Premijer liga BiH - općenito - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_
-
samozeljo1987
- Kontakt:
Re: Premijer liga BiH - opcenito
@Neutralan, drži se to onda tih liga petica
a nas pusti da pratimo ovu jadnu ligu ?
- Neutralan88
- Kontakt:
Slažem se sa tobom definitivno držat cu se liga petica naravnosamozeljo1987 je napisao/la:@Neutralan, drži se to onda tih liga peticaa nas pusti da pratimo ovu jadnu ligu ?
Ali me bole ispadi kao danas zbog transparenta mog naroda i nikom ništa.
Boli me to što plavi slave veliku pobjedu osjavanje jadne lige, a ovamo transparent koji je i njihov to zanemaruju
Ko kaze da zanemarujemo da si se od pocetka ukljucio vidio bi komentare.Neutralan88 je napisao/la:Slažem se sa tobom definitivno držat cu se liga petica naravnosamozeljo1987 je napisao/la:@Neutralan, drži se to onda tih liga peticaa nas pusti da pratimo ovu jadnu ligu ?
![]()
Ali me bole ispadi kao danas zbog transparenta mog naroda i nikom ništa.
Boli me to što plavi slave veliku pobjedu osjavanje jadne lige, a ovamo transparent koji je i njihov to zanemaruju
-
fedeltafrotta
- Kontakt:
Mislim da je krajnje vrijeme da se ljudi iz saveza pozabave, ako se već ne bave pitanjem skraćenja Premijer lige BiH.
Po meni, najidealniji princip bi bio od 12 ekipa. Tu bi stavio ekipe koje imaju ime (tradicija, uspjesi, navijači), te one koji mogu u budućnosti dosta napredovati. Tu bi stavio Želju, Sarajevo, Čelik, Slobodu, Borac, Velež, Zrinjski, Široki, Zvijezdu, Olimpic... Ostali klubovi su manje više upitni, ali ja bih ubacio Radnički Lukavac, jer smatram da su u zadnje vrijeme počeli ozbiljno raditi, a i imaju solidnu navijačku bazu, i možda Slaviju tu još dodati...
To je neko moje mišljenje u vezi klubova koji bi činili tu ligu, sada je pitanje koliko je to izvedivo i kako bi se kreirala uopće ta nova liga... to je do saveza..
Ono što je još bitnije po meni jeste da se odrede jasna pravila te neke nove lige.. dakle, minimalno 2-3 igrača ispod 23 godine, tj. koji su ponikli u klubu, maksimalno 3-4 strana igrača (izgledo nemoguće, ali je to sve zbog dobrobiti fudbala u BiH), zatim postojanje neke infrastrukture, ali ne ove sadašnje nego nešto slično što rade ljudi u Gradačcu... ima tu pitanje finansija, ko bi to sve organizovao, a po meni je tu rješenje da savez dogovori sa općinom/kantonom o nekom subvencioniranju i tako tome slično...
A kada je riječ u nižim ligama, definitivno ujediniti 1.FBiH i 1. RS-a, prvo dorediti neki broj timova, recimo nek bude isto 12, gdje ce prvi direktno ici u ligu, ili prva dva, ili drugi igrati play off sa predzadnjim iz premijer lige, to je najmanje bitno sada...
Dakle sistem takmičenja bi bio: Premier liga BiH, Druga liga BiH, niže lige, po uzoru na ove dvije, Kup BIH ( sve isto ostaje, ali u finalu jedna utakmica – Koševo/Bilino Polje), i dodao bih SuperKup koji bi se igrao na nekom od ova dva stadiona.
Mislim da je ovo jako solidna solucija za dobrobit našeg fudbala no mislim da bi bilo dosta polemika, nažalost, prije svega političkih i nacionalnih, i onda ispada opet da je bolje ništa ni ne mjenjati nego ostaviti sve kako jeste...
Po meni, najidealniji princip bi bio od 12 ekipa. Tu bi stavio ekipe koje imaju ime (tradicija, uspjesi, navijači), te one koji mogu u budućnosti dosta napredovati. Tu bi stavio Želju, Sarajevo, Čelik, Slobodu, Borac, Velež, Zrinjski, Široki, Zvijezdu, Olimpic... Ostali klubovi su manje više upitni, ali ja bih ubacio Radnički Lukavac, jer smatram da su u zadnje vrijeme počeli ozbiljno raditi, a i imaju solidnu navijačku bazu, i možda Slaviju tu još dodati...
To je neko moje mišljenje u vezi klubova koji bi činili tu ligu, sada je pitanje koliko je to izvedivo i kako bi se kreirala uopće ta nova liga... to je do saveza..
Ono što je još bitnije po meni jeste da se odrede jasna pravila te neke nove lige.. dakle, minimalno 2-3 igrača ispod 23 godine, tj. koji su ponikli u klubu, maksimalno 3-4 strana igrača (izgledo nemoguće, ali je to sve zbog dobrobiti fudbala u BiH), zatim postojanje neke infrastrukture, ali ne ove sadašnje nego nešto slično što rade ljudi u Gradačcu... ima tu pitanje finansija, ko bi to sve organizovao, a po meni je tu rješenje da savez dogovori sa općinom/kantonom o nekom subvencioniranju i tako tome slično...
A kada je riječ u nižim ligama, definitivno ujediniti 1.FBiH i 1. RS-a, prvo dorediti neki broj timova, recimo nek bude isto 12, gdje ce prvi direktno ici u ligu, ili prva dva, ili drugi igrati play off sa predzadnjim iz premijer lige, to je najmanje bitno sada...
Dakle sistem takmičenja bi bio: Premier liga BiH, Druga liga BiH, niže lige, po uzoru na ove dvije, Kup BIH ( sve isto ostaje, ali u finalu jedna utakmica – Koševo/Bilino Polje), i dodao bih SuperKup koji bi se igrao na nekom od ova dva stadiona.
Mislim da je ovo jako solidna solucija za dobrobit našeg fudbala no mislim da bi bilo dosta polemika, nažalost, prije svega političkih i nacionalnih, i onda ispada opet da je bolje ništa ni ne mjenjati nego ostaviti sve kako jeste...
17.09.1921. Radnički klub ljudskih vrijednosti !
"Ma, Željo je, bolan, najveći i čast mi je igrati, čast je biti na Željinoj klupi, a ne još kapiten biti…"
"Ma, Željo je, bolan, najveći i čast mi je igrati, čast je biti na Željinoj klupi, a ne još kapiten biti…"
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Nema ništa od toga, to jednostavno nije moguće. Tih 12 klubova (ja sam za opciju 10) će biti 10 najboljih iz posljednje sezone pred skraćenje i 2 najbolja iz entitetskih liga. To selektivno biranje "klubovi koji imaju ime" je čista smijurija, kakvo crno ime. Ne misliš valjda da bi iko ozbiljan na taj način birao klubove. Ovo isto vrijedi i za Želju i za Sarajevo. Ako bi se kojim slučajem (nije realno, al eto) desilo da se nađu ispod crte - mrš u drugu ligu pa zasluži povratak, ne igra ime nego fudbaleri.
Željezničar, Sarajevo, Olimpic, Široki, Zrinjski, Slavija, Borac, Leotar, Čelik, Zvijezda.
-
fedeltafrotta
- Kontakt:
ma kako se raspravlja o ovom pitanju, skraćenje će uslijediti, ali za 10. godina... lafo se spominjali u sezoni 2013./14....DukeOfWellington je napisao/la:Nema ništa od toga, to jednostavno nije moguće. Tih 12 klubova (ja sam za opciju 10) će biti 10 najboljih iz posljednje sezone pred skraćenje i 2 najbolja iz entitetskih liga. To selektivno biranje "klubovi koji imaju ime" je čista smijurija, kakvo crno ime. Ne misliš valjda da bi iko ozbiljan na taj način birao klubove. Ovo isto vrijedi i za Želju i za Sarajevo. Ako bi se kojim slučajem (nije realno, al eto) desilo da se nađu ispod crte - mrš u drugu ligu pa zasluži povratak, ne igra ime nego fudbaleri.
ne znam, dosta je komplikovano, i što je najgore, opet bi sport pao u drugi plan
17.09.1921. Radnički klub ljudskih vrijednosti !
Kraća liga bi svima više donijela, ali kako ljudi moji odabrati, zadovoljiti regije, nacije i slično. Znate kako kod nas to funkcionira.
i ja sam za opciju 10 klubova, puno je nama i 12DukeOfWellington je napisao/la:Nema ništa od toga, to jednostavno nije moguće. Tih 12 klubova (ja sam za opciju 10) će biti 10 najboljih iz posljednje sezone pred skraćenje i 2 najbolja iz entitetskih liga. To selektivno biranje "klubovi koji imaju ime" je čista smijurija, kakvo crno ime. Ne misliš valjda da bi iko ozbiljan na taj način birao klubove. Ovo isto vrijedi i za Želju i za Sarajevo. Ako bi se kojim slučajem (nije realno, al eto) desilo da se nađu ispod crte - mrš u drugu ligu pa zasluži povratak, ne igra ime nego fudbaleri.
a sto ovaj rece finale kupa jedna tekma na kosevo/bilino, jest al da ne igraju neke od tih ekipa prazan stadion na finalu kupa
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Nema se tu šta raspravljat', povuć crtu zadnju sezonu pred skraćenje i gotovo. Ako će se po svaku cijenu zadovoljavat regionalni, a pogotov entitetski zahtjevi, onda nema ništa od dogovora i gotovo. Već se jednom izašlo u susret entitetskim glupostima, pa sad imamo situaciju da je drugi rang takmičenja podijeljen po nekakvoj nakaradnoj granici koja nije prirodna i ne može se na tom principu organizovat' sportsko takmičenje. Ta granica je isključivo politička, da ne kažem ratna. Poručujem svim entitetima i regijama, da ako misle da njihovi klubovi igraju važnu ulogu i budu u vrhu, nek te klubove naprave konkurentnim. Iz ovakve lige su ispadali Velež, Borac i Sloboda, iz te skraćene bi moglo biti i više sličnih situacija, nek im to bude pouka. Mijenjanje sistema koje ne počiva na sportskom principu je nepotrebno i uskoro će zahtijevati novo mijenjanje jer će se vrlo brzo ustanoviti da je takav sistem nakaradan. Zato, ako nismo u stanju da napravimo promjenu u sportskom duhu, onda je ne trebamo ni pravit'.
10 ekipa - ne treba vise. jer tuzno je gledat u prvoj ligi gradinu ili evo gosk...
Evo HNL je imao 16 klubova i kad su shvatili da je ta ideja totalno idiotska, skracuju ligu. Ove sezone ih je 12, a od iduce samo 10 klubova. I zasigurno da ce se sama liga i njen kvalitet podignuti. Sto je vise boljih klubova, a to znaci 10 solidnih klubova iz PL, to ce mozda neko nekad u Europi nesto napravit. To je naravno jos daleka buducnost, ali infrastruktura bi se također popravila. Manja liga
vise kvalitetnih utakmica.
Evo HNL je imao 16 klubova i kad su shvatili da je ta ideja totalno idiotska, skracuju ligu. Ove sezone ih je 12, a od iduce samo 10 klubova. I zasigurno da ce se sama liga i njen kvalitet podignuti. Sto je vise boljih klubova, a to znaci 10 solidnih klubova iz PL, to ce mozda neko nekad u Europi nesto napravit. To je naravno jos daleka buducnost, ali infrastruktura bi se također popravila. Manja liga
"Last time they count me out, what I do Game 6?"
- djoleprijedor
- Kontakt:
16 je previše,svakako,ali mislim i da je 10 premalo ipak...12 timova,33 kola,zadnji ispada ,predzadnji igra baraž i opleti!Naravno,za to sam i da se ujedine i prve lige RS i FBiH,s tim da bi ta 2.Premier liga ili kako veći,imala 16 timova...Što se tiče timova koji bi igrali,samo rezultati su mjerilo i to iz zadnje sezone,nikakva "imena"..ako si već "ime" zasluž da igraš u elitnom rangu 
Mens sana in corpore sano.
10 nije premalo ako se igra četverokružno.djoleprijedor je napisao/la:16 je previše,svakako,ali mislim i da je 10 premalo ipak...12 timova,33 kola,zadnji ispada ,predzadnji igra baraž i opleti!Naravno,za to sam i da se ujedine i prve lige RS i FBiH,s tim da bi ta 2.Premier liga ili kako veći,imala 16 timova...Što se tiče timova koji bi igrali,samo rezultati su mjerilo i to iz zadnje sezone,nikakva "imena"..ako si već "ime" zasluž da igraš u elitnom rangu
FK OLIMPIC SARAJEVO POBJEDNIK KUPA BiH U SEZONI 2014./2015. LAHKO JE BITI NAVIJAČ BRAZILA. BUDI NAVIJAČ KIPRA.
- djoleprijedor
- Kontakt:
Mislio sam na broj timova...10 je po meni premalo.Mancini je napisao/la:10 nije premalo ako se igra četverokružno.djoleprijedor je napisao/la:16 je previše,svakako,ali mislim i da je 10 premalo ipak...12 timova,33 kola,zadnji ispada ,predzadnji igra baraž i opleti!Naravno,za to sam i da se ujedine i prve lige RS i FBiH,s tim da bi ta 2.Premier liga ili kako veći,imala 16 timova...Što se tiče timova koji bi igrali,samo rezultati su mjerilo i to iz zadnje sezone,nikakva "imena"..ako si već "ime" zasluž da igraš u elitnom rangu
Mens sana in corpore sano.
- vidovitadjemila
I2 klubova.Na kraju razigravanje po 6 ekipa za prvaka i ostanak.Zajednicka 2. liga sa 16 klubova od kojih 2 idu direktno u prvu ligu ,a treci razigrava sa 10.im na kraju iz prve lige.
4 trece lige bez obzira na entitete istok ,zapad sjever i jug sa po 16 timova od kojih prvaci idu direktno u drugu ligu.
Mislim da je ovo najbolje rjesenje...I najjednostavnije a dosta atraktivno ...
4 trece lige bez obzira na entitete istok ,zapad sjever i jug sa po 16 timova od kojih prvaci idu direktno u drugu ligu.
Mislim da je ovo najbolje rjesenje...I najjednostavnije a dosta atraktivno ...
Zadnja izmjena: vidovitadjemila, dana/u 15 apr 2013, 17:34, ukupno mijenjano 1 put.
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...
- DukeOfWellington
- Kontakt:
Nisam za te lige za prvaka i za opstanak. Da te ideje valjaju uveli bi ih u jačim ligama. Volio bih da mi neko obajsni svrhu toga.
Na Kipru se to čak dijeli na tri lige, od kojih nekakva srednja liga nema apsolutno nikakvu svrhu, odatle timovi ne mogu ni u Evropu ni u drugu ligu. Totalni promašaj.
Na Kipru se to čak dijeli na tri lige, od kojih nekakva srednja liga nema apsolutno nikakvu svrhu, odatle timovi ne mogu ni u Evropu ni u drugu ligu. Totalni promašaj.
- vidovitadjemila
Mozda to sto daje vecu draz i produzava takmicenje na onoliko utakmica,dobro koju vise ,koliko imaju i lige sa 18 ili 20 klubova.U jacim ligama to nema zbog broja ekipa jednostavno.Posto je kod nas cilj koncentrisanje kvaliteta u 12 ekipa da liga ne bi bila prekratka igrala bi se razigravanja.Zasto 6 ekipa za prvaka.Zato sto bi onda bila velika borba i za mjesta koja idu u Evroligu ,kao i u ligi za opstanak da se izbjegne to 11 i 12 mjesto koje vode u nizi rang i 10 koje vodi u razigravanje sa drugoligasem.Samim tim bi se izbjegla situacija da liga ostane bez drazi vec u ovoj fazi kada su vec gotovo poznati i prvak i oni koji napustaju takmicenje...DukeOfWellington je napisao/la:Nisam za te lige za prvaka i za opstanak. Da te ideje valjaju uveli bi ih u jačim ligama. Volio bih da mi neko obajsni svrhu toga.
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...
-
Bijeljina055
- Kontakt:
Ljudi taj trokruzni i cetvorokruzni sistem takmicenja je primjenjen i u Srbiji pa je donio manje publike na stadionima ,upravo zbog cestih susreta istih timova.
mozda smanjiti ligu na 12 ili 14 klubova a uvesti jos jedno takmicenje slicno kupu. Naci sponzora koji bi dao npr. 100-200 000 pobjedniku a da se to takmicenje zove po njemu (npr. karling kao sto je u engleskoj) a da ga igraju prva i druga liga .
- badblueboylivno
- Kontakt:
Tako je.vidovitadjemila je napisao/la:Mozda to sto daje vecu draz i produzava takmicenje na onoliko utakmica,dobro koju vise ,koliko imaju i lige sa 18 ili 20 klubova.U jacim ligama to nema zbog broja ekipa jednostavno.Posto je kod nas cilj koncentrisanje kvaliteta u 12 ekipa da liga ne bi bila prekratka igrala bi se razigravanja.Zasto 6 ekipa za prvaka.Zato sto bi onda bila velika borba i za mjesta koja idu u Evroligu ,kao i u ligi za opstanak da se izbjegne to 11 i 12 mjesto koje vode u nizi rang i 10 koje vodi u razigravanje sa drugoligasem.Samim tim bi se izbjegla situacija da liga ostane bez drazi vec u ovoj fazi kada su vec gotovo poznati i prvak i oni koji napustaju takmicenje...DukeOfWellington je napisao/la:Nisam za te lige za prvaka i za opstanak. Da te ideje valjaju uveli bi ih u jačim ligama. Volio bih da mi neko obajsni svrhu toga.
Najbolje bi bilo, nakon 22 kola, da u ligi za prvaka najbolji iz prvog dijela krene sa 10 bodova, drugi krene sa 8, treći sa 6, četvrti sa 4, peti s 2, a šesti bez bodova, ili da se bodovi osvojeni nakon 22 kola prepolove, kao u Belgiji.
Isto i za dio gdje se ekipe bore za ostanak, imali bi aktivno natjecanje kroz cijelu sezonu i siguran sam da bi liga bila napetija. Danas već nakon 22 kola, odnosno osam kola prije kraja, imamo situaciju da je poznato tko ispada, a poznato je kojih se pet klubova bori za Europu, ovo ostalo igra tek tako da se odigra.
Jednostavno, za više od 12 klubova nemamo uvjete niti imamo više od 12 klubova za najjači nivo.
Drugi rang bi trebalo spojiti i imati ligu 16, čiji bi prvak išao u Prvu ligu (promijenio bih ime Premijer liga u Prva liga), a ekipe od 2. do 5. mjesta bi mogle razigravati za drugo mjestu u Prvoj ligi, iz koje bi ispadali 11. i 12.
Za treći nivo lige trebalo bi ukinuti entitetsku podjelu i napraviti šest regionalnih liga, koje bi bile sastavljene od sadašnjih kantonalnih/županijskih saveza iz FBiH i područnih saveza iz RS. Pobjednici liga bi sačinjavali tri para čiji bi pobjednici zamijenili tri kluba koja bi ispala iz Druge lige.
1. liga
12 klubova
2. liga
16 klubova
3. liga
6 x 16 klubova
Kup bih napravio tako da u "ovoj" sezoni igra 12 prvoligaša iz "prošle" sezone + pobjednici 10 kantonalnih/županijskih kupova (FBiH) + pobjednici 7 područnih kupova (RS) + poraženi finalisti ovih kupova koji dolaze iz saveza koji imaju najviše klubova (7) - svi ti kupovi bi se igrali u "prošloj" sezoni, što dovodi do ukupno 32 kluba, i sve na jednu utakmicu do kraja.
Onda pogledam realnost i vidim da nema šanse da se dese promjene u sljedećih 10 godina.
Hayley <3
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.