Mobilni- gdje, kako, šta?

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

AshburtonG
Kontakt:

Re: Mobilni- gdje, kako, šta?

Post Postao/la AshburtonG » 26 apr 2022, 11:17

Blejzer10 je napisao/la:
26 apr 2022, 02:33
Da, razilazimo se u definiciji, što je ok

Meni običan korisnik nije niti poslovni niti onaj što skida youtube vanced a tebi je običan korisnik = poslovni korisnik.
Običan korisnik su mi tinejdžerke, lik na pumpi, nečija mama itd
Da, ali to je bila moja polazna premisa. Dakle, da su poslovni koricnici najveci primjer obicnog koristenja, kojima trebaju osnovne stvari.
Kazem, ja nisam pusio apple pricu, dok nisam na svojoj "Kozi" osjetio fluidnost iOS-a. Kamera i sve ostalo moze bit bolje kod androida, ali optimizacija uopce ne dozvoljava da se to pokaze. Zato sam i napisao da upravo obicni korisnici, po mojoj definiciji, dakle svi oni koji telefon koriste za osnovne potrebe, bez gejmanja, programiranja telefona ili sta ti ja znam, imaju najvecu korist od iOSa, jer im on pruza najbolje za njima najbitnije stvari.

U ostale faktore koji utjecu na zastupljenost ne treba ni ulazit. Jasno je da bi lowbudget iOS telefon pomeo konkurenciju u vidu kineskih proizvodjaca, koji napakuju hardware koji ne iskoristava ni 50% hardware kapaciteta.

iOS jest dosadan, jesi ogranicen, jest smor, jesu androidi uglavnom ljepsi telefoni, ali sve su to stvari koje prosjecnog iOS korisnika ne zanimaju. Bas neki dan, nakon sto sam kupio Samsung to govorim kao razlog kupovine svom prijatelju, mrtvom appleovcu. Kaze lik brate i sta ces ti s tim opcijama? Sta koristis ti od tog potencijala na dnevnoj bazi? Nit si developer niti yt recenzent.
Upravo si i sam napisao, prosjecnu tinejdzerku ne zanima da li moze skinut vanced, nego je zanima kakve ce joj ispast slike na instagramu ili kako ce snimit tik tok video bez laga i loseg procesiranja, a to iOS radi dosta bolje i optimalnije. Uz prihvatljiviju cijenu, iPhone bi imao barem 15% vise korisnika na globalnom nivou, jer velika vecina android korisnika kupuje isti, jer nisu imali priliku probati iOS.

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 26 apr 2022, 11:31

VGS je napisao/la:
26 apr 2022, 10:44
bombaysaphire je napisao/la:
26 apr 2022, 10:32
Nema ni pun mjesec dana kako sam mami kupio Xiaomi Redmi Note 10 Pro , razočaran sam . Zaledi , baguje , prekjučer se ugasio mislili istrošila se baterija , ja na punjač 59% ima ...
Notifikacije kasne , ne znam šta da radim ...

Što je najgore , sestra ima isti takav telefon 8-9 mjeseci i apsolutno nijedan problem nije imala ...
Tako kod moje majke Samsung A40, od prve sedmice nekakav nikakav. Stopka, zakasni notifikacija, restartuje se nekad sam, ne prepozna sim card itd. Kod tih telefona ti je kako ti grah padne pa sta ubodes. Redmi note 7 kod mene radio odlicno za taj segment, jos ga narucio iz kine direktno, zadesio se dobar.
Vala baš , sestra mi govori da je njen za evropsko tržište , a mamin za azijsko ili tako nešto ... Ma Blackberry zakon , Android 8 na njemu , nikad ne štopa nikad notifikacije ne kasne , nikad se nije restartovao :thumbup: Hoću ja nešto novije , e eto mi ga na :damn:
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 26 apr 2022, 11:33

Stvar je u tome da aplikacije ne mogu raditi bolje na Androidu nego na iOS. To je jednostavno NEMOGUCE i postoji logicno objasnjenje.

Instagramu je najlaksa stvar optimizovati svoju aplikaciju da radi perfektno na 3-4 iphonea koja izadju godisnje sa istim sistemom i istim komponentama. Instagram ce na njima raditi perfektno, pogotovo kad uzmes u obzir zatvorenost iOS-a te potpunu kontrolu Apple-a. Nema nijedan faktor koji ce unistiti user experience.

Instagram za Android mora optimizovati aplikaciju za hiljade telefona godisnje, svi sa razlicitim verzijama androida, razlicitim komponentama itd.

Zato nijedna aplikacija pogotovo ove drustvene mreze ne radi ni 70% dobro na Androidu jer je to jednostavno nemoguce postici. A to je upravo ono sto treba obicnom korisniku.

Da ne pricamo o povezanosti apple uredjaja ukoliko koristis osim iphonea, ipad, mac, apple watch, airpods.
Zadnja izmjena: VGS, dana/u 26 apr 2022, 11:37, ukupno mijenjano 1 put.

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 26 apr 2022, 11:34

enobarca je napisao/la:
26 apr 2022, 10:59
Nema ni pun mjesec dana kako sam mami kupio Xiaomi Redmi Note 10 Pro , razočaran sam . Zaledi , baguje , prekjučer se ugasio mislili istrošila se baterija , ja na punjač 59% ima ...

Što je najgore , sestra ima isti takav telefon 8-9 mjeseci i apsolutno nijedan problem nije imala ...
Ja ocu uzeo note 10 s, radi odlicno. Izgleda bas kako potrefis sa Kinezima :mrgreen: odnesi ga nazad, moras imati garanciju ako je star mjesec dana
Ma imam sve je OK po tom pitanju ( Fontele je u pitanju ) , samo ne znam šta da radim .. Da li da mjenjam za neki drugi brend ili da mjenjam za drugi Xiaomi , baš niđe veze ...
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 26 apr 2022, 12:40

VGS je napisao/la:
26 apr 2022, 11:33
Stvar je u tome da aplikacije ne mogu raditi bolje na Androidu nego na iOS. To je jednostavno NEMOGUCE i postoji logicno objasnjenje.

Instagramu je najlaksa stvar optimizovati svoju aplikaciju da radi perfektno na 3-4 iphonea koja izadju godisnje sa istim sistemom i istim komponentama. Instagram ce na njima raditi perfektno, pogotovo kad uzmes u obzir zatvorenost iOS-a te potpunu kontrolu Apple-a. Nema nijedan faktor koji ce unistiti user experience.

Instagram za Android mora optimizovati aplikaciju za hiljade telefona godisnje, svi sa razlicitim verzijama androida, razlicitim komponentama itd.

Zato nijedna aplikacija pogotovo ove drustvene mreze ne radi ni 70% dobro na Androidu jer je to jednostavno nemoguce postici. A to je upravo ono sto treba obicnom korisniku.
Ali nema sanse da je tolika razlika da ce obicnom korisniku smetati, po vasim upisima rekao bi da je android nemoguc za rad. Ne kazem da na IOSu ne radi fluidnije jer nisam probao ali za obicne korisnike ce i android biti dobar.
VenamaHrabrih je napisao/la:
26 apr 2022, 09:39
enobarca je napisao/la:
26 apr 2022, 09:31
TonySosa je napisao/la:
26 apr 2022, 09:14
Tacno, ja uzeo osrednji Android telefon prije tri ipo godine. I dan danas otvara sve u dijeliću sekunde.
Ja prije godinu i po otprilike poco f2 pro, takodjer radi odlicno. Nisam odavno koristio Iphone tj od cetvorke pa ne mogu reci da na njemu nije fluidnije ali da je tolika razlika kako pisu ne vjerujem :mrgreen:
26 apr 2022, 09:16
Pozz.
Ako može molba?
Da li mi neko može preporučiti neki mobitel, ili tablet kao mobitel u nekom normalnom/prosječnom cjenovnom razredu i da se može kupiti preko bh telecoma, odnosno na rate. Jedino da ima malo veći displej, ali nije uslov.
Hvala.
Koja cijena tacno, 400,500?
Pa tako... Između ta dva iznosa. Cener gore-dole...
Koliko vidim za tu cijenu ima redmi note 10s i oneplus nord n10. Redmi note 10s sam uzeo ocu kao sto sam maloprije napisao, radi odlicno, baterija dobra, ne steka u radu i displej jes malo veci. One plus ovaj ne znam kakav je, po karakteristikama se cini dobar ali jedno je teorija a drugo praksa.

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 26 apr 2022, 12:41

enobarca je napisao/la:
26 apr 2022, 12:40
VGS je napisao/la:

Ali nema sanse da je tolika razlika da ce obicnom korisniku smetati, po vasim upisima rekao bi da je android nemoguc za rad. Ne kazem da na IOSu ne radi fluidnije jer nisam probao ali za obicne korisnike ce i android biti dobar.
26 apr 2022, 09:39
enobarca je napisao/la:
26 apr 2022, 09:31

Ja prije godinu i po otprilike poco f2 pro, takodjer radi odlicno. Nisam odavno koristio Iphone tj od cetvorke pa ne mogu reci da na njemu nije fluidnije ali da je tolika razlika kako pisu ne vjerujem :mrgreen:

Koja cijena tacno, 400,500?
Pa tako... Između ta dva iznosa. Cener gore-dole...
Koliko vidim za tu cijenu ima redmi note 10s i oneplus nord n10. Redmi note 10s sam uzeo ocu kao sto sam maloprije napisao, radi odlicno, baterija dobra, ne steka u radu i displej jes malo veci. One plus ovaj ne znam kakav je, po karakteristikama se cini dobar ali jedno je teorija a drugo praksa.
Nisam ni rekao da nije dovoljno dobar na Androidu. Normalno da se moze koristiti. Ali kad dajes vec velike pare, onda uzimas ono sto je bolje. Kao ovaj Ash, sto ce dati 2500 za samsung ako iphone 13 pro max radi dosta bolje za iste pare. To ne znaci da ovaj samsung nije dovoljno dobar.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 26 apr 2022, 12:48

I ja bi da dajem po dvije hiljade na mobitel uzeo vjerovatno Iphone, Samsung me odvraca zbog baterije, cesto cujem da se neko zali, nekako je to kod njih postala tradicija izgleda. Xiaomi 11 ultra mi se takodjer strasno svidjao ali sa ovom 12kom su cini mi se usrali, nije vrijedna tih para, Huawei takodjer i dalje pravi kvalitetne mobitele ali nedostatak google servisa ih J**+.
Youtube vanced koristim, takodjer i skidam muziku na mobitel direkt cisto radi toga jer je pokrivenost bh telecoma sranje, cesto kad putujem negdje naletim na dijelove gdje je signal sranje pa ne radi net ali presao bih preko tog nekako.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 26 apr 2022, 12:51

26 apr 2022, 11:34
enobarca je napisao/la:
26 apr 2022, 10:59

Ja ocu uzeo note 10 s, radi odlicno. Izgleda bas kako potrefis sa Kinezima :mrgreen: odnesi ga nazad, moras imati garanciju ako je star mjesec dana
Ma imam sve je OK po tom pitanju ( Fontele je u pitanju ) , samo ne znam šta da radim .. Da li da mjenjam za neki drugi brend ili da mjenjam za drugi Xiaomi , baš niđe veze ...
Onaj Samsung a52s je dobar mobitel, ali mislim da je ipak skuplji od tog Xiaomija, ako nije velika razlika u cijeni doplatis i uzmes njega. Ja takodjer imam Xiaomi ali kad bi se jednom tako opek'o sto kazu ne bi vise nijedan unio u kucu :mrgreen:

VGS
Kontakt:

Post Postao/la VGS » 26 apr 2022, 12:54

enobarca je napisao/la:
26 apr 2022, 12:48
I ja bi da dajem po dvije hiljade na mobitel uzeo vjerovatno Iphone, Samsung me odvraca zbog baterije, cesto cujem da se neko zali, nekako je to kod njih postala tradicija izgleda. Xiaomi 11 ultra mi se takodjer strasno svidjao ali sa ovom 12kom su cini mi se usrali, nije vrijedna tih para, Huawei takodjer i dalje pravi kvalitetne mobitele ali nedostatak google servisa ih ****.
Youtube vanced koristim, takodjer i skidam muziku na mobitel direkt cisto radi toga jer je pokrivenost bh telecoma sranje, cesto kad putujem negdje naletim na dijelove gdje je signal sranje pa ne radi net ali presao bih preko tog nekako.
Ima spotify offline mode, skines sve i ne treba ti net :D
A sto vise konkurencije, to bolje. Ja bih volio da se pojavi neki OS koji moze parirati iOS-u, zasto da ne.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 26 apr 2022, 13:04

VGS je napisao/la:
26 apr 2022, 12:54
enobarca je napisao/la:
I ja bi da dajem po dvije hiljade na mobitel uzeo vjerovatno Iphone, Samsung me odvraca zbog baterije, cesto cujem da se neko zali, nekako je to kod njih postala tradicija izgleda. Xiaomi 11 ultra mi se takodjer strasno svidjao ali sa ovom 12kom su cini mi se usrali, nije vrijedna tih para, Huawei takodjer i dalje pravi kvalitetne mobitele ali nedostatak google servisa ih ****.
Ima spotify offline mode, skines sve i ne treba ti net :D
A sto vise konkurencije, to bolje. Ja bih volio da se pojavi neki OS koji moze parirati iOS-u, zasto da ne.
Ne znam jesam li ikad usao na spotify tako da nisam znao da ima offline mode, super stvar.
Ja bi volio probati ovaj HarmonyOS od huaweia ali nikad da naletim na kakav huawei :mrgreen:

THEC
Kontakt:

Post Postao/la THEC » 26 apr 2022, 15:36

enobarca je napisao/la:
Xiaomi jos uvijek nije izbacio Ultru za ovu godinu :mrgreen: mada ni jedan telefon nije vrijedan 2500 da se razumijemo, al eto ima nas i koji bi cak i za te pare prednost androidu dali :D
Pyro is not a crime !

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 26 apr 2022, 15:37

Ja imam Redmi note 10 pro i radi odlično, možda mi je jednom zaledio u 10 mjeseci, ima problem oko tih notifikacija kako su prešli na MIUI 13 i Android 12 ali riješiti će to sa sljedećim updateom.
Ja sam ga uzeo u Mi store, jer je bio najpovoljniji, vrati to, traži drugi uređaj, idući put ako možeš uzmi u storeu.
Prije toga sam iako Pocophone F1 strašan telefon i dan danas radi extra dao ga bratu da ga koristi.
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 26 apr 2022, 15:47

THEC je napisao/la:
26 apr 2022, 15:36
enobarca je napisao/la:
Xiaomi jos uvijek nije izbacio Ultru za ovu godinu :mrgreen: mada ni jedan telefon nije vrijedan 2500 da se razumijemo, al eto ima nas i koji bi cak i za te pare prednost androidu dali :D
To stoji, jos se ceka na ultru ali po recenzijama vidim da 12ka bas i nije odusevila.A 11 ultra ne znam ni ima li za uzeti kod nas, bila je prica da nece biti u Evropi.

THEC
Kontakt:

Post Postao/la THEC » 26 apr 2022, 16:01

enobarca je napisao/la:
26 apr 2022, 15:47
THEC je napisao/la:
26 apr 2022, 15:36
enobarca je napisao/la:
To stoji, jos se ceka na ultru ali po recenzijama vidim da 12ka bas i nije odusevila.A 11 ultra ne znam ni ima li za uzeti kod nas, bila je prica da nece biti u Evropi.
ima na piku, samo je skupa i dalje nenormalno, valjda zato sto nema puno primjeraka, ne znam sta bi drugo bilo, a inace je 11 Ultra globalno predstavljena, dok 10 Ultra svojevremeno je bila samo za Kinu, a sto se 12ke tice, pa ne znam, ono sto sam malo upratio, osim baterije koja je realno tanka za taj cjenovni rang, ostalo je sasvim ok, hardverski je to dobro napucano, vise nego dobre kamere (svakako najbolje su za Ultru ostavili), eh sad jedino kome odgovara MIUI, odgovara, kome ne odgovara, dzaba kakav god hardver imao telefon njemu se nece svidjeti
Pyro is not a crime !

meepo
Kontakt:

Post Postao/la meepo » 26 apr 2022, 16:50

VGS je napisao/la:

Da ne pricamo o povezanosti apple uredjaja ukoliko koristis osim iphonea, ipad, mac, apple watch, airpods.
Ima tu i do arhitekture sistema. Godinama radim kao developer i za jednu i za drugu platformu. iOS je mnogo bolji OS i to je to. Android ima dosta mana iz mladih dana.

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 27 apr 2022, 20:55

Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 29 apr 2022, 13:04

13 pro max je najbolji telefon na tržištu. To je činjenica.

enobarca
Kontakt:

Post Postao/la enobarca » 29 apr 2022, 20:15

Gledam ovaj samsung a52s da kupim(ne sebi, ja sam vjeran xiaomiju :mrgreen:) ali naletim cesto da se ljudi zale na bateriju. Kazu moze se to poboljšati tako da smanjis refresh rate sa 120 na 60hz, pa koji ce mi **** ikako 120 herca ako moram smanjivati da bi baterija bila icemu :mrgreen:
Par osoba ovdje ga koristi cini mi se, je li baterija bas toliko losa?

Dzoni
Kontakt:

Post Postao/la Dzoni » 08 maj 2022, 17:12

Prosli telefon kad sam kupovo pitao sam ovdje za preporuku i neko mi je predlozio Redmi 8t i fakat je bio dobar.
Noso ga 2 godine i neki dan ga razbijem, pukne displej i ja ga onda izlupam skroz.

Evo da opet pitam ovdje, sta je najbolje kupit do 400 km?

emir18
Kontakt:

Post Postao/la emir18 » 08 maj 2022, 17:40

Dzoni je napisao/la:
08 maj 2022, 17:12
Prosli telefon kad sam kupovo pitao sam ovdje za preporuku i neko mi je predlozio Redmi 8t i fakat je bio dobar.
Noso ga 2 godine i neki dan ga razbijem, pukne displej i ja ga onda izlupam skroz.

Evo da opet pitam ovdje, sta je najbolje kupit do 400 km?
Redmi Note 11 449 KM u storeu, fina kamera, ok baterija.
Redmi Note 10 T 375KM.
Xiamo mi 10 lite oko 400 možeš naći.
Ako možeš dati 500 km, Realme GT je top telefon, Super Amoled, dobar procesor.
1956., 1957., 1958., 1959., 1960., 1966., 1998., 2000., 2002., 2014.,2016.,2017.,2018.,2022.,2024
“In peace, may you leave this shore. In love, may you find the next. Safe passage on your travels, until our final journey to the ground. May we meet again.”

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 4 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []