Postao/la AshburtonG » 30 jan 2021, 23:26
@PointBlank
Pa kako ces se integrirat u drustvo ako nemas solidno znanje njemackog? Nasi ljudi uce jezik striktno za polaganje ispita, a B2 ispit i ono za sta je zamisljen da obuhvata su nebo i zemlja.
Nije problem sto ne znaju sad, nego je problem sto nece znati ni za 20 godina, a imat ce njemacki pasos. Kakvo je to postovanje prema zemlji u kojoj si dosao za obezbijedis egzistenciju sebi, a kod velike vecine i familiji koja je ostala u BiH?
Meni je sramotno, kad cujem neke ljude da nakon 20 godina nisu savladali jezik. Tetka mi zivi tamo od pocetka 80ih, a bolji njemacki pricam ja, koji ga ucim 5-6 godina.
Kao sto rekoh, za ljude koji tek dodju, odmah im na vizu nalijepit da unutar 5-6 godina boravka(kada otprilike velika vecina i stice pravo za drzavljanstvo) moraju savladat njemacki na C1 nivou. Normalno da velika vecina nece u roku godinu dana doci do B2/C1, ali bi definitivno jos veca vecina dosla u situaciju da mora do isteka tog roka. Govorim o ljudima koji zele da zive u Njemackoj, a za tipicne gastarbajtere me nije briga. Dodjes tu par mjeseci, svakako se i ne socijalizujes, vec uglavnom samo radis.
Doduse, ja sam otisao iz Bosne, jer mi se ne svidja uopceno atmosfera i kultura drustva, ne striktno zbog finansija. Svjestan sam cinjenice, da je kod vecine ljudi jedini cilj uzeti novac, a ne zasnivanje porodice i integracija. To dosta mijenja pogled na ovu temu.
@FabioParatici
Ja fkt ne bih mogao zivjet u Heilbronnu na duzi vremenski period, nema tih para, kao ni u Stuttgartu. Nevjerovatno kako losa integracija moze srozat kvalitetu zivota cijelom gradu. Narucujem neki dan Kebap, covjek ne razumije ni taj fond od maksimalno 50 rijeci, koji mu je potreban da radi na takvom mjestu. Industrija je top. Plate su top u tom dijelu BW-a, ali su pojedini gradovi postali ghetto mahale.