juznjak> je napisao/la:Pa dobro. Ja ti kazem da je sveukupno gledajuci Koke mnogo bolji igrac od Illare,te da bi bolje odgovorio na poziciji zadnjeg veznog gdje je uostalom i igrao na nedavno osvojenom sampionatu u paru sa Illarom gdje je bio jedan od najboljih igraca . Valjda ce njih dvojica konkurisati za to jedno mjesto na sredini terena kada je u pitanju Brazil 2014,zato ih i uporedjujem.
Koke nije toliko bolji od Illarre, za par mjeseci cemo vidjeti je li uopste i bolji. A Koke je igrao centralnog veznog (vise kao Xabi na SP) a Illarra zadnjeg veznog (vise kao Busquets u A reprezentaciji), i cisto sumnjam da ce se ta dva igraca naci u konkurenciji za jednu poziciju.
Sto se tice Parda ,dosta ga podcjenjujes. On je jos suvise mlad da bi vec sada bio neki igrac koji pravi razliku . Njemu je tek 20 godina,ali ono sto je odigrao je dovoljno da se moze zakljuciti o kakvoj je klasi rijec.
Dosta momaka njegovih godina vec vode glavne uloge u njihovim ekipama, dok je Pardo jos uvijek daleko od prvog tima Sociedada. A da je nesto i odigrao do sada u svojoj karijeri, i nije. Odigrao je par utakmica gdje je pokazao da ima dosta potencijal ali je on jos uvijek daleko od klasnog igraca.
Ne trebas zaboraviti da ima i problema sa povredama zbog kojih nije jos uvijek stekao status prvotimca
Povdrede dosta uticu na vrijednost igraca (Canales, Kaka, Vicente...) i to sto je igrac sklon povredama umanjuje njegove vrijednosti i smanjuje mogucnost uspjesne karijere.
,a nikada ta prventsva u-19-u20-u-21 ne trebaju biti ogledalo za kvalitete nekog fudbalera,jer vrhunski i ozbiljni klupski fudbal i ta takmicenja su potpuno dva razilicita svijeta
Pardo je do sada samo u mladjim kategorijama i dominirao, u Sociedadu je bio samo dva mjeseca prvotimac.
Pardo je takodje potpuno drugaciji igrac od Illare, on je igrac koji se nudi, ne gubi loptu , odlicno se krece na sredinii to gotovo dovodi do savrsenstva, pogotovo je dobar u tim prijelazima iz odbrane u napad . Nekako djeluje elegantinije od Illare.
Pa ja uvijek govorim da mi Pardo vise lici na Xabija nego Illarra (ne zbog kvaliteta nego zbog stila igre) a Illarra me vise podsjeca na Busquetsa ili cak neka vrsta spanjolskog Carricka.
U mladoj repki Spanije Gines ga je smjestio pokraj Alex Fernandeza pored koga nije mogao pruziti najbolje od sebe jer su oni dva razlicita veznjaka. Dok Alex je puno vise igrac tipa Busquets , igrac kojem treba praviti one trougle da bi funkcionisao na sredini i bio sigurniji ,Ruben Pardo je potpuno isti tip igraca Xabi Alonso. Ne znam jel se sjecas kak o je funkcinonisao kada je bio u paru sa Kampanjom ? Pardo je tada dosegnuo najbolje od svoje igre , tada je sredina terena radila kao svicarski sat. Pardo je tada potpuno imao kontrolu na sredini i on je bio taj mozak ekipe.
Pardo ce sada imati priliku da ponovi Illarrin put, i ako se digne u igraca kakvog je Asier to ce biti sasvim zadovoljavajuce sto se mene tice. Alex je kroz sve mladje kategorije bio ispred Parda, a meni se cak i Saul vise svidja od Rubena i mislim da bi Saul mogao napraviti bolju karijeru od Parda.
Mislis na Olimpijadu ? Tu svu svi zakazali ,nema to veze ni sa Kokeom ni Illarom kao nekm igracem koji je donio nesto. Sto se tice u-21 ,pa Koke je tada bio igrac iz sjene,svu slavu pokupili su Isco i Illara a zapravo je iza njih bio igrac koji je najvise radio u oba smijera zrtvujuci se iskljucivo za dobrobit ekipe,dok su ostali manje-vise gledali kako ce se predstaviti individualno na tom sampionatu.
Koke je maestralno odigrao u21 prvenstvo, kao i cjela ekipa Spanije. A i Illarra je bas zahvaljujuci te igre sto je pripisujes samo Kokeu dosao do idealnih XI.
Znas sam za onu da je statistika kao bikini bla bla bla....To i jeste tacno ,zato sto ja znam sta sam gledao ,a to je da je Illara meni bolji u tim kao organizator igre i u tim ofanzivnim akcijama nego defanzivnim
Jes' to. Imao je dosta cesto ulogu organizatora kada mu je Bergara cuvao ledja i to je dosta dobro odradjivao. Visok procenat tacnih dodavanja i najveci broj dodavanja prema napred (opet statistika) potvrdjuju to sto govoris.
Medjutim, Illarra se dokazao na EP a i cesto u Sociedadu (opet zavisno od formacije i same utakmice) kao dosta dobar destruktivac. Zbog toga i ne cudi cinjenica da Sociedad nije htio pristati ni na jednu cifru osim one koja stoji u klauzuli. Realov plan je jednostavan, postaviti takvog mobilnog i svestranog veznjaka na poziciju koja je najtanja. Khedira mu ne moze parirati, ni ofanzivno ni defanzivno. Iako se Kedira cini kao mrcina, jedan Modric je bolji kradljivac lopti od njega, a o distribuciji lopte da ne govorimo.
.
U nekoliko navrata me je neugodno iznenadio prosle sezone kada je rijes o defanzivi . Jedva cekam da zaigra pa ces vidjeti kako ce za koje kolo grijati klupu Khediri ili Xabiu zbog toga sto defanzivno nije dorastao taktici Carlita. Sjedece sezone na posudbu negdje u englesku ili povratak u Sociedad. Diego dok je igrao za Atleti je imao neku smijesnu statistiku ,ali je bio najbitniji igrac za kreairanje napade.
Citiram te za par mjeseci.
Sam Carlo je trazio da se dovede Illarramendi i cisto sumnjam da ce se gurati limitirani panj (Korida) ispred njega, Xabi je out do nove godine a vec ima pune 32.
Ovakav tip igraca dosta vise moze ponuditi ekipi poput Madrida nego Sociedadu.