Chatgpt zna da cemo krenuti od prve lige fbih?pjankesarajevo je napisao/la: ↑06 jul 2025, 19:52Zašto ekipe koriste B timove?Kyle88 je napisao/la: ↑06 jul 2025, 19:23OsmanhodzicBuco je napisao/la: ↑06 jul 2025, 17:11Skupo je sigurno, a vrlo moguce i nepotrebno, u situaciji kada mozemo slati mlade talente u Radnik. Ali ako se planira da se dovode mladi igraci sa strane i razvijaju preko tog B tima, moze biti jako isplativo. Laicki govorim. Vjerovatno ima forumasa koji bolje razumiju materiju, pa bi volio procitati dobru analizu.
I nije toliko skupo a puno ce vratiti.
Mozes imati max 10 igraca na dvojnoj reg.
Mozes imati max 6 igraca posudjenih.
B ekipa, mozes igrati isti sistem kao i A ekipa, nekom perspektivnom treneru dati da trenira.
Cak da doguraju do druge lige federacije i to je uredno jer dosta ima dobrih ekipa i igraca, samim tim mladi moraju osjetiti seniorski fudbal.
Dosta juniora gubimo u izlaznim godistima, no ja sam misljenja da se stepenica jos mora spustit dolje. Primjera radi kad uzmes prosle god LP za juniore protiv Rukh Lviva cetiri igraca smo otpisali ili su otisli u potrazi za minutama trenutno je jedan u drugoj ligi, 2x u federalnoj i jedan u BHPL. Fazon je da dizes im lvl ako odskace kao kadet daj ga u juniore ili ako je ekstra talent daj ga u B ekipu odmah pa ce on umjesto juniorskog staza sa 18-19 imati 60 utk za seniore sto je fantazija.
Svi veci klubovi rade na ovaj princip. Kad si npr u drugoj ligi mozes imati igrace na amaterskim ugovorima itd itd cak i u prvoj ligi mozes.
Trenutno vrlo lako sa 150-200k KM mozes igrati jaku ulogu u drugoj ligi a 500-700k KM u prvoj ligi je dovoljno za sredinu tabele. ( sve to jedan prodan igrac nadomjesti, tipa neces Buljubasica prodat za 1.2 mil nego za neku vecu svotu novca.)
Krajnji cilj bi bio da nakon nekog vremena u prvih 11 imas 6-7 igraca iz akademije i sl
Razvoj mladih igrača – da igrači iz omladinskog pogona (U19, U17) pređu postepeno na seniorski nogomet uz takmičarske minute.
Povratak igrača iz povreda – lakše vraćanje u ritam kroz utakmice manje važnosti.
Selektivno testiranje – provjera igrača na seniorskom nivou prije prelaska u prvi tim.
Zadržavanje forme kod igrača iz prvog tima koji nemaju minute.
Produbljivanje kadra za klub bez dodatnih troškova.
Mogućnost zarade kroz afirmaciju mladih koji kasnije donesu transfere.
⸻
Zašto će FK Sarajevo sada imati B tim?
FK Sarajevo uvodi B tim kako bi:
Olakšao prelaz sa omladinskog pogona na prvi tim (trenutno postoji veliki skok u nivou igre između U19 i Premijer lige).
Razvijao talente u kontrolisanom okruženju, uz trenerski nadzor sistema kluba.
Smanjio pritisak na mlade, jer mogu igrati seniore bez gubljenja minuta u konkurenciji s iskusnim igračima.
Povećao konkurenciju u prvom timu jer se igrači iz B tima mogu brzo priključiti ako pokažu nivo.
Ostvario dugoročnu sportsku i finansijsku stabilnost kroz razvoj i prodaju igrača.
⸻
Koji je razlog sada?
FK Sarajevo ima više talentovanih U19 igrača nego mjesta u prvom timu i želi spriječiti da odu bez prilike.
Premijer liga je takmičarski zahtjevna i mladi teško dobijaju minute, a B tim u Prvoj ligi FBiH omogućava ozbiljne seniorske utakmice.
Klub želi stvoriti jasan put: Omladinska škola → B tim → Prvi tim, što je praksa uspješnih klubova (npr. Dinamo Zagreb, Barcelona, Real Sociedad).
Time se ojačava domaća baza igrača i klub se manje oslanja na skupe transfere.
FK Sarajevo
Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz
- Varijantas8
- Kontakt:
Re: FK Sarajevo
Ma nista to. Ako smo pametni imati svoj lični klub, bez nekog udruzivanja i slično jer, ce nam kad tad izaci na nos.Pena je napisao/la: ↑06 jul 2025, 17:28To je jedino i normalno, ko bi lomio noge po trecoj i cetvrtoj ligi.GospodinIzSarajeva je napisao/la: ↑06 jul 2025, 17:05Pa bilo je priče o tome da se neki klub preimenuje u FKS B, i nastavimo( krenemo ) iz lige u kojoj su oni.
Pokacis se zbog neke gluposti i gubis B ekipu.
Ako treba neka krenu iz lige Sarajevo pa napred zaboli me. Vjerujem, da ce sa godinama pred nama biti ako nista standardni u 2.ligi FBiH, zasto ne i standardni u 1.ligi FBiH. Sam svoj gazda, imaš svoj klub i radi sa njim sta ti je volja.
-
- Kontakt:
Pa dobro nije bas sve tacno, ti odvadi maloVarijantas8 je napisao/la: ↑06 jul 2025, 19:56Chatgpt zna da cemo krenuti od prve lige fbih?pjankesarajevo je napisao/la: ↑06 jul 2025, 19:52Zašto ekipe koriste B timove?Kyle88 je napisao/la: ↑06 jul 2025, 19:23
I nije toliko skupo a puno ce vratiti.
Mozes imati max 10 igraca na dvojnoj reg.
Mozes imati max 6 igraca posudjenih.
B ekipa, mozes igrati isti sistem kao i A ekipa, nekom perspektivnom treneru dati da trenira.
Cak da doguraju do druge lige federacije i to je uredno jer dosta ima dobrih ekipa i igraca, samim tim mladi moraju osjetiti seniorski fudbal.
Dosta juniora gubimo u izlaznim godistima, no ja sam misljenja da se stepenica jos mora spustit dolje. Primjera radi kad uzmes prosle god LP za juniore protiv Rukh Lviva cetiri igraca smo otpisali ili su otisli u potrazi za minutama trenutno je jedan u drugoj ligi, 2x u federalnoj i jedan u BHPL. Fazon je da dizes im lvl ako odskace kao kadet daj ga u juniore ili ako je ekstra talent daj ga u B ekipu odmah pa ce on umjesto juniorskog staza sa 18-19 imati 60 utk za seniore sto je fantazija.
Svi veci klubovi rade na ovaj princip. Kad si npr u drugoj ligi mozes imati igrace na amaterskim ugovorima itd itd cak i u prvoj ligi mozes.
Trenutno vrlo lako sa 150-200k KM mozes igrati jaku ulogu u drugoj ligi a 500-700k KM u prvoj ligi je dovoljno za sredinu tabele. ( sve to jedan prodan igrac nadomjesti, tipa neces Buljubasica prodat za 1.2 mil nego za neku vecu svotu novca.)
Krajnji cilj bi bio da nakon nekog vremena u prvih 11 imas 6-7 igraca iz akademije i sl
Razvoj mladih igrača – da igrači iz omladinskog pogona (U19, U17) pređu postepeno na seniorski nogomet uz takmičarske minute.
Povratak igrača iz povreda – lakše vraćanje u ritam kroz utakmice manje važnosti.
Selektivno testiranje – provjera igrača na seniorskom nivou prije prelaska u prvi tim.
⸻
Olakšao prelaz sa omladinskog pogona na prvi tim (trenutno postoji veliki skok u nivou igre između U19 i Premijer lige).
Smanjio pritisak na mlade, jer mogu igrati seniore bez gubljenja minuta u konkurenciji s iskusnim igračima.
Povećao konkurenciju u prvom timu jer se igrači iz B tima mogu brzo priključiti ako pokažu nivo.
Ostvario dugoročnu sportsku i finansijsku stabilnost kroz razvoj i prodaju igrača.
⸻
Koji je razlog sada?
FK Sarajevo ima više talentovanih U19 igrača nego mjesta u prvom timu i želi spriječiti da odu bez prilike.
Premijer liga je takmičarski zahtjevna i mladi teško dobijaju minute, a B tim u Prvoj ligi FBiH omogućava ozbiljne seniorske utakmice.
Klub želi stvoriti jasan put: Omladinska škola → B tim → Prvi tim, što je praksa uspješnih klubova (npr. Dinamo Zagreb, Barcelona, Real Sociedad).

Mozda je to cilj

Samo naprijed moje Sarajvoooooooo ♥️
To mi je najsmijesnije sto procitamGospodinIzSarajeva je napisao/la: ↑06 jul 2025, 14:10Lakše malo sa tim optužbama tipa ti botuješ, onaj botuje, ovaj botuje..
Lupate u prazno, i bilo ko da ima suprotan stav od vas, prelazite na taj način pisanja.
Evo naprimjer, neko iznad mene je napisao da smo uradili užasan prelazan rok. Ja se s time ne bi složio jer smo mi i dalje aktivni na tržištu, i u narednim danima će sigurno biti novosti.
Otisli ti Rogic i Soldo koje su ovde tjerali zivotom znaci, klocevi, mana milion. Dovede se golman bolji od Rogica i Turda evo bez greske 2 utakmice
Dovedes najboljeg strijelca lige i dovedes Mamasa
Sta je sad tu losije u odnosu na proslu sezonu, jedino Pavicic steta ali ovo svaki igrac doveden bolji od onog sto je otisao
Bubanja i Sale zajedno treniraju s loptom. Kod Bubanje još uvijek onaj gips na ruci, nešto se baš odužilo s tom rukom jbt Nadam se da će se riješiti do Rumuna. Bez Bubanje nemamo šta tražit.
Uz ovo sve dodati jos trenera u strucnim stabovima, trener napada, odbrane i sl. Nije isto trpati Kozaru i igrati seniorski fudbal, mi smo pored akademije doveli Krdzalica, Mehmedovica, Ristica, Kapetanovica, Mujkica, Djurica, Serbeza i sl. znaci da nisu zadovoljni i da nije to taj kvalitet koji nam treba ( osim nekih izuzetaka).pjankesarajevo je napisao/la: ↑06 jul 2025, 20:08Pa dobro nije bas sve tacno, ti odvadi maloVarijantas8 je napisao/la: ↑06 jul 2025, 19:56Chatgpt zna da cemo krenuti od prve lige fbih?pjankesarajevo je napisao/la: ↑06 jul 2025, 19:52
Zašto ekipe koriste B timove?
⸻
⸻
Koji je razlog sada?
Mozda je to cilj![]()
Sahtjar Slovacko 1 1.
-
- Kontakt:
Bio sam u pravu...VolimoSarajevo je napisao/la: ↑28 jun 2025, 20:29Mi cemo napraviti u 23 tim.
Ne znam jel ove sezone ili naredne,ali mislim ove.Igrat ce kanton.
Ma sve ok. Ja sam se referirao na to kao imaju ljudi pravo da iznesu "mišljenje". Kakvi ljudi i kakvo misljenje crno. Sto se moderatora tice, slazem se i prije je bilo toga ali evo nadam se da ce se nekad i to riješiti, realno i Mortem je tu blag bio, pitanje je i koliko je mogao..napoleon72 je napisao/la: ↑06 jul 2025, 10:52Bilo je toga i u doba moderatora, ne pravi se lud. Gledaj samo otkad ovaj (anti)klocina orgija po temi, generalno otkad ko pise i sta pise. Takve se stvari nikad nisu sankcionisale. Shvati da moderatori sluze da prate pravila foruma opcenito, znaci da nema licnih prepucavanja, psovanja, da na temi nema ljudi koji nisu dio teme, da se ne izlazi iz okvira teme... msm boli me qrac, ja prvi bih platio da se banuju gore spomenuta klocina i slicni njemu, al ne radi to bas tako. Nisi od juce ovdje, znas kakvih je stvari bilo, ljudi jedni drugim identitete otkucavali, trazili se po gradu radi foruma, pola foruma ima 2-3 accounta. Nije to nista od juce, nego eto sad imamo moderaciju, hajmo na njih prebacit lopticu nek rjesavaju ovo.nokee je napisao/la: ↑06 jul 2025, 08:54E cuj. A ljepote male dosle da daju konstruktivnu kritiku jel? Hahah pa zar i ti sine napoleon.?napoleon72 je napisao/la: ↑06 jul 2025, 00:26
Sta ce ovdje moderator pomoc? Nema navijaca drugih klubova, nema psovanja i licnih prepucavanja... jbg, ljudi imaju pravo izrazit nezadovoljstvo kad te pregazi hrvatski drugoligas. Kao da smo protiv Njukasla igrali a ne Vukovara.
Jel vidis ti sta ovi idioti pisu, inace?ne samo za ovu PRIPREMNU utakmicu. Zamisli izgubili PRIPREMNU utakmicu, sa ko zna kojim sastavom. Naravno i ja se slazem da je to ocajno bilo ko god da je igrao ali zamisli isti nikovi se jave samo kad se izgubi ili je po srijedi neki blam da se blati klub. Nisi to skontao do sada.? A lazes..
Imal kakvih kapitalaca :VolimoSarajevo je napisao/la: ↑06 jul 2025, 20:53Bio sam u pravu...VolimoSarajevo je napisao/la: ↑28 jun 2025, 20:29Mi cemo napraviti u 23 tim.
Ne znam jel ove sezone ili naredne,ali mislim ove.Igrat ce kanton.

Beganovic sasvim signo nece u Hajduk, jedino taj Turska ne znam kako tu stojimo…
ImaPena je napisao/la: ↑06 jul 2025, 21:35Imal kakvih kapitalaca :VolimoSarajevo je napisao/la: ↑06 jul 2025, 20:53Bio sam u pravu...VolimoSarajevo je napisao/la: ↑28 jun 2025, 20:29Mi cemo napraviti u 23 tim.
Ne znam jel ove sezone ili naredne,ali mislim ove.Igrat ce kanton.![]()
-
- Kontakt:
Ovim rumunima nista nije jasno
. pojma nemaju ko ce igrati i kako cemo izgledati na terenu.

-
- Kontakt:
Kad je Dzeno rahmetli zamjenio brojeve igračima da ih ovi ne prepoznaju koji su hahahahahahbordobijeli je napisao/la: ↑06 jul 2025, 21:55Ovim rumunima nista nije jasno. pojma nemaju ko ce igrati i kako cemo izgledati na terenu.
Kakav je lik to bio
Ono što vodi i vuče svijet, nisu lokomotive, nego ideje. – Viktor Igo.
- BegovicRamiz
- Kontakt:
- relativizam
- Kontakt:
Vri sve od talenta, malo nam je i jedan B tim
Ne znamo ni mi a kamo li onibordobijeli je napisao/la: ↑06 jul 2025, 21:55Ovim rumunima nista nije jasno. pojma nemaju ko ce igrati i kako cemo izgledati na terenu.
A kaj ti bum rekel, stari, danas kad je sve to jučer znam dvije stvari. Jedna je da postoji grad u kojem sam legenda, a druga da ne kitim zagorske tamburaše ako ne znaju odsvirati „Da ga hoće zabit Matko, joj nano, nanice“.
-
- Kontakt:
E ne znam Boga mi,uvijek sam hajco da je dobro,sad nemam neki osjecaj.Nadati se dobrom...
Trenutno korisnika/ca: 061657451, EastMadness, Evander, Napapijri, NeSamSafetee i 56 gostiju.