koliko god, vecina nas, bili protiv neke vrste ulaska investitora u klub, to je jedini nacin i put za ozbiljniji napredak, sportske i sve druge rezultate.Dejan1921 je napisao/la: ↑19 feb 2020, 12:02@mohikanac je bas nedavno pisao o tome da ce tesko sta biti od toga. Dakle sportski uspjeh(titule, Evropa), transferi, sponzori, navijaci. To nam donosi novac i to je to.samoposmatram je napisao/la: ↑19 feb 2020, 11:31To se podrazumjeva, jer trziste toliko nepostoji za jedan fudbalski klub u Sarajevu. Zamisli da nije nas stadion, mogli bi ko pitari procjeniti klub u visini duga i izdati dionice u prodaju na osnovu 7,2 mio KM. Bit ce interesantno u aprilu, kad (ako) izadju revizorski izvjestaji za 2019.
Po meni u drzavi kao sto je nasa, ovo je put koji je tezak i potrebno je imat jako sposobne ljude na svim pozicijama plus vjerne navijače koji će puniti stadion, učlanjivati se, kupovati u fan shopu. Puno je lakše nekome ko ima gazdu sa novcem, političku podršku i slično ali tako je kako nam je...trebamo mi da se pokrenemo, animiramo ljude oko sebe, idemo na utakmice, navijamo...
eto, nek od evrope godisnje uzmemo ono sto nam je sada nekakav maksimum, to je neka 2,5 mil KM (titula pravaka, uefa za 3 pretkola, ulaznice, tv prava). nek dignemo prosjek posjete na 10.000 gledalaca to je prosjek cca 100.000 KM po tekmi X 17 je 1,7 mil KM. clanarine i fan sop nek donesu 300.000 KM. nek su godisnje 100.000 KM, sponzori 1.000.000 KM. sve sam isao na neki max trenutno moguceg i u zbiru je sve 5.600.000 KM, sto nam je priblizno sadasnji godisnji budzet. ja ne vidim gdje mozemo jos navuci u ovim stavkama. ostaju transferi, ciji iznosi se ne mogu unaprijed ukalkulisati. osim toga, mozes prodati nekog igraca, ali, ako hoces napredak, moracemo poceti i kupovati igrace, tako da je to + i - tu negdje, barem za sada i za nas. dok ne budemo u situaciji da zadrzimo npr. ubiparipa, a ne da ti ga uzme azmir jer mu da 240.000 KM, necemo naprijed. sa ovakvim budzetom nikad necemo ni moci, a standardi se podizu. ovaj budzet, od cca 5,5 mil KM ce za par godina biti dovoljan za sredinu tabele, nista vise, nista manje.
po meni, princip maribora je idealan. kod njih je zahovic napravio dogovor (uslove ne znam) da bude sportski direktor i da dovodi igrace svojom lovom, gdje je on vracao lovu i zaradjivao kroz buduce transfere. dobijao je i maribor nesto od tih transfera, ali, vec rekoh, ne znam procente i uslove.
tako dobijas kvalitetniji igracki kadar, povecavas sanse za sportski i svaki drugi iskorak, bez da rizikujes bilo koji dio imovine. naravno, bez puno baba (mislim na ulagace) da djeca ne bi ostala kilava.