Vjerovatno samo na Balkanu i jos nekim vukojebinama pojam seljak se veze za nekakvu sramotu, ono blam i sta vec, a sve parazit do parazita.kraljttbvb je napisao/la: ↑26 okt 2022, 07:31
Kad sam bio na fakultetu, ljeti bi ja isao kod rodjaka na selo, da mu smetam dok radi![]()
Ali ipak naucio ja pomalo kositi.
Raja pokusavala da me lozi da sam seljak. A mene bas bolilo za njihovo lozenje.
Proslo 10-ak dana nakon lozenja, kazu haj nam pokosi travu oko teniskog igralista. Upadne im loptica u visoku travu, pa je ne mogu naci. Nasli oni i kosu od necijeg dede.
Reko ili naucite kositi ili mi platite da vam pokosim![]()
Sve treba nauciti raditi, ne znas sta ce ti u zivotu trebati...
Seljak/stocar je plemenito zvanje, a cist primjer je Zapad, kojem opet svi gravitiraju. Francuski seljak uziva ugled po trznicama velegradova, a kg njegovog svjezeg povrca se itekako cijeni. Onda u jednoj Svici npr. krava je nacionalna i turisticka atrakcija dok u Spaniji evo striktno Madridu svake sezone imas Festival preseljenja gdje se ulice glavnog grada blokiraju par sati da bi kroz iste proslo hiljade koza i ovaca. To se radi preko dvije decenije sve s ciljem kako bi se odala pocast ovim stocarima.
Dalje, americki stocar je gospodin covjek i to ne samo zbog zarade vec reputacije itd.
A sto se kosevine tice, nije tek tako jednostavno nauciti i treba sigurno neko vrijeme da kosis tehnikom a ne snagom, naravno uz podesnu kosu kovanicu koju opet trebas znat otkovati. Svakako mozes bit ponasan na usvojeno znanje i to nekad prenesi svojoj djeci.