Pa naravno da ne treba opravdanje. I ja isto mislim da bi trebao igrati neke druge turnire ali on to ocito ne zeli. Zeli iskoristiti svoje mjesto na ATP listi i igrati najbolje turnire dok jos ima priliku. A da li ima sanse ili nema da ode daleko nikad se ne zna. Prosle godine je dobro igrao sljaku, iako je postao otac u tom trenutku.Claus je napisao/la:Tačno je sve što si napisao, ali govorimo o tome da je on već dvije godine oslobođen igranja Masters 1000 turnira. Igrat će ih samo ako on to želi, a ako ne želi - pa ne treba mu nikakvo opravdanje. Samim tim ne mora igrati toliki broj turnira kao ostali igrači, iako će to naravno utjecati na njegov ranking. On sam je na početku sezone najavio da će igrati manje turnira u 2015. i da će ih zbog toga morati više osvajati.
Moje pitanje je zašto onda igra toliko turnira na kojima nema šanse da ode daleko
S njim se nikad ne zna. Covjek se toliko puta vracao kad su ga svi otpisali, kad su svi vjerovali da je njegov kraj. Toliko je godina prisutan na ATP Touru. Prilagodjavao se igracima, mijenjao reket, gledao smjenee generacija, mijenjanje podloge... i sve vrijeme je u vrhu. Prkosi vremenu i traje. Do kada...
Meni je svejedno sta ce i kada igrati.... dovoljno je vidjeti da izlazi na teren da pokaze jos malo svoju magiju. Sve ostalo je nebitno. Zaduzio je toliko tenis i njegove navijace da je svaki njegov potez opravdan.
Toliko sam ga pratio i pratim jos uvijek da ni sam ne znam sta cu kada ode.... treba se i na to pripremati!
UKRATKO
Brojevi kažu: 17 Grand Slam titula, 302 sedmice na prvom mjestu ATP liste. Fanovi kažu: 'Najveća legenda u historiji tenisa.', a on kaže: "Nemojte govoriti o historiji... još uvijek je stvaram!''