Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Planira li jos raje vani ici? Nekako u zadnje vrijeme ko da je i to splahnulo 

1946-1987
Moje iskustvo s dijasporom je to da ih se jako puno vratilo kući.
U mojoj firmi je od nove godine jako puno ljudi zaposleno koji su radili vani pa se vratili kući.
Pričam o ljudima koji su neke godine proveli vani,ne par mjeseci.
Jako puno obitelji se vratilo kući prvenstveno zbog društva.
Žale se najviše na sigurnost i povećanje troškova života.
- VensanKasel
- Kontakt:

Uredno kamion vozi , niđe tablica

Zove policiju , njih boli ona stvar ...
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Sad bi se admin trebao postiditi sto mu je dijete odličan učenik i ne igra igrice cijeli dan i ne sluša poučne hitove bube, jale i selme Bajrami, a kriminalci mu nisu uzor.kraljttbvb je napisao/la: ↑10 mar 2025, 22:06Ne moraš čitati posljednjih par stranica, prepricat ću ti ja u par rečenica.
Uglavnom kad roditelji djecu vraćaju iz škole ili vrtića, slušaju muziku, pričaju sta je bilo u školi, pričaju o igricama koje igraju, samo kod našeg admina djeca, koja se inače zovu Sokrat i Platon, pričaju sa ocem o ozbiljnim temama.
Npr. prosle godine ovaj stariji pita zašto se 1. Maj zove dan rada, a taj dan se ne radi. I kako će oni u skoli nadoknaditi taj jedan dan, jer ce im on faliti i o njemu ce razmisljati cijelog života.
Ovaj mladji, iako je još u vrtiću i tek će za godinu dana krenuti u školu, kroz suze dodaje da bi manjak jednog dana u školi mogao utjecati na njihovu budućnost i da će morati upisati šugavi Oxford umjesto Harvarda.
Teško djeci pada što su casovi skraćeni ili ako se ne ide jedan dan u školu, jer to ostavi traumu za cijeli život...
Evo crvenim se, bas mi neugodno…
Još me vise stid sto ne razmišljam i dalje ko dijete iz osnovne iako sam sprcao par decenija u guzicu… jest vala, normalno je da u pedesetoj imaš isti odnos prema školi kao sa deset. To je bas znak da si kvalitetno iskoristio godine.
Inace, jest bas sam imao to pitanje kako to da se radi za praznik rada, ali sam za razliku od tebe znao objasniti da taj neradni dan nije gubitak jer se on na početku godine planira, za razliku od ovog sad mjesec dana nerada koji nisu u planu.
Ne znam sta bih rekao. Ni kako neko da ode ni kako da ostane. Tezak vakat svuda basRosicky je napisao/la: ↑10 mar 2025, 22:37Moje iskustvo s dijasporom je to da ih se jako puno vratilo kući.
U mojoj firmi je od nove godine jako puno ljudi zaposleno koji su radili vani pa se vratili kući.
1946-1987
Cestitam, samo ne kontam sto si sklonio tablet i nikad djeci nisi dao. Svi se mozemo sloziti da nema recimo niko nista protiv da mu dijete uzme olovku i papir i vjezda abecedu, to isto moze i na tabletu, cak i bolje/zanimljivije zbog sadrzaja, ide pjesmica pa kojim slovom pocinje ovo voce, pa kako se ovo slovo izgovara, ja sa cerkom cesto tako i meni bude zanimljivoadmin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 22:49
Sad bi se admin trebao postiditi sto mu je dijete odličan učenik i ne igra igrice cijeli dan i ne sluša poučne hitove bube, jale i selme Bajrami, a kriminalci mu nisu uzor.
Evo crvenim se, bas mi neugodno…
Još me vise stid sto ne razmišljam i dalje ko dijete iz osnovne iako sam sprcao par decenija u guzicu… jest vala, normalno je da u pedesetoj imaš isti odnos prema školi kao sa deset. To je bas znak da si kvalitetno iskoristio godine.

Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 11 mar 2025, 00:12, ukupno mijenjano 2 puta.
Tablet sam sklonio jer kroz njega ima opciju biranja šta gleda na YouTube na mnogo lakši način nego na TVu pomoću daljinskog.
Djeca na tabletu gledaju svaki video par sekundi, onda ih zainteresuje nešto drugo, pa gledaju to drugo par sekundi. Kad to rade od prve godine, nikad ne nauče da se fokusiraju na nešto duže od par sekundi (zato je na Fb mjerodavan 3-second view za video). Kad ne znaju da se fokusiraju onda imaju strašnih problema da bilo šta nauče ili da čuju bilo šta sto im neko govori.
Inace, nije slučajno da djeca uče pomoću olovaka i papira ili pomoću kockica, jer se u ranim godinama mozak najbolje razvija kroz te taktilne senzore, to će ti svaki ucitelj reci… mozak se razvija kroz rad prstima… Nije poenta pisanja slova, već vježbanja da držiš olovku, da znaš povuci ravni liniju, obojiti do ruba a ne preko, isl… vježbaš komunikaciju između mozga i prstiju… to nam je evolucijski razvoj i ne možeš to preskočiti bez obzira sto sad postoji tablet.
Djeca na tabletu gledaju svaki video par sekundi, onda ih zainteresuje nešto drugo, pa gledaju to drugo par sekundi. Kad to rade od prve godine, nikad ne nauče da se fokusiraju na nešto duže od par sekundi (zato je na Fb mjerodavan 3-second view za video). Kad ne znaju da se fokusiraju onda imaju strašnih problema da bilo šta nauče ili da čuju bilo šta sto im neko govori.
Inace, nije slučajno da djeca uče pomoću olovaka i papira ili pomoću kockica, jer se u ranim godinama mozak najbolje razvija kroz te taktilne senzore, to će ti svaki ucitelj reci… mozak se razvija kroz rad prstima… Nije poenta pisanja slova, već vježbanja da držiš olovku, da znaš povuci ravni liniju, obojiti do ruba a ne preko, isl… vježbaš komunikaciju između mozga i prstiju… to nam je evolucijski razvoj i ne možeš to preskočiti bez obzira sto sad postoji tablet.
Ja bio,nepune 3 godine,od prvog dana jedva cekao da se vratim. Jednostavno ne isplati se ici osim ako nemas bas neku struku koja je puno bolje placena vani nego ovdje. Pojedu te dadzbine i dolazak u Bosnu. Za 3 godine ustedio 3 000 eura od regresa. Od tad do sad za 2 godine sam ustedio u Bosni 5x vise(uz neki dodatni privatni mini biznis)leo1946 je napisao/la: ↑10 mar 2025, 22:53Ne znam sta bih rekao. Ni kako neko da ode ni kako da ostane. Tezak vakat svuda basRosicky je napisao/la: ↑10 mar 2025, 22:37Moje iskustvo s dijasporom je to da ih se jako puno vratilo kući.
Tamo sam radio kao varioc na relaciji Klagenfurt / Grosuplje
Ja sam to primjetio i sa igrackama, fokus na jedno pa onda na drugo. Isto kad te zove, hoce nesta, ako ih ignorisem skrenu paznju na nesta drugo.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:26Tablet sam sklonio jer kroz njega ima opciju biranja šta gleda na YouTube na mnogo lakši način nego na TVu pomoću daljinskog.
Mozes ti njima blokirati youtube. Ima drugi aplikacija skim se mogu zabavljati. Dobro za hand-eye coordination
Al svak nek radi kako misli da je najbolje
Slabo vise ko i ide barem iz mog okruzenja, dosta se i vraća, sve sto ide ovo zadnjih pola godine je u Sloveniju uzeti lovu 6 mjeseci godisnje i vratiti se ovdje sa parama. Malo tamo malo ovamo
Zadnja izmjena: avenija, dana/u 10 mar 2025, 23:34, ukupno mijenjano 1 put.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
To si u pravu, reels na YT il gdje već, razoriše mozak, svima a posebno djeci, koliko god se činili zabavnim i smiješnim.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:26Tablet sam sklonio jer kroz njega ima opciju biranja šta gleda na YouTube na mnogo lakši način nego na TVu pomoću daljinskog.
Ekran i tehniku ne treba zabraniti skroz ali ograničenje mora biti. Onako nešto gledam kako se neki žale na "sporo punjenje mobitela" jer puni sat vremena pa kao ne može ga koristit, umjesto da iskoristiš na opipljive stvari makar tih sat vremena, pojedi bananu, izrači sobu, pogledaj kolko je sati...
Emancipate yourselves from mental slavery...
Memento Mori...
Memento Mori...
Pa da… blokiraš YouTube on nadje drugu aplikaciju koja radi štetu na isti način… zato fino skloniš tablet i vozdra.soko je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:31Ja sam to primjetio i sa igrackama, fokus na jedno pa onda na drugo. Isto kad te zove, hoce nesta, ako ih ignorisem skrenu paznju na nesta drugo.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:26Tablet sam sklonio jer kroz njega ima opciju biranja šta gleda na YouTube na mnogo lakši način nego na TVu pomoću daljinskog.
Mozes ti njima blokirati youtube. Ima drugi aplikacija skim se mogu zabavljati. Dobro za hand-eye coordination
Za tebe bi Amerika bila dobra, fale varioci. Dobra lova, pogotovo ako si u uniji. Bas nedavno smo imali nekog lika u firmi, uzas. Kao da se ptica po kenj.ala kako vari.ExEsPerac je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:29Ja bio,nepune 3 godine,od prvog dana jedva cekao da se vratim. Jednostavno ne isplati se ici osim ako nemas bas neku struku koja je puno bolje placena vani nego ovdje. Pojedu te dadzbine i dolazak u Bosnu. Za 3 godine ustedio 3 000 eura od regresa. Od tad do sad za 2 godine sam ustedio u Bosni 5x vise(uz neki dodatni privatni mini biznis)leo1946 je napisao/la: ↑10 mar 2025, 22:53Ne znam sta bih rekao. Ni kako neko da ode ni kako da ostane. Tezak vakat svuda basRosicky je napisao/la: ↑10 mar 2025, 22:37
Moje iskustvo s dijasporom je to da ih se jako puno vratilo kući.
Tamo sam radio kao varioc na relaciji Klagenfurt / Grosuplje
- baboedindzeko09
- Kontakt:
Koliko polemike oko toga hoće li djeca izgubiti 15-20 minuta vremena nastave zbog iftara 20 školskih dana ili ne kao da im je neko oduzeo pravo na školovanje.
99% djece tokom jednog školskog dana svakako nije fokusirano na nastavu bar tih 15-20minuta na nekom predmetu ili više njih, kada se sve sabere ili oduzme neće ni obrazovanje trpiti, ni budućnost ove zemlje, a pogotovo ne njihove karijere. Sve generacije su bile iste uvijek, ali uvijek je bilo tako.
Ako će zbog tih 15-20 minuta koliko je skraćena nastava, čak i da je na pola sata, ugroziti njihove potencijalne karijere inženjera, doktora, astronauta ili naučnika onda djeca nisu nikad ni bila za tog zanimanja.
Možda bi pojedinci ili stranka koja je najglasnija povodom ove odluke trebali da povedu računa da djeca ne uče iz udžbenika starih 20 godina, da zapošljavaju nastavnike koje su sposobni za rad a ne iskompleksirane ličnosti koje nisu puno ostvarili u svom životu, pa tu ljutnju i gnjev iskaljuju na učenicima ili nastavnike koje ne misle da je njihov predmet zlatan i jedini u nastavnom planu.
Nijedna inicijativa ili minimalan broj istih bude pokrenut tokom školske godine da se unaprijedi kvalitet nastave, kvalitet obrazovanja i kvalitet znanja koji se prenosi djeci ali je eto problem jer će 20 dana ista biti skraćena za pola sata jednoj smjeni.
Da se nadovežem na ovo gore isto, to što neko ima 5.0 prosjek u osnovnoj ili srednjoj školi kroz čitav svoj "školski" put apsolutno ništa ne znači za njegovu potencijalnu karijeru ili život. To se pogotovo mijenja u dosta slučajeva kada dijete krene na fakultet, naročito ako krene negdje vani, odnosno van svog grada.
99% djece tokom jednog školskog dana svakako nije fokusirano na nastavu bar tih 15-20minuta na nekom predmetu ili više njih, kada se sve sabere ili oduzme neće ni obrazovanje trpiti, ni budućnost ove zemlje, a pogotovo ne njihove karijere. Sve generacije su bile iste uvijek, ali uvijek je bilo tako.
Ako će zbog tih 15-20 minuta koliko je skraćena nastava, čak i da je na pola sata, ugroziti njihove potencijalne karijere inženjera, doktora, astronauta ili naučnika onda djeca nisu nikad ni bila za tog zanimanja.
Možda bi pojedinci ili stranka koja je najglasnija povodom ove odluke trebali da povedu računa da djeca ne uče iz udžbenika starih 20 godina, da zapošljavaju nastavnike koje su sposobni za rad a ne iskompleksirane ličnosti koje nisu puno ostvarili u svom životu, pa tu ljutnju i gnjev iskaljuju na učenicima ili nastavnike koje ne misle da je njihov predmet zlatan i jedini u nastavnom planu.
Nijedna inicijativa ili minimalan broj istih bude pokrenut tokom školske godine da se unaprijedi kvalitet nastave, kvalitet obrazovanja i kvalitet znanja koji se prenosi djeci ali je eto problem jer će 20 dana ista biti skraćena za pola sata jednoj smjeni.
Da se nadovežem na ovo gore isto, to što neko ima 5.0 prosjek u osnovnoj ili srednjoj školi kroz čitav svoj "školski" put apsolutno ništa ne znači za njegovu potencijalnu karijeru ili život. To se pogotovo mijenja u dosta slučajeva kada dijete krene na fakultet, naročito ako krene negdje vani, odnosno van svog grada.
DEVEDESETKA - FORUMAŠ DECENIJE
Ja to ne vidim tako. Mislim da ima vise dobrog neg loseg. Moze samo gledati ono stu mu pustis. Ovdje u Americi ionako dosta zadace rade na tabletu, sto prije nauci da koristi bolje bar po mom misljenuadmin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:35Pa da… blokiraš YouTube on nadje drugu aplikaciju koja radi štetu na isti način… zato fino skloniš tablet i vozdra.soko je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:31Ja sam to primjetio i sa igrackama, fokus na jedno pa onda na drugo. Isto kad te zove, hoce nesta, ako ih ignorisem skrenu paznju na nesta drugo.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:26Tablet sam sklonio jer kroz njega ima opciju biranja šta gleda na YouTube na mnogo lakši način nego na TVu pomoću daljinskog.
-
- Kontakt:
Upravo tim postupkom dijete od malena uci se improvizaciji i snalazenju.
Ako sam shvati u tim godinama da umjesto yt sam nađe drugu soluciju, bice snalazljiv i kasnije kroz, a ne da ceka da mu se sve servira.
To nece nauciti ni u punih 45 minuta nastave.
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎
Prva objava je Uci, citaj.baboedindzeko09 je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:38Koliko polemike oko toga hoće li djeca izgubiti 15-20 minuta vremena nastave zbog iftara 20 školskih dana ili ne kao da im je neko oduzeo pravo na školovanje.
Druga stvar, poenta posta je postiti i odradjivati svoje svakodnevne obaveze uz izuzetak tipa neces sigurno na trening ici ako ne moras. A ne prilagodjavati ono sto moras postu.
Trece stvar je poente da skolstvo podilazi religiji s cim se licno apsolutno ne slazem.
I posljednje, ja se sjecam svojih dana u skoli i kad god su bili skraceni casovi to je bila mrtva zajebancija, makar sam je ja tako shvatao i nista se nije ni ucilo.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
100%soko je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:31Ja sam to primjetio i sa igrackama, fokus na jedno pa onda na drugo. Isto kad te zove, hoce nesta, ako ih ignorisem skrenu paznju na nesta drugo.admin je napisao/la: ↑10 mar 2025, 23:26Tablet sam sklonio jer kroz njega ima opciju biranja šta gleda na YouTube na mnogo lakši način nego na TVu pomoću daljinskog.
Pa @admine ti kontrolises, ne pustis samo tablet u ruke pa da gleda sta hoce. Ti drzis tablet i ucimo abecedu. Dobro sad su ti djeca velika, ali ne vidim razlog da to nisi mogao kad su imali 4-5 godina. Ali dobro svakom svoje
-
- Kontakt:
Kod nas djeca sve vise od malih nogu znaju engleski, bas zbog yt i tiktoka.
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎
Nije ni cudo sto svakakvi zavjerasi i mage dominiraju svijetom kad su svi izgubili i ne dozivljavaju obrazovanje kao nesto sto je bezuslovno potrebno i uporno pokusavaju da i tu instituciju svedu na nulu ili da razno raznim idejama i akcijama i djeci obezvrijede istu. I onda se cudi i pita kako je svijet poludio.
Nedavno sjedim u kaficu i slusam kako do mene dvojica raspravljau o tome kako je sol otrov i to se treba izbaciti iz ishrane. Da se neko ne bi nasao uvrijedjen i diskriminiran necu da govorim cime se bave ti sto raspravljau o takvim pitanjima i pretpostavljam da su i djetinjstvo osporavali skolu, profesore, da kako niko ne zna, kako se nema sta nauciti i slicno.
Nedavno sjedim u kaficu i slusam kako do mene dvojica raspravljau o tome kako je sol otrov i to se treba izbaciti iz ishrane. Da se neko ne bi nasao uvrijedjen i diskriminiran necu da govorim cime se bave ti sto raspravljau o takvim pitanjima i pretpostavljam da su i djetinjstvo osporavali skolu, profesore, da kako niko ne zna, kako se nema sta nauciti i slicno.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.