Koliko sam uspio provjeriti, nije presudan 22. rodjendan. Kljucno je kako se na njegov slucaj primjenjuje FIFA clan 9. Pejcinovic je prvi sluzbeni nastup za Njemacku imao 9.10.2020. za U16, sa 15 godina. Najvaznije pitanje je da li je vec tada imao drzavljanstvo BiH, a ne samo pravo na njega preko ocevih roditelja. Ako ga je vec imao, onda njegovi kasniji nastupi za U21 sami po sebi ne znace da je trajno vezan za Njemacku.viKK je napisao/la: ↑07 jul 2026, 18:01Kod njega je doduse situacija takva da on tu odluku ne može baš dugo vagati. On puni 22 godine u februaru.
Zaboravio sam, a ne mogu sad tražiti tacno, zna li ko tacno koja su pravila oko promjene sportskog državljanstva specifično za njega? Je li jedini isključujući kriterij ako nastupi za u21 poslije 22. rođendana?
Ako ga nije imao, onda nije presudan 22. nego 21. rodjendan, jer FIFA u tom slucaju gleda da li je posljednji sluzbeni nastup za stari savez bio prije 21. rodjendana. Zato je upravo status njegovog drzavljanstva u trenutku prvog nastupa za Njemacku kljucan.
On je izjavio 2025: "Djed i baka s očeve strane su iz BiH tako da i ja imam to državljanstvo."
Dakle vjerovatno je uvjek imao nase drzavljanstvo.