@Gollum
Nemoj me držati za riječ, ali mislim da sam nakon utakmice sa Švedskom rekao/napisao/ da je igra sa 2 zadnja vezna naša jedina šansa protiv jačih, kvalitetnijih i fizički pripremljenijih ekipa(ima u @Taktičarevim kolumnama formacija koju sam postavio).
Tu priču smo već ispričali nebrojeno mnogo puta. Lako se uzdignemo, a još lakše padnemo(to ti je naše prokletstvo). Ne možemo sad reći da nismo imali apsolutno nikakve šanse protiv Francuza, jer, ruku na srce, oni nisu nikada bili ranjiviji, slabiji i neuigraniji(zamisli tek kakvi smo mi).
Amatere iz Bjelorusije namjerno nazvah tako jer njihovi igrači ne igraju u nekim većim klubovima(ti si to navodio kao razliku između Francuza i nas, pa ja samo nastavih u tom smjeru).
Budućnost i sadašnjost nije isto, zar ne? Schweini igra sa Van Bommelom u Bayernu. Obojica imaju defanzivne zadatke, tako da...Činjenica je da od dva, uslovno rečeno, defanzivna vezna, jedan mora imati nešto veću rolu u kreiranju napada svoje ekipe; ne bi bio statičan kada njegova ekipa ima loptu. Da li su Miske i Pjana trkači i razarači protivničkih napada? Naravno da nisu. Mi smo se, koliko god to smiješno izgledalo/zvučalo/, bez obzira na postavku na terenu, branili sa svega 5 igrača: Spaha, Nadarević, Mujdža, Lulić i Rahimić(i Ibišević, to ne smijem(o) zaboraviti). Vezni red nije postojao protiv Francuza, a to je i fudbalskom laiku poput mene bilo uočljivo, a da ne govorim o ozbiljnom stručnjaku za kakvog smatraju Sušića. Jedna Barcelona je znala ulaziti u utakmicu sa 2 zadnja vezna(Busquets i Yaya), mada bi jedan od ovih imao slobodniju ulogu(pogledaj gore). Moram li ovdje navoditi i Milan sa Ambrosinijem i Gattusom, Arsenal sa Songom i Diabyjem(i on je malo/puno/ povučeniji u pojedinim trenucima), pa i samu reprezentaciju Španije sa Alonsom i Busquetsom? Dakle, ne možeš ući sa pretpostavkom da ekipe ne ulaze u meč sa 2 zadnja vezna.
Prijatelju, nije isto voditi klub i reprezentaciju. Van Gaal ima 34 utakmice u domaćem prvenstvu da okrene vodu na svoj mlin, dok Sušić ima godišnje 10 utakmica u kojima mora iskoristiti maksimalni potencijal svakog igrača ponaosob. U prijateljskim neka isprobava sve proklete varijante, a u kvalifikacionim mečevima bi već trebao imati neku viziju kako i šta raditi protiv bilo kojeg protivnika u grupi. Činjenica je da on igrače ima na okupu 5 dana pred početak utakmice, ali isto tako ima i Blanc(dakle, nije u goroj situaciji kada je vrijeme u pitanju). Nemojmo sad o (ne)funkcionisanju saveza, jer ta priča sada ne pije vodu. Sam Sušić bi trebao igračima izbiti iz glave sve negativno što se dešava oko saveza, a on to nije u stanju učiniti(tako stvari stoje).
Prozvao si me da postavim formaciju kojom bismo trebali igrati, zar ne? Rekoh već, ja sam laik, nisam fudbalski stručnjak, ali na osnovu onoga što vidim mogu iznijeti svoje mišljenje kada je sastav repke u pitanju.
Hasagić - realno, naša jedinica. Ovdje bismo se svi trebali jednoglasno složiti. Asmirova je budućnost, ali Kenina je sadašnjost. U to smo se mogli uvjeriti i u meču protiv Francuza.
Mujdža - kao što neko napisa, najbolji desni bek nakon odlaska Salihamidžića. Tu nema nikakve dvojbe, vidi se da je na toj poziciji puno kvalitetniji od Ibre(u Ćirino doba, na neprirodnoj poziciji).
Lulić - svi znamo da nemamo lijevih bekova, pa moramo rješenja potražiti u lijevonogim igračima kojima pozicija lijevog beka nije prirodna. Lulić je ipak brz, te može probiti protivnički desni bok, za razliku od Jahića koji ipak nema tu brzinu u nogama.
Spaha i Mravac - njih dvojicu vidim kao štoperski par, jer je Nadarević sve, samo nije pouzdan. Vidjeli smo to u ovih prethodnih 6 utakmica koje je igrao za vrijeme Sušićeva mandata. O Mravcu većina ima negativno mišljenje, jer je momak igrao čas na lijevom, čas na desnom beku. No, njegova prirodna pozicija je štoper. Spaha? Moram li i njega elaborirati?
Jaha i Rahimić bi odigrali uloge destruktivaca. Koliko god ti bio
kontra njihovog igranja u prvoj postavi, mi ne smijemo sebi dozvoliti taj luksuz da igramo samo sa jednim. Dakle 2 zadnja vezna, s tim da bi Sejo zauzeo Jahinu poziciju nakon isteka kazne(gledao si kako smo stojali protiv Nijemaca u prvom poluvremenu).
Pjana ili Miske - vječita dilema, kao i čokolada ili vanilija. Ne mogu zajedno i tačka. Dakle, izabrati onog koji je u boljoj formi, fizičkoj spremi i koji je u datom trenutku korisniji za našu repku. Na našu žalost, Pjana ne igra startera u Lyonu, a nadam se da će se to promijeniti.
Ibričić - iako igra u slabijoj ligi, vidljivo je da je prerastao istu. Do prije 2 sedmice, bio je naš igrač koji je bio u najboljoj formi. Sa formom iz Hajduka, mislim da imamo jednog sjajnog igrača u prvoj postavi(ne zaboravimo da se Ibro hoće podrediti kolektivu, tako da bi i branio ukoliko to znači da će pomoći BiH). Kao moguću alternativu vidim Medunjanina koji iz utakmice u utakmicu zabija u Izraelu. Vidljiv je napredak u odnosu na Medunjanina iz Valladolida. Dakle, njih dvojica bi se, u zavisnosti od forme, mijenjala na toj preostaloj poziciji u veznom redu.
Napad bi bio rezervisan za Džeku i Ibiševića. Koliko god da su pojedinci protiv Vedada(neki govore da ovaj dvojac ne može igrati skupa

), moramo priznati da je on ipak drugi napadač naše reprezentacije, te da su one greške koje pravi u reprezentaciji ipak produkt izgaranja na terenu da bi se pokazao u što boljem svjetlu našim (nezahvalnim) navijačima.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”