Simon Bytheway gledao derbi na Koševu: Jedan igrač me oduševio, može postati svjetska klasa
Simon Bytheway, komercijalni direktor londonske agencije RedStrike, ove sedmice je gost Fudbalskog kluba Sarajevo.
Pomenuta britanska kompanija bavi se uslugama konsaltinga u svijetu nogometa, ali i mnogim drugim djelatnostima koje se tiču najvažnije sporedne stvari.
Između ostalog, upravo je RedStrike značajno unaprijedio rad i projektovao infrastrukturu vijetnamske PVF akademije Nguyena Hoai Nama, većinskog vlasnika bordo kluba.
Agencija je povezana sa brojnim velikim fudbalskim imenima kao što su Ryan Giggs i Paul Scholes (koji su također bili uključeni u rad PVF akademije), a sarađuje i sa ogromnim brojem klubova širom planete.
O svojoj posjeti glavnom bh. gradu Bytheway je istakao:
“Rano je za neke konkretnije ocjene, ovdje sam tek nekoliko dana, ali FK Sarajevo mi djeluje kao klub koji sada ulazi u jednu uzbudljivu fazu. Vjerujem da je riječ o kolektivu koji želi ići naprijed. Mi upravo u tom dijelu želimo pomoći, razgovarati i vidjeti šta možemo učiniti kako bi se klub još bolje razvijao”, ističe jedan od čelnika RedStrikea.
O timovima sa kojima sarađuje njegova agencija, Englez kaže:
“To su klubovi iz svih krajeva svijeta. Imamo konekcije sa klubovima iz Engleske, Škotske, Finske, Australije, Koreje… Tu govorim, dakle, i o klubovima iz svih nivoa takmičenja. Recimo, u Engleskoj su to ekipe od Luton Towna do Liverpoola. Vlasnici smo i jednog kluba u Finskoj”.
Zadovoljan je onim što je vidio u Trening centru Butmir, vjeruje da Sarajevo može imati podjednake uvjete kao i PVF akademija u Vijetnamu, uz asistenciju RedStrikea. Također, njegova agencija može pomoći i u transferima igrača.
“Međutim, ako uspostavimo pravu saradnju, vodit ćemo računa o benefitu za Sarajevo. Nećemo, recimo, tek tako odvesti nekog nogometaša odavde u Liverpool ako tu nema neke koristi za Sarajevo. Također, zahvaljujući našoj mreži, možemo pomoći da FK Sarajevo u svoje redove lakše dovede nekog kvalitetnog igrača iz, recimo, Južne Amerike, Afrike, Azije…”
Simon Bytheway sinoć je prisustvovao derbiju 20. kola Premijer lige BiH na Koševu, susretu između Sarajeva i Tuzla Cityja (6:2).
“U prvih dvadesetak minuta bojao sam se da ću gledati uspavanku, ali srećom te dileme su kasnije otklonjene. Zaista je bio veoma uzbudljiv meč. Što se tiče pojedinaca, posebno me oduševio igrač broj 20 (Đani Salčin, op. a.). Strahovit potencijal, mislim da zasad i ne pokazuje koliko može napredovati. Može biti svjetska klasa. Također su dobre partije pružili broj 22 (Ivan Jukić) i “desetka” (Rahmanović)”, zaključuje Bytheway, koji je bio zadovoljan i viđenim na jučerašnjoj utakmici juniora Sarajeva.