bordopoeta je napisao/la: ↑19 apr 2020, 12:58
Isto tako je nonsens, kako neko ovdje napisa, da jedino Pape može konkurisati Džeki i Pjaniću (neki košpicar?). Pa ljudi moji, jeste li vi normalni? Papeta, koji je jedan od najboljih fudbalera svijeta svih vremena stavljati u istu ravan sa Džekom, Pjanićem....? A, ako ga niste gledali, shvatite da ono što radi Mesi, da je to Pape radio još prije 30 i 40 godine i radio mnogo veće stvari na terenu. Uostalom ukucajte Safet Sušić i pogledajte njegove igre i kreacije jednog i neponovljivog. LP
P.S. I da, svima koji slave sretan Vaskrs!
Ja sam to napisao, a ne neki košpicar. Naravno, nisam gledao Papeta, gledao sam YouTube snimke i ostalo, al valjda govorimo sa današnjeg aspekta? Fudbal je danas savršeniji nego ikad, fudbaleri su pomjerili granice svojih mogućnosti. U doba kad je Pape dominirao, igrači su igrali pijani a na poluvremenu tukli kutiju cigara. Danas se zbog jedne cigare raskidaju ugovori. Uostalom, ako ćemo još dalje ić, Ligue 1 tad nije bila ni među pet najboljih u Evropi, dok su Serija A, Permiership i Bundesliga oduvijek među četiri najbolje. Pape ima jedno prvenstvo Francuske, dok Džeko ima titulu u Engleskoj i u Njemačkoj, Pjanić nekoliko trofeja u Italiji (timska priznanja gdje su obojica itekako ostavili uticaja). A i da gledamo individualne nagrade, Pape najbolji igrač PSGa ikad, Džeko Wolfsburga. Plus Džeko ima zlatnu kopačku u Italiji i Njemačkoj, u Timu sezone Lige prvaka, zlatna kopačka u Evropskoj ligi itd. Pape meni jest draži od obojice, al Džeko je uradio mnogo više (kao igrač).
Opet kažem, to dvoje je nemoguće poredit, različita vremena, različite sposobnosti fudbalera, taktike, pristup sportu, sve različito. A gleda se najbolji ikad, a ne najbolji u svom vremenu. Za mene je Messi najbolji fudbaler u historiji, može mi neko pričat priče o Peleu i Maradoni, al Messi (pa i Ronaldo) su pomjerili granice u vremenu kad se igra fizički i taktički najzahtjevniji fudbal.