kovacic je napisao/la: ↑22 jan 2026, 10:30
Amirutah1988 je napisao/la: ↑22 jan 2026, 10:22
VensanKasel je napisao/la: ↑22 jan 2026, 09:20
ABA liga prosle godine bila po jačini 7 liga u Evropi, ove sezone je 5 . Kako je to slabije iz sezone u sezonu ?
To je negdje 9-10 liga u Evropi,bolje su
Spanska
Italijanska
Grčka
Francuska
Njemačka
VTB liga
NBL Češka
Izraelska
Litvanska
Poljska
Bolje su samo španska, francuska i turska, vjerovatno i VTB mada je nju teško procijeniti kada je izvan europskih tokova posljednjih godina. Ovo ostalo je smiješno jer nijedna od tih liga nema 3 Euroliga i 3 Eurocup ekipe, a jedino španska ima ekipe iz sredine tabele koje su jače od Igokee i Bosne. Spartak ti igra egal sa Le Mansom, Rostock gubi od mađarskih ekipa itd.
A Igokea je imala i boljh sezona u FIBA LŠ kada su prolazili u drugu grupu, to takmičenje bi bilo sasvim ok za Bosnu da ima klasičnog centra.
Ovo može napisati samo neko ko ne prati košarkaške lige ili ih prati površno.
Garantujem da od ovih 10 navedenih liga,ne znaš 80%klubova navesti bez gledanja u neku od aplikacija,a da ne govorim o sastavima s kojima raspolažu timovi.
Ne znam kako mi se desilo da izostavimo tursku ligu,vjerojatno zato što ne volim tu zemlju.
Da se okrenem ovim što sam naveo
Italija ima:Virtus-Milano-Veneciu-Bresu-Reggianu-Sassari i još nekolicinu klubova koji sigurno mogu pobijediti 80%timova u ABA ligi ako ne i veći postotak.
Njemacka-Bayern-Wurtzburg-Ulm-Alba-Bonn-Rostock-Bamberg sve su to kvalitetne ekipe.
Grcka-Pao-Oly-PAOK-Aris-Aek-Promitheas,Karditsas.
Vrlo vrlo dobra liga
Izraelska liga možda i najviše napreduje,ali ne bih o njima zbog rata koji su izazvali odnosno genocida,ali da imaju jake klubove to je neminovno priznati da je tako.
VTB ligu pratim vrlo dobro,CSKA-Zenit-Lokomotiv Krasnodar(za koji i navijam)-UNICS-Parma Perm-Uralmash, respektabilna liga
LITVA-Zalgiris-Rytas-Neptunas-Lietkabelis-Songaila je trener Siauliaia ,ko prati na tv-u utakmice LKL lige(SK)zna da je to vrlo kvalitetna liga.
Poljska liga također ima 4-5 vrlo dobrih ekipa i oni napreduju