Rekonstrukcija stadiona u BiH
Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH
Imao je uvijek normalan betonski most preko potoka samo 50tak metara nizvodno, ali vi bi svi iz Vrbas naselja direkcione na stadion preko potoka. 

Znam da gore ima, al onaj drveni je blizeisx je napisao/la:Imao je uvijek normalan betonski most preko potoka samo 50tak metara nizvodno, ali vi bi svi iz Vrbas naselja direkcione na stadion preko potoka.

Nadam se da ste danas vidjeli u kakvom je stanju Kosevo, mislim na travnjak.
Hocemo reflektore !
Hocemo reflektore !
-
- Kontakt:
Tuga od saveza,kakve oni poteze prave Boze sacuvaj.U fazonu uspjeh je igrat po noci a **** blato i oranice moze seScholl je napisao/la:Nadam se da ste danas vidjeli u kakvom je stanju Kosevo, mislim na travnjak.
Hocemo reflektore !
#musvdg
- FrancescoTotti
- Kontakt:
Pare koje se moraju dati na reflektore se komotno mogu uloziti u jedan solidan plasticni teren poput onih u norveskoj i danskoj, ili onakav kao u Krupi.. Kvalitet lige bi se podigao za dva nivoa sigurno.Scholl je napisao/la:Nadam se da ste danas vidjeli u kakvom je stanju Kosevo, mislim na travnjak.
Hocemo reflektore !
SAMO DA IMA PAMETI.
Dok smo živi stajaćemo iza bordo sotone!
Samo da vas napomenem da UEFA uopste nije ljubitelj umjetnih travnjaka na stadionima u evropskim takmicenjima u mjestima gdje je prirodna trava moguca kao tipa kod nas. UEFA strogo preporucuje prirodnu travu svugdje gdje je onda moguca. Nordijskim drzava izlaze u susret zbog toga sto su je i UEFA svjesna da bi se enormne sume morale potrositi kako bi travnjaci bili u osrednjem stanju (tj. cesto bi bili veoma losi), a ne savrsenom dok negdje skoro ne bi bili ni moguci (tipa Tromso). Nas bi itekako kudili ukoliko bi stavili plastiku i prijavili onda taj stadion za Evropu. Cak bi mogli napraviti opasadan presedan tako da mnogi drugi poduzmu isti potez sto UEFA sigurno ne bi dozvolila jer prirodna trava ili "hybrid grass" (veoma popularno i podrzano od UEFA, ali i skuplje od prirodne trave) su nesto po cemu je fudbal prepoznatljiv.
- FrancescoTotti
- Kontakt:
A nasi klubovi se bas naigraju u europi.. ono, noge im otpadaju koliko utakmica odigraju.AnelZ je napisao/la:Samo da vas napomenem da UEFA uopste nije ljubitelj umjetnih travnjaka na stadionima u evropskim takmicenjima u mjestima gdje je prirodna trava moguca kao tipa kod nas. UEFA strogo preporucuje prirodnu travu svugdje gdje je onda moguca. Nordijskim drzava izlaze u susret zbog toga sto su je i UEFA svjesna da bi se enormne sume morale potrositi kako bi travnjaci bili u osrednjem stanju (tj. cesto bi bili veoma losi), a ne savrsenom dok negdje skoro ne bi bili ni moguci (tipa Tromso). Nas bi itekako kudili ukoliko bi stavili plastiku i prijavili onda taj stadion za Evropu. Cak bi mogli napraviti opasadan presedan tako da mnogi drugi poduzmu isti potez sto UEFA sigurno ne bi dozvolila jer prirodna trava ili "hybrid grass" (veoma popularno i podrzano od UEFA, ali i skuplje od prirodne trave) su nesto po cemu je fudbal prepoznatljiv.
Kad uefa moze zazmiriti na onakvo kosevo, bijeli brijeg, moze onda i na taj travnjak.
Al svejedno pricamo gluposti jer je debilima u savezu vazniji reflektor od terena na kojem se igra...
Ne igramo, ali zamisli svi predstavnici u kvalifikacijama iz BiH prijave stadion sa umjetnom travom. UEFA ne bi ni u ludilo dozvolila u tom slucaju jer ne bi imala nijedan argument da bilo kome drugome onda zabrani, to je ono sto sam u sustini zelio reci.
Grbavica (slike sa drugog foruma)

- FrancescoTotti
- Kontakt:
Mozda si i u pravu.. Citam evo sad malo detaljniji clanak u vezi umjetne i prirodne podloge,AnelZ je napisao/la:Ne igramo, ali zamisli svi predstavnici u kvalifikacijama iz BiH prijave stadion sa umjetnom travom. UEFA ne bi ni u ludilo dozvolila u tom slucaju jer ne bi imala nijedan argument da bilo kome drugome onda zabrani, to je ono sto sam u sustini zelio reci.
The average synthetic turf field can cost anywhere from $850,000 to $1,000,000 to implement. This turf tend to wear out over time, it must be replaced every 8-10 years for a cost of around $500,000
Recent studies show that cost should not be deciding factor when choosing which type of grass to use for a soccer field, as both artificial turf and natural grass have very similar prices.
Due to the increasingly popularity of artificial turf fields, in 2004 the IFAB (International Football Association Board) came to an agreement where they included artificial grass into the official Laws of the Game. However, with this change, FIFA had to institute two standards of quality for artificial grass fields. Therefore, they came up with FIFA 1 Star Recommended and FIFA 2 Star Recommended fields, and only fields that have these certifications can be allowed to host international matches
More specifically, in its handbook of requirements, FIFA states that 2 Star fields “replicate the playing qualities of the best quality natural turf pitches. This category is intended for clubs and national federation teams wishing to play competitive matches subject to the relevant competition rules allowing the use of Football Turf or undertake training on Football Turfs.” On the other hand, 1 Star fields are “primarily aimed at organizations wishing to provide facilities for training and community use, although fields meeting this category of performance may also be used for competitive play”
Dakle, nas savez bi mogao uvesti ove 1 star terene kao obavezujuce za timove koji ne ispunjavaju uslove, ili za one timove koji ne bi sigurno izasli u europu i slicno. Mislim da je taj teren u Krupi upravo.
Zakljucak, bilo bi dobro da savez pomogne klubove sa pola miliona km svakome da se naprave konacno ti tereni, bili oni s umjetnom travom ili ne, pa da konacno pocnemo gledat normalan fudbal, umjesto sto glume da nesto rade pa naredjuju gluposti poput reflektora, semafora i slicnog....
Da, u pravilniku trenutno pise da je dozvoljeno ali kada bi se desila situacija kao sto sam naveo misljenja sam da ne bi proslo ni mjesec dana dok UEFA promjeni pravilnik i rigoroznije definise uslove za umjetne travnjake (ne kvalitet, nego kome ce biti omoguceno postavljanje i koristenje). Ponavljam da je to moje misljenje.
Na ljeto 2015. ti je bila afera kada se odrzavalo žensko Svjetsko Prvenstveno u Kanadi jer su svi tereni bili umjetna trava. Djevojke se zalile i cak podigle tuzbu (kasnije povucena) i pokazivale primjere da je 1994. FIFA ulozile 2 miliona $ da zamjene umjetne terena sa prirodnom travom u New Jersey i Detroit kada se muski SP odrzavao u SAD. Na tom zenskom SP-u prije dvije godine se pokazalo da temperatura umjetne podloge za igranje bude cesto preko 50 °C, cak su izmjerena 66 °C (temperatura zraka 28 °C) i djevojke su opisale igranje na tim terenima kao igranje na zagrijanom uglju i gdje su nakon utakmice im stopala bila bijela i koza strgnuta. Kao slag na tortu, sluzbene osobe su odbijale da dopuste pauzu za rashladjenje jer vanjska temperatura nije bila preko 32 °C iako je bilo ocito da su djevojke vise umorne zbog takvih uslova igre. Siguran sam da FIFA trenutno radi jos uvijek case-study tog takmicenja i umjetne trave. Samo da ponovim, nisam ja toliki protivnik umjetne trave opcenito ali smatram da bi bio poraz za nas fudbal kada bi u najvecem rangu vecina postavljala tu podlogu kao jedini nacin da se popravi fudbal posto smatram to porazom nad mentalitetom "nema se", "kod nas to ne moze" i sl.
I za savez ponavljam da je apsurdno ocekivati da izdvoje sada sest miliona KM za PROFESIONALNE fudbalske klubove kako bi odradili svoje travnjake. Savez bi trebao jednostavno dati uslove koji svaki klub treba ispuniti i rok od tipa 2-3 godine te ko zeli on ce i ispuniti. Ko smatra da ne moze da ih ispuni neka igra u nizem rangu jer ce se sigurno pojaviti neko drugi ko ce imati interesa investirati i odraditi travnjak ali igrati u najvecem rangu, a ne kukati kako se nema.
Savez treba da omoguci adekvatan razvoj omladinskog i amaterskog fudbala kroz subvencionisanje, a ne da sa subvencijama pomazu klubove koji isplacuju place svojim igracima, imaju uprave na platnom spisku, grade stadione i kampove od svog novca i sl.
Na ljeto 2015. ti je bila afera kada se odrzavalo žensko Svjetsko Prvenstveno u Kanadi jer su svi tereni bili umjetna trava. Djevojke se zalile i cak podigle tuzbu (kasnije povucena) i pokazivale primjere da je 1994. FIFA ulozile 2 miliona $ da zamjene umjetne terena sa prirodnom travom u New Jersey i Detroit kada se muski SP odrzavao u SAD. Na tom zenskom SP-u prije dvije godine se pokazalo da temperatura umjetne podloge za igranje bude cesto preko 50 °C, cak su izmjerena 66 °C (temperatura zraka 28 °C) i djevojke su opisale igranje na tim terenima kao igranje na zagrijanom uglju i gdje su nakon utakmice im stopala bila bijela i koza strgnuta. Kao slag na tortu, sluzbene osobe su odbijale da dopuste pauzu za rashladjenje jer vanjska temperatura nije bila preko 32 °C iako je bilo ocito da su djevojke vise umorne zbog takvih uslova igre. Siguran sam da FIFA trenutno radi jos uvijek case-study tog takmicenja i umjetne trave. Samo da ponovim, nisam ja toliki protivnik umjetne trave opcenito ali smatram da bi bio poraz za nas fudbal kada bi u najvecem rangu vecina postavljala tu podlogu kao jedini nacin da se popravi fudbal posto smatram to porazom nad mentalitetom "nema se", "kod nas to ne moze" i sl.
I za savez ponavljam da je apsurdno ocekivati da izdvoje sada sest miliona KM za PROFESIONALNE fudbalske klubove kako bi odradili svoje travnjake. Savez bi trebao jednostavno dati uslove koji svaki klub treba ispuniti i rok od tipa 2-3 godine te ko zeli on ce i ispuniti. Ko smatra da ne moze da ih ispuni neka igra u nizem rangu jer ce se sigurno pojaviti neko drugi ko ce imati interesa investirati i odraditi travnjak ali igrati u najvecem rangu, a ne kukati kako se nema.
Savez treba da omoguci adekvatan razvoj omladinskog i amaterskog fudbala kroz subvencionisanje, a ne da sa subvencijama pomazu klubove koji isplacuju place svojim igracima, imaju uprave na platnom spisku, grade stadione i kampove od svog novca i sl.
to je bilo skroz u dure u kanadi, ulje itd... jednostavno FIFA izašla kokama u susret da se osjećaju ko u kuhinji
jestamaji je napisao/la:to je bilo skroz u dure u kanadi, ulje itd... jednostavno FIFA izašla kokama u susret da se osjećaju ko u kuhinji

- hule_barca
- Kontakt:
Ma plastična trava ide samo kao zadnja opcija. Prije svega gubi se draž igranja fudbala jer nije isto igrati na umjetnoj i prirodnoj travi. Jedan start i podereš noge da se osjeti sedmicu dana, zatim nije bolje po fudbalere jer je suviše tvrdo ispod, bukvalno možeš u patikama igrati kopačke ti i ne trebaju, isto kao da na betonu igraš itd.
Tereni su nam užasni to stoji, ali jednostavno kada nema finansija teško je bilo šta održavati. Neka svi urade travnjake kao u Zenici pa niko neće moći sastaviti kraj s krajem samo za održavanje takvog terena. Teška situacija definitivno, i slažem se da se nešto mora uraditi, ali biće veoma teško.
Tereni su nam užasni to stoji, ali jednostavno kada nema finansija teško je bilo šta održavati. Neka svi urade travnjake kao u Zenici pa niko neće moći sastaviti kraj s krajem samo za održavanje takvog terena. Teška situacija definitivno, i slažem se da se nešto mora uraditi, ali biće veoma teško.
Mes Que Un Club
LjoZee je napisao/la:

"Ali, kad dođeš u Zenicu, ne da ti se ne igra, više ti se ni ne živi" : ivica osim za jutarnje novine
Re: RE: Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH
U Norveskoj da ali u Danskoj ni jedan klub ne koristi plasticni teren, cak ni u nizim ligama jer je savez protiv takvih terena.FrancescoTotti je napisao/la:Pare koje se moraju dati na reflektore se komotno mogu uloziti u jedan solidan plasticni teren poput onih u norveskoj i danskoj, ili onakav kao u Krupi.. Kvalitet lige bi se podigao za dva nivoa sigurno.Scholl je napisao/la:Nadam se da ste danas vidjeli u kakvom je stanju Kosevo, mislim na travnjak.
Hocemo reflektore !
SAMO DA IMA PAMETI.
Svaka cast kone, ova tribina izgleda bas dobro!
"Ne mogu, brate ja, igrati za novac i slusati kako trebam igrati. Hvala im. Bili su korektni i nisu mi pravili probleme. Rekao sam im da ja mogu igrati samo u Sarajevu" - Asim Ferhatovic Hase
-
- Kontakt:
FC Nordsjeland ima plasticni teren. Poznat kao najgori teren u ligi, ako se igrace pita. Ma da bi u premijer ligi bio u vrhu, mozda iza Bilinog polja.
La BomboneraLjoZee je napisao/la:

Prvenstvo Republike BiH (1): 1946!
Prvenstvo Jugoslavije (1): 1971/1972!
Prvenstvo BiH (6): 1997/1998, 2000/2001, 2001/2002, 2009/2010, 2011/2012, 2012/2013!
Kup (5): 1999/2000, 2000/2001, 2002/2003, 2010/2011, 2011/2012!
Superkup (3): 1998, 2000, 2001!
Prvenstvo Jugoslavije (1): 1971/1972!
Prvenstvo BiH (6): 1997/1998, 2000/2001, 2001/2002, 2009/2010, 2011/2012, 2012/2013!
Kup (5): 1999/2000, 2000/2001, 2002/2003, 2010/2011, 2011/2012!
Superkup (3): 1998, 2000, 2001!
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.