Mozes normalno da se javis doktoru da imas burnout, dobijes cak 2-3 sedmice lagano. Ako podizes recimo nesto na poslu tesko, ruka te zaboli, da ti lagano mjesec, mozes cak i putovat na zimovanje, na svjez zrak ili u neke terme da se lagano oporavis. Socijalna drzava. Nikakav privilegij nego normalna stvar, brinu se za prava radnika i to je to. Zato i imaju najjacu industriju u EU i tako je godinama.MilanMladenovic je napisao/la: ↑29 okt 2024, 00:57Kazem ti i ja bih prvi koristio taj “benefit”, jer ne patim od toga da budem uposlenik godine. Cak sam cuo da mnoge firme imaju i burnout bolovanja gdje ti ne treba ni papir od doktora i niko te nista ne pita. Ali to je stvarno dobro osmisljeno i ima vise prednosti nego mana ako se to ne zloupotrebljava. Mozda ti to i ne koristis bezobrazno, ali vjerujem da se nadje drugih doseljenika koji iz toga izvlace maksimum.numanumaye22 je napisao/la: ↑29 okt 2024, 00:54Moras da shvatis da si ti iskoristen kod svakog poslodavca maksimalno, to je normalno svugdje, svako gleda da ustedi, pa prvo na radniku. Dakle, moras i sebe gledati. Jel dobiju nesto ovi sto nikad ne uzimaju bolovanje? Neki novcani iznos od poslodavca, pohvalu eto? Naravno da ne, niko ti to i ne spomene. Cak naprotiv, u nekim firmama budes vise placen na bolovanju nego kad radis, vjerovao ti meni ili ne.MilanMladenovic je napisao/la: ↑29 okt 2024, 00:48Propast ce Njemacka zbog vas koji ne radite a uzimate pare. Taj sistem i nije pravljen za nas koji bismo to zloupotrebljavali (ja vjerovatno prvi), nego za njih gore kojima je u kulturi doc na posao odraditi za sta je placen uzet godisnji koji je zasluzio i samo po potrebi bolovanje.
Jedino sto od AOK dobijes 500 eura godisnje ako nisi bio niti jedan dan na bolovanju u godini dana. Ovdje uzmes bolovanje, duzan si u roku od 3-4 dana da se javis doktoru, mozes i online i to je to, automatski se salje potvrda o bolovanju i to je to, niko te i ne pita gdje si bio, sta ti je i slicno, niti smije po zakonu.
Kad doktor potpise, firma se ne pita nista. Njemacka nije propala ni kad je skroz bila poravnata ili 30ih kad se sva ekonomija urusila, pa sigurno nece ni sada. Sto se prije pomiris s tim, lakse ce ti bit.
Zato im je BDP 4.5 triliona, ali zato sve ti se zivo naplacuje, porez se redovno uzima, bogatase se kolje na porezu, sto vise zaradjujes vise ti se uzima, sve se proknjizi, svaki moguci racun se otkuca i drzava inkasira ogorman novac. Nije to Njemacka izmislila, imas zakone, prepisi ga samo i postuj, mnoge drzave imaju slicne zakone, nije drugacije ni u Austriji, Norveskoj, Danskoj. Nisam upratio nesto da su neki nogometasi utajili porez u Njemackoj, dok se u Spaniji to redovno radilo recimo. Postoji razlog zasto je to tako.