Da, ali to je bila moja polazna premisa. Dakle, da su poslovni koricnici najveci primjer obicnog koristenja, kojima trebaju osnovne stvari.
Kazem, ja nisam pusio apple pricu, dok nisam na svojoj "Kozi" osjetio fluidnost iOS-a. Kamera i sve ostalo moze bit bolje kod androida, ali optimizacija uopce ne dozvoljava da se to pokaze. Zato sam i napisao da upravo obicni korisnici, po mojoj definiciji, dakle svi oni koji telefon koriste za osnovne potrebe, bez gejmanja, programiranja telefona ili sta ti ja znam, imaju najvecu korist od iOSa, jer im on pruza najbolje za njima najbitnije stvari.
U ostale faktore koji utjecu na zastupljenost ne treba ni ulazit. Jasno je da bi lowbudget iOS telefon pomeo konkurenciju u vidu kineskih proizvodjaca, koji napakuju hardware koji ne iskoristava ni 50% hardware kapaciteta.
iOS jest dosadan, jesi ogranicen, jest smor, jesu androidi uglavnom ljepsi telefoni, ali sve su to stvari koje prosjecnog iOS korisnika ne zanimaju. Bas neki dan, nakon sto sam kupio Samsung to govorim kao razlog kupovine svom prijatelju, mrtvom appleovcu. Kaze lik brate i sta ces ti s tim opcijama? Sta koristis ti od tog potencijala na dnevnoj bazi? Nit si developer niti yt recenzent.
Upravo si i sam napisao, prosjecnu tinejdzerku ne zanima da li moze skinut vanced, nego je zanima kakve ce joj ispast slike na instagramu ili kako ce snimit tik tok video bez laga i loseg procesiranja, a to iOS radi dosta bolje i optimalnije. Uz prihvatljiviju cijenu, iPhone bi imao barem 15% vise korisnika na globalnom nivou, jer velika vecina android korisnika kupuje isti, jer nisu imali priliku probati iOS.