arbeitsgericht ili ti Labour Court za takve stvari, obavis poziv i to je to. Kako je kod nas, vjerujem da imamo doneseno slicno u Radnom Zakonu ali problem je sto se nista ne postuje.

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 okt 2024, 00:54

MilanMladenovic je napisao/la:
29 okt 2024, 00:48
Propast ce Njemacka zbog vas koji ne radite a uzimate pare. Taj sistem i nije pravljen za nas koji bismo to zloupotrebljavali (ja vjerovatno prvi), nego za njih gore kojima je u kulturi doc na posao odraditi za sta je placen uzet godisnji koji je zasluzio i samo po potrebi bolovanje.
Moras da shvatis da si ti iskoristen kod svakog poslodavca maksimalno, to je normalno svugdje, svako gleda da ustedi, pa prvo na radniku. Dakle, moras i sebe gledati. Jel dobiju nesto ovi sto nikad ne uzimaju bolovanje? Neki novcani iznos od poslodavca, pohvalu eto? Naravno da ne, niko ti to i ne spomene. Cak naprotiv, u nekim firmama budes vise placen na bolovanju nego kad radis, vjerovao ti meni ili ne.

Jedino sto od AOK dobijes 500 eura godisnje ako nisi bio niti jedan dan na bolovanju u godini dana. Ovdje uzmes bolovanje, duzan si u roku od 3-4 dana da se javis doktoru, mozes i online i to je to, automatski se salje potvrda o bolovanju i to je to, niko te i ne pita gdje si bio, sta ti je i slicno, niti smije po zakonu.

Kad doktor potpise, firma se ne pita nista. Njemacka nije propala ni kad je skroz bila poravnata ili 30ih kad se sva ekonomija urusila, pa sigurno nece ni sada. Sto se prije pomiris s tim, lakse ce ti bit.

MilanMladenovic
Kontakt:

Post Postao/la MilanMladenovic » 29 okt 2024, 00:57

29 okt 2024, 00:54
MilanMladenovic je napisao/la:
29 okt 2024, 00:48
Moras da shvatis da si ti iskoristen kod svakog poslodavca maksimalno, to je normalno svugdje, svako gleda da ustedi, pa prvo na radniku. Dakle, moras i sebe gledati. Jel dobiju nesto ovi sto nikad ne uzimaju bolovanje? Neki novcani iznos od poslodavca, pohvalu eto? Naravno da ne, niko ti to i ne spomene. Cak naprotiv, u nekim firmama budes vise placen na bolovanju nego kad radis, vjerovao ti meni ili ne.

Jedino sto od AOK dobijes 500 eura godisnje ako nisi bio niti jedan dan na bolovanju u godini dana. Ovdje uzmes bolovanje, duzan si u roku od 3-4 dana da se javis doktoru, mozes i online i to je to, automatski se salje potvrda o bolovanju i to je to, niko te i ne pita gdje si bio, sta ti je i slicno, niti smije po zakonu.

Kad doktor potpise, firma se ne pita nista. Njemacka nije propala ni kad je skroz bila poravnata ili 30ih kad se sva ekonomija urusila, pa sigurno nece ni sada. Sto se prije pomiris s tim, lakse ce ti bit.
Kazem ti i ja bih prvi koristio taj “benefit”, jer ne patim od toga da budem uposlenik godine. Cak sam cuo da mnoge firme imaju i burnout bolovanja gdje ti ne treba ni papir od doktora i niko te nista ne pita. Ali to je stvarno dobro osmisljeno i ima vise prednosti nego mana ako se to ne zloupotrebljava. Mozda ti to i ne koristis bezobrazno, ali vjerujem da se nadje drugih doseljenika koji iz toga izvlace maksimum.
Život je ovde postao nemoguć. Strašno je samo što se ljudi ne bune zbog toga.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Giuseppe1 i 3 gosta.