Svi organizuju nekakva takmicenja u fudbalu/nogometu samo mi nikako. Jeli to sada U-21, U-19 ili U-17, a mozda je u pitanju Žensko evropsko prvenstvo ili Žensko U-19 ili U-17, nije uopste bitno. Na velika vrata pricamo o kojekakvim ambicijama da sa eventualno susjedima organiziramo evropsko prvenstvo koje je od 2016 cak masivnije i igra se sa 24 reprezentacije, znaci otprilike 8-10 stadiona. No, ja mislim da mi sa danasnjom infrastrukturom nebi mogli organizirati ni Evropsko prvenstvo za kadate, tj U-17 na kojem ucestvuju svega 8 reprezentacija na 4 stadiona i na kojem kriteriji nisu toliko strogi kao za Evropsko ili Evropsko za U-21, sto ne znaci da nisu visoka, ali ni blizu ova dva takmicenja, pogotovom ovom prvom. A ne, najveci domet za nas i nasu organizaciju jeste organizacija kvalifikacionih grupa za U-19 ili U-17 ekipa (muskih ili zenskih, nije bitno) sto je stvarno jadno...
Evo Izrael sljedece godine organizira U-21 Evropsko prvenstvo. Cetiri stadiona, tri sa kapacitetom od prosjecno 13 hiljada i jedan "veliki" od 31 hiljadu. Nisu sada to svemirski brodovi od stadiona. Jedan mali stadion je samo dozivio rekonstrukciju i tipa je Gradskog u Banja Luci, dok su dva mala stadiona novoizgradjeni, i tipa su Tušanj kada bi imao dvije glavne tribine i Bilinog Polja. Ovaj veliki stadion je isto u fazi dodatne izgradnje posto mu se pravi juzna tribina i dize kapacitet na 31000, sto znaci kao Koševo koje bi doživjelo rekonstrukciju. Mi sigurno nebi ni usli u uzi krug kandidata kada bi aplicirali za organizaciju ovog turniru za 2017 godinu, na kojem ce se sigurno broj ucesnika povecati sa 8 na najmanje 12 ili cak 16 sto znaci da ce biti potrebno najmanje 6 stadiona.
Ali eto, zasto barem se ne pokusamo kandidovati za organizaciju U-19 ili U-17, gdje su kriteriji nizi nego za organizaciju U-21, ne sada previse nizi ali jesu, a neuporedivo nizi naspram pravog Evropskog? Naredni U-19 ili U-17 turnir za koji mozemo se kandidirati za organizaciju jeste onaj u 2017, posto su za 2013, 2014, 2015 i 2016 vec odredjeni domacini. Eto, imali bi pet godina da uradimo nesto na stadionima. 2015 ce broj reprezentacija ucesnika na U-19 i U-17 se povecati na 16 reprezentacija, sto znaci najmanje 6 stadiona (8 stadiona je ja mislim preporucljivo, ali najvjerovatnije bi mogli i sa 6), a prema nekom mom misljenju to bi mogli/trebali biti Gradski u Banja Luci (sa izgradjenim jugom i pokrivenim istokom), Tušanj (sa najmanje tri tribine), Bilino Polje, aBd nova Grbavica, rekonstruisano Koševo i stadion u Mostaru (sada novi stadion ili rekonstruisani Bijeli Brijeg, nije bitno). Pa kada vidim da je Lihtenštajn organizovao U-19 evropsko 2003 i U-17 2010, dodje mi da se ubijem, a takodjer ce Malta organizirati U-17 evropsko 2014. Naravno, postoji tu U-20 Svjetsko prvenstvo koje je jos uvijek daleko za nas, ali ima U-17 Svjetsko koje u nekom rangu realnosti.
Ili eto, ima cak i Ženski nogomet, znam da smo daleko od mogucnosti da organizujemo glavni evropski turnir u Ženskom nogometu koji ce od 2017 brojati 16 reprezentacija (a necu ni da spominjem svjetsko za žene), ali i tu ima U-19 ili U-17, gdje igra po 8 reprezentacija, znaci po 3-4 stadiona. U-19 kod Žena se najcesce igra samo u jednom gradu ili administrativnoj jedinici, npr. Žensko evropsko prvenstvo 2012 za U-19 u Turskoj je odigrano na tri stadiona u Antaliji. I tu je isto sljedeci turnir na koji se mozemo kandidovati tek za 2017, sto znaci dovoljno vremena, a isto vazi i za U-17 za Žene. Naravno, postoji i svjetsko prvenstvo za U-20 i U-17 za žene koje je u dometu realnosti.
Gledam susjedstvo, pa Srbija je 2011 organizovalo U-17 evropsko, Slovenija 2012 U-17 evropsko, Makedonija 2010 U-19 evropsko za Žene. Cudi me iskreno da Hrvatska nije nista organizovala, mozda se kofrce da oni ne trebaju ta "niza" takmicenja da organizuju, ali oni su barem organizovali Evropsko Futsal prvenstvo 2012, a Srbija ce organizovati 2016. Samo Crna Gora i mi iz bivse Juga nismo ni blizu da išta organizuje...