kirba je napisao/la: ↑09 jan 2021, 12:33
VenamaHrabrih je napisao/la: ↑09 jan 2021, 10:26
Mogu se donekle složiti sa tobom. Isto kao što sam napisao poštovanom Denchi- ju, tako ću i tebi;
Pobrojani uslovi nisu u potpunosti tačni. Pominjanje staze jest vađenje iz konteksta. Da bi stadion bio olimpijski, nižno je da ispunjava niz uslova, pa i atletsku stazu. Pri tom se Olimpijada nikad ne mora održati na istom. Stadion je olimpijsko borilište i mora ispunjavati uslove za to. Isto kao što je ZETRA olimpijska dvorana, Jahorina i Bjelašnica olimpijske planine, bazen na Otoci - olimpijski. Ništa od navedenog nema stazu, niti su se tu održale ceremonije otvaranja i zatvaranja, a na Otoci niti jedno olimpijsko takmičenje. Olimpijsko borilište jest ono borilište na kojemu se mogu održavati olimpijska takmičenja. To nema nikakve veze sa zimom, ili ljetom. Namjena stadiona, između ostalog, jest i olimpijska, te je kao takav upisan u sudski registar.
Istini za volju, olimpijski stadion ne mora imati atletsku stazu, kad smo već kod iste, ali mora u svakom momentu imati potrebnu infrastrukturu da se takva postavi. Stadion je kulturno-sportski objekat. Iz ispravnu i prispodobivu infrastrukturu može biti i termo bazen i hokejaško igralište. Čak štaviše, zbog bojazni usljed nedostatka snijega, rezervni plan je bio da se neke nordijske discipline (skijaško trčanje na kratke dionice) održi na samom stadionu. Ako si gledao otvaranje u SA, po jednoj takvoj špuri, donesena je Olimpijska baklja.
Netacno opet!
Ne postoje takvi uslovi kao sto ih ti pominjes.
evo ti lista svih olimpijskih stadiona na planeti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_Stadium
Recimo San Siro ce postati olimpijski stadion 2026 godine. Ima li traku, da ili ne? U Los Angelesu da li ima traku, da ili ne? Maracana u Riu? U Antwerpu?
To sto ti spominjes jesu standardi za borilista a ne naziv odnosno titula borilista. TI mozes napraviti olimpijsku stazu oko svoje kuce ako je po standardima. 400 metara duzine, toliko traka za trcanje, sirina trake itd itd.
Drago mi je da možemo normalno prodiskutovati.
U osnovi, manje-više, potvrdio si sve što sam napisao, tako da se u osnovi slažemo. Sasvim je nevažno da li su Igre održale, ili će se održati na njemu. Standardi stadiona su ono što stadion čini olimpijskim i može biti dio komplexa borilišta. Ono što je relevantno u ovoj priči, jest da je naš stadion upisan kao Olimpijski, a to znači da ispunjava uslove za održavanje disciplina ZOI, LJOI, EYOF-a, Univerzijade i sl.
Sam si napisso uslove po kojim neki stadion može biti olimpijski, što je tačno, ali nije neophodno. Titula se dobiva ispunjavanjem određenih standarda, ne nužno samo za jedne Igre. Kako već rekoh; stadion je uknjižen kao olimpijski jer ispunjava takve norme, a ne zbog toga što su se na njemu održale, ili će se održati Igre. Na stadionu, u okviru standarda, možeš organizovati i skijanje i vaterpolo, ali nije nužno organizovati olimpijadu sa sve trčanjem. Tako da lista koju si poslao i na kojoj ti se zahvaljujem, sasma nebitna za ovu temu. Naš stadion je olimpijski i MORA biti u mogućnosti organizovari svaku olimpijsku disciplinu za koju je stadion potreban; klizanje, hokej, atletika, košarka, fudbal, rukomet itd. i kao takav MORA imati atletsku stazu, ili mogućnost da se ista postavi. Jedino da da pokrenemo inicijativu da stadion preregistujemo, ali obzirom na istorijski aspekt, dabogda, a ni ja lično nidsm za to.