Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

VensanKasel
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la VensanKasel » 02 nov 2024, 18:36

numanumaye22 je napisao/la:
02 nov 2024, 18:22
DamirT je napisao/la:
02 nov 2024, 17:45
VensanKasel je napisao/la:
02 nov 2024, 17:42

Glavni grad države :rol: :rol: :rol:
Kakvo ograđivanje , milijarde :tokralju:

Berlin Brandenburg najveća sramota europskog zrakoplovstva

Njemačka sramota
Te 2006. godine plan je bio da se aerodrom izgradi 2011. godine uz proračun od 2,8 milijardi EUR. FBB je pronašao ova sredstva prvenstveno iz kredita.

Već tijekom gradnje uvidjelo se da projekt neće koštati samo 2,8 milijardi EUR, pa je već 2012. trošak izgradnje porastao na 4,3 milijarde EUR. Tijekom godina projekt je gutao sve više novaca. Radi njega je promijenjen čak i federalni zakon, Europska Unija je nekoliko puta ozbiljno „zažmirila na oba oka“ te dozvolila enormne državne i federalne garancije, po načelu „Quod licet Iovi, non licet bovii“, kojeg smo toliko puta bili svjedoci, a BBA je definitivno „najsvjetliji“ primjer ovog ponašanja Unije.

FBB od 2.5.2016. isplaćuje kompenzaciju Deutsche Bahnu za nekorištenje izgrađenog željezničkog kolodvora ispod neotvorenog terminala, koji je dovršen 30.10.2011. na dan prvotnog plana otvaranja.

Tijekom godina su se otkrivali sve veći problemi, kako u planiranju i provedbi projekta, tako i u izgradnji, tisuće nepravilnosti, arhitektonskih promašaja (glavni propust je bila pogrešno protupožarno rješenje, ali bilo je i stotine drugih velikih propusta), građevinskih propusta, slabog ili nikakvog nadzora, nedostatka dokumentacije, korupcije, čak i ozbiljnih krađa. Pa je projekt konstantno i višekratno prolongiran. Na koncu će se BBA otvoriti 31.10. ove godine, nakon „samo“ 9 godina kašnjenja, a cijeli projekt će koštati 10,3 milijardi EUR. Skoro 4 puta prvotno planirane cijene. Covid-19 je stvorio dodatne gubitke za Tegel i Schönefeld, te će još neko vrijeme stvarati i gubitke za BBA. Procjenjuje se da će u 2021. BBA izgubiti 375 milijuna EUR, a potrebno je i 552 milijuna za stabilizaciji gubitka putnika. Izračunati su i novi troškovi otvaranja, pa se pretpostavlja da će u končanici BBA progutati 11 do 12 milijardi EUR.
Nemoj ga vise, momak bunca. Pobjeze kad si spomenuo da uvozimo i mi radnike :rol:
Nije ti lako definitivno, manu trazit jednoj Njemackoj i zasto je lose tu biti, a zivit bukvalno u protektoratu te Njemacke i Amerike. :rol:

Niko ne negira korupciju u bilo kojoj zemlji, svugdje postoji, niti jedan politicar nije cvjecka ni u Americi i Njemackoj a ni u BiH, ali u jakim drzavam to ne tangira ljude koji i i dalje normalno zive i imaju relativno vecina visok standard i normalan zivot. Problem je kad te kradu a nemas nista, srednji stalez kod nas skoro pa ne postoji. Ili imas ili nemas, kad to rjesimo bit ce ljepse zivjeti i u Bejha. Ali dok smo protektorat i dok te cuva EUFOR, dok imas i dalje visokog predstavnika i OHR, neces maketi nigdje i ostat cemo i dalje ista hala. Tj zadnja rupa u Europi.

Mi uvozimo radnike jer jednostavno nemamo vise mladih radnika koji ce pustiti da budu izrabljeni za crkavicu. Njemacka, Amerika i ostale bogate zemlje uvoze ljude jer proizvode sve zivo od motora za avione, do usisivaca za tvoju kucu, i otvaraju firme i onda logicno moras popunit radna mjesta da bi odrzao ekonomiju. Ovo ne trebas biti neki strucnjak da bi znao.

Kod nas da Eufor napusti drzavu, izbio bi ti gradjanski rat za 2 dana. :rol:
Pošto ti sve znaš o Njemačkoj , de mi objasni molim te u vezi ovog aerodroma u glavnom gradu , šta se zapravo desilo ? Sa 3 milijarde na 12 milijardi ?

Objasni mi i ovo , kako su Njemačke željeznice dogurale do 30 milijardi duga .

Odgovor na loše poslovanje je - ukidanje ukupno oko 30.000 radnih mjesta u Njemačkoj narednih pet godina, rekao je financijski direktor Levin Holle. Radna mjesta će biti ukinuta prije svega u administraciji - planirano je da se ondje već ove godine ukine oko 1.500 radnih mjesta. Zahvaljujući digitalizaciji i automatizaciji, administrativne procese bi u budućnosti trebao obavljati manji broj zaposlenih.

„U budućnosti moramo postići da imamo više željeznice s manje ljudi", naglasio je Holle.

Nemoj mi pisati o nama , nemoj spinovati samo mi napiši iz ugla jednog njemačkog državljanina koji zna sve o dešavanjima u Njemačkoj .
Hvala unaprijed .
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 02 nov 2024, 18:54

Njemackog drzavljana vecinom boli qita za tim aerodromom koji je povezan sa svim destinacijama na svijetu btw. Ja licno nemam pojma o tome jer me ne interesuje, zivim jako fino i ovakve vijesti me ne tangiraju, to ne utice na mene ni na vecinu koja zivi ovdje. Niko nije rekao da ima losih poslovanja i ovdje. Gubitak od 30k radnih mjesta ovdje je gotovo neprimjetan. A 30 000 u sljedecih 5 godina je smijesno i navoditi jer recimo sam Siemens ovdje zaposljava preko 320 000 ljudi sirom Njemacke. Ljudi koji izgube posao imaju drugi obicno vec u dzepu.

Na aerodromu u Berlinu sam bio par puta kad sam imao let za Barcelonu recimo, ok je, ali mnogo gori logicno od Minhenskog. Ali Minhenski je proglasen najboljim u Europi, tako da nije nego mjerilo.

Nije problem, taj novac ce se platiti jer ovdje svako placa poreze. Njemacka vlada samo na 2 km autobahna u Njemackoj trosi oko 830 000 eura a autoput je besplatan. Put je dug preko 13 000 kilometara, sto ti je duzina od Europe do Australije pa ti izracunaj. Para se ima, dakle. Korupcija postoji ali je vise na visokom nivou pa to ne dotice obicnog covjeka. Kad se otkrije, obicno slijedi ostavka i procesuiranje, kao i u svakom normalnom sistemu.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 02 nov 2024, 19:35

Ne kontam što ga ne stavite na ignore listu i riješen problem.

Ovako kad mu odgovarate, samo djetetu pumpate ego, pa onda bude još dosadniji...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 02 nov 2024, 19:50

Petljat se nekome u finansije nigdje veze.

Samo jedno treba znati, ko hoce vani i pita te za savjet samo treba bit iskren. Vjerojatno bi 20-30% odustali.

Ne moze svako svasta podnijet.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 02 nov 2024, 19:59

02 nov 2024, 13:38
Evo @akisarajevo92 , @Marsal , @tefaltava u Đuriću 🫥🫥
slika
A ned'o Bog da ja ovdje uletim :mrgreen:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 02 nov 2024, 20:13

gaston je napisao/la:
02 nov 2024, 12:46
Ljudi molba jedna

Dr. Kačar izdao recept za Depo Medrol kojeg je praktično nemoguće nać dole kod nas, bar na TK i u Sa gdje je traženo.
U Njem ga ima, al' ne moze se dobiti bez recepta njihovog normalno.

Ako neko zna slučajno gdje bi se moglo doć do lijeka, ukljucujuci Srbiju i Hrvatsku, bio bih mu zahvalan.
Cijena nebitna.
Brate, nisam znao da je za Depo tako **** naći ga. Ja sam primao te injekcije i imali su to čak u mojoj ambulanti. Ali ja bih ti preporučio da kontaktiras Apoteke Dina u Sarajevu i imaš apoteku lamela. Ne znam brojeve, ali nije ti problem izguglati.
I da, jesi li pokušao s apotekama u RS-u?

TefalTava
Kontakt:

Post Postao/la TefalTava » 02 nov 2024, 22:27

Marsal je napisao/la:
02 nov 2024, 19:59
slika

slika

slika

samo djuric :bow: :bow: :opaopa: jos je ovaj dr.pepper uvoz drito iz Amerike kao i Reese's :kafa:

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 02 nov 2024, 22:30

TefalTava je napisao/la:
02 nov 2024, 22:27
Marsal je napisao/la:
02 nov 2024, 19:59
slika

slika

slika

samo djuric :bow: :bow: :opaopa: jos je ovaj dr.pepper uvoz drito iz Amerike kao i Reese's :kafa:
Pih, veca ponuda u svakom kiosku kod nas u Njemačkoj :kafa:

TefalTava
Kontakt:

Post Postao/la TefalTava » 02 nov 2024, 22:45

slika

@VensanKasel imas u crvenoj jabuci dobro pivo na akciji 8% alkohola boca je 750ml nakon ove budes kao lampa il Dačić :mrgreen: , nakon ovih bi i maršal postao vjernik :urnebes:

Mogli
Kontakt:

Post Postao/la Mogli » 02 nov 2024, 23:41

TefalTava je napisao/la:
slika

slika

Pa jel ovo samo na jednoj lokaciji imaju? Ne ide mi se u cetaljski dio samo zbog ovoga. :yawn:

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 03 nov 2024, 00:18

Mogli je napisao/la:
02 nov 2024, 23:41
TefalTava je napisao/la:
slika

slika

Pa jel ovo samo na jednoj lokaciji imaju? Ne ide mi se u cetaljski dio samo zbog ovoga. :yawn:
Ne valjaju,posebno ova dva zelena i ko jos pije colu s flejvorom :yawn:
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

TefalTava
Kontakt:

Post Postao/la TefalTava » 03 nov 2024, 01:21

Mogli je napisao/la:
02 nov 2024, 23:41
TefalTava je napisao/la:
slika

slika

yup mora doc u suncani entitet da se ove stvari mogu normala uzeti u gradu, pa onaj lopov heljic u gradu prodaje lotus namaz po 14+ kermi, kod ovih 8.50 a marku skuplja crunchy verzija :mrgreen:

a imaju puni izbor takisa, pa feastables, sve verzije knoppersa i onaj novi knoppers Goodies

CAGarfia
Kontakt:

Post Postao/la CAGarfia » 03 nov 2024, 02:25

Ovo ako je tačno, a vjerovatno jest jer je Ann Selzer najtačnija što se anketiranja tiče, Kamala će otresti pod sa Trumpom u utorak.
Zadnja izmjena: CAGarfia, dana/u 03 nov 2024, 04:02, ukupno mijenjano 3 puta.

feniksptica
Kontakt:

Post Postao/la feniksptica » 03 nov 2024, 03:44

Ljudi se pale na ta neka americka imena, brendove hrane pića. A loše. Baš.
Plavo oko plakalo je.

BOT (ponude u inbox)

Pereira
Kontakt:

Post Postao/la Pereira » 03 nov 2024, 07:50

Kakvi zaostali pacenici :yawn:
Stone hands👊

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 03 nov 2024, 08:55

feniksptica je napisao/la:
03 nov 2024, 03:44
:salut:

Izreklamirano po filmovima, a qurcu nevalja. Uzeo jednom Dr Pepper, qarina. Reese's je okej, mada nista specijalno. Vuce na Snickers.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 03 nov 2024, 09:07

Jednom probao dr pepper, prosuo nakon par gutljaja.Kola vanilija mi je bas losa, ona od visnje mi je puno bolja.Novi red bull iced gummy bear mi je top.

MaroonBjelave
Kontakt:

Post Postao/la MaroonBjelave » 03 nov 2024, 10:11

DamirT je napisao/la:
03 nov 2024, 08:55

Izreklamirano po filmovima, a qurcu nevalja. Uzeo jednom Dr Pepper, qarina. Reese's je okej, mada nista specijalno. Vuce na Snickers.
Ma sve stvar ukusa. Evo moje dijete, te daj da proba ovo, daj ono. I uglavnom to bude po dva gutljaja i ostavi, ne sviđa mu se. I naravno dežurna "kanta za otpatke" uzme da to dokrajči, međutim ni meni se ne sviđa većina tih izvikanih stvari.
Cola light majka :cool:

numanumaye22
Kontakt:

Post Postao/la numanumaye22 » 03 nov 2024, 10:22

DamirT je napisao/la:
03 nov 2024, 08:55

Cekaj da dodju kisele krastavice sa secerom i soli, grozdje i lubenica bez kospe, dragon voce standardno 2045 vices onda radost tek

Ko nekad kad se po farmerice islo do Trsta :rol:

Arvid
Kontakt:

Post Postao/la Arvid » 03 nov 2024, 10:34

I meni je Cola sa vanilijom njesra, cherry je već druga priča :mrgreen:
I found freedom. Losing all hope was freedom.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: lol89 i 1 gost.