Re: Chat - bez ratnih i političkih tema
Postano: 21 avg 2023, 14:44
Jeste li jeli tuna steak?
Duplo više informacija! Duplo više sporta!
https://forum.sportsport.ba/
Šta bolan pola dana za picu, pa ne pečeš janjeRobust je napisao/la: ↑21 avg 2023, 12:28Ko hoce da pravi pravu pizzu, mora platiti prave sastojkerio_Ferdy88 je napisao/la: ↑21 avg 2023, 08:51Isplativije jest sigurno, jer nećes sam jesti, ako vas je dvoje ili troje to su tri pice, dakle 30 KM minimalno, ovamo ja za i žena za tu lovu napravimo 5 pica, tijesto uzmem gotovo i nabacam sastojke koje znam šta su i kakvi su, u piceriji nikad ne znaš šta stavlja. A to gdje će se peći meni ne igra neku ulogu, jer mi je ova domaća top, ubijem se i sa njom kao i sa tom, a treba mi 15-20 min da bude gotovabodi123 je napisao/la: ↑20 avg 2023, 23:03Picu stvarno ne znam kako se može kući isplatiti praviti ikome bez obzira na sastojke. Fazon je u kvalitetu tijesta kao i samoj peći gdje se peče, to kući ne možeš imati sve da kupiš šunku od 100 maraka džaba ti. Recimo u Barsi za 10-15 KM dobiješ vrhunsku picu, meni najbolja u gradu, a lično znam glavnog kuhara i kako se kod njih kvalitetno radi, nema zabušavanja, sve je na visokom nivou od sastojaka do pripreme.![]()
Isto što alem kaže za meso, još ako imaš provjerenog mesara i voliš to, onda je užitak praviti sebi tako
Ili riba recimo, ko voli, ode kod ribara kad je na moru, kupi svježe odma iz ulova i deset puta jeftinije nego u restoranu, i onda na gradele i lagano, malo marinade i uživancija![]()
-1kg 00 caputo brasna za neonapoletana pizzu je oko 3.50KM
- 400g kvalitetne purece deluxe sunke je 9KM
- gljive 2.80KM
- paradajz podloga najjeftiniji a kvalitetni mutti pizza sos je oko 3KM
- mozzarella najjeftinija da valja je 6KM za 150g u crvenoj jabuci
- zelenis po izboru
Et da napravis jednu vrhunsku pizzu na nivou margharite treba ti cvaja i pola dana posla
U Sarajevu najjeftinija neonapoletana da lici na nesto i da je dobra je u crvenoj jabuci za cenera pocetna najosnovnija, i nema sanse doma napraviti jeftiniju verziju toga
Nije to to, tijesto kad je kvalitetno mozes ga samog jesti koliko je dobro. OK isplativije, to stoji.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑21 avg 2023, 14:46Napravim je za 20 min, sa gotovom podlogom, zaleđenom, neću mijesiti tijesto, i to za te pare napravim 4.
Jesam, uzmem nekad pa pravim nije lose, samo mi je suh previse (kao i vecina tune jel). Jastog ti je top
Pa sada i ova nova kupovna tijesta su stvarno dobra. Ko živi sam ili samo sa ženom onda je isplativije da odete negdje na pizzu. Ko god ima dijete jedino isplativije je da napraviš kući pizze.harden je napisao/la: ↑21 avg 2023, 14:49Nije to to, tijesto kad je kvalitetno mozes ga samog jesti koliko je dobro. OK isplativije, to stoji.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑21 avg 2023, 14:46Napravim je za 20 min, sa gotovom podlogom, zaleđenom, neću mijesiti tijesto, i to za te pare napravim 4.
To da, kad je iz krušne peći, al je pizza u Napulju, njihova original napoletana jeftinija nego ovdjeharden je napisao/la: ↑21 avg 2023, 14:49Nije to to, tijesto kad je kvalitetno mozes ga samog jesti koliko je dobro. OK isplativije, to stoji.rio_Ferdy88 je napisao/la: ↑21 avg 2023, 14:46Napravim je za 20 min, sa gotovom podlogom, zaleđenom, neću mijesiti tijesto, i to za te pare napravim 4.
U pravu si da je samo solo odlazak na pizzu isplativiji čisto jer je lakšerio_Ferdy88

Kad pocnu zivjeti sami vidjet ce, nije ti stvar u parama, nego recimo dodjes kuci jede ti se ramstek, mrsko ti ici u restoran, onako raspalis rostilj, otvoris pivu upalis tekmu i lagano, postane ti cejf. Pa nastavis sa drugim specijalitetima, malo youtube ovo ono, pa nesto i nazor pojedes ali onda skontas gdje si pogrijesio (zacini, dugo peko itd.), Kad ti pocne sve ispadati top, godra ti jebga, posebno kad ti neko dodje pa napravis ono prste pojedu, godra svojom rukomRosicky je napisao/la: ↑21 avg 2023, 15:00U pravu si da je samo solo odlazak na pizzu isplativiji čisto jer je lakšerio_Ferdy88
Pravim jela vec 5,6g i dosta se u ovoj raspravi provuklo mitova u koje sam i ja vjerovao dok nisam krenuo sam da kuham
Cijene jednog restorana sa realno jedva prosjecnom hranom.
Ovo su neke basic stvari za jelo..pa razmislite koliko za jednu osnovnu porciju možete sami toga napraviti ili bolje receno koliko dana zaredom jesti![]()
Najbolje je što gledaš dugo u jelo dok ga pripremiš. Još ti više želja naraste da jedeš.alemsa je napisao/la: ↑21 avg 2023, 15:11
Kad pocnu zivjeti sami vidjet ce, nije ti stvar u parama, nego recimo dodjes kuci jede ti se ramstek, mrsko ti ici u restoran, onako raspalis rostilj, otvoris pivu upalis tekmu i lagano, postane ti cejf. Pa nastavis sa drugim specijalitetima, malo youtube ovo ono, pa nesto i nazor pojedes ali onda skontas gdje si pogrijesio (zacini, dugo peko itd.), Kad ti pocne sve ispadati top, godra ti jebga, posebno kad ti neko dodje pa napravis ono prste pojedu, godra svojom rukom

da se pravo tijesto za pizzu napravi treba da odstoji najmanje 24h, i za kucnu varijantu tijesto mora de fermentira i da odstojirio_Ferdy88 je napisao/la: ↑21 avg 2023, 14:46Šta bolan pola dana za picu, pa ne pečeš janjeRobust je napisao/la: ↑21 avg 2023, 12:28Ko hoce da pravi pravu pizzu, mora platiti prave sastojkerio_Ferdy88 je napisao/la: ↑21 avg 2023, 08:51
Isplativije jest sigurno, jer nećes sam jesti, ako vas je dvoje ili troje to su tri pice, dakle 30 KM minimalno, ovamo ja za i žena za tu lovu napravimo 5 pica, tijesto uzmem gotovo i nabacam sastojke koje znam šta su i kakvi su, u piceriji nikad ne znaš šta stavlja. A to gdje će se peći meni ne igra neku ulogu, jer mi je ova domaća top, ubijem se i sa njom kao i sa tom, a treba mi 15-20 min da bude gotova![]()
Isto što alem kaže za meso, još ako imaš provjerenog mesara i voliš to, onda je užitak praviti sebi tako
Ili riba recimo, ko voli, ode kod ribara kad je na moru, kupi svježe odma iz ulova i deset puta jeftinije nego u restoranu, i onda na gradele i lagano, malo marinade i uživancija![]()
-1kg 00 caputo brasna za neonapoletana pizzu je oko 3.50KM
- 400g kvalitetne purece deluxe sunke je 9KM
- gljive 2.80KM
- paradajz podloga najjeftiniji a kvalitetni mutti pizza sos je oko 3KM
- mozzarella najjeftinija da valja je 6KM za 150g u crvenoj jabuci
- zelenis po izboru
Et da napravis jednu vrhunsku pizzu na nivou margharite treba ti cvaja i pola dana posla
U Sarajevu najjeftinija neonapoletana da lici na nesto i da je dobra je u crvenoj jabuci za cenera pocetna najosnovnija, i nema sanse doma napraviti jeftiniju verziju toga![]()
Napravim je za 20 min, sa gotovom podlogom, zaleđenom, neću mijesiti tijesto, i to za te pare napravim 4. Ne jedem sam u piceriji, nego trebam i porodicu izvesti, drugo je kad si sam, logično da prođeš jeftinije.![]()

Ne mora bas 24h. Dovoljno je tijesto zamijesit navece i ostaviti ga preko noci u frizideru da nadođe.
Ma dobro govorim opcenito, a i iz svog iskustva. Naravno ne vazi za svakog.Kad sam zivio kod roditelja jeo sam sta ima u kuci ili vani. Kad sam se osamostalio onda sam poceo praviti.
Ja sam dugo živio sam, a nisam znao pripremati hranu. Mislio sam da to treba baš izvježbati.