Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,Monolog,ribery,_dreamer_
Re: Premijer liga BiH - općenito
Hajte vas dvojica fino na temu prepucavanje pa tamo nastavite jacat komsijske odnose pricom u prazno. 
Znam te glumce jer mi smo kaskaderi.
Sloboda Tuzla !
⚒ WHU ! COYI !
AFCA !
Sloboda Tuzla !
⚒ WHU ! COYI !
AFCA !
- Beduin
- Kontakt:
Ocekujem u narednim danima insajderske kod onih izvaranih kako im dolaze pojacanja iz Zrinjskog, onaj mali otisao na most i ziv se vratio pa sad ide protuusluga.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤
075 ❤
- Ugrovacaboy
- Kontakt:
Oprostite jedno pitanje, kako završi ona zadnja utakmica?
Ma Široki- Sarajevo, (prevod za neke=Lištica-Torpedo) ?
Rekao sam vazelina ponesite, manje bi boljelo!
Ne slušate pa sad peče i peče sve tamo do 27.2.2016.
Do you have a problem? We have the solution for you: Smith & Wesson
- jurisicduska
- Kontakt:
Ko je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine ?Ugrovacaboy je napisao/la:Oprostite jedno pitanje, kako završi ona zadnja utakmica?
Ko ne može u europu da se plasira ?
Koga Vukovi s Otoke poniziše u kupu ? (to su vam rivali, nemojte se porediti sa Sarajevom)
Hazime imamo bingo, gasi emisiju.
- FrancescoTotti
- Kontakt:
jurisicduska je napisao/la:Ko je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine ?Ugrovacaboy je napisao/la:Oprostite jedno pitanje, kako završi ona zadnja utakmica?
Koga Vukovi s Otoke poniziše u kupu ? (to su vam rivali, nemojte se porediti sa Sarajevom)

Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!
De bolan, nemoj odmah tako na dijete jbt..jurisicduska je napisao/la:Ko je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine ?Ugrovacaboy je napisao/la:Oprostite jedno pitanje, kako završi ona zadnja utakmica?
Bahati, bahati Željkan!
1946
1946
S obzirom da sam desetak kola vodio statistiku posjecenosti utakmica, a onda zbog poslovnih obaveza to ostavio, ipak da se ovu dugacku dosadnu nedjelju bar malo oduzim
Najveca sramota je to da samo tri kluba nisu ni jednom igrala pred manje od 1.000 gledatelja. Cak pola lige ima prosjek ispod 1.000 gledatelja.
Olimpic je najlosiji, ali ovih 555 cak nije ni realno stanje na tribinama, tj. to je prosjek, ali oni su imali 5.000 ukupno, a 2.500 samo protiv Sarajeva sto je 50% posjete. Dodamo li tome 1.200 gledatelja protiv Zelje onda im ostaje svega 1.300 gledatelja na sedam utakmica sto daje prosjek od 185 ljudi po utakmici.
Prosjek od 1.415 cak nije ni los, rekao bi da je solidan da je svaku utakmicu bilo 1.000 do 3.000 ljudi, tj. neki standard, ali kad imas 50 do 9.500 ljudi onda je prosjek uzasan. Mislim da PL moze imati prosjek od 2.500 gledatelja i da utakmice sa 1.000 i manje gledatelja budu rijetkost i da na kisi, na stadionu bez krova u potpuno nebitnoj utakmici bude 800 gledatelja.
Na kraju sezone cu odraditi prosjek gledanosti izmedju ekipa koje su ostale u ligi, tj. prvih deset. Bit ce mi interesantno za usporediti na kraju naredne sezone. Jest da broj utakmica nece biti isti, ali OK, cisto iz radoznalosti.
Kod: Označi sve
Tim Broj gledatelja Najveca posjeta Najmanja posjeta Prosjek
Zeljeznicar 30.500 9.500 1.000 3.388
Sarajevo 30.500 7.000 1.200 3.388
Sloboda 23.300 5.000 1.000 2.588
Zrinjski 18.700 5.000 500 2.077
Siroki 14.900 3.500 300 1.655
Borac BL 14.050 3.500 600 1.561
Mladost DK 10.000 3.500 400 1.111
Celik 9.450 4.500 250 1.050
Vitez 8.150 2.000 300 905
Travnik 7.900 2.300 200 877
Radnik 7.200 1.500 500 800
Velez 6.950 2.000 100 722
Drina ZV 5.600 1.800 250 622
Rudar PD 4.900 1.000 200 612
Slavija 5.350 1.000 400 594
Olimpic 5.000 2.500 50 555
Ukupno 202.450 9.500 50 1.415
U 18 kola i 143 utakmice ne ubrojimo li onu Rudara i Slobode bez gledatelja ni jednom nije bilo 10.000 gledatelja na utakmici. Najveca posjeta je 9.500 i to je po meni sramotno. To ce se promjeniti na proljece s obzirom da ce neka utakmica borbe za titulu sigurno vise privuci.Podatci preuzeti od N/FSBiH
Rudaru u prosjek nije uracunata utakmica protiv Slobode kada su zbog kazne igrali bez gledatelja
Podatak o posjeti na utakmici Velez - Olimpic nije preuzet od N/FSBiH jer je nedostupan
Najveca sramota je to da samo tri kluba nisu ni jednom igrala pred manje od 1.000 gledatelja. Cak pola lige ima prosjek ispod 1.000 gledatelja.
Olimpic je najlosiji, ali ovih 555 cak nije ni realno stanje na tribinama, tj. to je prosjek, ali oni su imali 5.000 ukupno, a 2.500 samo protiv Sarajeva sto je 50% posjete. Dodamo li tome 1.200 gledatelja protiv Zelje onda im ostaje svega 1.300 gledatelja na sedam utakmica sto daje prosjek od 185 ljudi po utakmici.
Prosjek od 1.415 cak nije ni los, rekao bi da je solidan da je svaku utakmicu bilo 1.000 do 3.000 ljudi, tj. neki standard, ali kad imas 50 do 9.500 ljudi onda je prosjek uzasan. Mislim da PL moze imati prosjek od 2.500 gledatelja i da utakmice sa 1.000 i manje gledatelja budu rijetkost i da na kisi, na stadionu bez krova u potpuno nebitnoj utakmici bude 800 gledatelja.
Na kraju sezone cu odraditi prosjek gledanosti izmedju ekipa koje su ostale u ligi, tj. prvih deset. Bit ce mi interesantno za usporediti na kraju naredne sezone. Jest da broj utakmica nece biti isti, ali OK, cisto iz radoznalosti.
- Evolve
- Kontakt:
Vidjet cemo. Ja nesto sumnjam da ce se drasticno mijenjati s obzirom da mogucnost ispadanja ima Borac koji ima jednu od boljih posjeta, a mogucnost opstanka Olimpic koji ima najgoru dok je recimo Radnik u samom vrhu, a u odnosu na rezultat posjeta im je sramotna. Slavija lagano kroci ka opstanku, a izuzmemo li Olimpic najgori su u ligi, a nije da nemaju sredinu u kojoj mogu privuci gledatelje na stadion.
Gore ne mozeEvolve je napisao/la:Mislim od sljedece sezone ce to bolje izgledat.
Nad tobom sunce najljepše sja
Valjić pao u Minsku, a kako sam čuo UEFA je poslala dopis našem savezu da sudije nisu dovoljno edukovane.
Iz Evrope će ga mršnut, al' zato će sada naš Savez da mu još više ukaže povjerenje, kako bi mu pokazali da nije sam.
Al' ničija nije do zore.
@Signore, Slavija nema sredinu u kojoj može privući posjetu. Maksimalan prosjek do kojeg Slavija može dobaciti je 1000 duša, i to da se udaraš nogom u guzicu. Davno su prošla vremena kada je za klub živilo cijelo Istočno Sarajevu, pa kada su čak i Fočaci dolazili na utakmice.
Iz Evrope će ga mršnut, al' zato će sada naš Savez da mu još više ukaže povjerenje, kako bi mu pokazali da nije sam.
@Signore, Slavija nema sredinu u kojoj može privući posjetu. Maksimalan prosjek do kojeg Slavija može dobaciti je 1000 duša, i to da se udaraš nogom u guzicu. Davno su prošla vremena kada je za klub živilo cijelo Istočno Sarajevu, pa kada su čak i Fočaci dolazili na utakmice.
Zadnja izmjena: Pappy, dana/u 13 dec 2015, 20:29, ukupno mijenjano 1 put.
Oprostite sto smetam, napuustio sam BIH na poluvremenu utakmice finala kupa, Siroki je vodio i imao igraca vise. Kako je zavrsilo, nisam imao mogucnost da pratimUgrovacaboy je napisao/la:Oprostite jedno pitanje, kako završi ona zadnja utakmica?
Drugo, samo sam jednom uletio da vidim sta se desava u BIH, bila tekma zadnjeg kola- bitka za Evropu, Siroki je takodje vodio 1-0 i imao rezultat za EL, kako je zavrsilo?
Sabinho
KRSTE HVALA TI ZA SVE!
KRSTE HVALA TI ZA SVE!
Naravno da može. Bilo kako bilo, Sloboda je zaslužila mnogo bolju posjetu.pinoglavi je napisao/la:Gore ne mozeEvolve je napisao/la:Mislim od sljedece sezone ce to bolje izgledat.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.
Meni nije jasno kako ne moze biti barem jedna sudijska ekipa kod nas koja ce se truditi i iz dana u dan pokusati da uci i usavrsava se. Posao sudije jeste konstantna edukacija iz dana u dan...Pappy je napisao/la:Valjić pao u Minsku, a kako sam čuo UEFA je poslala dopis našem savezu da sudije nisu dovoljno edukovane.![]()
Iz Evrope će ga mršnut, al' zato će sada naš Savez da mu još više ukaže povjerenje, kako bi mu pokazali da nije sam.Al' ničija nije do zore.
Nisam iz IS, pa sigurno nisam upucen ni blizu kao ti, ali sam mislio na to da nemaju problem Olimpica gdje cijelo Sarajevo navija za Zelju i Sarajevo. Slaviju sad mozda ne prati hrpa ljudi, ali bi uz 2-3 dobre sezone mozda mogli imat posjetu kao recimo Borac ove sezone.Pappy je napisao/la: @Signore, Slavija nema sredinu u kojoj može privući posjetu. Maksimalan prosjek do kojeg Slavija može dobaciti je 1000 duša, i to da se udaraš nogom u guzicu. Davno su prošla vremena kada je za klub živilo cijelo Istočno Sarajevu, pa kada su čak i Fočaci dolazili na utakmice.
Postoji, međutim uvijek su se kroz naš Savez gurale sudijske anafalbete, koji su tu samo da unište utakmicu. Uvijek tu bio poneki Širko, Dominković, sada Skakić i Valjić. Svi su oni tu bili jer imaju jaka leđa, i ne samo oni. Postoje naravno sudije koje bi potencijalno mogle da urade dobre stvari, i koji bi uz dovoljno usavršavanja mogli da naprave fine karijere. Ja lično najviše nade polažem u Irfana Peljta i Antonija Bandića. Niko nije bezgrešan, prave svi greške, i praviće ih uvijek. Ali kod njih dvojice nikada nisam vidio neke tendecioznosti da se namjerno ošteti protivnik. Ima tu još par sudija, koji bi mogli da postanu za Premijer ligu veoma kvalitetni, ali pitanje je koliko bi mogli dogurati u Evropi.AnelZ je napisao/la:Meni nije jasno kako ne moze biti barem jedna sudijska ekipa kod nas koja ce se truditi i iz dana u dan pokusati da uci i usavrsava se. Posao sudije jeste konstantna edukacija iz dana u dan...Pappy je napisao/la:Valjić pao u Minsku, a kako sam čuo UEFA je poslala dopis našem savezu da sudije nisu dovoljno edukovane.![]()
Iz Evrope će ga mršnut, al' zato će sada naš Savez da mu još više ukaže povjerenje, kako bi mu pokazali da nije sam.Al' ničija nije do zore.
@Signore, Slavija nema sredinu u kojoj može privući posjetu. Maksimalan prosjek do kojeg Slavija može dobaciti je 1000 duša, i to da se udaraš nogom u guzicu. Davno su prošla vremena kada je za klub živilo cijelo Istočno Sarajevu, pa kada su čak i Fočaci dolazili na utakmice.mislim, ti vise pratis sudije pa znas da li ima zaista dobrih no za mene kao nekog koji prati sporadicno sudije su svi generalno losi.
Generalno naš problem sa sudijama je što ključne odluke kod njih vode ljudi sumnjivih ambicija. Predvodnik tog kola je Salem, i dok se korjenite promjene ne dogode u tom segmentu, brukaće nas razni Valjići po evropi.
To stoji. Al' mora mnogo stvari da se poklopi da bi Slavija imala prosjek preko 1000. Prvo, dok se ne dogodi totalni rez u klubu, a pri tome mislim da ga napusti ova uprava koja žari i pali zadnjih godina, i da je napusti ekipa koja nije u klubu, ali se vrzma tuda okolo Kulina, Lale i ostali. Sunovrat Slavijine posjete je počeo poslije prodate utakmice finala Kupa sa Širokim Brijegom. Narod je to prepoznao, i od tada je posjeta drastično pala. Prestali su dolaziti Sokočani, Fočaci, prestao je narod iz Lukavice dolaziti na utakmice. Trebalo bi da se pojavi jedan jak investitor, da se rješi komšijskog otpada od igrača, i dovede provjerene igrače, i posjeta bi se koliko toliko povećala. Vidjeli smo ljetos da je na prvu utakmicu protiv Veleža došlo oko 800-900 gledalaca, i to sve zbog Spalevića. Ali kad su vidjeli Đipa, i igrače takvog tipa, u narednom kolu posjeta je odmah opala.Signore je napisao/la:Nisam iz IS, pa sigurno nisam upucen ni blizu kao ti, ali sam mislio na to da nemaju problem Olimpica gdje cijelo Sarajevo navija za Zelju i Sarajevo. Slaviju sad mozda ne prati hrpa ljudi, ali bi uz 2-3 dobre sezone mozda mogli imat posjetu kao recimo Borac ove sezone.Pappy je napisao/la: @Signore, Slavija nema sredinu u kojoj može privući posjetu. Maksimalan prosjek do kojeg Slavija može dobaciti je 1000 duša, i to da se udaraš nogom u guzicu. Davno su prošla vremena kada je za klub živilo cijelo Istočno Sarajevu, pa kada su čak i Fočaci dolazili na utakmice.
Hvala Pappy na odgovoru za sudije 
Sto se tice posjete Slavije, razumijem sta Pappy hoce da kaze jer Slaviju prati maksimalno samo Istocno Novo Sarajevo i samo dio Istocne Ilidze sto dodje tek na nekih 13000-15000 ljudi. Pored animoznosti koji taj klub izaziva u ostatku Sarajeva (nazalost smo dosli do te situacije), ja smatram da je jedan od glavnih problema slabe posjete losa javna povezanost opcina unutar grada Istocno Sarajevo, prvenstveno prevoz izmedju istih ali i to sto svaka opcina tezi nekoj individualnosti umjesto uskoj saradnji, pogotovo ovo govorim za Istocno Novo Sarajevo, Istocnu Ilidzu i Istocni Stari Grad. Ja koliko sam upucen povratna karta tipa sa Pala za Istocno Sarajevo kosta i do 5 KM sto je zaista puno, no hajde da zanemarimo Pale i Sokolac no vec Vojkovici i tipa Lukavica su lose povezani za obicne gradjane iako su udaljeni svega 5 kilometara. Neka me ispravi Pappy ako nesto grijesim, ovo govorim iz svog zapazanja no mozda sam nesto propustio
ja licno smatram da Slaviji ne treba fokus biti privlaciti navijace sa Sokoca, Pala ili Foce (svi oni imaju svoje klubove koji su manje ili vise uspjesni) vec prvenstvno Istocno Novo Sarajevo i Istocna Ilidza gdje sa jos I. Stari Grad to dodje na 28000 stanovnika sto je dovoljna baza da se ima prosjek i od 1500-2000.
Sto se tice posjete Slavije, razumijem sta Pappy hoce da kaze jer Slaviju prati maksimalno samo Istocno Novo Sarajevo i samo dio Istocne Ilidze sto dodje tek na nekih 13000-15000 ljudi. Pored animoznosti koji taj klub izaziva u ostatku Sarajeva (nazalost smo dosli do te situacije), ja smatram da je jedan od glavnih problema slabe posjete losa javna povezanost opcina unutar grada Istocno Sarajevo, prvenstveno prevoz izmedju istih ali i to sto svaka opcina tezi nekoj individualnosti umjesto uskoj saradnji, pogotovo ovo govorim za Istocno Novo Sarajevo, Istocnu Ilidzu i Istocni Stari Grad. Ja koliko sam upucen povratna karta tipa sa Pala za Istocno Sarajevo kosta i do 5 KM sto je zaista puno, no hajde da zanemarimo Pale i Sokolac no vec Vojkovici i tipa Lukavica su lose povezani za obicne gradjane iako su udaljeni svega 5 kilometara. Neka me ispravi Pappy ako nesto grijesim, ovo govorim iz svog zapazanja no mozda sam nesto propustio
Kad smo vec kod Slavije, ja msm da njih najvise yebu "beogradski veciti"
Druga stvar, slazem se sa @Anelom gdje kaze da baza treba biti na Lukavicu, i "opstine" koje su blize stadionu. Treca stvar je da je Slavija relativno mlad klub, kao i grad Istocno Sarajevo. Stariji ljudi iz tog grada su mahom navijali ili jos uvijek navijau za beogradske odnosno sarajevske vjecite rivale. Ovi mladji jos uvijek lutaju i treba proci dosta vremena da se stvori neka fina brojka na onom lijepom stadionu..
Druga stvar, slazem se sa @Anelom gdje kaze da baza treba biti na Lukavicu, i "opstine" koje su blize stadionu. Treca stvar je da je Slavija relativno mlad klub, kao i grad Istocno Sarajevo. Stariji ljudi iz tog grada su mahom navijali ili jos uvijek navijau za beogradske odnosno sarajevske vjecite rivale. Ovi mladji jos uvijek lutaju i treba proci dosta vremena da se stvori neka fina brojka na onom lijepom stadionu..
Biti srcem vezan, u tome leži snaga..
Nema to veze toliko sa "vječitim". I kada je Slavija imala pun stadion većina tih momaka je išla subotom na Marakanu ili na gostovanje, a nedeljom bila na Slaviji. Bio je izražen taj neki lokal patriotizam, ali je sve to nestalo kada su se počele dogovarati utakmice. Ukoliko budemo i naredne sezone tu, narasće ovaj prosjek, naročito ako se napravi kvalitetna ekipa, ali nešto više od 1000 po utakmici je utopijski razmišljati.
Posjeta klubova Premijer lige BiH nakon 18 kola bez utakmica sa najvecom i najmanjom posjetom po klubu
Neko je spominjao da ce na kraju sezone uraditi statistiku gledanosti po klubovima tako sto ce oduzeti iz nje utakmice sa najvise i najmanje gledalaca za svaki klub. To mi je zvucalo interesantno pa sam uradio evo za prvih 18 kola. Apsolutno svaki klub ima manju posjetu u tom slucaju sto pokazuje da mi gradimo posjetu kroz te neke derbije i bitne utakmice no to je slucaj sa svim ligama kalibra kao sto je nasa i tesko je gradimo ispravna rijec jer je posjeta u svakom slucaju mizerna (razlika u ukupnoj gledanosti lige je za 164 gledalaca manja). Ekipa koja najvise ovisi o takvim velikim utakmicama su Olimpic i Čelik koji imaju bez tih utakmica manju posjetu od 37% odnosno 36%. Kod Olimpika je jasno da glavninu njihove posjete cini utakmice protiv Zeljeznicara i Sarajevo (u prijasnjim sezonama i protiv Celika i Veleza), dok kod Celika je ovakva situacija zbog bojkota navijaca. Nakon ta dva kluba ide Mladost DK sa padom od cak 21,6% sto je pravo razocarenje sto pokazuje da zapravo ljude koji stoje iza tog kluba zanimaju prvenstveno utakmice protiv Željezničara, Sarajeva i Čelika. Iza Mladosti DK ide Željezničar sa padom od 15,7% iskljucivo zbog brisanja gradskog derbija koji je igran ovu jesen na Grbavici.
Evo kako to izgleda kada se oduzmu utakmice sa najboljom i najlosijom posjetom za ovih prvih 18 kola sa procentualno koliko je posjeta manja naspram kada su ukljucene sve utakmice:
1. Sarajevo 3186 (-6%)
2. Željezničar 2857 (-15,7%)
3. Sloboda 2471 (-4,6%)
4. Zrinjski 1886 (-9,3%)
5. Široki Brijeg 1586 (-4,3%)
6. Borac 1421(-9%)
7. Velež 907 (-3,5%)
8. Mladost DK 871 (-21,6%)
9. Vitez 836 (-7,8%)
10. Travnik 771 (-12,2%)
11. Radnik 743 (-7,1%)
12. Čelik 671 (-36,1%)
13. Slavija 564 (-5,5%)
14. Rudar P. 557 (-9,2%)
15. Drina Z. 514 (-17,4%)
16. Olimpic 350 (-37%)
Neko je spominjao da ce na kraju sezone uraditi statistiku gledanosti po klubovima tako sto ce oduzeti iz nje utakmice sa najvise i najmanje gledalaca za svaki klub. To mi je zvucalo interesantno pa sam uradio evo za prvih 18 kola. Apsolutno svaki klub ima manju posjetu u tom slucaju sto pokazuje da mi gradimo posjetu kroz te neke derbije i bitne utakmice no to je slucaj sa svim ligama kalibra kao sto je nasa i tesko je gradimo ispravna rijec jer je posjeta u svakom slucaju mizerna (razlika u ukupnoj gledanosti lige je za 164 gledalaca manja). Ekipa koja najvise ovisi o takvim velikim utakmicama su Olimpic i Čelik koji imaju bez tih utakmica manju posjetu od 37% odnosno 36%. Kod Olimpika je jasno da glavninu njihove posjete cini utakmice protiv Zeljeznicara i Sarajevo (u prijasnjim sezonama i protiv Celika i Veleza), dok kod Celika je ovakva situacija zbog bojkota navijaca. Nakon ta dva kluba ide Mladost DK sa padom od cak 21,6% sto je pravo razocarenje sto pokazuje da zapravo ljude koji stoje iza tog kluba zanimaju prvenstveno utakmice protiv Željezničara, Sarajeva i Čelika. Iza Mladosti DK ide Željezničar sa padom od 15,7% iskljucivo zbog brisanja gradskog derbija koji je igran ovu jesen na Grbavici.
Evo kako to izgleda kada se oduzmu utakmice sa najboljom i najlosijom posjetom za ovih prvih 18 kola sa procentualno koliko je posjeta manja naspram kada su ukljucene sve utakmice:
1. Sarajevo 3186 (-6%)
2. Željezničar 2857 (-15,7%)
3. Sloboda 2471 (-4,6%)
4. Zrinjski 1886 (-9,3%)
5. Široki Brijeg 1586 (-4,3%)
6. Borac 1421(-9%)
7. Velež 907 (-3,5%)
8. Mladost DK 871 (-21,6%)
9. Vitez 836 (-7,8%)
10. Travnik 771 (-12,2%)
11. Radnik 743 (-7,1%)
12. Čelik 671 (-36,1%)
13. Slavija 564 (-5,5%)
14. Rudar P. 557 (-9,2%)
15. Drina Z. 514 (-17,4%)
16. Olimpic 350 (-37%)
Zadnja izmjena: AnelZ, dana/u 14 dec 2015, 01:00, ukupno mijenjano 3 puta.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.