Nas klub može sam napraviti par miliona godišnje. Naravno ovo zavisi od strukture kluba i ljudi u istom kao i od uspjeha u Europi i prodaji igrača te godine ali eto neka bude od 3 do 5 miliona neka približna cifra.MaroonBjelave je napisao/la: ↑01 jul 2021, 22:04U pravu ste obojica. A kako napraviti balans da iz ničeg napraviš nešto, odnosno, kako krenuti od nule? Nije da nema pozitivnih priča kad su ulaganja u ovoj zemlji u pitanju. Samo treba imati prave ljude na pravom mjestu.Antikloc je napisao/la: ↑01 jul 2021, 21:52Liga je losa ali to ima i svoje prednosti. Investitoru ne treba velika cifra da osigura visegodisnju dominaciju i stalno ucesce u LP. A u LP su pare. Kroz sponzore,kroz prodaju igraca u najboljem izlogu,kroz pare od UEFE,kroz TV prava a sa stadionom od 35 hiljada ima para i sa gledaocima.MortemHz je napisao/la: ↑01 jul 2021, 21:43
Loša liga. Postoje investitori koji su ulagali i u lošije ali kratko to traje jer se slabo šta zaradi a ko će iz ljubavi ''bacati'' milione..
Tv prava skoro pa i ne postoje, sponzori daju vrlo malo i uglavnom se tu pravi dogovor za robu i reklame a ne novac. Navijači naprave nešto novca klubu ali jednostavno na balkanu je loša posjeta, ne zaradi se previše tu a i kupovna moć prosječnog Bosanca je među najnižim u Europi. Europska takmičenja i prodaja igrača bi ti trebali napraviti najviše novca ali evo mi nikada nismo igrali grupnu fazu, većinom igrače prodajemo za mizerne cifre.
Naprimjer u Osijek mozes uloziti bruku i opet ne mozes nista Dinamu,dok kod nas je dosta sica da poharas ligu i dodzes do LP !
Ali kao u svakom biznisu,treba uloziti pare. Planski i dugorocno,pa mozes ocekivati rezultate !
Eh sad, sa ovim budžetom ti možeš uzeti duplu krunu ako odradiš sve besprijekorno ali je li to realno? Koliko je moguće da doneseš 90% ispravnih i odličnih odluka?
Svaki dodani milion na taj budžet je kao suho zlato jer ti postane lakše. Nećeš gledati mjesec dana da angažuješ zvijer igrača a da je mlad i da pritom košta 3-4 hiljade nego ćeš kontaktirati Matavža i završiti sve za dva dana, lupam ime.
Ne treba zaboraviti porez koji je neizdržljiv ovdje i treba ga plaćati ali jedino se mi držimo toga. Mi plaćamo porez a drugi dovode Zakariće, to je problem. Daj ba da ga svi plaćamo ili da prekinemo i mi sa tom praksom, uništi nas a drugi te pišaju po glavi.
U Hercegovini još nisu čuli za fiskalnu kasu a ne nešto više, više se puta gospa ukazala nego obični račun.