RollingPaper je napisao/la: ↑23 apr 2021, 22:45
Kad ste se vec dotakli te teme, meni je nejasna količina "primitivizma" navijača Želje kad su npr. psovali Lendriću "ustašku" majku kao i Zakariću "četničku", a kad odigraju dobro dižu ih u nebesa. Mislim to je normalno da opsuješ malo, psuje se svuda, pa i po Engleskoj, Njemačkoj ali ne na nacionalnoj osnovi kao na Grbavici. Kod nas u Tuzli psujes ti igracu nekad izhitreno al nikad na osnovu nacionalnosti ili vjere, jer to nas ne zanima, hocu reci opsuješ ti njemu majku al ne "ustašku","četničku" ili "balijsku" nego majku bez ikakvog nacionalnog pridjeva, jest da malo suludo zvuci al kontate šta hoću reći. Prozivke na nacionalnoj/vjerskoj osnovi su baš zadojenost, zaostalost i primitivizam.
Banjalučani čaršijski su uvjek bili gospoda, ja kad god odem u Banja Luku iznenadim se koliko je raja prijatna, kulturna i susretljiva.
Zrinjski je takođe odličan primjer pravog funkcionisanja kluba kao i atmosfere "u i oko kluba", još imaju u nazivu "Hrvatski športski klub" a nikad im nije bilo bitno koje je igrač nacionalne ili vjerske pripadnosti već samo interes kluba. Kad sam jednom prilikom sreo mog poznanika J.Mešanovića u Mepasu dok je igrao za Zrinjski, reko brate kakvo je stanje, kaže ma prelijepo se osjećam, nema pritiska, imamo sve što nam treba itd.
Kod Širokog Brijega to nije nikakav "Atletiko BIlbao efekt", jer kod Atletika je bitno da je igrač iz Baskijske pokrajine, nebitno da li je Katolik, Budista, Musliman itd., samo nek je iz porijeklom Baskijac, a kod Širokog je bitno samo da je Katolik, što je suludo i zvuči dosta zatucano i u jednu ruku fašistički, još kad uzmeš u obzir da je to mala sredina, dobiješ baš gadljiv osjećaj kad skontaš da jedan Musliman ili Pravoslavac ne mogu igrati u tom klubu. Pa Široki je možda i jedini klub u ovom djelu Evrope sa politikom samo Katolici mogu igrati, niko drugi.
Nisi u pravu da samo katolici mogu igrat a evo zasto:
- Wagner - legenda kluba i lige, zivi u ŠB i radi u ŠB školi nogometa sada je protestant
- Angelov pravoslavac igrač do ove zime
- Sedloski pravoslavac trener bio
- Aleksandar Vlaho pravoslavac pomocni trener bio
Ovo su primjeri u zadnjih pola do godinu dana. A Wagner je odavno
Recimo Angelov zabije gol Zrinjskom u 12. Mj otrci pred Vip lozu, ukliza na koljena i prekrsti se ko pravoslavac. Sta ima veze. Nitko mu A nije rekao niti bi. Imate na tom video sazetku sve se vidi
Tako da ta priča da mogu samo katolici bas i ne stoji.