NBA 2025-26 Regular Season

Where amazing happens.

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,kad_kako,Pasha

alemsa
Kontakt:

Re: NBA 2025-26 Regular Season

Post Postao/la alemsa » 23 nov 2025, 23:56

relativizam je napisao/la:
23 nov 2025, 23:38
TripleThreat je napisao/la:
23 nov 2025, 20:18
23 nov 2025, 17:19
Kako je grdno gledati ovaj Nba
Jedan batler zabije 34 i za pola mjeseca ne može da se sastavi u partizanu, 5 faulova dobije za 10 minuta igre a u napadu beskoristan.
Pola lige što trenutno igra ne bi na klupi sjedilo krajem 90ih
Butler da je dovoljno dobar, ostao bi u NBA ligi...

A ovo spominjanje 35 poena u predsezonskoj utakmici je smiješno. U takvim utakmicama igraju druge i treće postave NBA ekipa i hrpa G league igrača. Pratim i Euro, a posebno NBA košarku, tu je tolika razlika u kvaliteti da ne mogu u istu rečenicu biti stavljene uopće.
Pratim svu kosarku mogucu razlike je zbog određenih individualaca koje ima nba koji su vanzemaljci a onaj na klupi je ko u evroligi klupa isti kalibar , pola ih neintelgentno da se zapitas kako zgrnu milione
Moguca razlika je kao liga Holandije/Belgije i Engleske. Sve mimo toga pricas u prazno

A meni licno je kao da gledam Premier ligu BiH i Englesku ali eto :kafa:

L-Train
Kontakt:

Post Postao/la L-Train » 24 nov 2025, 00:07

Pa evo bas fićo prije neki dan pisao o Nigel Hayes Davisu koji grije klupu u NBA,a u evropi bio glavni igrac Fenera koji je prosle sezone osvojio EL.
Okusi strah, bol, mrznju i barut
i zivi u toj nadi da ce sutra ipak svanut,
na sekund nosi teret mojih rana
dok grad ti sapce pricu jezikom oziljaka.

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 24 nov 2025, 00:08

23 nov 2025, 23:38
23 nov 2025, 20:18
23 nov 2025, 17:19
Kako je grdno gledati ovaj Nba
Jedan batler zabije 34 i za pola mjeseca ne može da se sastavi u partizanu, 5 faulova dobije za 10 minuta igre a u napadu beskoristan.
Pola lige što trenutno igra ne bi na klupi sjedilo krajem 90ih
Butler da je dovoljno dobar, ostao bi u NBA ligi...

A ovo spominjanje 35 poena u predsezonskoj utakmici je smiješno. U takvim utakmicama igraju druge i treće postave NBA ekipa i hrpa G league igrača. Pratim i Euro, a posebno NBA košarku, tu je tolika razlika u kvaliteti da ne mogu u istu rečenicu biti stavljene uopće.
Pratim svu kosarku mogucu razlike je zbog određenih individualaca koje ima nba koji su vanzemaljci a onaj na klupi je ko u evroligi klupa isti kalibar , pola ih neintelgentno da se zapitas kako zgrnu milione
Biće da su zbog tog igrači koji su bili klupatori u NBA ili eventualno maksimalno borderline starteri upravo bili glavni i najdominantniji igrači kada su zaigrali u Euroligi.

Od Anthony Parkera, Navarra, Jasikevičiusa, Rodrigueza, De Coloa, Tavaresa, Mike Jamesa, Larkina, Calathesa, Micića, Teodosića.

Pa eto na kraju krajeva i naš Džanan i Mirza.

Za sve vrijedi isto - u NBA klupa ili maksimalno borderline starter, u Euroligi dominacija.

Jednostavno, od petnaestog do prvog igrača u rosteru svake NBA ekipe, skoro svaki igrač je enormno talentovaniji od konkurencije preko bare.
"Your favorite player's favorite player" - MB

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 24 nov 2025, 00:16

L-Train je napisao/la:
24 nov 2025, 00:07
Pa evo bas fićo prije neki dan pisao o Nigel Hayes Davisu koji grije klupu u NBA,a u evropi bio glavni igrac Fenera koji je prosle sezone osvojio EL.
Pa eto ti Vassilis Spanoulis, ja ga se sjecam u Raketama nije znao loptu voditi a u Evropi legenda

Smijesna prica uopste

NEZALAGANJE
Kontakt:

Post Postao/la NEZALAGANJE » 24 nov 2025, 00:58

Kad neko dodje na temu NBAa i napise da je ista "grdna" za gledati, odmah znas da se radi o nekom povrsnom pratitelju lige, koji pogleda pokoji susret nedjeljom u "evropskom terminu" i zakljuci da to nije to.To su oni isti likovi koji spamuju s komentarima svaki domaci clanak ili podcast o NBAu s pricom kako je danasnja NBA bzv itd itd.

Obicno se tu radi o romanticarima koji su ozbiljnije prestali pratiti ligu kad su se oprostili Jordan ili Kobe ili neko takvog kalibra ko im je bio drag, pa im liga vise nije to, sto bi rekli.

Prava istina je da je liga i sama kosarka toliko napredovala da je to nepojmljivo.Pogotovo, ako si "prespavao" par sezona.Istina, jeste "mekanija" u nekih stvarima, ali talenat u istoj je nesporan.Igra je jako brza, moras vise toga pokrivati, a gotovo svaki igrac je prijetnja na sutu.Pa jbt, skoro svaku noc te moze zatrpati, ne 15 igrac u rosteru, nego 2way igrac.To se nikad, ali nikad nije moglo desiti tokom 90ih ili pocetkom 00ih.Ti rosteri su na svojim krajevima imali igrace vrlo upitne kvalitete.I onda neko kaze, pa bolje su se odbrane igrale prije i sl.Pa naravno da se tako cinilo, jer si, em igrao sporije, em imao manje kvalitete u rosteru, em je vazda na parketu bio 1 ili 2 igraca sa koje si mogao pomagati.Haj to sad uradi majcin sine kad 5 igraca stane na liniju za 3p, a s loptom te 1 na 1 napada SGA.Haj ga odbrani 1 na 1!! Pa naravno da je gotovo nemoguce, pa se onda cini da nema odbrana, a ustvari ljudi ginu u istoj.

Ovo je najjednostavnije i vrlo banalno pojasnjenje, ali tesko pojmljivo za nekog ko ne gleda ligu redovno pa onda jos naleti na tekme nekog SAC, BKN ili WSH.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 24 nov 2025, 01:04

Causals jos low bbiq

ronaldo99
Kontakt:

Post Postao/la ronaldo99 » 24 nov 2025, 01:16

80 koseva smo strpali orlandu za poluvrijeme. Golemo. Ova ekipa ce ovako citavu sezonu imati oscilacije. Mogu svakoga dobiti, a isto tako bas od svakoga i izgubiti :)

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 24 nov 2025, 03:15

Ono što meni jeste odbijajuća stavka današnje NBA je ta povećana jednodimenzionalnost u napadu.

Razumljivo, to je sve produkt rastuće analitike tokom godina i činjenice da je produktivnije potegnuti tricu, nego pokušati određene stvari sa ostalih dijelova terena. Međutim, to je dovelo do redundandnosti, a nekad to doista zna dostići neke ekstreme (kao npr. 70 3PA Rocketsa prije nekoliko godina, 60 3PA Celticsa prošle sezone), a ekipe su svakako skoro pa regularne na 40-50 3PA. Ne bi to ni bio problem da nije dovelo do izumiranja određenih segmenata košarke, ili bolje rečeno umjetnina, kao što je npr. igra leđima prema košu u niskom postu. Suvišno je sada i nabrajati kakvih je tu igračina bilo, i kakvu su prelijepu dimenziju tom segmentu igre dali kroz impresivne poteze koji su uključivali vještinu i u radu ruku i u radu nogu. Da ne pominjem sada neke druge, manje flashy segmente igre kao što je polu-distanca npr.

Ne znam da sam ikoga čuo da mu je interesantnije gledati napade u kojima se poteže po pedesetak trica, nego balansiranije, višedimenzionalnije i manje predvidive napade u kojima se imalo dosta više dinamike za vidjeti. Naravno da je današnja NBA kvalitetnija (prvenstveno s analitičke strane), ali nije nužno i gledljivija. 5 out zvuči odlično analitički, ali ne nužno i sa stavke gledljivosti.

Ova redundantnost je zasigurno jedan od glavnih razloga drastično smanjenih rejtinga (mada ne toliko smanjenih koliko ih neki hejteri lige pokušavaju predstaviti) kroz protekle godine. Jasno da tu ima i raznih drugih faktora smanjenog rejtinga, ali bez obzira, ovo ostaje kao jedan od vodećih razloga.

Mnogi ljudi iz struke su komentarisali isto, posebno oni koji više nisu u radnom odnosu (npr. Popovich, iako se i on nevoljno donekle adaptirao zbog uspjeha ekipe, ali nikada i prigrlio tu filozofiju), tako da je to širokorašireno mišljenje.

Zato sam i stava da je neki period od 2011-2015 bilo najbolje vrijeme u NBA u posljednje 3-4 decenije, kada se lagano počela dešavati ekspanzija 5 out mogućnosti kod ekipa, ali je i dalje bilo u nekim granicama balansiranosti pa je bilo i najinteresantnije gledati. Po meni, perfektan mix povećanih vještina (svih 5 pozicija) i dinamičnosti u napadu.

Ali šta je, tu je, ovo navedeno i dalje ne mijenja činjenicu da je NBA ubjedljivo najbolja liga na svijetu, sa nekoliko mjesta praznih pa onda tek EL. I dalje daleko najkvalitetnija liga za pratiti, posebno tokom Playoffa, bez obzira na pobrojane stvari. To što je neko pomiješao stil igre lige sa kvalitetom lige je neka druga stvar, neznanje tačnije.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 24 nov 2025, 03:49

Nije istina, najinteresantnija/najgledljivija je bila od 2000 do 2005/6. Kad je vise igraca bilo u stanju imati 30 ppg, kad je se dopustila zona (do tad je bila banovana, moglo se samo man to man), kad je jos hand-checking bio na snazi (do negdje 2005-e), i jos je postojala post igra. To je bilo sve u jednom. To je sa tehnicke kosarke odnosno tog aspekta a ne ratinga.

Ne znate vi kako je hand-checking promjenio igru u korist napadaca.

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 24 nov 2025, 04:01

Jest, ali u toj eri su krilni centri i centri koji su bili u stanju pogoditi i s poludistance bili rijetkost, a kamoli s trice. Samim tim, ekipe su bile puno lakše za braniti. Zato mislim da ipak umjerenija ekspanzija šuterski sposobnijih četvrtica i petica je dovela do najboljeg balansa pomenutih stavki, no dobro, to je svakako subjektivna stvar kome je šta draže.

Ova sad era je skoro pa konsenzusno svima manje gledljiva.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 24 nov 2025, 04:11

24 nov 2025, 04:01
Jest, ali u toj eri su krilni centri i centri koji su bili u stanju pogoditi i s poludistance bili rijetkost, a kamoli s trice. Samim tim, ekipe su bile puno lakše za braniti. Zato mislim da ipak umjerenija ekspanzija šuterski sposobnijih četvrtica i petica je dovela do najboljeg balansa pomenutih stavki, no dobro, to je svakako subjektivna stvar kome je šta draže.

Ma opet nije istina, gadjali poludistancu kao kap, Duncan (bank shot), KG, Yao, Dirk, Jermaine O'Neal, Rasheed Wallace (pogotovo) cak ti je i Shaq pogadjao od 8-12 ft poludistancu (druga stvar sto nije mogao slobodna pa se misli da nije imao suterski dodir uopste). Kazem ti tad si imao sve u jednom znaci cijeli aspekt kosarke, ofanzivno i defanzivno.

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 24 nov 2025, 04:23

alemsa je napisao/la:
24 nov 2025, 04:11
24 nov 2025, 04:01

Ma opet nije istina, gadjali poludistancu kao kap, Duncan (bank shot), KG, Yao, Dirk, Jermaine O'Neal, Rasheed Wallace (pogotovo) cak ti je i Shaq pogadjao od 8-12 ft poludistancu (druga stvar sto nije mogao slobodna pa se misli da nije imao suterski dodir uopste). Kazem ti tad si imao sve u jednom znaci cijeli aspekt kosarke, ofanzivno i defanzivno.
I koliko je to, 10-ak igrača, eto nek bude 20-ak na dvije pozicije od ukupno 120-ak rotacijskih igrača te dvije pozicije. Nekih 10-15% realno.

S druge strane, danas ih je na toj poziciji barem 40% koji mogu respektabilno tricu pogađati, a ne samo poludistancu...

Da mi je i ta era ranih 00-ih daleko gledljivija od ove današnje, jeste, ali meni lično nije od ove iz ranih 10-ih.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 24 nov 2025, 04:38

24 nov 2025, 04:23

I koliko je to, 10-ak igrača, eto nek bude 20-ak na dvije pozicije od ukupno 120-ak rotacijskih igrača te dvije pozicije. Nekih 10-15% realno.

S druge strane, danas ih je na toj poziciji barem 40% koji mogu respektabilno tricu pogađati, a ne samo poludistancu...

Da mi je i ta era ranih 00-ih daleko gledljivija od ove današnje, jeste, ali meni lično nije od ove iz ranih 10-ih.
Ma nije 10ak nego je vecina posebno 4i imalo poludistancu u reportuaru, Pau Gasol, Amar'e Stoudemire itd. Jebte nasao si me proslo 20+ godina da se sjecam svake 4e. Uglavnom sasvim normalno je bilo da imaju poludistancu, tricu ne, midi da.

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 24 nov 2025, 04:41

Pa bukvalno svi što si spomenuo su bili All Star igrači u nekom momentu, za njih nije ni čudno da će imati to u repertoaru. Ja pričam o "anonimusima" i igračima s klupe, takvi igrači danas najnormalnije ubacuju trice.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 24 nov 2025, 04:44

24 nov 2025, 04:41
Pa bukvalno svi što si spomenuo su bili All Star igrači u nekom momentu, za njih nije ni čudno da će imati to u repertoaru. Ja pričam o "anonimusima" i igračima s klupe, takvi igrači danas najnormalnije ubacuju trice.
Pa isto ti je, nije mogao igrati je.bo ga ti. Kako ce Pau i Bynum igrati skupa ako barem jedan nema poludistancu. Morao je jedan imati da bi bio na parketu a u dosta slucajeva i oba. Yao je imao i Scola recimo.

Znaci kako danas imas da "svako" puca trice, tad je bilo sasvim normalno da ima poludistancu. A imas X igraca danas koji igraju veliku minutazu a losi su suteri eto ti dva u Spursima, eto ti Moranta, eto Amena itd itd itd.

Bravo Sunsi, gledao sam ali me @triple omete

TripleThreat
Kontakt:

Post Postao/la TripleThreat » 24 nov 2025, 07:25

Sve i da uzmeš hipotezu da su tad svi 4/5 imali poludistancu, što je naravno daleko od istine, opet ostaje da nisu imali tricu, i samo tō pravi ogroman jaz u skillu između te ere koju spominješ i ere koju sam ja spomenuo.

ronaldo99
Kontakt:

Post Postao/la ronaldo99 » 24 nov 2025, 09:37

OKC brutalan bas, opet Shai bez minuta u 4/4, 11 vec takva tekma. 17-1 i to sve bez Jalena Williamsa.

Odgovori

Natrag na “NBA”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.