PopravnaToljaga je napisao/la: ↑29 okt 2024, 21:07
Ako mozete samo idite u USA , prosječan Bosanac će se debelo X puta prije obogatiti u Texasu nego u nekom Baden Wurtemburgu.
Nisam jos upoznao jugošvabe da masovno tamo imaju kuće , dok amerikance u 99% slučajeva jesam ,ustvari ne znam dijasporca iz USa da živi pod kirijom.
U US nije tako lako otici za nase ljude. U US minimalac je manji nego u Njemackoj, dakle on je trenutno $7.85 dok je u Njemackoj 12.41 eur. U Njemackoj ce se minimalac 2026 vjerovatno dici i na 15 eura, tj zalaze se Scholz za to. Po tom bit ce duplo veci nego u citavoj Americi vjerovatno. Zato se Mehi ne isplati otici konobarisati u Ameriku kao u Njemacku, niti bi mogao. 40 % nasih ode bez ikakve skole vani.
Dakle, u Americi ako znas nesto radit mozes zaraditi puno vise para nego u Njemackoj, ali ti si na minimalcu tamo mrtav, a u Njemackoj ipak nisi jer je hrana i sve ostalo dosta jeftinije, osim tehnike. Druga stvar, deal breaker kod Amerike je smijesan zdravstveni sistem ako nisi bogatas i ako ne radis u svjetskoj firmi, mozes bankrotirat svakog trenutka ako polomis noge recimo. Treca stvar, bolovanja i smijesni godisnji odmori, gotovo da nemas pravo na njega, eventualno sedmica, dvije dobijes godisnje. Dakle, ubijanje od rada. Nije socijalna drzava, jako puno beskucnika, nemas te neke sigurnosti.
Ja ovdje jako dobro zaradjujem, u Americi bi u ovom poslu vjerovatno mlatio i duple pare, to nije zanemarivo nikako, ali ja ovdje aktivno rada imam nekih 9 mjeseci od 12, kad odbijes odmore, bolovanja, praznike, vikende, a u Americi bi radio od 12 mjeseci vjerovatno 11 i vise. To me ne privlaci jer imam i privatni zivot i jako volim putovati, izaci, odigrati plejke, i slicno, ako me razumijes.
Dakle, da se zaradjuje vise nego u Europi, svakako, uvijek bilo tako, ali zdravstveni sistem, manjak slobodnog vremena i opcenito minus socijalne drzave gdje ti se u EU pomaze i sigurniji si su definitivno deal breaker za mene.