Nemoj me molim te pogresno shvatiti ali prvo ne radi se ovdje primarno o intenzitetu trčanja i brzini. To i jesam naveo da moze uticati genetika.RajvoSA03 je napisao/la: ↑08 sep 2024, 11:30Ne moze se to drug promijeniti nikakvim treningom. Mi genetski nismo ljudi koji mogu trcati brzo i dugim intenzitetom. Drugo je sto ce jednom u 50ak godina izletiti jedan Amel Tuka koji odudara od genetskog materijala, ali i takav je za crnce bio prosjecne brzine.h1a2s3o4 je napisao/la: ↑08 sep 2024, 09:58Jasno je meni druže da je posljedica njihovog kvaliteta da igraju u top klubovima, a posljedica našeg ono što imamo. Nije u tome stvar. Nego više se odnosilo na same treninge igraca. Jer je to nešto što se definitivno može usavršiti.19vendetta87 je napisao/la: ↑08 sep 2024, 09:44
Izgovor je to sto njihovi igraci igraju u Man Utd i City, Liverpoolu, Milanu, Interu, Dortmundu, Leipzigu, a nasi u Sturmu, Feneru, Stuttgartu, Baselu, Holsteinu, Salzburgu...
Logicno da ce igraci u gore navedenim klubovima biti virtuozi s loptom, a nasi igraci koji dodaju prvom do sebe
Ako već hoćeš odnosilo se na poznatu, a jaku glupu, izjavu Amara Osima da naši igrači nikad neće biti spremni kao igrači iz Evrope i da nije problem u kvalitetu treninga.
Naravno da je problem u kvalitetu treninga. Sve se može usavršiti i popraviti, pa čak i sama brzina. Da ne pričamo o radu s loptom što i jeste problem koji sam opisao. Naravno, neko je manje, a neko više talentovan, ali genetika ne igra toliku ulogu kao kod brzine trčanja.
Čak se i VO₂Max, odnosno izdržljivost prilikom napora, može značajno poboljšati.
Ono sto je kod nas problem, a ne bi trebao da bude je cvrstina i kompaktnost. Ne bismo smjeli da gubimo duele prelako kao sinoc par puta Tahirovic i Gazibegovic kod gola. Ne smije se desavati ni da se odbrambena linija raspe par puta, pa da holandezi ili bilo ko drugi eksploatise medjuprostor na najbolji moguci nacin, a to se isto tako sinoc desilo more puta. To se mora popraviti, pa tek onda pricati o napadackom potencijalu, kojeg istina imamo, ali ne mogu oni gore nadavati golova koliko ih nazad mogu primit.
Ovdje se radi o ball mastery. Tehnici sa loptom. To je nesto na čemu se može i mora raditi više.
Neko je pisao gore da se treninzima prave igrače Barca bi ih štancala stalno. Pa čime se prave nego kvalitetnim treninzima?! Prosvijetli nas. U akademijama u Engleskoj, Spaniji i drugim razvijenijim zemljama propadne vise dobrih igraca nego sto mi mozemo zamisliti. A kao drugi argument nije ni svaki igrač dovoljo dobar za bude profi na visokom nivou. Prosta statistika.
Što se tiče te tvrdnje da genetski nismo ljudi koji mogu trcati brzo i dugim intenzitetom. Kako znas to? Koliko to nasih klubova radi testiranje na VO₂Max i druge parametre, pa da na osnovu toga zakljucimo? Da li igdje posto datasetovi sa tim testiranjima? Jednostavno to je mit da bi se izbjegla odgovornost ljudi koji rade u OP.
Bas me zanima koliki je VO₂Max kod Lejle Njemčević. Kako nju genetika ne zeza?
Sve se moze trenirati i popraviti. Ball mastery je osnovna vjestina. A moze se popraviti i brzina. Da ne moze zasto bi sprinteri toliko trenirali? Po toj logici dovoljna je samo genetika.