Ma znam burazeru, ali moglo bi se sad, naucis vremenom i piti k'o insan. Jaka meza, jaka podloga, samo odrzavas buzz, mozes koliko hoces sjediti.MaroonBjelave je napisao/la: ↑06 jun 2024, 14:54Ista stvar Aleme i kod mene. Hajde roštilj, tu uglavnom sve znaš pa i kad se napijes i krenes sa glupiranjem, nema veze, naši smo. Ali, žesta, more i plaža npr nikako ne idu zajedno.![]()
Chat - bez politike i ratnih prica
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Re: Chat
Moj sin namaže paštetu pa onda kajmak odozgo i mezi kulen uz to. A drugi stavlja kečap u rižu
Emancipate yourselves from mental slavery...
Memento Mori...
Memento Mori...
Re: Chat
Shategabri je napisao/la: ↑06 jun 2024, 14:49@alemsa, nekad mi traži i kvalitetno meso ili bar kakvu dobru pljesku, jel i to ide jedno s drugim?

- Shategabri
- Kontakt:
Ma dobroalemsa je napisao/la: ↑06 jun 2024, 15:37Shategabri je napisao/la: ↑06 jun 2024, 14:49@alemsa, nekad mi traži i kvalitetno meso ili bar kakvu dobru pljesku, jel i to ide jedno s drugim?to nije da se trazi, to je moranje
![]()

Koševo Zapad
Samo izbjegavaj poslije 7, to sam primjetio u zadnje vrijeme, ako jedem jaku mesinu poslije 7, probudim se u pola noca i ne mogu spavati, dok ako je nesto lagano spavam rega. Ne moze valjda organizam da vari k'o sto je vario, jebga godine cine svoje jarane.Shategabri je napisao/la: ↑06 jun 2024, 15:46Ma dobroalemsa je napisao/la: ↑06 jun 2024, 15:37Shategabri je napisao/la: ↑06 jun 2024, 14:49@alemsa, nekad mi traži i kvalitetno meso ili bar kakvu dobru pljesku, jel i to ide jedno s drugim?to nije da se trazi, to je moranje
![]()
al recimo da je nekad pojačana tražnja
![]()
U nekoliko gradova i opština u Federaciji Bosne i Hercegovine došlo je do nestašice obrazaca za izdavanje izvoda iz matičnih knjiga rođenih (rodnog lista i uvjerenja o državljanstvu).

Leo, šta ti misliš o argeti? Ja bih rekao da je odlična

Ceri mi se u facu a ja njega pitam!
- VivaLaStella
- Kontakt:

Nego doma sjednem, dignem regler, voterpajp i brning rege
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
L'art pour l'art.
SS.ba liga | ⚫🔴 Mislish United #17
Zavisno kako volis, dosta raje ga grila pa u renu dopece, ja ne volim tako. Drzim na grilu do medium i deri. Medium rare je vec previse krvavo/zivo meso jer je jebga 3-5 inchi debel (zavisno kakav uzmes).
Medium rare ili rare mogu ribeye, t-bone, ny strip, sirloin
To je to moj AsteriksAsteriks je napisao/la: ↑06 jun 2024, 08:12Podaci za 2022.BiH je tijekom prošle godine uvezeno 30,475.689 kilograma goveđeg mesa.
- Slijedi uvoz 19,497.977 kilograma svinjskog mesa za oko 98 milijuna KM pa 12,583.261 kilogram mesa peradi i jestivih klaoničkih proizvoda od peradi za oko 38 milijuna KM - piše u podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH.
Za 2023.Drugi reprezentativan primjer je uvoz mesa, i to goveđeg, a koji je u protekloj godini dosegnuo količinu od 35,7 milijuna kilograma
Ovdje ćemo dodati i broj klaonica čiji kapacitet te količina ne može podmiriti jedan veći grad. Tako da je kod nas većinom zaleđeno uvezeno meso.
Kada uzmemo u obzir broj stanovnika + turiste i ove količine uvezenog goveđeg mesa te skoro nikakvu domaću proizvodnju istog (i ono što valja ode vani), možemo zaključiti da je konzumacija u našoj zemlji ispod EU prosjeka. Naravno u prilog tome govore ranije pomenuti podaci Agencije za statistiku te FAO-a.
Zato krompira i hljeba tučemo životom.
Jedemo mi dosta mesa, al ne kao drugi bar sto se tice europe.
Mozda je kod nas ta kultura hrane da se jede dosta kruha i ostali peciva, pita.
Nasi ljudi, pa cak i vani nemogu bez kruha il ti hljeba. Gledam i po svojoj familji makaroni, pire, rize ne ide bez kruha.
Ja sam se nekako odvikao od tog al vidim da se jos uvjek gura i vani.
Ja bi prije rekao da smo mi pito/kruho zderi nego mesozderi kad gledas generalno. Iz mog iskustva nase zene izbjegavaju crveno mesu, ne znam za ostale
Pita krompiruša uz čašu mlijeka, te komadina hljeba sa sirom/jajima, vjerovatno su najučestalija jela u istoriji naše zemlje.soko je napisao/la: ↑06 jun 2024, 17:02
To je to moj Asteriks
Jedemo mi dosta mesa, al ne kao drugi bar sto se tice europe.
Mozda je kod nas ta kultura hrane da se jede dosta kruha i ostali peciva, pita.
Nasi ljudi, pa cak i vani nemogu bez kruha il ti hljeba. Gledam i po svojoj familji makaroni, pire, rize ne ide bez kruha.
Ja sam se nekako odvikao od tog al vidim da se jos uvjek gura i vani.
Ja bi prije rekao da smo mi pito/kruho zderi nego mesozderi kad gledas generalno. Iz mog iskustva nase zene izbjegavaju crveno mesu, ne znam za ostale

Aleme, evo primjer u Federaciji si prošle godine imao cca 197 169 grla goveda, od čega većina muzne krave. Svako ko po domaćinstvu ima više od jedne krave tražio je podsticaje, što opet znači da je tu kravu/vola morao provesti kroz dokumentaciju.
Sela su nam pusta, pa npr. po općini Konjic u nekih 30 sela nemaš više od 20ak grla. Nekada su tri prosječna seoska domaćinstva posjedovala više.
Statistike se kroje za svaku godinu a kada pričamo o konzumaciji, onda gledamo uvoz evo rećemo goveđeg mesa unazad pet godina i gledamo stanje po klaonicama. Brojke su u prosjeku 35 miliona kg, dok je kapacitet klaonica godinama ispod ozbiljnog nivoa. Tu dobijemo širu sliku koja govori da konzumiramo ispod prosjeka. Jer onaj što prodaje meso zna koliko mu šta ide.
Nema više onih stočnih pijaca po manjim mjestima gdje su mesari kupovali od domaćina i gdje si mogao na dogovor sa kolegom uzeti tele lapo - lapo.
In the midst of chaos, there is also opportunity.
U Europi zive ljudi razlicitih religija. Meso nije samo govedina.alemsa je napisao/la: ↑06 jun 2024, 17:43Kako je ispod prosjeka ako je 10kg prosjek u Evropi, a Bosna je na 13 kila skoro? I koliko se jos pojede sto se vjerovatno ne vodi nigdje, tipa tele se kupi kod domacina, nigdje se ne vodi. Jagnje velika vecina sto raja uzima (cijelo, ne po restoranima), se kupi od domacina, nikom nista, kesh u ruke i vozdra.
U Bosni zive 50% muslimana i 50 % ne muslimana.
Imaju domacini i po drugim drzavama ne samo u BiH, pusti te price. Evo nek ti raja ovdje na forumu iz BiH navede kad su zadnji put uzeli cijelo tele ili jagnje kod domacina osim mozda za prvi maj, ne znam jel se to uopste i radi vise
Nemoj opet da idemo u krug jbg ja

- Beduin
- Kontakt:
Imal kako preko iPhone da konvertujem word u pdf?
Ili neka jednostavna free App?
Ja neku skinuo i svaki klik reklama, ispizdila me i obrisem je. I da mi odmah ne nudi placanje nakon par dana free koristenja.
Ili neka jednostavna free App?
Ja neku skinuo i svaki klik reklama, ispizdila me i obrisem je. I da mi odmah ne nudi placanje nakon par dana free koristenja.
Ko od harama zivi, godisnje 2 puta ne podrigne.
075 ❤
075 ❤
Probaj bez app.
Kad otvoris word dokument, imas onaj share icon, klikni to onda print i imas opciju da save as pdf
Trebalo bi moci
Kralju neamo se sta vrtit u krug, govorim za govedinu, ovo @asteriks sto je napisao sam svatio kao da se gleda cijelokupni uvoz, pa nece Bosna uvoziti kao Eng kad ima 3 miliona ljudi. Prosjecni Evropski covjek jede 10kg govedine, u Bosni jedu 12.84 kg (eto postavio si), sto je za 3 kile vise, sto nije ispod prosjeka, nego iznad.soko je napisao/la: ↑06 jun 2024, 18:09
U Europi zive ljudi razlicitih religija. Meso nije samo govedina.
U Bosni zive 50% muslimana i 50 % ne muslimana.
Imaju domacini i po drugim drzavama ne samo u BiH, pusti te price. Evo nek ti raja ovdje na forumu iz BiH navede kad su zadnji put uzeli cijelo tele ili jagnje kod domacina osim mozda za prvi maj, ne znam jel se to uopste i radi vise
Nemoj opet da idemo u krug jbg ja
![]()
Naravno da zive i ostali ne kazem, ali barem 40% drzave ne jede krmetinu, sto nije slucaj u velikoj vecini Evrope, tako da nije fer gledati cijelokupno meso. Eto poredi sa ostalim drzavama koje ne jedu svinetinju Bosna jaca od velike vecine i od njih po govedini i ostalom mesu.
Neko dijete (maksimalno 11-12 godina) prodaje po čašu cedevite na Vilsu kako bi skupio pare za liječenje druga iz razreda. 

Aleme, gledaš izvore mesa u zemlji, a to su uvoz i stočni fond uz klaonice, radi boljeg uvida.
Uvozimo i koljemo onoliko kolika je potreba. Domaći stočni fond je ispod svakog nivoa.
Uvoz sam naveo kao popratni podatak istraživanju o prehrambenim navikama, podacima o kvaliteti ishrane te statistici Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu. Godišnje pojedemo oko 35 kg mesa i to je uzorak od unazad 10 i više godina.
Da konzumiramo više ili bi uvozili više ili bi imali veći broj grla domaće stoke.
Čisto da se odoka vidi bh tržište mesa i mesnih prerađevina.
Uvozimo i koljemo onoliko kolika je potreba. Domaći stočni fond je ispod svakog nivoa.
Uvoz sam naveo kao popratni podatak istraživanju o prehrambenim navikama, podacima o kvaliteti ishrane te statistici Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu. Godišnje pojedemo oko 35 kg mesa i to je uzorak od unazad 10 i više godina.
Da konzumiramo više ili bi uvozili više ili bi imali veći broj grla domaće stoke.
In the midst of chaos, there is also opportunity.
Ok ali jedete viseAsteriks je napisao/la: ↑06 jun 2024, 19:01Aleme, gledaš izvore mesa u zemlji, a to su uvoz i stočni fond uz klaonice, radi boljeg uvida.
Uvoz sam naveo kao popratni podatak istraživanju o prehrambenim navikama, podacima o kvaliteti ishrane te statistici Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu. Godišnje pojedemo oko 35 kg mesa i to uzorak od unazad 10 i više godina.

Ovo @soko sto je napisao za prvi maj, pa burazeru gdje su ti svadbe, dobar dio svadbi i dalje vrti razanj i to vise njih (po 2-3), rodjendani, nove godine itd. Pa onaj Kulin Dvor u Semizovcu vazda pun, teletina ispod saca, pa eto ti @kralja on je iz Jablanice, oni su poznati po jagnjetini, vid8s da kaze da puca jagnjetina k'o halva. Jede jarane narod i po Bosni, i to dobro havlja za njihove uslove (ekonomske).
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.