FK Sarajevo - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Da li će FK Sarajevo proći u 2. pretkolo lige prvaka?

Da
161
75%
Ne
55
25%

Ukupno glasova: 216

paulus
Kontakt:

Re: FK Sarajevo

Post Postao/la paulus » 01 avg 2016, 13:45

Odavno nisam gledao bolje Sarajevo , sad sam bez grca gledao snimak . Onako igra tim koji zeli bit prvak , svi trce od Ahmetovica kralja , do Balica i kad tako se branis a Rustem i Saric siju smrt na sredini prvak ti napravi samo jednu sansu i to zbog nekocentracije , nije da su oni nes stiskali , nisu mogli nista.Rustem sija pored Sarica isto ko Radovac pored Cimirota, imamo sredinu fali nam 10 i sinoc ako su upute Hurte da Dulja se seli na 10 jer ja imam osjecaj da on ko krilo nije najbolje iskoristen , u sredini ima prostor i on cim ima prostor bere igrace pravi viska, ako je Hurtina ideja , genijalam potez jer on kao keilo funkcionise dobro samo ako mi imamo 1' koji ga gura u prostor inace on tamo nema prostora da rafi sta je sinoc radio. Crnkic koji je oblacen da sam ja mislio da necemo imat strane je bio sjajan . Novakovic isto. covjek dobar , da je Kova il Miha odigro ko sinoc Novakovic il Balic to bi bilo puno hvale. I treba se fokusirat na njih kad se oporave zbog mladosti i naracno potencijala da budu jos bolji.Sinoc se pokazalo da imamo 4 sjajna halfa. Moram priznat svi su bili dobri i trudili se i Amer kojeg sam kudio u toku tekme se bori , al on ima tu liniju potez viska il daj da ga ja zabijem , lč Amere nisi Messo , dvije kontre Ahmetovic sam utrcava u prostor Amer nes dribla al se borio i nadam se da ce mu izbit neko te viska poteze iz glave. Kadusic takodje mislim da je sugo zlato al treba da igra krilo , Mislim da bi nio pšasam ludo , al ok treba nam ko bek sad. Uglavnom onako se igra kao tim 10ka
Kadusicu sipu ga, hrpa vanago !!!

ledesma
Kontakt:

Post Postao/la ledesma » 01 avg 2016, 13:47

hz033 je napisao/la:slika
Ovaj igrač je inteligentniji od Rustemovića!
Hahahahahahahahaa, istinaaa :tralala: :tralala: :tralala:
"Znaš kako ti je to, rodiš se u Sarajevu i navijaš za Sarajevo. Ima i onih koji su u manjini i navijaju za Želju. Hvala Bogu ja nisam među njima". Dino Merlin

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 01 avg 2016, 13:51

Dobro je odigrao derbi, ovu je bio solidan. Odmah mu je lakse kad ne mora on kreirati napade, onda je i bolji igrac. Dobar je, treba mu dati podrsku

Postano kroz Forum SportSport.ba app.
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

Locust
Kontakt:

Post Postao/la Locust » 01 avg 2016, 13:52

Nakon dugo vremena uzivao sam na Koševu. Šteta što nas nije više bilo.

Adilović: Jedna nesigurnost, pored toga besposlen. (druga utakmica za redom da nam je golman besposlen, to mi se jako sviđa)
Kadušić: Dobar. Bez puno izleta naprijed ali mislim da je to bila Hurtićeva zamisao jer je i Almir bio puno povučeniji nego smo navikli.
Almir Bekić: Jedan od slabijih. Par puta bespotrebno komplikovao oko naše korner zastavice. Igrač kojem više leži ofanzivna uloga, ali to već znamo.
Novaković: Odličan. Još me nije kupio, ali na dobrom je putu
Balić: Dobar. Opet se kod šanse Todorovića našao van pozicije (kao i kod Lendrićevog gola protiv štrumfova). Ja sve više mislim da je ovaj čovjek bolji bek nego štoper.
Sarić: Odličan. Nakon tanke partije u derbiju pokazao je da može odlično igrati. Ali kakvi su ono **** korneri moj Elvise?
Rustemović: Solidan, ali samo solidan. Nakon dominacije u derbiju dosta je slabije odigrao. Na početku kod one povratne lopte koja je dva centa prošla od noge Mešanovića sav sam utrnuo.
Crnkić: Igrač kola po mom mišljenju. Još jedan igrač koji je u derbiju bio **** ali je sinoć probijao kako je htio. Volim ovakve moderne igrače
Dulja: Dobar. Bićemo puno slabiji kad ode. Puno bolji igrač od mišljenja publike o njemu.
Amer Bekić: Jedini naš loš igrač sinoć. U drugom poluvremenu stavili su ga na krilo što ne leži ni njemu a ni našoj igri, ali brate u prvom poluvremenu gdje je igrao na svojoj poziciji nije ništa pokazao.

Radovac: Super. Drago mi je posebno kad on sastavi dvije za redom dobre utakmice
Anđušić i Mujakić: Drago mi je da su igrali, premalo minuta za neku ocjenu naravno.

Hurtić: Odličan. Posebno na motivacionom planu, mada je držanjem naših bekova defanzivno naguzio Vinka i uzeo im ono gdje su najopasniji.

Suspendovani igrači: Puna podrška za suspenziju. Ali.... Nije mi se svidjelo ono "pili su alkoholna pića". Pa brate zvuči kao da su lozu cugali. Reci pili su pive i vozdra. Šta dalje sa njima? Zavisi sad da li je to bila po piva ili dvije, ili je to bila kesa piva da se baš napiju. Na kraju krajeva, odrežeš kaznu, tražiš da se izvinu treneru i saigračima, i onda mir mir niko nije kriv. Ne treba praviti dramu od toga sad. Ako se ****, otjeraš ih na tribine dok se ne promijeni stav. Iskreno, igrački najveći je problem suspenzija Pavlovića jer Adilović nikad nije bio, niti će ikada biti dobar golman, da se razumijemo.

Hodžiću pored kazne za cugu i tri puta veća kazna za curenje informacija. Nije on kriv? Husarić je kriv? Promijeni agenta dečko...

Ćetković (ako je istina ovo šta se piše): Mrš u pizdu materinu.

Eto, idemo dalje, lijep početak sezone.

djokica
Kontakt:

Post Postao/la djokica » 01 avg 2016, 13:54

Ne spinuj sa bezze pricom. Ako nemas sta konkretno napisat, nemoj nista. De nadji mi postove gdje je neko napiso da ce Ahmetovic bit los. Ajde molim te. Ako uspijes, nikad vise na forum necu uc. Ne spinuj i ne s3ri. Ja sam govorio za Cetkovica da je los, jer sam gledo pripremne gdje je bio katastrofa. Ako si ti vidio nesto bolje u njemu svaka ti cast. Crnkic jos nista nije dokazo. Kako je derbi odigro?

UPRAVA NAPOLJE

Ako si se nasao u postu, tvoj problem.
Moj post nije spin, nego zakljucak da prvo vidimo igrace pa da im sudimo.
A to " ne seri", kuci imas dovoljno osoba koje su te odgajale pa " serite" i " ne serite" koliko god hocete!

Postano kroz Forum SportSport.ba app.[/quote][/quote]
Kuću ostavi po strani. Spinujes. Nadji postove ako mozes ikako. Niko za Ahmeta nista nije lose napiso ;)

Postano kroz Forum SportSport.ba app.[/quote]

E vidis ovo je ok, bez vrijedjanja.
Nije spin, za sve ove igrace se govorilo ovdje da nisu za Sarajevo, a za Ahmetovica je bilo kako nije igrao drugu polusezonu, zasto ga je sloboda pustila... Ne znam sto je moj post toliki problem tebi?
Ja nemam nista sa upravom ni od uprave, ako imas problem sa njima, znas gdje je Titova!

Ja nemam vremena da trazim postove, neko osim gledanja FK Sarajevo i pisanja po forumu, treba i porodici hljeb obezbijediti
FKS❤️1946

RichmanBiH
Kontakt:

Post Postao/la RichmanBiH » 01 avg 2016, 13:56

https://media.giphy.com/media/l0HlVo1IS ... /giphy.gif

Ovu dvojicu jutros nasli kod kobilje glave. :lol: :lol:
UPRAVA NAPOLJE!

miden
Kontakt:

Post Postao/la miden » 01 avg 2016, 14:10

f0rest1946 je napisao/la:
miden je napisao/la:Kakvo crno tjeranje, pa Benko je i sa pivom u ruci duplo bolji od pojedinih igraca. Sve dok on grize na terenu, što se mene tice nek se bode u venu. To da niste znali da Benko pije, okacite macku o rep. Slažem se, treba ih kazniti.
Sinoć u karantinu koji služi za odmor lično sam ušao u sobu dotičnih fudbalera i zatekao ih kako piju alkoholna pića. Sarajevo je preveliki klub da dozvoli sebi luksuz da se na taj način priprema za jednu utakmicu. Dok sam ja trener, niko se neće igrati s ovim klubom, a ja mislim da su se oni dobro poigrali s njim. Ja sam im rekao da napuste karantin, na ovoj utakmici nisam računao na njih, a šta će dalje biti vidjet ćemo.

Znamo da benko pije ali tebra dan prije utakmice ti pijes i to u karantinu vi to podrzavate?
Nisam za tjeranje , benko mi je jedan od najdrazi igraca ikad ali po dzepu ga dobro udarit kao i ostali dvojac.
Niko to ne podržava. Novcana kazna i to je to. Ne znam što se bezveze diže ovolika prašina oko ovoga
Das Ist Walter

Pitaristok
Kontakt:

Post Postao/la Pitaristok » 01 avg 2016, 14:12

Nakon toliko godina sinoc docekah da nakon utakmice cijeli istok aplauzom pozdravi sve igrace.

Malo je perspektivnih bekova, to je najtezi posao u skoli fudbala, nauciti i napraviti ga bekom...
Jedan od naj perspektivnijih bekova je Hodzic tako da mislim da bi klub mnogo izgubio ako bi se raskinuo ugovor sa Hodzicem... Ako ga mi otjeramo ode on u drugi klub koji ce nam biti konkurent a siguran sam da ce na njemu i zaraditi... Opomenuti ga kazniti 3 4 milje i prati ga ocel ponoviti gresku....
A Benko, greska je u timu drzati igraca koji ne zeli biti tu hoce da ide dalje, kao takav ti unosi nemir i nedisciplinu, smio bih se zakleti da je benko inicirao da malo popiju...
Zadnja izmjena: Pitaristok, dana/u 01 avg 2016, 14:13, ukupno mijenjano 2 puta.

sonpenn
Kontakt:

Post Postao/la sonpenn » 01 avg 2016, 14:33

Naši igrači su zasluženo slavili u svlačionici na kraju utakmice.

Sarajevo ljubavi moja.

FrancescoTotti
Kontakt:

Post Postao/la FrancescoTotti » 01 avg 2016, 14:54

BAJO
MOJ
:cool:
slika
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!

BitiSrcemVezan
Kontakt:

Post Postao/la BitiSrcemVezan » 01 avg 2016, 14:54

esprit24 je napisao/la: P.S @duska, @hilmo zanima me dal ona nasa grupa jos postoji, ili je ukinuta ili sam ja izbacen, ako je ovo drugo zelim znati zasto???
zato što smo skontali da nisi pitar
1946

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 01 avg 2016, 15:16

Pvo ovo oko benke i ove dvojice, prvo smijesno je da se ovo uopste i sazna ... ovo je prvi "Kiks" ovih igraca i on se po pravilu treba kazniti novccanom kaznom, i opmenuti da se ovo ne ponovi. Oovo izlaženje u javnost je teski amaterizam, najzad, kad smo kod reda rada i disccipline, nije li sramotno da se po forumima diktira sastav dan prije utakmice, dase jutro prije derbija zna sastav za utakmicu itd. ?
Je li iko odgovoarao u ovom klubu za svoj nerad?
Npr. postave elvira kantardzica da prati ibraka a ovaj napravio show u klubu? Je li neko odgovarao za to sto je placen da radi nesto a ne uradi to?
Dakle, amaterski odradjenodigla se prasina oko par piva a nije se ovakva prasina digla nakon poraza od slobode 4-0

Sto se utakmice tice imala je ona svojih super stvari ali Bgm i dalje imamo nedostaataka koji se vjerovatno sinoc nisu vidjeli jer smo svi pod utiskom dosta dobre igre. Npr. meni je Balić vrhunski stoper i inace vrhunski igrac, dok je novakovic prosjecan igrac za naee lige i nista vise. Jako loše kretanje, ne prati iigraca u svojoj zoni.
Almir bekic odigrao dosta slabo od onoga kako zna, upropastio par dobrih situacija pred protivnickim golom, u dobrani dosta puta ga balic krpio.
Amer bekic h, puno zuji malo meda daje. Bespotrebno usporava igru i komplikuje ali je jako koirstan u presingu i defanzivi.
Kadusic je strasan igrac, 18 godina i onako se potuci sa ponajboljim krilom lige prosle godine, koji ga je MOZDA jednom usspio proci. pONAVLJAM NJEMU JE 18 GODINA, pa se toga sjetite na kosevu ili u gostima kad krenete da ga kritikujete
Rustemovic, u prvom izgledao da Bog mili sacuva, sta je ono bilo? Jesnotavno imam osjecaj da sebe preforsira, zeli pokazati navijacima da zna nesto vise nego sto realno zna, na poluvremenu se smirio i u drugom odigrao jako dobru urakmicu gdje je preorao sa saricem teren.
Saric je nase najvece pojacanje , u derbiju nakon kiksa se prepao i nestao, ali je danas pokazao da zna da moze i da ce biti prevaga na terenu.
Radovac za ono koliko je igrao pokauzzao je da se vraca na ono svoje od prije dvije godine kada je bio ponajbolji igrac fks , dosta spreman, jaci je u dueelu nego prije, a ima smisao za fudbal, podjeli lopte koje ne moze podjeliti ni jedan igrac u ekipi., tj one koje se najmanje nadas
Ahmetovic je zvijer je..bena! Ima sve, ali bas sve !
Duljevic je igrac koji ima fizikalije za liga 5 ito da bude pimjecen igrac ... samo da pocne koristiti to na pravi nacin kao sto je sinoc radio... posebno me iznenadilo kretanje u sredini bez lopte, kada je kod gola pobjegao desno svom cuvaru i tako ostao sam na sutu ... sve u svemu EKSTRA jedna od njegovih najboljih partija u FKS
gOLMAN nije imao posla haman
i na kraju crnkic, e on me posebno iznenadio. Na derbiju mi je bio nekako nedorecen, ali sinoc je pokazao nesto sto ga sigurno gura ka tome da bude ponajblji igrac ove godine. Lik 90 minuta U SPRINTU pravi presing, pratim grace zrinjskog koji nekoliko puta nosalantno pokusaju odigrati jer su navikli da igraci nase lige presing rade 10 sekundi i stanu, pa nabiju loptu jer crnkic ne staje dok ne dodje do lopte ili ih natjera na dugu loptu. Oovo hurtic mora bolje iskoristiti , crnkic benko i ahmetovic ne bi dali loptu da iznese ni jedna ekipa u ligi !

Samo uskladiti odbranu da se bolje krece u liniji.. to je primarno! Inauciti se ponasati u situacijama kao sto su suspenzije i svadje i slicno, pa majku mu njegovu rijesite to u svlacionici a ne na forumima i portalima!
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

f0rest1946
Kontakt:

Post Postao/la f0rest1946 » 01 avg 2016, 15:22

Pantelija je napisao/la:Pvo ovo oko benke i ove dvojice, prvo smijesno je da se ovo uopste i sazna ... ovo je prvi "Kiks" ovih igraca i on se po pravilu treba kazniti novccanom kaznom, i opmenuti da se ovo ne ponovi. Oovo izlaženje u javnost je teski amaterizam, najzad, kad smo kod reda rada i disccipline, nije li sramotno da se po forumima diktira sastav dan prije utakmice, dase jutro prije derbija zna sastav za utakmicu itd. ?
Je li iko odgovoarao u ovom klubu za svoj nerad?
Npr. postave elvira kantardzica da prati ibraka a ovaj napravio show u klubu? Je li neko odgovarao za to sto je placen da radi nesto a ne uradi to?
Dakle, amaterski odradjenodigla se prasina oko par piva a nije se ovakva prasina digla nakon poraza od slobode 4-0

Sto se utakmice tice imala je ona svojih super stvari ali Bgm i dalje imamo nedostaataka koji se vjerovatno sinoc nisu vidjeli jer smo svi pod utiskom dosta dobre igre. Npr. meni je Balić vrhunski stoper i inace vrhunski igrac, dok je novakovic prosjecan igrac za naee lige i nista vise. Jako loše kretanje, ne prati iigraca u svojoj zoni.
Almir bekic odigrao dosta slabo od onoga kako zna, upropastio par dobrih situacija pred protivnickim golom, u dobrani dosta puta ga balic krpio.
Amer bekic h, puno zuji malo meda daje. Bespotrebno usporava igru i komplikuje ali je jako koirstan u presingu i defanzivi.
Kadusic je strasan igrac, 18 godina i onako se potuci sa ponajboljim krilom lige prosle godine, koji ga je MOZDA jednom usspio proci. pONAVLJAM NJEMU JE 18 GODINA, pa se toga sjetite na kosevu ili u gostima kad krenete da ga kritikujete
Rustemovic, u prvom izgledao da Bog mili sacuva, sta je ono bilo? Jesnotavno imam osjecaj da sebe preforsira, zeli pokazati navijacima da zna nesto vise nego sto realno zna, na poluvremenu se smirio i u drugom odigrao jako dobru urakmicu gdje je preorao sa saricem teren.
Saric je nase najvece pojacanje , u derbiju nakon kiksa se prepao i nestao, ali je danas pokazao da zna da moze i da ce biti prevaga na terenu.
Radovac za ono koliko je igrao pokauzzao je da se vraca na ono svoje od prije dvije godine kada je bio ponajbolji igrac fks , dosta spreman, jaci je u dueelu nego prije, a ima smisao za fudbal, podjeli lopte koje ne moze podjeliti ni jedan igrac u ekipi., tj one koje se najmanje nadas
Ahmetovic je zvijer je..bena! Ima sve, ali bas sve !
Duljevic je igrac koji ima fizikalije za liga 5 ito da bude pimjecen igrac ... samo da pocne koristiti to na pravi nacin kao sto je sinoc radio... posebno me iznenadilo kretanje u sredini bez lopte, kada je kod gola pobjegao desno svom cuvaru i tako ostao sam na sutu ... sve u svemu EKSTRA jedna od njegovih najboljih partija u FKS
gOLMAN nije imao posla haman
i na kraju crnkic, e on me posebno iznenadio. Na derbiju mi je bio nekako nedorecen, ali sinoc je pokazao nesto sto ga sigurno gura ka tome da bude ponajblji igrac ove godine. Lik 90 minuta U SPRINTU pravi presing, pratim grace zrinjskog koji nekoliko puta nosalantno pokusaju odigrati jer su navikli da igraci nase lige presing rade 10 sekundi i stanu, pa nabiju loptu jer crnkic ne staje dok ne dodje do lopte ili ih natjera na dugu loptu. Oovo hurtic mora bolje iskoristiti , crnkic benko i ahmetovic ne bi dali loptu da iznese ni jedna ekipa u ligi !

Samo uskladiti odbranu da se bolje krece u liniji.. to je primarno! Inauciti se ponasati u situacijama kao sto su suspenzije i svadje i slicno, pa majku mu njegovu rijesite to u svlacionici a ne na forumima i portalima!
+1 :clap:

sasistika
Kontakt:

Post Postao/la sasistika » 01 avg 2016, 15:33

BitiSrcemVezan je napisao/la:
esprit24 je napisao/la: P.S @duska, @hilmo zanima me dal ona nasa grupa jos postoji, ili je ukinuta ili sam ja izbacen, ako je ovo drugo zelim znati zasto???
Onda nisam ni ja Pitar jer ste me ostavili tek onako,bez ikakve obavijesti,Izuzev @Hilme al naknadno??
Sarajevo bordo boja prva ljubav ti si moja

SiouxLukavac
Kontakt:

Post Postao/la SiouxLukavac » 01 avg 2016, 15:35

Okrenimo se Čeliku odma, Zrinjski je iza nas.
Bez obzira što su u nezgodnoj situaciji, tek su sklopili ekipu ali bez obzira na to imat ćemo jako težak zadatak.
Ne smijemo pocijeniti protivnika, utakmica ce biti sigurno podjednako teška kao i ove prve dvije.
Uz našu podršku mislim da možemo nakon drugo vremena uzeti sva tri boda na Bilinom Polju.

Majkl
Kontakt:

Post Postao/la Majkl » 01 avg 2016, 15:42

Samo bez euforije,imamo najbolju ekpiu u ligi kao sto sam i govorio,imamo sirinu,ali brz euforije i potcjenjivanja.Celik ce biti teska utakmica ,uostalom kao i svaka koju igramo jer mi smo Sarajevo i svi protiv nas daju 150%.Samo uz ozbiljan pristup i uz veliku borbu mozemo pobjedjivati.
ŠTA SE OVO DEŠAVA
FK Sarajevo najbolji i najorganizovaniji klub u regionu.
Najjaci i najbolji igracki kadar u BiH
U MENI GORI ZELJA SVAAAAAA
JEDAN JE CILJ JEDAN JE PUT SAMO JE JEDAN ŠAMPION
SVI U NAPAD JEDAN JE HASE

19FKS46
Kontakt:

Re: RE: Re: FK Sarajevo

Post Postao/la 19FKS46 » 01 avg 2016, 15:44

Majkl je napisao/la:Samo bez euforije,imamo najbolju ekpiu u ligi kao sto sam i govorio,imamo sirinu,ali brz euforije i potcjenjivanja.Celik ce biti teska utakmica ,uostalom kao i svaka koju igramo jer mi smo Sarajevo i svi protiv nas daju 150%.Samo uz ozbiljan pristup i uz veliku borbu mozemo pobjedjivati.
Sto ti se ovo Cetkovic buni? Plaho si ga ufalio izgleda :)

BitiSrcemVezan
Kontakt:

Post Postao/la BitiSrcemVezan » 01 avg 2016, 15:45

sasistika je napisao/la:
BitiSrcemVezan je napisao/la:
Onda nisam ni ja Pitar jer ste me ostavili tek onako,bez ikakve obavijesti,Izuzev @Hilme al naknadno??
izbačeni su svi za koje smo utvrdili da nisu navijači FK Sarajevo, eventualno poneko čije se mišljenje kosi sa našim

a sve u cilju preuzimanja potpune kontrole nad ovim podforumom, u stilu uprave plavih na njihovom pdf-u na kecu :kafa:
1946

Majkl
Kontakt:

Post Postao/la Majkl » 01 avg 2016, 15:47

miden je napisao/la:Kakvo crno tjeranje, pa Benko je i sa pivom u ruci duplo bolji od pojedinih igraca. Sve dok on grize na terenu, što se mene tice nek se bode u venu. To da niste znali da Benko pije, okacite macku o rep. Slažem se, treba ih kazniti.

Nije problem ko pije u slobodno vrijeme,nisi skonto,ne mozes piti u karantinu pred veoma vaznu utamicu,sve i da si gutljaj uzeo,moras biti kaznjen .Zato se i ide u karantin.Profrsionalac si i igras u najvecem klubu u BIH,moras postovati pravila.To ti je radno mjesto.
ŠTA SE OVO DEŠAVA
FK Sarajevo najbolji i najorganizovaniji klub u regionu.
Najjaci i najbolji igracki kadar u BiH
U MENI GORI ZELJA SVAAAAAA
JEDAN JE CILJ JEDAN JE PUT SAMO JE JEDAN ŠAMPION
SVI U NAPAD JEDAN JE HASE

BitiSrcemVezan
Kontakt:

Post Postao/la BitiSrcemVezan » 01 avg 2016, 15:49

lajk ko se slaže da je amer bekić najbolji igrač fk sarajevo
1946

Zaključano

Natrag na “FK Sarajevo”

Trenutno korisnika/ca: Amco46, Arma00, Bing [Bot], boki86, DoktorXabaras, dzumihz, johntravolta123, MokraKifla, nedimmmm1337, Zagor i 103 gosta.