Postao/la TripleThreat » 24 nov 2025, 03:15
Ono što meni jeste odbijajuća stavka današnje NBA je ta povećana jednodimenzionalnost u napadu.
Razumljivo, to je sve produkt rastuće analitike tokom godina i činjenice da je produktivnije potegnuti tricu, nego pokušati određene stvari sa ostalih dijelova terena. Međutim, to je dovelo do redundandnosti, a nekad to doista zna dostići neke ekstreme (kao npr. 70 3PA Rocketsa prije nekoliko godina, 60 3PA Celticsa prošle sezone), a ekipe su svakako skoro pa regularne na 40-50 3PA. Ne bi to ni bio problem da nije dovelo do izumiranja određenih segmenata košarke, ili bolje rečeno umjetnina, kao što je npr. igra leđima prema košu u niskom postu. Suvišno je sada i nabrajati kakvih je tu igračina bilo, i kakvu su prelijepu dimenziju tom segmentu igre dali kroz impresivne poteze koji su uključivali vještinu i u radu ruku i u radu nogu. Da ne pominjem sada neke druge, manje flashy segmente igre kao što je polu-distanca npr.
Ne znam da sam ikoga čuo da mu je interesantnije gledati napade u kojima se poteže po pedesetak trica, nego balansiranije, višedimenzionalnije i manje predvidive napade u kojima se imalo dosta više dinamike za vidjeti. Naravno da je današnja NBA kvalitetnija (prvenstveno s analitičke strane), ali nije nužno i gledljivija. 5 out zvuči odlično analitički, ali ne nužno i sa stavke gledljivosti.
Ova redundantnost je zasigurno jedan od glavnih razloga drastično smanjenih rejtinga (mada ne toliko smanjenih koliko ih neki hejteri lige pokušavaju predstaviti) kroz protekle godine. Jasno da tu ima i raznih drugih faktora smanjenog rejtinga, ali bez obzira, ovo ostaje kao jedan od vodećih razloga.
Mnogi ljudi iz struke su komentarisali isto, posebno oni koji više nisu u radnom odnosu (npr. Popovich, iako se i on nevoljno donekle adaptirao zbog uspjeha ekipe, ali nikada i prigrlio tu filozofiju), tako da je to širokorašireno mišljenje.
Zato sam i stava da je neki period od 2011-2015 bilo najbolje vrijeme u NBA u posljednje 3-4 decenije, kada se lagano počela dešavati ekspanzija 5 out mogućnosti kod ekipa, ali je i dalje bilo u nekim granicama balansiranosti pa je bilo i najinteresantnije gledati. Po meni, perfektan mix povećanih vještina (svih 5 pozicija) i dinamičnosti u napadu.
Ali šta je, tu je, ovo navedeno i dalje ne mijenja činjenicu da je NBA ubjedljivo najbolja liga na svijetu, sa nekoliko mjesta praznih pa onda tek EL. I dalje daleko najkvalitetnija liga za pratiti, posebno tokom Playoffa, bez obzira na pobrojane stvari. To što je neko pomiješao stil igre lige sa kvalitetom lige je neka druga stvar, neznanje tačnije.
"Your favorite player's favorite player" - MB