Koja je najuspješnija država regiona u sportu?

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

mostar35
Kontakt:

Re: Koja je najuspješnija država regiona u sportu?

Post Postao/la mostar35 » 13 sep 2023, 14:24

BosniaBoston je napisao/la:
13 sep 2023, 14:15
Hrvati su bolji i to dosta bolji u 2 najbitnije stvari : fudbal i olimpijada. Čak i u tenisu imaju više Davis Cupova
I borilački sportovi su na strani Hrvata.
Ali ipak imaju se Srbi čime pohvaliti i kad sve zbroji i oduzme, dao bi im malu prednost

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 13 sep 2023, 14:25

Hrvati imaju ukupno 52 medalje na OI od samostalnosti, a Srbija sa ukljucenim medaljama SCG ima 33.

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 13 sep 2023, 14:40

mostar35 je napisao/la:
13 sep 2023, 14:21
Znam da ne pričamo samo o fudbalu, ali ti nikako da ukapiraš ono što ja želim reći, iako ne mislim da je komplikovano.
Opet pišeš praktički isto što si već pisao, a ja se opet mogu samo ponavljati.

Znači Srbija je ukupno gledajući nešto uspješnija u sportu, što je valjda i razumljivo jer je najmnogoljudniji narod na ovim prostorima, ali Hrvatsku "bol" drastično umanjuje dominacija u daleko najbitnijem sportu na ovim prostorima. I budući da je Hrvatima fudbal daleko na prvom mjestu, ne bi se mijenjali sa Srbima i njihovim uspjesima u basketu a kamoli u drugim još manjim sportovima. Ali naravno mi koji smo dovoljno stari, znamo kako je to kad ti reprezentacija igra finale OI u košarci i osvoji još par medalja, dok se Srbi nikad nisu ni približili uspjesima Hrvatske reprezentacija u fudbalu.
Jel sad jasno?
Jasno je meni. Iznosis ponovo svoje subjektivno misljenje, odnosno vrednujes po svom nahodjenju i simpatijama prema nekom sportu.
Isto kao kada ja kazem, ne bih dao vase srebro za nasa 2 zlata, a kamoli 5 iz kosarke! Sta s tim? Kome je to bitno kao neki relevantan pokazatelj?

Kazes juce da je lijepo sto su nam se potrefili sportovi u kojima smo uspjesni, pa su svi zajedno na balkonu. Kako to da se vama nikada ne potrefe?
Nama se cesto potrefe i odbojka/tenis/basket, kosarka/odbojka/atletika itd.

Shvatas da osim fudbala nemate vec 7 godina medalju ni u jednom ekipnom sportu?!
Epidaurus je napisao/la:
13 sep 2023, 14:25
Hrvati imaju ukupno 52 medalje na OI od samostalnosti, a Srbija sa ukljucenim medaljama SCG ima 33.
Đokovićev svaki GS je kao zlato na OI, tako da racunaj tu jos 24 "medalje" :kafa:
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

deantinho
Kontakt:

Post Postao/la deantinho » 13 sep 2023, 14:42

Zašto bi OI i medalje sa iste bile ključan argument?

Teže je osvojiti EP u rukometu,odbojci, vaterpolu, fudbalu, nego OI.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 13 sep 2023, 15:04

Vaterpolo je relevantan sport ko streljastvo otprilike. Vjerovatno i manje.

mostar35
Kontakt:

Post Postao/la mostar35 » 13 sep 2023, 15:07

marconato je napisao/la:
13 sep 2023, 14:40

Jasno je meni. Iznosis ponovo svoje subjektivno misljenje, odnosno vrednujes po svom nahodjenju i simpatijama prema nekom sportu.
Isto kao kada ja kazem, ne bih dao vase srebro za nasa 2 zlata, a kamoli 5 iz kosarke! Sta s tim? Kome je to bitno kao neki relevantan pokazatelj?

Kazes juce da je lijepo sto su nam se potrefili sportovi u kojima smo uspjesni, pa su svi zajedno na balkonu. Kako to da se vama nikada ne potrefe?

Shvatas da osim fudbala nemate vec 7 godina medalju ni u jednom ekipnom sportu?!

Nema to veze s mojim simpatijama, ja sam kao pojedinac nebitan. Ja govorim kako većina ljudi u Hrvatskoj i svijetu misli. Vidiš da se i Bošnjaci slažu sa mnom.
Eto, možda precijenjujem vaše loženje na fudbal. Možda ipak nije na razini kao u Hrvatskoj jer se kod vas nije desio taj "klik" sa fudbalom i reprezentacijom. I kao sam već napisao vi niste iskusili polufinale i finale pa ne možete u potpunost razumjeti o čemu govorim. Nakon toga, svi ostali sportovi djeluju kao seoski sportovi. Razumijem da svaki sport ima određeni broj fanova koji ga vole više od fudbala. Ali ja govorim o većini ljudi u jednoj zemlji.

Da, znam da je rukomet popustio zadnjih godina. Vidjet ćemo šta će biti u budućnosti, da li će doći netko pametan ko će nešto pokrenuti. Mislim da više nego ikad veći broj djece ide u fudbal nego u ostale sportove. To je dobro za fudbal, ali ne za te ostale sportove.

mostar35
Kontakt:

Post Postao/la mostar35 » 13 sep 2023, 15:09

deantinho je napisao/la:
13 sep 2023, 14:42
Zašto bi OI i medalje sa iste bile ključan argument?

Teže je osvojiti EP u rukometu,odbojci, vaterpolu, fudbalu, nego OI.
OI su ipak največe sportsko takmičenje i vrhunac za svakog sportaša, osim fudbalera i možda tenisera. Tako da su tamo svi na svom najboljem ili bar žele biti.
Posebno se te velike zemlje lože i natječu tko će osvojiti najviše medalja.

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 13 sep 2023, 15:23

mostar35 je napisao/la:
13 sep 2023, 15:07
marconato je napisao/la:
13 sep 2023, 14:40

Nema to veze s mojim simpatijama, ja sam kao pojedinac nebitan. Ja govorim kako većina ljudi u Hrvatskoj i svijetu misli. Vidiš da se i Bošnjaci slažu sa mnom.
Eto, možda precijenjujem vaše loženje na fudbal. Možda ipak nije na razini kao u Hrvatskoj jer se kod vas nije desio taj "klik" sa fudbalom i reprezentacijom. I kao sam već napisao vi niste iskusili polufinale i finale pa ne možete u potpunost razumjeti o čemu govorim. Nakon toga, svi ostali sportovi djeluju kao seoski sportovi. Razumijem da svaki sport ima određeni broj fanova koji ga vole više od fudbala. Ali ja govorim o većini ljudi u jednoj zemlji.

Da, znam da je rukomet popustio zadnjih godina. Vidjet ćemo šta će biti u budućnosti, da li će doći netko pametan ko će nešto pokrenuti. Mislim da više nego ikad veći broj djece ide u fudbal nego u ostale sportove. To je dobro za fudbal, ali ne za te ostale sportove.
Fudbal je, ponavljam, i kod nas najpopularniji sport i nema potrebe da meni koji jedva cekam da kupim paket za CL objasnjavas to :)
Pricamo o neutralnim (stranim) posmatracima. Prosjecan Italijan, Amer, Francuz, Rus, Kinez...ce vjerujem vise biti zadivljen kad mu pomenes: Srbija - Jokić/kosarka, Đoković, nego kada kazes fudbal/ Modrić i to je to :kafa:
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

mostar35
Kontakt:

Post Postao/la mostar35 » 13 sep 2023, 15:39

marconato je napisao/la:
13 sep 2023, 15:23

Fudbal je, ponavljam, i kod nas najpopularniji sport i nema potrebe da meni koji jedva cekam da kupim paket za CL objasnjavas to :)
Pricamo o neutralnim (stranim) posmatracima. Prosjecan Italijan, Amer, Francuz, Rus, Kinez...ce vjerujem vise biti zadivljen kad mu pomenes: Srbija - Jokić/kosarka, Đoković, nego kada kazes fudbal/ Modrić i to je to :kafa:
Hahaha. nema šanse. To je ono otprilike ono što ja želim reći. Možda Amer jer kod njih su basket i tenis popularniji od fudbala, ali i oni valjda znaju da je globalno fudbal veći sport. Više ljudi u svijetu i u onim najzabačenijim dijelovima je čulo za Hrvatsku nego za Srbiju i to najviše zbog fudbala. Više ljudi zna za Modrića nego za Noleta ili Jokića.

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 13 sep 2023, 15:46

Vise ljudi culo za Modrića nego za Đokovića :?: :mrgreen:

mostar35
Kontakt:

Post Postao/la mostar35 » 13 sep 2023, 15:52

marconato je napisao/la:
13 sep 2023, 15:46
Apsolutno. Vidiš da i na instagramu ima i 20 mil više pratioca a dolazi iz manje zemlje. Doduše čuli su prije i za neke slabije fudbalere od Modrića a gdje neće za Zlatnu loptu,, godinama nosioca najvećeg kluba na svijetu i hrvatske reprezentacije s kojom je na zadnja 2 mundijala došao tako daleko i najbiljeg igrača mudnijala 2018. Ipak je to fudbal

Hrvatska je uz Urugvaj fenomen u svijetu fudbala i uzor većini zemalja osim onih par najvećih zemalja. Svi se pitaju kako Hrvatska može s tako malo populacijom i ulaganjima u najkompetetnijem sportu, a oni ne mogu. Bez obzira što još nije otišla do samog kraja, ali i ovo što je sad napravila je ( puno) više od 90% zemalja za puno manje vremena kao samostalna država.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 13 sep 2023, 15:52

Vrlo vjerovatno i jeste jer 10+ godina igra u najpopularnijem sportskom kolektivu svijeta i fudbal je kud i kamo iznad tenisa iako je Novak overall veci sportista. Poredjenja radi, Modric na IG ima skoro 33m pratioca, a Novak malo ispod 14m.

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 13 sep 2023, 16:00

Precjenjuje se malo popularnost tenisa, što bi rekao komentaror na SK Višković 5% ljudi u Srbiji prati tenis a 95% Novaka
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 13 sep 2023, 16:01

Epidaurus je napisao/la:
13 sep 2023, 15:52
Vrlo vjerovatno i jeste jer 10+ godina igra u najpopularnijem sportskom kolektivu svijeta i fudbal je kud i kamo iznad tenisa iako je Novak overall veci sportista. Poredjenja radi, Modric na IG ima skoro 33m pratioca, a Novak malo ispod 14m.
Ali kad dodas i Jokica? Ono obojica su im ambasadori zemlje jel. Imali su i Hrvati Mirka, za njeg je svako znao, a i Miocica, ne moras ga smatrati Hrvatom ali neko ce googlat odakle to ime i prezime potice, cime ce saznati za Hrvatsku. Bilo kako bilo mislim da su Hrvati uspjesniji overall

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 13 sep 2023, 16:06

alemsa je napisao/la:
13 sep 2023, 16:01
Epidaurus je napisao/la:
Ali kad dodas i Jokica? Ono obojica su im ambasadori zemlje jel. Imali su i Hrvati Mirka, za njeg je svako znao, a i Miocica, ne moras ga smatrati Hrvatom ali neko ce googlat odakle to ime i prezime potice, cime ce saznati za Hrvatsku. Bilo kako bilo mislim da su Hrvati uspjesniji overall
Tesko da su Jokic i Djokovic zajedno globalno poznatiji od Modrica. Jednostavno se nijedan sport na svijetu ne moze poredit s fudbalom sto se popularnosti tice. Giannis i Durant zajedno recimo imaju manje followera na IG od Modrica sto mi je bas ovako WTF podatak.

mostar35
Kontakt:

Post Postao/la mostar35 » 13 sep 2023, 16:11

alemsa je napisao/la:
Epidaurus je napisao/la:
I za Noleta još uvijek mnogi vani misle da je Hrvat. :kafa: Kao i za Dončića. Čuju za ić. i odmah im padne na pamet najpoznatija zemlja na ovim prostorima.

Sve u svemu, mislim da je tenis ipak nekako više hrvatski sport nego srpski. Bar je to bio do dolaska Noleta. Ipak je i Hrvatski trener Nikola Pilić ( **** ga) imao veliku ulogu u Novakovom razvoju, a Ivanišević mu je bio jedan od idola.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 13 sep 2023, 16:12

Epidaurus je napisao/la:
13 sep 2023, 16:06
alemsa je napisao/la:
Epidaurus je napisao/la:
Tesko da su Jokic i Djokovic zajedno globalno poznatiji od Modrica. Jednostavno se nijedan sport na svijetu ne moze poredit s fudbalom sto se popularnosti tice. Giannis i Durant zajedno recimo imaju manje followera na IG od Modrica sto mi je bas ovako WTF podatak.
Ne znam moguce da si u pravu, ne znam koliko je i Instagram releventan primjera radi smatram da je svako na svijetu cuo za LeBrona, a imas onog mvp cricketa, sto ima 5 puta vise pratioca, zbog populacije drzava u kojim je taj sport popularan, ni ti ni ja nikad culi za njeg. Istom ravni ima ljudi sto prate tenis, ne prate kosarku ili obratno ili Ufc, tako da sto vise ambasadora mi vise ima smisla da dopre do vise ljudi, ali eto, moguce i da nije.

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 13 sep 2023, 16:19

mostar35 je napisao/la:
marconato je napisao/la:
13 sep 2023, 15:46
Apsolutno. Vidiš da i na instagramu ima i 20 mil više pratioca a dolazi iz manje zemlje. Doduše čuli su prije i za neke slabije fudbalere od Modrića a gdje neće za Zlatnu loptu,, godinama nosioca najvećeg kluba na svijetu i hrvatske reprezentacije s kojom je na zadnja 2 mundijala došao tako daleko i najbiljeg igrača mudnijala 2018. Ipak je to fudbal

Hrvatska je uz Urugvaj fenomen u svijetu fudbala i uzor većini zemalja osim onih par najvećih zemalja. Svi se pitaju kako Hrvatska može s tako malo populacijom i ulaganjima u najkompetetnijem sportu, a oni ne mogu. Bez obzira što još nije otišla do samog kraja, ali i ovo što je sad napravila je ( puno) više od 90% zemalja za puno manje vremena kao samostalna država.
Zezas da ti je instagram relevantan pokazatelj?! :mrgreen:

Pa u tenisu imas triopol i tu po pravili 98% ovih koji prate jednog, iz principa ne prate drugog ili treceg, dok u fudbalu prvo svi navijaci Reala po de foltu prate i Modrića.

Da pricas o Messiu ili C.R. slozio bih se jer su ljudi pojam za fudbal. Nema zivog covjeka koji ima iole dodira sa modernom tehnologijom da nije cuo za njih, ali s Modrićem nije bas takva situacija. Jedan u nizu vrhunskih igraca, dok je Novak pojam za tenis ali i generalno za sport, zajedno sa RG i RF.

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 13 sep 2023, 16:28

Cinjenica je da je Modric globalno poznatiji sportista od Novaka iako je ovaj drugi top 10 sportista ikad. Svi koji prate fudbal su culi za njega, a smijesno je i poredit broj ljudi koji prate tenis i fudbal. Jednostavno se nista ne moze porediti s fudbalom sto se popularnosti tice.

I ne bih se nikako slozio da je jedan u nizu vrhunskih igraca. Covjek je jedan od nekoliko najvecih veznjaka ikad i najveci veznjak u historiji najveceg sportskog kolektiva na planeti. To je ipak kud i kamo vise od "jednog u nizu vrhunskih igraca".

nerkolfc
Kontakt:

Post Postao/la nerkolfc » 13 sep 2023, 16:30

Ko zna za Real zna za Modrica, ne moze se porediti nikako koliko je Luka poznatiji

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.