Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

numanumaye22
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la numanumaye22 » 29 okt 2024, 01:03

MilanMladenovic je napisao/la:
29 okt 2024, 00:57
numanumaye22 je napisao/la:
29 okt 2024, 00:54
MilanMladenovic je napisao/la:
29 okt 2024, 00:48
Propast ce Njemacka zbog vas koji ne radite a uzimate pare. Taj sistem i nije pravljen za nas koji bismo to zloupotrebljavali (ja vjerovatno prvi), nego za njih gore kojima je u kulturi doc na posao odraditi za sta je placen uzet godisnji koji je zasluzio i samo po potrebi bolovanje.
Moras da shvatis da si ti iskoristen kod svakog poslodavca maksimalno, to je normalno svugdje, svako gleda da ustedi, pa prvo na radniku. Dakle, moras i sebe gledati. Jel dobiju nesto ovi sto nikad ne uzimaju bolovanje? Neki novcani iznos od poslodavca, pohvalu eto? Naravno da ne, niko ti to i ne spomene. Cak naprotiv, u nekim firmama budes vise placen na bolovanju nego kad radis, vjerovao ti meni ili ne.

Jedino sto od AOK dobijes 500 eura godisnje ako nisi bio niti jedan dan na bolovanju u godini dana. Ovdje uzmes bolovanje, duzan si u roku od 3-4 dana da se javis doktoru, mozes i online i to je to, automatski se salje potvrda o bolovanju i to je to, niko te i ne pita gdje si bio, sta ti je i slicno, niti smije po zakonu.

Kad doktor potpise, firma se ne pita nista. Njemacka nije propala ni kad je skroz bila poravnata ili 30ih kad se sva ekonomija urusila, pa sigurno nece ni sada. Sto se prije pomiris s tim, lakse ce ti bit.
Kazem ti i ja bih prvi koristio taj “benefit”, jer ne patim od toga da budem uposlenik godine. Cak sam cuo da mnoge firme imaju i burnout bolovanja gdje ti ne treba ni papir od doktora i niko te nista ne pita. Ali to je stvarno dobro osmisljeno i ima vise prednosti nego mana ako se to ne zloupotrebljava. Mozda ti to i ne koristis bezobrazno, ali vjerujem da se nadje drugih doseljenika koji iz toga izvlace maksimum.
Mozes normalno da se javis doktoru da imas burnout, dobijes cak 2-3 sedmice lagano. Ako podizes recimo nesto na poslu tesko, ruka te zaboli, da ti lagano mjesec, mozes cak i putovat na zimovanje, na svjez zrak ili u neke terme da se lagano oporavis. Socijalna drzava. Nikakav privilegij nego normalna stvar, brinu se za prava radnika i to je to. Zato i imaju najjacu industriju u EU i tako je godinama.

Zato im je BDP 4.5 triliona, ali zato sve ti se zivo naplacuje, porez se redovno uzima, bogatase se kolje na porezu, sto vise zaradjujes vise ti se uzima, sve se proknjizi, svaki moguci racun se otkuca i drzava inkasira ogorman novac. Nije to Njemacka izmislila, imas zakone, prepisi ga samo i postuj, mnoge drzave imaju slicne zakone, nije drugacije ni u Austriji, Norveskoj, Danskoj. Nisam upratio nesto da su neki nogometasi utajili porez u Njemackoj, dok se u Spaniji to redovno radilo recimo. Postoji razlog zasto je to tako.

RiNo
Kontakt:

Post Postao/la RiNo » 29 okt 2024, 08:33

. Jel dobiju nesto ovi sto nikad ne uzimaju bolovanje? Neki novcani iznos od poslodavca, pohvalu eto? Naravno da ne, niko ti to i ne spomene. Cak naprotiv, u nekim firmama budes vise placen na bolovanju nego kad radis, vjerovao ti meni ili ne.

Jedino sto od AOK dobijes 500 eura godisnje ako nisi bio niti jedan dan na bolovanju u godini dana. Ovdje uzmes bolovanje, duzan si u roku od 3-4 dana da se javis doktoru, mozes i online i to je to, automatski se salje potvrda o bolovanju i to je to, niko te i ne pita gdje si bio, sta ti je i slicno, niti smije po zakonu.
Imas firmi koje nude premije kvartalno ili na godisnjem nivou ako ni jedan danas nisi bio bolestan, i to bi se meni mozda i isplatilo jer sam godisnje ca. 5 dana na bolovanju i to kad me bas temperatura zakuca za krevet. Ovaj Bonus Program od AOK je smijesan, prevelik rizik a premala nagrada. A realno i sistem je smijesan, javis se telefonom doktoru i dobijes 5 dana bolovanja bez ikakvog pregleda, ko stvoreno za dzabalebarose
100% sportski i krajnje opušten potpis

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 29 okt 2024, 10:14

29 okt 2024, 00:49
nebeskasila je napisao/la:
28 okt 2024, 23:04
Derdiyok je napisao/la:
28 okt 2024, 22:44

Ako imaš ugovor za stalno onda ti ne može ništa osim da ti ponudi otpremninu u visini tri plate.

Meni i kolegi su na prošlom poslu namjestili i doveli nas u situaciju da idemo na sud ili da uzmemo tri plate u vidu otpremnine. Obojica prihvatili i našli druge poslove.
Pa prihvatio bi i ja visinu tri plate i da zavrsim sa njim, ne bi mi bio problem. Ali on ide na to da me odjavi, da me ne placa, i da me tako drzi par mjeseci pa da sam dam otkaz. Ali evo Ljuman mi je puno pomogao, tako da po zakonu to ne smije, ali vidjecemo sta ce biti
Jel imas stalni ugovor? Ako nemas, ako ti istice brzo, moze ti raditi sta zeli poslodavac, istekne ti fino ugovor po zakonu, nema tog advokata koji ce tu nesto izmajmunisat, cak ni ovdje u Njemackoj.

Ako imas stalni ugovor, onda to mijenja pricu i mora imat yebeno dobar razlog da bi te otpustio, a dobiti otkaz na bolovanju ili trudnoce kod takvog ugovora granici s krivicnim djelom i pri prvoj prijavi te je duzan odmah vratiti na posao i fino placati. Samo sto ovdje imas Arbeitsgericht ili ti Labour Court za takve stvari, obavis poziv i to je to. Kako je kod nas, vjerujem da imamo doneseno slicno u Radnom Zakonu ali problem je sto se nista ne postuje.
Imam za stalno ugovor. Evo sad pricao advokatom. Kaze uzima me na caku da se ne pojavim na poslu. U ponedjeljak lagano se javim na posao, poslao na mail od firme gdje da se javim na radno mjesto da sam radno sposoban, pa kaze ako on hoce rezervu nek kaze napismeno, fino te placa a ti lezi kod kuce i to je to. Samo kaze nemoj pisati po viberu jer te poruke ne vrijede. Samo sms ili mail. Et ako kome jos zatreba nekad da zna za ubuduce.

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 29 okt 2024, 12:11

I Fadil Novalić je mislio da poruke preko vibera ne vrijede :mrgreen:

Šalu na stranu, svaki radnik bi trebao da zna koja su njegova prava, isto kao što zna koje su njegove obaveze. Ne mogu da vjerujem da shupci u 2024. i dalje pokušavaju na taj način prevariti radnike.. ali problem je ipak u nama.. što se ne zanimamo za to i ne čitamo i većinom se oslanjamo na neke rekla-kazala informacije, umjesto da čitamo ono što nam piše u ugovoru ili u pravilniku o radu
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 29 okt 2024, 12:28

VivaLaStella je napisao/la:
29 okt 2024, 12:11
I Fadil Novalić je mislio da poruke preko vibera ne vrijede :mrgreen:

Šalu na stranu, svaki radnik bi trebao da zna koja su njegova prava, isto kao što zna koje su njegove obaveze. Ne mogu da vjerujem da shupci u 2024. i dalje pokušavaju na taj način prevariti radnike.. ali problem je ipak u nama.. što se ne zanimamo za to i ne čitamo i većinom se oslanjamo na neke rekla-kazala informacije, umjesto da čitamo ono što nam piše u ugovoru ili u pravilniku o radu
mislim da ni otkazni rok nema pravno utociste ?

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 29 okt 2024, 12:41

Otkazni rok je definisan ugovorom o radu. Kako mislis nema pravno utociste?
Clan 88.

Poslodavac odnosno zaposlenik moze otkazati ugovor o radu, bez obaveze postivanja propisanog otkaznog roka, kada, zbog krsenja obaveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o radu, nastavak radnog odnosa nije moguc.
Prije otkazivanja ugovora o radu iz stava 1. ovog clana, poslodavac moze zaposlenika pismeno upozoriti na obaveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogucnost otkaza za slucaj nastavka krsenja tih obaveza.

Odnosno, ovo bi bilo da je kolega @nebeskasila nasjeo na igru poslodavca
Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege

L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 29 okt 2024, 12:49

29 okt 2024, 12:41
Clan 88.

Poslodavac odnosno zaposlenik moze otkazati ugovor o radu, bez obaveze postivanja propisanog otkaznog roka, kada, zbog krsenja obaveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o radu, nastavak radnog odnosa nije moguc.
Prije otkazivanja ugovora o radu iz stava 1. ovog clana, poslodavac moze zaposlenika pismeno upozoriti na obaveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogucnost otkaza za slucaj nastavka krsenja tih obaveza.

Pa kakvu igru brate, napisao mi na viberu da trenutno nema mjesta za mene u firmi, u ponedjeljak odem u firmu i kazem dosao sam raditi. Ako ce dati otkaz neka napise napismeno

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 okt 2024, 13:02

U pogresnoj si ti drzavi da takvu pravdu trazis prijatelju. Koliko tako ljudi jos zavali se u kredit i preko noci izgubi posao.

Kazem, ljude posalju na biro nakon 2 godine da bi ih samo ponovo zaposlili da mogu opet dat ugovor na mjesec dana, eto sta se radi. Kud ces dalje.

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 29 okt 2024, 13:12

29 okt 2024, 13:02
U pogresnoj si ti drzavi da takvu pravdu trazis prijatelju. Koliko tako ljudi jos zavali se u kredit i preko noci izgubi posao.

Kazem, ljude posalju na biro nakon 2 godine da bi ih samo ponovo zaposlili da mogu opet dat ugovor na mjesec dana, eto sta se radi. Kud ces dalje.
Napisao sam brate da sam zaposlen u Sloveniji. Pa et "kao" ima nekog zakona a vidjecemo tek sta ce biti. Ne moze me poslati na biro tek tako da mi prekine ugovor za stalno. A imao sam udes zbog kojeg sam na bolovanju. Potpuno opravdano. Covjek se zabio u mene 140km/h i izgorio mi pred ocima. I nakon toga sam na bolovanju, sef dobio odstetu za kamion, i sad kad se trebam vratiti kaze rezerva si. Da je nazvao fino rekao nemoj dolaziti, ljudski da je popricao, ali eto treba biti ****

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 29 okt 2024, 13:14

U EU struja najskuplja u Njemačkoj, najjeftinija u Mađarskoj
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 okt 2024, 13:15

RiNo je napisao/la:
29 okt 2024, 08:33
. Jel dobiju nesto ovi sto nikad ne uzimaju bolovanje? Neki novcani iznos od poslodavca, pohvalu eto? Naravno da ne, niko ti to i ne spomene. Cak naprotiv, u nekim firmama budes vise placen na bolovanju nego kad radis, vjerovao ti meni ili ne.

Imas firmi koje nude premije kvartalno ili na godisnjem nivou ako ni jedan danas nisi bio bolestan, i to bi se meni mozda i isplatilo jer sam godisnje ca. 5 dana na bolovanju i to kad me bas temperatura zakuca za krevet. Ovaj Bonus Program od AOK je smijesan, prevelik rizik a premala nagrada. A realno i sistem je smijesan, javis se telefonom doktoru i dobijes 5 dana bolovanja bez ikakvog pregleda, ko stvoreno za dzabalebarose
Prosjek je 15-20 dana bolovanja godisnje za nijemce i to je to. Slazem se da je premala nagrada, zato sto vecina bude placena i vise po satu kad su na bolovanju, plus dobijes godisnje svakako od povrata poreza 1-2k eura hladno i to najmanje.

Ne, nije smijesan vec je normalno, ti placas zdravstveno osiguranje za takve stvari, kao sto dio placa i tvoj poslodavac, odbija ti se od plate to. Kao sto ti se odbija i Arbeitslosgeld, drugim rijecima u slucaju da dobijes otkaz- lezis kuci i primas pare od biora dok ti oni traze posao. Ali ti si to mjesecno placao kroz platu, nije dzaba.

Dodje lik i kaze boli me stomak, povrcam, imam dijareju, obicnu stomacnu virozu, kako ces to provjerit? Logicno das mu par dana slobodno jer je to sasvim moguce da se desi. Optuziti nekog da laze o bolesti, siriti famozni Datenschutz moze rezultirati gubljenjem lijecnicke license u Njemackoj pa i vise, i s tim se niko ne zayebava.

@nebeskasila, ako si u Sloveniji i ako je sve ok i prijavljen si, na stalnom ugovoru, ne moze ti dati otkaz bez bas dobrog razloga, izganjaj da ti da otkaz, lezi kuci i primaj pare od biroa pola godine dok trazis novi posao. Sasvim legalno za uraditi, pa i moralno. Nadam se da ne radis za naseg nekog tamo.

Surreal
Kontakt:

Post Postao/la Surreal » 29 okt 2024, 13:26

Aviokompanija Wizz Air od danas uspostavila redovnu liniju između Rima i Sarajeva
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.

🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤

U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.

relativizam
Kontakt:

Post Postao/la relativizam » 29 okt 2024, 13:27

29 okt 2024, 12:41
Clan 88.

vise sam mislio kad ides iz firme pa ti kazu imas otkazni rok,koliko sma cuo to bas i ne pije vode

LjumanM95
Kontakt:

Post Postao/la LjumanM95 » 29 okt 2024, 13:36

Po zakonu o radu, otkazni rok je 7 dana kad radnik otkazuje ugovor, a 14 kada poslodavac otkazuje ugovor o radu. S tim što postoji mogućnost i određivanja većeg roka kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu ( mjesec dana kad radnik daje otkaz, a 3 mjeseca kad poslodavac daje otkaz), i pojedini koriste i tu opciju, pa je potrebno dobro pregledati ugovor i na koji način je definisan otkazni rok. U suprotnom, ako ne ispostuješ isti, poslodavac ima osnova da zahtjeva naknadu štete nastale zbog nepoštivanja otkaznog roka. Ali koliko znam iz te neke prakse, da se uglavnom postigne neki dogovor, odradi par dana, ostalo iskoristi godišnji i slično.

I da, i otkaz je potrebno predati u pisanoj formi (od tog dana i počinje otkazni rok), s tim što radnik ne mora ni navoditi bilo kakvo obrazloženje, dovoljno je recimo napisati iz ličnih razloga.
Ja pogođen nisam, ni umro ni pao, samo sam morao skočiti dole, nastaviću tačno tamo gdje sam stao, izroniće stari za one što ga vole... FKBB 1947

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 29 okt 2024, 13:52

Ybt ovako covjek kad cita pomislio bi covjek mi Svica, a neki dan mi prica lik njegova zena u firmi, u jednoj opcini SBK zatrudnila i nakon nekih 3 mjeseca dobila momentalni otkaz logicno. I cudno joj bilo sto nije napismeno otkaz, kao ima stalni ugovor i mora po zakonu. Otisla u socijalno nije prijavljena ima 2 i nesto godine :rol:

Bukvalno samo jedan od primjera robovlasnickih gazdurina.

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 29 okt 2024, 13:54

29 okt 2024, 13:12

Napisao sam brate da sam zaposlen u Sloveniji. Pa et "kao" ima nekog zakona a vidjecemo tek sta ce biti. Ne moze me poslati na biro tek tako da mi prekine ugovor za stalno. A imao sam udes zbog kojeg sam na bolovanju. Potpuno opravdano. Covjek se zabio u mene 140km/h i izgorio mi pred ocima. I nakon toga sam na bolovanju, sef dobio odstetu za kamion, i sad kad se trebam vratiti kaze rezerva si. Da je nazvao fino rekao nemoj dolaziti, ljudski da je popricao, ali eto treba biti ****
Ima li nešto što nam nisi rekao, što tebi možda ne djeluje bitno a da je šefu/vlasniku veoma bitno? Po mom iskustvu nagle/radikalne reakcije može samo izazvati neki isto tako jednak uzrok. I jedno je kako se šef odnosi prema tome ili tebi, a drugo je opravdanost.

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 29 okt 2024, 14:21

sljivo je napisao/la:
29 okt 2024, 13:54
29 okt 2024, 13:12

Ima li nešto što nam nisi rekao, što tebi možda ne djeluje bitno a da je šefu/vlasniku veoma bitno? Po mom iskustvu nagle/radikalne reakcije može samo izazvati neki isto tako jednak uzrok. I jedno je kako se šef odnosi prema tome ili tebi, a drugo je opravdanost.
Pa ne znam, mislim samo da mu je krivo sto sam otisao na bolovanje jer nakon udesa mi kaze za 6-7 dana se vrati na posao. Reko nema sanse da ja mogu odmah raditi. Kad dodjem sebi, vraticu se. I eto izgleda ga pogodilo sto sam bio na bolovanju 2 mjeseca a radim u istoj firmi vise od pet godina. Pa ko god dodje novi od radnika govorio da mene zovu da im govorim kako se radi, jer radim medju najboljima u firmi, i sad odjednom toliki zaokret od njega.

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 29 okt 2024, 14:22

Nema dokaza, svi ce biti pusteni. Hoce li sad roditelje provjeravati?

dduJ
Kontakt:

Post Postao/la dduJ » 29 okt 2024, 15:32

Izgleda da 'natpisi na arapskom' nisu dokaz za potencijalni terorizam. Baš čudnovato :yawn:

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 29 okt 2024, 15:37

https://www.klix.ba/biznis/privreda/zat ... /241029138

Steta, sad cemo cekati po dva mjeseca pakete a i placati dodatnu postarinu od 1.8 KM po paketu, lihvari.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 7 gostiju.