pitara je napisao/la: ↑12 mar 2023, 23:24
Igrači su najmanji problem, problem je što mi nemamo igru konstruisanu za igrače kakve imamo. Igramo isti fudbal kao npr Željo ali je razlika što oni imaju takve igrače da ne mogu ništa drugo ni igrati, imaju jablana Krpića koji je dobar u skok igri, imaju Štilića koji je taj kreativac i onda ove duge lopte na špica funkcionišu jer ih isti može spustiti kreativnom veznjaka koji otvara krila, a koji iza sebe ima dva zadnja vezna koji su defanzivno solidni da mogu da ga krpe kad ostane naprijed. Kod nas su igrači takvog tipa da mi ne bi smjeli ni pomisliti na dugu loptu, prvo jer nemamo nikoga da to pokupi, drugo jer gušimo igrače koje imamo a većina ih je najbolja sa loptom u nogama, mi bi trebali igru zasnivati na protoku lopte kroz sredinu gdje bi Avramovski/Vrančić kroz neku uigranu akciju i duple pasove sa krilima otvarali dodatan prostor njima a Renan čekao na povratnoj kad ih udvoje.
Nemamo mi nikakve taktike, već nam se igra zasniva na individualnom kvalitetu igrača, pobjeda u Širokom je splet okolnosti, to što su bili osakaćeni povredama, pa i što je utakmica tekla u našem smjeru, da Hamza nije zabio ono u 5toj minuti ja sam uvjeren da bi ostalo 0-0.
U dobrom sistemu i loši igrači budu korisni, Tomašević, Džafić, Varešanović i slični antifudbaleri bi uklopljeni u dobar sistem iskoristili neke prednosti koje imaju pa bi izgledali dobro, to je onaj sindrom ko god ode u Zrinjski proigra, niko ne proigra već ih ljudi ubace u sistem i izgledaju dobro jer sistem funkcioniše. Nema Zrinjski ni blizu kvalitetne igrače kao mi, ali ljudi rade kako treba i to je jedina razlika, oni sa našom ekipom ili mi sa njihovim sistemom rada bi igrali ligu prvaka do sada
To je to, manje-više Na onoj slici koju sam postavio vidi se Tomašević. Ispred njega se nazire Ziljkić, a sasvim lijevo uz aut-liniju (ne vidi se na slici) je Avramovski leđima okrenut golu i pokušava formirati trokut. Ziljkić dodaje Avramovskom, ovaj je prima i šalje loptu u prazan prostor iza sebe. Tamo, naravno, nema nikog. Avramovski diže glavu i vidi ukopanog Tomaševića. Pokazuje mu rukama gdje je trebao proći, a Nemanja širi ruke, kao nije on kriv. Takvih situacija je bilo 5-6., dok se Ziljkić nije istrošio trčeći i za sebe i za Tomaševića.
Jedinu akciju u kojoj smo prešli centar, izveli su Šerbečić i Mulalić. Dakle, klasično trenersko neznanje. Kad je ušao Renato DalAra, desna strans Veleža je konačno odahnula i markirali su naše srednjake. U jednom momentu je bilo tri igrača na Balti, a niti jedan FKS ni blizu To je primoralo Šerbečića da iznosi loptu, a Veležovci su ga puštali. Ne bi ni tu bilo ni po jada da su ostale linije pratile Besimovo iznošenje. Ovako, on je iznese, Balta se povuče, Martinović ostane, Vrančić ode naprijed, Dalkilic stoji na obodu šesnaesterca, jedini se otvaraju Kyeremeh i Mulalić i ovaj jje prinuđen loptu njima dati i brže bolje se vraćat nazad. Ova dvojica nemaju puno opcija, jer se čitava Veležova igra postavi prema njima, dakle - zavaljeni su. Jedina opcija je proboj po boku i ubacivanje u sredinu. Na jučerašnji nesposobni Velež i to je uspjevalo, ali zbog izlomljenost linija izlaskom Besima naprijed i vraćanjem Balte nazad, statičnošću Dalssona, Radovićevom ulogom osigurača, ogromnom provalijom između Vrančića i dvojca Oliveira-Čataković, mogli smo do sutra igrati ne bi dali gola.
Kad se ide naprijed, onda ne ide pola, ili četvrtina linije naprijed, nego cijela. Istovremeno je prati druga linija, isto cijelom dužinom, odnosno prilazi joj ba 5-7 metara pa se sinhronizovano kreću. Treća isto tako. Onda onaj koji ima loptu raspolaže sa više opcija. Pri gubitku lopte, ne vraćaš se bezglavo nazad, nego pritšćeš protivnika na njegovoj zrećini i ne daš mu da doda loptu, a nekamoli nešto više. Isto tako je i sa pritiskom kad protivnik ima loptu. Velež se juče nudio, a naši puštaju Zvonića i onog drgog da se dodaju unedogled, a onda ka Avram i Oliveira kao krenu na njih, izlazi zadnji vezni, kupi loptu i bez problema je prenosi, jer između naše sredine i napada je kanjon od 30 metara. Ogledni primjer Mirzinog neznanja. Nedisciplina i stihija.