Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat - bez politike i ratnih prica
Sta mislis kako ce taj ‘gazda’ kompenzirati svoju razliku, jer je on navikao da nosi kuci 10.000? Samo ce podici cijenu, a to ce na kraju platiti taj radnik kojem ce plata narasti ali ce mu i troskovi zivota narasti.
Razlika ce se desiti najvise onim firmama gdje gazde ne nose tih 10.000, a takvih je mnogo. Da nije, svako bi bio gazda i nosio 10.000. Ti ce propasti, ljudi koji rade kod njih ce izgubiti posao i preci kod velikih. Veliki ce dobiti radnu snagu koja im nedostaje i posto ce porast i broj ljudi na trzistu rada, moci ce biti bezobrazniji prema radnicima, tj vraticemo se u zlatna ‘Ako neces ti, ima ko hoce’ vremena. Veliki ce biti jos veci, a mali ce nestati. Razlika izmedju bogatih I siromasnih ce se povecati.
Povecanje minimalca se moralo raditi uz smanjenje nameta, Tako da gazde ostanu na istom i ne moraju mijenjati cijene, radnici dobiju vise para a na gubitku bude drzava, tj administrativni aparat koji je svakako ogroman a koji svi finansiramo - citaj uhljebi. Naravno, to je utopija.
Razlika ce se desiti najvise onim firmama gdje gazde ne nose tih 10.000, a takvih je mnogo. Da nije, svako bi bio gazda i nosio 10.000. Ti ce propasti, ljudi koji rade kod njih ce izgubiti posao i preci kod velikih. Veliki ce dobiti radnu snagu koja im nedostaje i posto ce porast i broj ljudi na trzistu rada, moci ce biti bezobrazniji prema radnicima, tj vraticemo se u zlatna ‘Ako neces ti, ima ko hoce’ vremena. Veliki ce biti jos veci, a mali ce nestati. Razlika izmedju bogatih I siromasnih ce se povecati.
Povecanje minimalca se moralo raditi uz smanjenje nameta, Tako da gazde ostanu na istom i ne moraju mijenjati cijene, radnici dobiju vise para a na gubitku bude drzava, tj administrativni aparat koji je svakako ogroman a koji svi finansiramo - citaj uhljebi. Naravno, to je utopija.
Ma ne bi ni drzava bila na gubitku, povecala bi se kupovna moc građana, ostalo bi to na istom, ako ne bi i par procenata prema gore islo.admin je napisao/la: ↑31 dec 2024, 10:37Povecanje minimalca se moralo raditi uz smanjenje nameta, Tako da gazde ostanu na istom i ne moraju mijenjati cijene, radnici dobiju vise para a na gubitku bude drzava, tj administrativni aparat koji je svakako ogroman a koji svi finansiramo - citaj uhljebi. Naravno, to je utopija.
Nego veliki je deficit, Federalni budzet duze vrijeme krvari, uzimaju se krediti i sad je nadosla ideja da to narod namiri, a da se provuce nepismenim kroz usi, ali i oni ce to vec u martu skontati kad cijene odu gore.
Trojka je ovim potezom potpisala svoju sahranu.
Uhljebi po 5000,10.000 uzimaju mjesecno
Ovi sto su nezadovoljni minimalcem treba da izadju i da im jebu mater, dok ne pormjene zakon za uhljebljivanje, a i ostali treba da izadju i podrze radnike
Mislim ti ako si nezadovoljan neces sjediti kuci i protestvovati na klixu
Gledam jucer onu skupstinu kantona Sarajevo
Tobejarabi ima i našmrkanih, kakav je ono zoloski vrt
Ne zna se sta je gore vlast ili opozicija
Ne mogu zamisliti kakvi divljaci sjede po drugim skupstinama sirom BiH gdje nema kamera i javnih sjednica
Ovi sto su nezadovoljni minimalcem treba da izadju i da im jebu mater, dok ne pormjene zakon za uhljebljivanje, a i ostali treba da izadju i podrze radnike
Mislim ti ako si nezadovoljan neces sjediti kuci i protestvovati na klixu
Gledam jucer onu skupstinu kantona Sarajevo
Tobejarabi ima i našmrkanih, kakav je ono zoloski vrt

Ne zna se sta je gore vlast ili opozicija
Ne mogu zamisliti kakvi divljaci sjede po drugim skupstinama sirom BiH gdje nema kamera i javnih sjednica
Yugoslav First League: ⭐️
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
BiH Republic League: ⭐️
League of BiH: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Cup: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BiH Supercup: ⭐️⭐️⭐️
European competitions
UEFA Cup/UEFA Europa League
Semi-finalists (1)
Quarter-finalists (2)
Mitropa Cup
Semi-finalists (2)
- Maroon1946
- Kontakt:
Sta je solucija? Da vjecno ostane minimalac 700km? Minimalac a i penzije se moraju znatno povecati a ovo je prvi korak.Wanderson je napisao/la: ↑31 dec 2024, 10:55Ma ne bi ni drzava bila na gubitku, povecala bi se kupovna moc građana, ostalo bi to na istom, ako ne bi i par procenata prema gore islo.admin je napisao/la: ↑31 dec 2024, 10:37Povecanje minimalca se moralo raditi uz smanjenje nameta, Tako da gazde ostanu na istom i ne moraju mijenjati cijene, radnici dobiju vise para a na gubitku bude drzava, tj administrativni aparat koji je svakako ogroman a koji svi finansiramo - citaj uhljebi. Naravno, to je utopija.
Nego veliki je deficit, Federalni budzet duze vrijeme krvari, uzimaju se krediti i sad je nadosla ideja da to narod namiri, a da se provuce nepismenim kroz usi, ali i oni ce to vec u martu skontati kad cijene odu gore.
- VensanKasel
- Kontakt:
Pa prvi vi novinari treba da se dignete , ipak ste sedma sila .admin je napisao/la: ↑31 dec 2024, 10:37Sta mislis kako ce taj ‘gazda’ kompenzirati svoju razliku, jer je on navikao da nosi kuci 10.000? Samo ce podici cijenu, a to ce na kraju platiti taj radnik kojem ce plata narasti ali ce mu i troskovi zivota narasti.
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...
Naveo sam primjer Slovenije u kojoj na 2000 eura neto placas 2450 eura bruto.Maroon1946 je napisao/la: ↑31 dec 2024, 11:09Sta je solucija? Da vjecno ostane minimalac 700km? Minimalac a i penzije se moraju znatno povecati a ovo je prvi korak.Wanderson je napisao/la: ↑31 dec 2024, 10:55Ma ne bi ni drzava bila na gubitku, povecala bi se kupovna moc građana, ostalo bi to na istom, ako ne bi i par procenata prema gore islo.admin je napisao/la: ↑31 dec 2024, 10:37Povecanje minimalca se moralo raditi uz smanjenje nameta, Tako da gazde ostanu na istom i ne moraju mijenjati cijene, radnici dobiju vise para a na gubitku bude drzava, tj administrativni aparat koji je svakako ogroman a koji svi finansiramo - citaj uhljebi. Naravno, to je utopija.
Doprinose ostaviti na isto, a plate povecati na 1200KM minimalac, po sistemu Hrvatske ako treba oporezovati bogate.
Pri tome inspekcije moraju poceti raditi svoj posao, naveo sam i taj primjer svako ce prvi platiti komsiji vodoinstalateru 50KM popravak nego pozvati firmu koja to isto uradi za 100KM.
Penzije moraju pratiti inflatorna kretanja, vec sad ih ne prate kad se desava skok od mizernih par postotaka, sta ce biti sad kad skok bude od preko 20%?
- numanumaye22
- Kontakt:
Ja sam imao dole sve to, i vise pa sam otisao kad sam skonto gdje sam zivio, korona je to mozda i najbolje pokazala tada gdje smo kao drustvo i sistem.VensanKasel je napisao/la: ↑31 dec 2024, 08:30Šta ću tamo , ovdje mi posao dvije minute od kuće , dobra plata , ljetni bonus u visini plate , godišnji bonus u visini 5 plata koji se svake godine povećava , službeno auto i gorivo , telefon . 10 godina na poslu , nikad ljut i nesretan svaki dan kao da mi je prvi .numanumaye22 je napisao/la: ↑31 dec 2024, 02:08Svi cete vi na kraju u Dojcland, samo se jezika prihvatite i onda nema zimeVensanKasel je napisao/la: ↑31 dec 2024, 01:52
Da možda otvori veliki hotel , tvoj jaran pređe iz drugog velikog hotela u njegov , ti tamo jedeš biftek i svi pjevajte danke Dojčland ?!?!![]()
Roditelji mi ovdje , raja mi ovdje ma sve mi je ovdje .
Treba sve to da napustim i odem slušati najodvratniji jezik na svijetu ? E moj Leo , nije sreća para puna vreća ... Mlad si još , nadoći ćeš![]()
Poenta je da ce otici i ljudi koji ne moraju a najvise mi je zao onih koji ne zele a morat ce. Svaka cast pa imas prijatelje, moji svi zapalili skoro prije mene, rasuli se po citavoj Europi.
Pare su posljedni razlog vecinom sto neko sada ide.
- Maroon1946
- Kontakt:
Vlada FBIH o minimalnoj plati: Uplaćivat ćemo subvencije za doprinose obrtnicima i malim poduzetnicimaWanderson je napisao/la: ↑31 dec 2024, 11:14Naveo sam primjer Slovenije u kojoj na 2000 eura neto placas 2450 eura bruto.Maroon1946 je napisao/la: ↑31 dec 2024, 11:09Sta je solucija? Da vjecno ostane minimalac 700km? Minimalac a i penzije se moraju znatno povecati a ovo je prvi korak.Wanderson je napisao/la: ↑31 dec 2024, 10:55
Ma ne bi ni drzava bila na gubitku, povecala bi se kupovna moc građana, ostalo bi to na istom, ako ne bi i par procenata prema gore islo.
Doprinose ostaviti na isto, a plate povecati na 1200KM minimalac, po sistemu Hrvatske ako treba oporezovati bogate.
Pri tome inspekcije moraju poceti raditi svoj posao, naveo sam i taj primjer svako ce prvi platiti komsiji vodoinstalateru 50KM popravak nego pozvati firmu koja to isto uradi za 100KM.
Penzije moraju pratiti inflatorna kretanja, vec sad ih ne prate kad se desava skok od mizernih par postotaka, sta ce biti sad kad skok bude od preko 20%?
Ako će Vlada Federacije pokrivati doprinose onda ova odluka ima smisla
Znas kakva je to subvencija? Od avgusta mi duguju 914KM koje su trebali uplatiti do 10.09.Maroon1946 je napisao/la: ↑31 dec 2024, 12:15
Vlada FBIH o minimalnoj plati: Uplaćivat ćemo subvencije za doprinose obrtnicima i malim poduzetnicima
Zar nije lakse bilo zalediti doprinose, a minimalac podici.
Od tih subvencija nema nista niti oni mogu sve nas subvencionirati.
Pa bilo bi isto, samo bi umjesto na ruke vise islo na račun sa jednakim doprinosima.Wanderson je napisao/la: ↑31 dec 2024, 12:22Znas kakva je to subvencija? Od avgusta mi duguju 914KM koje su trebali uplatiti do 10.09.Maroon1946 je napisao/la: ↑31 dec 2024, 12:15
Vlada FBIH o minimalnoj plati: Uplaćivat ćemo subvencije za doprinose obrtnicima i malim poduzetnicima
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."
Pa na to se i islo, da bi na kraju se podigli doprinosi za 304KM.Otelo je napisao/la: ↑31 dec 2024, 12:28Pa bilo bi isto, samo bi umjesto na ruke vise islo na račun sa jednakim doprinosima.Wanderson je napisao/la: ↑31 dec 2024, 12:22Znas kakva je to subvencija? Od avgusta mi duguju 914KM koje su trebali uplatiti do 10.09.Maroon1946 je napisao/la: ↑31 dec 2024, 12:15
Svi poslodavci i jesu za to da se digne minimalac, ali doprinosi da ostanu isti.
- Maroon1946
- Kontakt:
Wanderson je napisao/la: ↑31 dec 2024, 12:32Pa na to se i islo, da bi na kraju se podigli doprinosi za 304KM.
Svi poslodavci i jesu za to da se digne minimalac, ali doprinosi da ostanu isti.
Vjerujem da ce doprinosi ostati istiKako navode, Vlada Federacije BiH je već u procesu donošenja "seta fiskalnih zakona", a s ciljem olakšanja poslovanja preduzećima u Federaciji BiH.
Naime, riječ je o cijelom setu zakona, koji podrazumijevaju izmjenu aktuelnih propisa iz segmenta poreza na dohodak, doprinosa, te i samog Zakona o fiskalizaciji. Bitno je istaći da je ovo pitanje bilo postavljeno kao prioritet vlasti još 2015., ali se godinama povlačilo na relaciji vlada - parlament.
Ma moraju ostati jer ce ovo dovesti do kolapsa, set fiskalnih zakona ce to urediti, ali je problem sto im treba minimum godina dana da to urede.
Gdje si ti procitao da sam ja napisao da radnik uzima 10 milja,de irfo prvo kod ocnog odi.irfo je napisao/la: ↑31 dec 2024, 10:22Koje su to firme gdje radnik zaradjuje po 10 milja? Zivite u zabludi Bgm, firma gdje je profitabilnost 40% po radniku radi fenomenalno, a toga je jako malo. Inace smo mi jedna od najneproduktivnijih drzava
Ovo je statistika a te price radnik zaradjuje su fikcija
![]()
FK SARAJEVO.
FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.
FROM THE RIVER TO THE SEA PALESTINE WILL BE FREE.
Pa ovaj Vojin fkt zavrsio Megatrend 

Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.
- PopravnaToljaga
- Kontakt:
Kraljevic:Wanderson je napisao/la: ↑31 dec 2024, 12:32Pa na to se i islo, da bi na kraju se podigli doprinosi za 304KM.
"U kontekstu povećanja najniže plaće i njenog utjecaja na niskoakumulativne djelatnosti treba ukazati na činjenicu da su važećim zakonom o doprinosima omogućene povlastice za poslodavce koji iz ovih sektora isplaćuju plaću u visini do 85% prosječne neto plaće kojima je osnovica za doprinose znatno niža i ista iznosi 0,3 od prosječne bruto plaće za prvih devet mjeseci 2024. godine. Sukladno navedenom niskoakumulativne djelatnosti neće biti pogođene vladinom odlukom o povećanju najniže plaće."
U ostalom ako posmatramo obrte i mikro biznise i recimo imas sebe i dva radnika to je 912 maraka dodatnog mjesecnog opterecenja. Problem je sto su gazdurine naucile da im radnik donese 3000 KM, pa oni da mu daju 619 KM, 400 KM doprinosa i 700 KM u kovertu, plus amortizacija i rezije po radniku otprilike sve da izadje na 2000 KM i da njima ostane 1000 po radniku mjesecno.
A u nekim djelatnostima uzimali su i 2000 KM po radniku. Eh sad kad treba od te 1000 ili 2000 odvojit jos 300 KM, onda je to puno.
"Želio sam da se strpim i sustegnem od tebe ali, izdala me je ljubav u srcu koja za tebe od davnina traje. İ znaj da sam se u tebe zaljubio, i sada kad to znaš čini što hoćeš."
(İbn Qajjim)
(İbn Qajjim)
he jbt i sarajevo i guzve, taman stignem na red za auto i onda ispade da bi brze tramvajem
La birra con gli amici vale più di tutto quello che possiedo.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
🧡❤️AS Roma ❤️🧡
❤️🤍 FK Sarajevo ❤️🤍
❤️🖤 Ripcity ❤️🖤
U prošlosti sam velike probleme uspešno rešavao bekstvom, ali kuda pobeći od sebe?
Smrt je ništa. Smrt ne boli. Uživaj - to je smisao.
Sramotna je plata od 1000 KM htio to neko priznati ili ne. To je jednako 500 KM prije 10 godina. Znaci brutalno teška sirotinja i robovi, treba to dignuti na 750 eura ili 1500 KM da imamo kmečanje level pro Max.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.