Joj ne budeš drugi sa 4 pobjede iz 5 utakmica, pa jeka kaže da nismo ni baksuzi
Mlade selekcije BiH - Kosarka
Moderatori/ce: nerminh74,CashMan,KK_Bosna
Re: Mlade selekcije BiH - Kosarka
Sami sebi krivi jer -15 protiv Portugala se nije smjelo desiti, ako se moralo izgubiti trebalo je sa što manje razlike a ne da se vadiš u zadnjoj utakmici. Dobro su odigrali koliko god da je falio Hrelja sa svojim poenima to su nadoknadili Đedović i Kuridža. Koštalo nas je nesportska Đedovića i isključenje Kuridže koji je danas bio naš najbolji igrač na 5. Neka barem pobjede sve do kraja pa osvoje 9. mjesto što bi se moglo desiti, jel ovo kod Đurovića toliko ozbiljno da nije mogao ni minut umjesto Mandže koji je bio indisponiran cijelu utakmicu.
-
Helemnejse
- Kontakt:
Nadam se da babo neće pisati, kuco je daut i veceras
Valjda uspije U18/U16 da uđu u A diviziju barem da sljedeće ljeto imamo jednu selekciju u A reprezentaciji.
Livadic zakucao, a ti se u svemu sto si pisao u vezi Islandjana propisno provalio. Mada, opet ne bih volio da ispostujes obecanje, neka te ovdje s ljudima...costacurta08 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:31Eto večeras ako jednom zakuca mene više nećeš vidjeti na forumu. Morel tako?
Sto se tice utakmice, otprilike sam ovo i ocekivao, tj. da ce zavrsiti na 1 ili 2 posjeda. One dvije dionice u kojima smo dolazili do 10-ak razlike su upravo ono sto sam pisao da treba raditi da ih izbacimo iz ritma, ali tu jednostavno nema kvaliteta da se izdrzi do kraja. Kostao nas je poraz od Portugala, koji nije smio biti veci od 5-6 razlike. To je svoj danak uzeo mali broj pripremnih utakmica, jer je evidentan i timski i individualni napredak kod dobrog dijela igraca.
Livadic i Mandzukic se prepali vaznosti utakmice, doslovno nista nisu uradili. Za razliku od njih, Djedovic je svima pokazao kako treba igrati u ovakvim utakmicama i dao je bar 3x vise nego sto je realno. On i Kuridza jedini zasluzuju prolaznu ocjenu veceras. Kljestan je novi Zahiragic, a daj Boze da ga nadmasi...
Sto se tice Hrelje, jednostavno nema osobine lidera i sve su prilike da to nikad nece ni biti. Svaka ekipa treba takvog igraca, ali mi smo ovdje od njega ocekivali da potegne kao Musa (makar i ne bude njegova noc), a ne da bude kao Lazic. Moj utisak je da se on isto daje i u ovakvim utakmicama i u nekim prijateljskim (naravno da to nije tako, ali naprosto tako izgleda): sve radi totalno beskrvno i bez energije. On je jos jedan nas igrac zarobljen izmedju dvije ili tri pozicije. Ima odlican pregled igre; kad stane na vrh kapice i rasiri ruke, imas utisak da vidi sve na parketu. Medjutim, nema eksplozivnosti ni prvog koraka da lagodno probija, krece na dribling uvijek iz visokog stava i zadrzi ga skoro do kraja (sto je ok kad prevodis loptu, ali kad si pod pritiskom od 2-3 protivnicka igraca koji prate tvoje kretnje, a lopta odskace do visine kuka - minimalne su sanse da to zavrsi kako treba). Desnog ulaza nema uopste, na obrucu ovo sto na kraju i zavrsi nece tek tako prolaziti kod seniora, koji su duzi i neuporedivo snazniji. Sut mu nije sjajan, iako ga je popravio i s distance i s penala. Medjutim, brzina izbacaja je kriticna, uvijek uzme previse vremena da se namjesti, nema catch&shoota uopste, sto je za poziciju niskog krila koja igra bez lopte i ceka u korneru pod moranje (ovo je pod uslovom da se isprofilise u klasicnu trojku). I da ne pisem dalje, mada ni dosad nisam htio komentarisati njegovu igru jer su protivnici bili bas losi i to je sve bilo irelevatno. Sve u svemu, ocekivao sam od njega puno vise, ali daleko je to od toga da se vec sad moze reci da se nece najesti hljeba od ovog sporta. Ja ipak mislim da hoce, samo da ce biti lider u nekoj solidnoj ekipi (i poenterski i opcenito) - u to vise bas i ne vjerujem. Njega su ovdje kocili i saigraci, jer nije mogao igrati bez lopte, gdje je dosta dobar. Jedan od njegovih aduta je upravo to da se iz kretnji kroz blokove izbori za dobru poziciju u mid-rangeu i da to rutinski zavrsi, sto na cijelom prvenstvu haman nijednom nije uradio.
Da smo sa Portugalom igrali na kraju bila bi to druga priča ,vidjelo se da momci nisu uigrani uopšte ,poslije to izgledalo mnogo bolje.Ipak im treba čestitati na borbenosti i na pobjedi makar ona i pirova bila.Treba nam još ozbiljnog rada u omladinskim selekcijama ako mislimo uhvatiti korak za ozbiljnim evropskim ekipama.Dok ne budemo imali bar zajedničku omladinsku ligu teško da možemo napred.Ima kod nas uvijek talenata ,ali bez pravog sistema neće ići uzlaznom putanjom.Klubovi nam se sjebaše dovodeći stare potrošene igrače i Amerikance u svakoj ekipi tri četiri crnca, ko da igramo euro ligu ,a ne Premijer ligu,umjesto da se forsiraju ovi mladi momci kako bi napredovali što više.Ali savez je tu možda i ovdje pročitaju neki konstruktivan prijedlog od ljudi koji žele da nam košarka ide napred.
Šta misliš da li će U20 imati kvalitetniji roster sljedeće godine ako se odazovu svi?Ghuraba je napisao/la: ↑15 jul 2026, 23:54costacurta08 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 16:31Eto večeras ako jednom zakuca mene više nećeš vidjeti na forumu. Morel tako?
Pa eto i sam znaš.
Ovu ekipu koja ove godine igra U18 vidjet ćemo na djelu i koliko zaista može za desetak dana.
Već naredne godine imaće 19 godina (2008.godista, jer će 2009 biti lideri U18 iduce godine) i realno je očekivati da budu dio U20 reprezentacije, zajedno s igračima generacije 2007, koji su danas igrali u U20 selekciji. (zajedno za 2006. godištima)
Neće tu biti previše prostora za neka nova lica, ne očekujem, to je plus minus jedan dva nova, dijaspora ova ili neka nova , pitanje je ko će se iduce godine odazvati od 2007/2008 (koliko će ih umjesto reprezentacije izabrati “individualne treninge”) pa su moja očekivanja da će to da bude baza na kojoj će se graditi naredni U20 tim. Dakle možemo reci da ih već 80% znamo.
Teletovic, Novak, Eman, Miljan, Daut, Jan Bulajić, Mićo, Tomić, Srdjan Kurtovic, Hodovic, Božić, Preldzic, Grizelj, Sipkovic …..nastavi niz još ako neko iz UO bude nekoga preporučio i to je to.
Pa vjerovatno dodaj na ove 2007 momke Manojlovića, Jašarevića i Bulajića (zbog povrede ga navodim) i 2008 momke Preldžić, Teletović (ako ne ode na individualne treninge jer mislim da bi on sljedeće godine mogao dobiti minute u seniorskoj košarci), Sipković i još neki momci iz U18 ove godine. Valjda uspiju da sljedeće godine da uđu u A diviziju i da se imenuje bolji selektor.Kylian je napisao/la: ↑16 jul 2026, 00:40
Pa eto i sam znaš.
Ovu ekipu koja ove godine igra U18 vidjet ćemo na djelu i koliko zaista može za desetak dana.
Već naredne godine imaće 19 godina (2008.godista, jer će 2009 biti lideri U18 iduce godine) i realno je očekivati da budu dio U20 reprezentacije, zajedno s igračima generacije 2007, koji su danas igrali u U20 selekciji. (zajedno za 2006. godištima)
Neće tu biti previše prostora za neka nova lica, ne očekujem, to je plus minus jedan dva nova, dijaspora ova ili neka nova , pitanje je ko će se iduce godine odazvati od 2007/2008 (koliko će ih umjesto reprezentacije izabrati “individualne treninge”) pa su moja očekivanja da će to da bude baza na kojoj će se graditi naredni U20 tim. Dakle možemo reci da ih već 80% znamo.
Bas gore dopunio, nema iznenadjenja nekih spisak će biti Teletovic, Novak, Eman, Miljan, Daut, Jan Bulajić, Mićo, Tomić, Srdjan Kurtovic, Hodovic, Božić, Preldzic, Grizelj, Sipkovic …..nastavi niz …..obavezno 1-2 ako neko iz UO bude nekoga preporučio, malo dijaspore. Eto ga imamo dostaCAZIN je napisao/la: ↑16 jul 2026, 00:56Pa vjerovatno dodaj na ove 2007 momke Manojlovića, Jašarevića i Bulajića (zbog povrede ga navodim) i 2008 momke Preldžić, Teletović (ako ne ode na individualne treninge jer mislim da bi on sljedeće godine mogao dobiti minute u seniorskoj košarci), Sipković i još neki momci iz U18 ove godine. Valjda uspiju da sljedeće godine da uđu u A diviziju i da se imenuje bolji selektor.Kylian je napisao/la: ↑16 jul 2026, 00:40
Pa eto i sam znaš.
Mogli bismo imati, ako Bog da, samo je svako licitiranje imena sad besmisleno, jer vidimo koliko tu na kraju zna biti otkaza.
Manojlovic, Nurkic, Protrka na 5
Jasarevic, Livadic, Korlatovic na 4
Od vanjskih iz 07, na pamet mi padaju: Vucenovic (moze i na 4), Reher, Blakaj, Markovic, Grahovac, Bulajic, Kljestan, Bevanda... + Teletovic i najbolji iz 08 generacije (tu ima par boljih od ovih koje sam naveo iz 07). Mada, opet kazem, pricati o eventualnim dometima prije nego se vidi ko ce se odazvati je bas besmisleno...
Mora se voditi računa i o nacionalnoj zastupljenosti ne mogu biti većina Hrvati i Srbi,Ghuraba je napisao/la: ↑16 jul 2026, 01:12Mogli bismo imati, ako Bog da, samo je svako licitiranje imena sad besmisleno, jer vidimo koliko tu na kraju zna biti otkaza.
Manojlovic, Nurkic, Protrka na 5
Jasarevic, Livadic, Korlatovic na 4
Od vanjskih iz 07, na pamet mi padaju: Vucenovic (moze i na 4), Reher, Blakaj, Markovic, Grahovac, Bulajic, Kljestan, Bevanda... + Teletovic i najbolji iz 08 generacije (tu ima par boljih od ovih koje sam naveo iz 07). Mada, opet kazem, pricati o eventualnim dometima prije nego se vidi ko ce se odazvati je bas besmisleno...
Gdje ih već poreda i na pozicije?
Kako mi je danas žao što se ovako završilo, što danas Subašić igra za Hrvatsku, vidim da ih je juče vodio do četvrtfinala, prošle godine ih uveo u A diviziju. On je igrač koji pravi razliku na terenu. Nije samo Hrvatska ušla u A diviziju, nego ide prema vrhu i u toj divizijiMocvara1991 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 08:34Sandro je rodjen u Zagrebu,iako mu je otac Biscanin. Ali bitna je razlika da je Sandro rodjen i odrastao u Hrvatskoj,igrao za sve njihove omladinske selekcije i nema nikakvih dodirnih tacaka s BiH i BH nogometom osim da mu je otac iz Bihaca. A ovaj mali je rodjen u Bihacu,prosao sve kategorije u ocevom klubu Bosna XXL i onda se ispalio za njihovu reprezentaciju. Nesto ne vjerujem da nije bilo poziva iz BiH. Edis je sigurno dobar kosarkaski strucnjak,ali mislim da se i u kosarci ponavlja da nasi igraci prihvataju poziv nasih reprezentacija samo kad vide da ih druge repke nece,pa daj sta das.marlostanf1eld je napisao/la: ↑15 jul 2026, 07:06Sandro Kulenovic koji je igrao za Dinamo mu je blizi rodjak.Mocvara1991 je napisao/la: ↑14 jul 2026, 20:08
Al smo patriote u pm. Iako ne znam sta da mu kazem,covjek gleda sta je najbolje za njegovo dijete. Ko bi se j3bavao s ovim nasim pitagorama.
https://www.bhbasket.ba/dino-dominacija ... prvenstvu/
Bilo je poziva cim je mogao pozvan je bio za u16 cini mi se dok je bio u Kosu ali nije nikad htio igrat za nas tu se nista nije moglo uraditKylian je napisao/la: ↑16 jul 2026, 09:26Kako mi je danas žao što se ovako završilo, što danas Subašić igra za Hrvatsku, vidim da ih je juče vodio do četvrtfinala, prošle godine ih uveo u A diviziju. On je igrač koji pravi razliku na terenu. Nije samo Hrvatska ušla u A diviziju, nego ide prema vrhu i u toj divizijiMocvara1991 je napisao/la: ↑15 jul 2026, 08:34Sandro je rodjen u Zagrebu,iako mu je otac Biscanin. Ali bitna je razlika da je Sandro rodjen i odrastao u Hrvatskoj,igrao za sve njihove omladinske selekcije i nema nikakvih dodirnih tacaka s BiH i BH nogometom osim da mu je otac iz Bihaca. A ovaj mali je rodjen u Bihacu,prosao sve kategorije u ocevom klubu Bosna XXL i onda se ispalio za njihovu reprezentaciju. Nesto ne vjerujem da nije bilo poziva iz BiH. Edis je sigurno dobar kosarkaski strucnjak,ali mislim da se i u kosarci ponavlja da nasi igraci prihvataju poziv nasih reprezentacija samo kad vide da ih druge repke nece,pa daj sta das.marlostanf1eld je napisao/la: ↑15 jul 2026, 07:06
Sandro Kulenovic koji je igrao za Dinamo mu je blizi rodjak.
https://www.bhbasket.ba/dino-dominacija ... prvenstvu/
Yebem ja tog oca koji odgoji dijete u. Ihacu pamposlaje za Sarajevo i onda izabere Hrvatsku
Analiza je bas dobra (kao i uvijek) i vecinom se slazem.Ghuraba je napisao/la: ↑15 jul 2026, 23:54
Sto se tice utakmice, otprilike sam ovo i ocekivao, tj. da ce zavrsiti na 1 ili 2 posjeda. One dvije dionice u kojima smo dolazili do 10-ak razlike su upravo ono sto sam pisao da treba raditi da ih izbacimo iz ritma, ali tu jednostavno nema kvaliteta da se izdrzi do kraja. Kostao nas je poraz od Portugala, koji nije smio biti veci od 5-6 razlike. To je svoj danak uzeo mali broj pripremnih utakmica, jer je evidentan i timski i individualni napredak kod dobrog dijela igraca.
Livadic i Mandzukic se prepali vaznosti utakmice, doslovno nista nisu uradili. Za razliku od njih, Djedovic je svima pokazao kako treba igrati u ovakvim utakmicama i dao je bar 3x vise nego sto je realno. On i Kuridza jedini zasluzuju prolaznu ocjenu veceras. Kljestan je novi Zahiragic, a daj Boze da ga nadmasi...
Sto se tice Hrelje, jednostavno nema osobine lidera i sve su prilike da to nikad nece ni biti. Svaka ekipa treba takvog igraca, ali mi smo ovdje od njega ocekivali da potegne kao Musa (makar i ne bude njegova noc), a ne da bude kao Lazic. Moj utisak je da se on isto daje i u ovakvim utakmicama i u nekim prijateljskim (naravno da to nije tako, ali naprosto tako izgleda): sve radi totalno beskrvno i bez energije. On je jos jedan nas igrac zarobljen izmedju dvije ili tri pozicije. Ima odlican pregled igre; kad stane na vrh kapice i rasiri ruke, imas utisak da vidi sve na parketu. Medjutim, nema eksplozivnosti ni prvog koraka da lagodno probija, krece na dribling uvijek iz visokog stava i zadrzi ga skoro do kraja (sto je ok kad prevodis loptu, ali kad si pod pritiskom od 2-3 protivnicka igraca koji prate tvoje kretnje, a lopta odskace do visine kuka - minimalne su sanse da to zavrsi kako treba). Desnog ulaza nema uopste, na obrucu ovo sto na kraju i zavrsi nece tek tako prolaziti kod seniora, koji su duzi i neuporedivo snazniji. Sut mu nije sjajan, iako ga je popravio i s distance i s penala. Medjutim, brzina izbacaja je kriticna, uvijek uzme previse vremena da se namjesti, nema catch&shoota uopste, sto je za poziciju niskog krila koja igra bez lopte i ceka u korneru pod moranje (ovo je pod uslovom da se isprofilise u klasicnu trojku). I da ne pisem dalje, mada ni dosad nisam htio komentarisati njegovu igru jer su protivnici bili bas losi i to je sve bilo irelevatno. Sve u svemu, ocekivao sam od njega puno vise, ali daleko je to od toga da se vec sad moze reci da se nece najesti hljeba od ovog sporta. Ja ipak mislim da hoce, samo da ce biti lider u nekoj solidnoj ekipi (i poenterski i opcenito) - u to vise bas i ne vjerujem. Njega su ovdje kocili i saigraci, jer nije mogao igrati bez lopte, gdje je dosta dobar. Jedan od njegovih aduta je upravo to da se iz kretnji kroz blokove izbori za dobru poziciju u mid-rangeu i da to rutinski zavrsi, sto na cijelom prvenstvu haman nijednom nije uradio.
Ne moze svaka generacija izbaciti igraca koji ce sam nositi reprezentaciju. Treba napraviti igrace (množina) od ovih koje imamo, izvuci njihov maksimum i sloziti tim koji ce funkcionisati kao cjelina i okupljati ih tokom godine, a ne u junu imenovati selektore.
Ako se usput pojavi neki novi Musa – odlicno, ali ne moze nam to biti jedini plan. Na kraju krajeva, ova utakmica je podbacila zato sto nismo imali dovoljno sirine i kvaliteta da odrzimo ritam svih 40 minuta.
Jer ako nam bude strategija "cekaj novog Musu", da uđemo u diviziju A, onda cemo se nacekati. Kad se opet rodi neko tog kalibra, tim bolje.
Čekamo već više od 10 godina, koliko još trebamo čekati?
Da ne zaboravimo i odemo sutra da vidimo kako to izgleda uživo.Kylian je napisao/la: ↑15 jul 2026, 07:01Za vikend će se održati dvije pripremne utakmice za U18 u petak i subotu od 18.30 sati u dvorani Hrasnica. Ulaz slobodan.
Protivnik će biti Austrija, koja ove godine prvi put nastupa u A-diviziji, a vrši svoje zadnje pripreme u Sarajevu.
To će biti posljednje provjere pred odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se od 24. jula do 2. augusta održati u Rijeci i Opatiji (Hrvatska).
Drago mi je da se SR i ja u nečemu slažemo
Rekao sam već da je to jedina generacija (U16) ove godine od kojih JA lično imam najveća očekivanja, bez obzira na ukazane porodično-obiteljske konekcije. Samo se nadam da Hoopers nisam ja
- marlostanf1eld
- Kontakt:
Sta mu je Hoopers?Kylian je napisao/la: ↑16 jul 2026, 14:20Da ne zaboravimo i odemo sutra da vidimo kako to izgleda uživo.Kylian je napisao/la: ↑15 jul 2026, 07:01Za vikend će se održati dvije pripremne utakmice za U18 u petak i subotu od 18.30 sati u dvorani Hrasnica. Ulaz slobodan.
Protivnik će biti Austrija, koja ove godine prvi put nastupa u A-diviziji, a vrši svoje zadnje pripreme u Sarajevu.
To će biti posljednje provjere pred odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se od 24. jula do 2. augusta održati u Rijeci i Opatiji (Hrvatska).
Drago mi je da se SR i ja u nečemu slažemoa to je naša U16 selekcija.
Rekao sam već da je to jedina generacija (U16) ove godine od kojih JA lično imam najveća očekivanja, bez obzira na ukazane porodično-obiteljske konekcije. Samo se nadam da Hoopers nisam ja![]()
![]()
Internet sleng koriste u NBA i/ili na društvenim mrežama, a znači košarkaši ili ljudi koji igraju ili prate košarku. Ima dosta značenja ali nekako najšire- pokupi sve - znači svako ko je dobar igrač ili živi za i sa košarkom.marlostanf1eld je napisao/la: ↑16 jul 2026, 14:50Sta mu je Hoopers?Kylian je napisao/la: ↑16 jul 2026, 14:20Da ne zaboravimo i odemo sutra da vidimo kako to izgleda uživo.Kylian je napisao/la: ↑15 jul 2026, 07:01Za vikend će se održati dvije pripremne utakmice za U18 u petak i subotu od 18.30 sati u dvorani Hrasnica. Ulaz slobodan.
Drago mi je da se SR i ja u nečemu slažemoa to je naša U16 selekcija.
Rekao sam već da je to jedina generacija (U16) ove godine od kojih JA lično imam najveća očekivanja, bez obzira na ukazane porodično-obiteljske konekcije. Samo se nadam da Hoopers nisam ja![]()
![]()
Lahko je navesti moguca rjesenja, ali sta vrijedi palamuditi o tome kad se nista ne pitamo?Kylian je napisao/la: ↑16 jul 2026, 13:50Analiza je bas dobra (kao i uvijek) i vecinom se slazem.Samo, kaži nam tvoje ideje - sta cemo dalje? Ne vidim rješenje, samo se imena mijenjaju a situacija iz godine u godinu je uvijek ista? Hoćemo li da cekamo da se rodi Dzanan Musa 2?
Ne moze svaka generacija izbaciti igraca koji ce sam nositi reprezentaciju. Treba napraviti igrace (množina) od ovih koje imamo, izvuci njihov maksimum i sloziti tim koji ce funkcionisati kao cjelina i okupljati ih tokom godine, a ne u junu imenovati selektore.
Ako se usput pojavi neki novi Musa – odlicno, ali ne moze nam to biti jedini plan. Na kraju krajeva, ova utakmica je podbacila zato sto nismo imali dovoljno sirine i kvaliteta da odrzimo ritam svih 40 minuta.
Jer ako nam bude strategija "cekaj novog Musu", da uđemo u diviziju A, onda cemo se nacekati. Kad se opet rodi neko tog kalibra, tim bolje.
Čekamo već više od 10 godina, koliko još trebamo čekati?
Mi od odlaska Haruna Mahmutovica iz saveza nismo dobili nijednog novog A reprezentativca i to je najbolnija cinjenica. Proizvoditi igrace za seniorsku selekciju je daleko bitnije od igranja A divizija u svim omladinskim uzrastima. Jednostavno, mi nismo Srbija, nemamo klubove koji sistemski rade s djecom i taman jedne godine svi bili u A diviziji, opet je samo pitanje vremena koja ce se generacija prva vratiti u B diviziju. Zato je bitnije raditi sistemski, pozivati najbolje i stvoriti kod djece poseban osjecaj igranja za reprezentaciju, organizovati kvalitetne pripreme, odigrati dovoljan broj pripremnih utakmica, na prvenstvima dati maksimum i koliko se uradi - uradi. Kad bi se sve to ispostovalo, rezultati bi sigurno bili dobri, ali opet ne treba praviti dramu kad neka od reprezentacija ispadne u drugi rang jer je to nasa realnost.
Zajednicka omladinska liga, vracanje U20 reprezentacije, angazovanje ljudi koji ce tokom cijele sezone pratiti tu djecu i ovdje i u dijaspori, organizovati cesca okupljanja, pokretanje U14 selekcije (to je vec nesto pokrenuto s Marjanovicem - vidjecemo hoce li dati plodove), angazovati najkvalitetnije trenere koji ce biti solidno placeni, ali ce raditi odgovorno i posteno (zvat ce najbolje igrace prvenstveno) itd, itd. Sve su ovo stvari koje i najveci laici znaju, ali kod nas su to nedosanjani snovi. Zato i jesmo tu gdje jesmo...
Btw, eto taman otidji do Hrasnice i slikaj nam boxscore, a i prenesi licne utiske s utakmica.
-
Helemnejse
- Kontakt:
Bolje igrati tekmu protiv islanda, taj nivo, udaranje rudarenje, nego dva mjeseca mlatiti kurcem po bijeljini.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.