tuzlak1987 je napisao/la: ↑28 jun 2022, 20:16
I ovi ostali iz EU vjerovatno klepaju Hrvate po usima kada krenu na odmor u Barcelonu, Pariz ili Minhen. Oni samo plivaju u tim vodama i tu nema emocija te gledaju sve turiste kao debitne kartice, a ne samo nas. Mozda na nas manje paze jer cim vide da neko ima vise para gledaju da njega vise oderu. Mi spadamo u grupu pametnih turista tj.poznajemo gdje sta kupiti i kada ne. Zamislite kako deru glupe Engleze. Oni odu u pola starog grada i kupuju gluposti koje imaju troduplo jeftinije u obicnom marketu. I istina ove godine ce oboriti rekord i to prolazi iz razloga sto stranci imaju bas puno puno para. Bio je neki RTL prilog i stranci kazu jeste skupo ali jednako skupo kao kod nas. Njima je to standardica. Znaci strancu je u njegovom gradu pivo 15 KM. Nama je pivo 4 KM u dobrom kaficu i zato nam je skupo.
I u biti Hrvati ovo gledaju kao biznis da sto vise klepe para, a opet su oni druga liga EU i nece se nikada desiti da dodje Svabo i kaze joj ja nemam para za ove Hrvatske kada ce Njemci uvijek imati troduplo vise od Hrvata.
Sve je tacno, samo podcjenjujes stedljivost Svaba. Do prije par godina si rijetko cuo da Svabo hoce u Tursku, Maroko ili Egipat, jer im je Hrvatska, pored Spanije i Italije bila primarna destinacija, dok ih sad sve vise i vise ide u ove all inclusive resorte u prvospomenute drzave.
Rodjak mi drzi jedan od najpoznatijih barova u HR, kokteli mu kostaju 15€, a to je vec cijena koju ti svabo nece placat svaki dan. Dakle, doci ce ti jednom i neces ga vise vidjet, a dok je bilo 50kn, dolazio je 2x dnevno. On kaze da Svaba ima sve manje, ali da sad dolazi dosta vise Skandinavaca, Amera i Britanaca. Oni nisu stedise, a i imaju drugaciji pogled na cijene, jer su u svim tim drzavama cijene alkohola u marketima vece nego u Njemackoj.
Svabo sad dodje u HR, ode u Lidl i napuni apartman sa 200€ hrane i pica. Prije je to bilo rezervirano samo za Poljake, Ruse, Cehe i nas Jugose.