bagniadiluca je napisao/la: ↑20 sep 2024, 08:09
Hajde se sad ti uozbilji i reci mi, kako bi tvoj klub preživio zadnjih 10 godina da nije bilo te iste politike !? Budi realan i reci, da li bi tvoj klub davnoo izgubio licencu da nije uletila država, grad i ostali kako bi vas spasili !? Ajde budi realan i reci da li i dan danas preživljavate od pomoći svih nivoa vlasti u državi !?Ako mi kažeš da je fudbalski klub Željezničar samoodrživ i da sam plaća svoje obaveze, zamoliću te da sam sebe banuješ trajno ! Ponoviću, po ko za koji put, imate li i trunke srama da uopšte komentarišete ispadanja Borca u drugu ligu, pogotovo vi navijači Željezničara koji ste za sitne pare ispod stola prodavali utakmice nekim seoskim ekipama.I za kraj mi reci genije, kako to da je Borac osvajao i kup i prvenstvo bez politike, i to baš na tvom stadionu koji je uz pljesak ispratio šampione !? Nisi ni svjestan svoje nesvjesti da Borac nikada neće propasti kao ni entitet za koji zadnjih 25 godina svakodnevno najavljujete bankrot i propast...
Miješaš babe i žabe, odnosno redovna budžetska sredstva koja dobijaju svi klubovi sa onim sredstvima koja dobija Borac i koja idu na potrošnju, odnosno tekuće obaveze.
Borac je samo prošle godine od politike dobio skoro 9 miliona maraka. Od takozvanih sponzora je dobio 6,6 miliona i od entitetske Vlade još 2 miliona. To je ono što se zna.
Pa Sarajevo ili Zrinjski koji imaju najjače sponzorske ugovore u ligi ne dobiju ni
desetinu tog iznosa od sponzora.

Čisto da shvatiš obim cirkusa iz Platonove.
Željo od glavnog sponzora dobija 250.000 KM po sezoni, Sarajevo od Turkiša nešto više, kao i Zrinjski, dok je recimo Velež tu negdje sa Željom.
Ipak, sponzori su prepoznali potencijal Borca pa su upumpali skoro 7 miliona u jednoj sezoni.
Željezničar toliko para od "politike" dobije za 5 godina, ali to svakako ne ide na potrošnju, nego na infrastrukturne projekte i omladinski pogon.
Te pare ne idu na potrošnju.
Ostale nebuloze neću komentarisati. Morao sam ti nacrtati da shvatiš.