Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Captain4
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Captain4 » 27 jan 2021, 21:03

FabioParatici je napisao/la:
27 jan 2021, 20:26
Da, u blizini. Ako ti ne odgovorim dalje, to znaci da me admin ugledao, pa cekaj par dana dok se opet ne pojavim. :mrgreen:
Ima mi amidža kolegu iz Dortmunda, mislim da ste u istoj branši. Kontam svijet je mali. :mrgreen:
"We need to suffer. And we need to fight."

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 27 jan 2021, 22:55

Komšija, 50tak godina prije par dana otišao u Njemačku. Ode i stara garda.

green29
Kontakt:

Post Postao/la green29 » 29 jan 2021, 15:40

Ima li neko da je aplicirao za "Niederlassungserlaubnis" u skorije vrijeme? Interesuje me da li mu je bilo neophodno da ima polozen integracioni kurs aka "Orientierungskurs".

FabioParatici

Post Postao/la FabioParatici » 29 jan 2021, 17:29

Da.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

#PIRLOOUT

green29
Kontakt:

Post Postao/la green29 » 29 jan 2021, 19:29

29 jan 2021, 17:29
Da.
Jesi li morao pohađati same časove kursa ili može samo da se prijavi test “Leben in Deutschland” i zaobiđe to pohađanje kursa? :D

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 29 jan 2021, 19:42

Da.
Ko sada ima pravo da predaje za termin ?
Pise strucni kadar. Je li se to odnosi na one koji imaju srednju skolu za posao koji bi da rade tamo ili je dovoljno da imas iskustva u toj branši?

FabioParatici

Post Postao/la FabioParatici » 29 jan 2021, 21:44

green29 je napisao/la:
29 jan 2021, 19:29
Da.
Jesi li morao pohađati same časove kursa ili može samo da se prijavi test “Leben in Deutschland” i zaobiđe to pohađanje kursa? :D
Nisam ja jos dosao dotle, jos 3 godine. :mrgreen:

Ali treba ti LiD i certifikat B1, ne moras ici na kurs.

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

#PIRLOOUT

green29
Kontakt:

Post Postao/la green29 » 30 jan 2021, 21:31

Taman kad prođe ovo sranje s koronom biće ti vakat, lijepo kao gospodin predaš zahtjev. Ma da, moram taj LiD ganjati, B1 sam srećom riješio 😄

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 30 jan 2021, 22:13

Zar ne treba B2 minimalno za Niederlassungs?
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

FabioParatici

Post Postao/la FabioParatici » 30 jan 2021, 22:32

Kaunas je napisao/la:
30 jan 2021, 22:13
Ne, B1 treba.

#PIRLOOUT

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 30 jan 2021, 22:50

30 jan 2021, 22:32
Kaunas je napisao/la:
30 jan 2021, 22:13
Ne, B1 treba.
Ja u martu kontao izaci na polaganje b1, bio termin i haj reko necu, idem dalje do b2. Cuo sam da treba b2, sad ne znam yebaji ga.

A sta treba za njihovo drzavljanstvo? Treba li tu b2,c1, papir imati, naravno pored ovog integracionog testa.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 30 jan 2021, 22:55

Konacno sam posjetio danas grad, gdje se na ulici prica njemacki, a ljudi fakat izgledaju vecinski kao Nijemci. Heidelberg je bio ogromno osvjezenje nakon Stuttgarta i Heilbronna, gdje sam vidio vise Kebap standova, nego cuo izvornog stanovnistva na ulici.

Nadam se da ce dici sto vise moguce kriterije, kad je u pitanju poznavanje jezika, pogotovo ako se radi o dugogodisnjim/neogranicenim vizama ili drzavljanstvu. Bez C1 ja bih to sve odbijao, bez ikakvog razmisljanja. Dobijes prvu vizu na godinu-dvije, ovisi o kakvoj se radi, isto tako uz istu dobijes uslov da za svaku sljedecu kratkotrajnu polozis novi stepen jezika. Kakva bi tek bila onda milina zivjet ovdje. :salut:

FabioParatici

Post Postao/la FabioParatici » 30 jan 2021, 23:03

AshburtonG je napisao/la:
30 jan 2021, 22:55
Konacno sam posjetio danas grad, gdje se na ulici prica njemacki, a ljudi fakat izgledaju vecinski kao Nijemci. Heidelberg je bio ogromno osvjezenje nakon Stuttgarta i Heilbronna, gdje sam vidio vise Kebap standova, nego cuo izvornog stanovnistva na ulici.
Preporuke onda za posjetu Leipzigu. Cak i u donerdzincama im bijelci rade. :mrgreen:
Zadnja izmjena: FabioParatici, dana/u 30 jan 2021, 23:24, ukupno mijenjano 1 put.

#PIRLOOUT

PointBlank
Kontakt:

Post Postao/la PointBlank » 30 jan 2021, 23:07

AshburtonG je napisao/la:
30 jan 2021, 22:55

Nadam se da ce dici sto vise moguce kriterije, kad je u pitanju poznavanje jezika, pogotovo ako se radi o dugogodisnjim/neogranicenim vizama ili drzavljanstvu. Bez C1 ja bih to sve odbijao, bez ikakvog razmisljanja. Dobijes prvu vizu na godinu-dvije, ovisi o kakvoj se radi, isto tako uz istu dobijes uslov da za svaku sljedecu kratkotrajnu polozis novi stepen jezika. Kakva bi tek bila onda milina zivjet ovdje. :salut:
Ne razumijem ovaj dio vala oko C1, ali dobro..
Mnogo nasih ljudi bi bilo ograničeno za rad, tj ne bi imali priliku. A vjeruj mi, nasi su skoro najbolji u vecini poslova.
DHL u Minhenu bar, živi od naših dostavljača. Misliš da momci znaju C1? A prebace dnevno 250+ paketa preko ruku... samo primjer.
Problem je opsta kultura, postovanje drzave, zakona i okoline, u cemu rumuni/bugari i ostala bagra itekako prednjace.

FabioParatici

Post Postao/la FabioParatici » 30 jan 2021, 23:22

redbull93 je napisao/la:
30 jan 2021, 22:50
1. 60 platnih
2. Cist dosje
3. Jezik B1
4. LiD
Bei der Beantragung der Niederlassungserlaubnis müssen Sie einen Nachweis darüber erbringen, dass Sie mindestens 60 Monate Pflicht- oder freiwillige Beiträge an die gesetzliche Rentenversicherung geleistet haben (§ 9 Abs. 2 S. 3 AufenthG).
Ausländische Bürger, die die Niederlassungserlaubnis in Deutschland erhalten wollen, dürfen zuvor nicht straffällig geworden sein. Es darf darüber hinaus kein Zweifel daran bestehen, dass die öffentliche Sicherheit oder Ordnung durch den Antragsteller in irgendeiner Weise gefährdet wäre (§ 9 Abs. 2 S. 4 AufenthG). Gemäß § 41 Abs. 1 des Bundeszentralregistergesetz (BZRG) hat die Einbürgerungsbehörde das Recht der uneingeschränkten Auskunft über den Antragsteller. Das bedeutet, dass die Einbürgerungsbehörde Einsicht in das Führungszeugnis des Antragstellers verlangen darf.
Für den Erhalt der Niederlassungserlaubnis müssen Sie gute Kenntnisse der deutschen Sprache vorweisen können. Die Deutschkenntnisse müssen mindestens dem Sprachniveau B 1 entsprechen (§ 9 Abs. 2 S. 7 AufenthG).
In einigen Ländern müssen Ausländer einen sogenannten Einbürgerungstest ablegen, wenn sie die entsprechende Staatsbürgerschaft annehmen wollen. In Deutschland ist der Einbürgerungstest seit 2008 gemäß § 9 Abs. 2 S. 8 AufenthG Pflicht. Mit dem Test werden die Kenntnisse des Antragstellers in Rechts- und Gesellschaftsordnung und der Lebensverhältnisse in Deutschland getestet. Die Prüfung umfasst aktuell 33 Fragen, die thematisch die Bereiche „Leben in der Demokratie“, „Geschichte und Verantwortung“ und „Mensch und Gesellschaft“ abbilden. Für den Test müssen Sie sich bei der Prüfstelle des Bundesamtes für Migration und Flüchtlinge anmelden.
Za drzavljanstvo sve navedeno, ali nakon 8 godina boravka (96 platnih), plus se naravno moras odreci prijasnjeg drzavljanstva.

I planiraj troska nekih 750€ + putni troskovi i gorivo dok povadis u BiH sve potrebne dokumente. U DE ti treba cca 305€ za aplikaciju, test i certifikat, a u BiH samo taksa 425€. Planiraj milju uglavnom. :mrgreen:

#PIRLOOUT

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 30 jan 2021, 23:26

@PointBlank
Pa kako ces se integrirat u drustvo ako nemas solidno znanje njemackog? Nasi ljudi uce jezik striktno za polaganje ispita, a B2 ispit i ono za sta je zamisljen da obuhvata su nebo i zemlja.
Nije problem sto ne znaju sad, nego je problem sto nece znati ni za 20 godina, a imat ce njemacki pasos. Kakvo je to postovanje prema zemlji u kojoj si dosao za obezbijedis egzistenciju sebi, a kod velike vecine i familiji koja je ostala u BiH?
Meni je sramotno, kad cujem neke ljude da nakon 20 godina nisu savladali jezik. Tetka mi zivi tamo od pocetka 80ih, a bolji njemacki pricam ja, koji ga ucim 5-6 godina.

Kao sto rekoh, za ljude koji tek dodju, odmah im na vizu nalijepit da unutar 5-6 godina boravka(kada otprilike velika vecina i stice pravo za drzavljanstvo) moraju savladat njemacki na C1 nivou. Normalno da velika vecina nece u roku godinu dana doci do B2/C1, ali bi definitivno jos veca vecina dosla u situaciju da mora do isteka tog roka. Govorim o ljudima koji zele da zive u Njemackoj, a za tipicne gastarbajtere me nije briga. Dodjes tu par mjeseci, svakako se i ne socijalizujes, vec uglavnom samo radis.

Doduse, ja sam otisao iz Bosne, jer mi se ne svidja uopceno atmosfera i kultura drustva, ne striktno zbog finansija. Svjestan sam cinjenice, da je kod vecine ljudi jedini cilj uzeti novac, a ne zasnivanje porodice i integracija. To dosta mijenja pogled na ovu temu.

@FabioParatici

Ja fkt ne bih mogao zivjet u Heilbronnu na duzi vremenski period, nema tih para, kao ni u Stuttgartu. Nevjerovatno kako losa integracija moze srozat kvalitetu zivota cijelom gradu. Narucujem neki dan Kebap, covjek ne razumije ni taj fond od maksimalno 50 rijeci, koji mu je potreban da radi na takvom mjestu. Industrija je top. Plate su top u tom dijelu BW-a, ali su pojedini gradovi postali ghetto mahale.

FabioParatici

Post Postao/la FabioParatici » 30 jan 2021, 23:32

Dos'o si kod trovaca jest za 4€, nisi dosao na psihoterapiju ili degustaciju vina... sta kukas. :mrgreen:

#PIRLOOUT

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 30 jan 2021, 23:35

Ma to je samo primjer. Izopaceni njemacki jezik, ludovanje nekim autima(a zive sa mamom, babom, trojicom brace, 2 sestre i djedom/nenom, ako su zivi i dalje u 60m2), nekultura, sovinizam. Bas sam se negativno iznenadio.

FabioParatici

Post Postao/la FabioParatici » 30 jan 2021, 23:38

Ma jos 10-15 miliona auslendera i njemacki ce biti dosta laksi jezik za nauciti, vec se artikli der/die/das pomalo izbacuju iz govora. :mrgreen:

#PIRLOOUT

rob do bagro
Kontakt:

Post Postao/la rob do bagro » 30 jan 2021, 23:43

Treba te doci u Frankfurt da vidite sta je Ghetto :D , nikad vise narkomana nisam vidio nego tamo i to jos kod Hauptbahnhofa u ulici Kaiserstrasse gdje je najprometnije.
,,DUSA BOGU...TIJELO ZEMLJI...SRCE CELIKUUU,,

SMRT FASIZMU!!!

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: tiketoke i 8 gostiju.