Mislim da dosta ljudi kontaju da formacije na papiru vise i nemaju nikakvu fiksnu ulogu kao sto je to bilo prije 20, 30 godina, kad si imao staticne oblike formacije kojih su se ekipe drzale i kad su ti igraci u prosjeku trcali po 3-4 kilometra na utakmici. I hajd ako su to samo ljudi na forumima poput nas, nije ni bitno, nego neki "renomirani" eksperti i bivsi fudbaleri po televizijama pricaju takve gluposti.
Ne postoje vise "defanzivne" ili "ofanzivne" formacije kao sto se to cesto u raznim diskusijama prica, postoje defanzivni i ofanzivni sistemi i treneri su ti koji organizuju te sisteme. U Italiji se decenijama igralo u formacijama sa trojicom odnosno petoricom pozadi i uz to su razvili tradiciju defanzivno cvrstih sistema, koja je u znacajnoj mjeri i dalje i prisutna, pa se onda nekako prosirila ideja da su takve formacije uvijek defanzivne, sto nije istina.
Jos vise mi je muka kad neko kaze da su formacije sa trojicom pozadi kao 3-4-3 uzasne formacije s kojom niko u moderno doba nista ne uspije. Pa PSG trenutno i City pod Guardiolom igraju/su igrali trojicom pozadi dok napadaju, samo sto se na papiru formacija postavlja kao 4-3-3. Alonso je sa Leverkusenom igrao sa trojicom pozadi i ljudi postigli rekordnih 89 golova i pomeli sve pred sobom. O fazi odbrane mislim da nema potrebe pricati jer odbranu danas ne igraju samo obrambenih 4 ili 5 igraca tj. koliko god ti vec formacija na papiru nalaze, vec je u pitanju skoro bukvalna znanost.
Fudbal je postao toliko sistemski prefinjen i profili igraca toliko polivalentni, da je formacija vise manje samo formalnost, mozes danas nac 20 ekipa koje igraju istu formaciju i kompletno razlicit fudbal.
Za reprezentaciju je drugacija prica, odnosno formacija u kojoj ce se neki sistem organizovati, pa i sam sistem, se mora kroijti spram toga kakve profile igraca imas, jer za razliku od kluba ne mozes naprosto sebi dovest profil igraca koji ti trebaju. Nama je kao ekipi iz tog ugla gledano bitno da se sklapa neki smislen sistem igre, koji maksimalno iskoristava profile igraca koje imamo i maksimizira i defanzivni i ofanzivni potencijal. To je po meni kljuc, da sve svoje igrace dovedes u takav sistem igre gdje ce oni maksimalno doci do izrazaja, defanzivno a i ofanzivno. Hoce li to biti u 3-5-2, 3-4-3, 4-4-2, 4-5-1, kojoj god formaciji mi je nebitno.