Branitelj je prilika da zaigra drugi tim sa pokojim juniorom taman izgubili al je bitno da budemo spremni za bl ako sta napravimo dobro i jest, a sto se tice sarajeva oni vise nisu konkurent dok se oni dohavizaju i konsoliduju redove prodje sezona...ShkaFishKafNjaK je napisao/la:U srijedu Branitelj...eto prilike da se odmore neki igrači i da se šansa ovim što imaju malu minutažu da pokažu šta znaju. Što se Borca tiče i ja imam osjećaj da bi mogli uzeti 3 boda a ako i ne uzmemo nije ništa strašno. Na proljeće nam dolaze svi konkurenti osim Sarajeva a gostovanja nam i nisu nešto posebno teška pa bi mogli nadoknaditi te bodove.
FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
Re: FK Željezničar
FORZA LAZIO !!!!! AVANTI RAGAZZI DI BUDAPEST !!!!!
nedavno pricam sa jednim igracem zeljeznicara da ga ne imenujem i momak kaze da je amar ljudina samo takva i od rijeci ,koliko im je obecano toliko i dobijaju i to redovno i kolike kazne zasluze toliko im se i odbije ,sto se tice subotnje utakmice prvo sto treba naglasiti jeste da nam je podrska navijaca potrebnija nego ikad i da nas u banja luci treba da bude sto vise kao moral igracima ,zadnje gostovanje, subota vrijedi je odvojiti i otici pruziti podrsku igracima jer oni su to zasluzili ZATO SVI U BANJA LUKU
,sto se tice same utakmice kvalitet je tu negdje sto se potvrdilo u prethodnim utakmicam kupa a ono radi cega sam optimista jeste sto zeljo djeluje fizicki jace i cvrsce ,prekid igra je takodzer nasa sansa jer imamo raznovrsne igrace koji mogu dati gol u takvim situacijama iako i borac ima kvalitetan stoperski par i jako tesko primaju golove,sto se tice igra borca oni ce sigurno pokusati brzom pas igrom koja pocinje od stancevskog preko maletica ,stajica i nikolica ,takodzer treba obratiti paznju i na ofanzivnu igru puzigace kao i njegove nedostatke u odbrani,uglavnom protiv nas ne mogu doci do svoje igre ,uhvatit ce ih panika a amar ce znati kako to iskoristiti 

ShkaFishKafNjaK je napisao/la:Ne treba se obazirati na komšije kad imamo i mi svoje probleme koji su istina uveliko manji. Koči nas par ljudi u upravi koji su uložili neku siću u klub i sad se kao nešto pitaju i treba ih se riješiti što prije. Konkretno mislim na Rusmira Cviku koji negativno utiče na igrače i ubija ih u pojam svojim provokacijama.
Nemoj mi tako protiv rodbine pricati

Iz daleka gledam ulice tvoje
tamo su slike, djetinjstva moga
tamo je sve što je moje.
tamo su slike, djetinjstva moga
tamo je sve što je moje.
Pa eto Branitelja i nove prilike za neke igrace da probaju da odigraju dobru utakmicu,jer nemaju pritisak rezultata,ali imaju pritisak dokazivanja,gdje ces bolje od ove utakmice,trebali bi da uzivaju u svojoj igri...golman Karic,B.Colic,H.Beslija,Perak,Baljic,Rovcanin,Kolobov,mozda Pehilj,neki junior,Mahir Karic,pa Gancev...ima tu dosta igraca i ja ocekujem dobru predstavu od njih...poslije toga ide Borac,nasi igraci odmorni i mogao bi to biti puni sastav i veliki motiv za dobru predstavu...ja bi bio presretan i sa jednim bodom protiv Borca...o tom potom
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !
- ShkaFishKafNjaK
- Kontakt:
Sve dok su u vrhu tabele konkurenti su iako slažem se sa tobom da će im trebati vremena da se konsoliduju ali derbi je derbi. Nikad položaj na tabeli ili stanje u klubu nisu bili presudni faktor.pile87 je napisao/la:Branitelj je prilika da zaigra drugi tim sa pokojim juniorom taman izgubili al je bitno da budemo spremni za bl ako sta napravimo dobro i jest, a sto se tice sarajeva oni vise nisu konkurent dok se oni dohavizaju i konsoliduju redove prodje sezona...
U srijedu bi volio vidjeti onog rusa Kolobova za kojeg kažu da je veliki talenat. I kad bi juniori zaigrali ne vjerujem da bi uspjeli izgubiti više od 2:0. Uglavnom prilika da se odmore barem glavni igrači.
Šta mislite hoće li koji junior zaigrati ? Ustvari, ima li talentovanih u juniorima, a da nisu ovi što smo ih doveli ?
Grbavica
Stadion koji je 57 godina simbol Željezničara
Nakon predstavljanja stadiona "Šesti april", "Skenderija" i "Koševo" na red je došao hram Željezničara - "Grbavica".
Piše: Edin Isanović

Fotografije korištene iz Monografije FK Željezničar 1921 -1981.
U uvodu teksta treba spomenuti da je Željo nakon osnivanja 1921. trenirao i igrao na poljani koja se nalazila na Čengić Vili, takozvani Egzercir. To je bilo vojno igralište izgrađeno za vrijeme Austro-Ugarske.
Nogometaši su u ovaj dio grada dolazili pješice, jer u to vrijeme nije bilo nikakvog saobraćaja. Egzercir je zabilježen kao prvo igralište Željezničara, premda na njemu klub nije odigrao niti jednu zvaničnu utakmicu.

Kasnije su "plavi" počeli izgradnju vlastitog igrališta na Pofalićima, tačnije na željezničkom placu iza Glavne željezničke radionice. To se desilo 1932. godine. Međutim, na ovom terenu zadržali su se samo šest godina. Do 1941. godine trenirali su na igralištima ostalih sarajevskih klubova. Plaćali su veliku zakupninu, od svojih skromnih prihoda. Poslije okončanja Drugog svjetskog rata nastupali su na igralištu "Šesti april" na Marijinom Dvoru. Nakon uklanjanja i ovoga terena počela je izgradnja novog stadiona.
Oglašavanje "ćire"
Naime, na južnoj strani Sarajeva, u kraju zvanom Grbavica, ispod brda kojim je prolazila uskotračna pruga 1949. godine, članovi Radničkog sportskog društva Željezničar dobrovoljnim radom počeli su izgradnju novog stadiona. Pojedince je ova akcija podsjećala na onu iz 1932. kada je građeno igralište na Pofalićima.

Svoje kapije Grbavica je otvorila 13. septembra 1953. godine kada je u okviru Druge lige zapad Željo savladao Šibenik rezultatom 4-1. U to vrijme postojala je zapadna (prenesena sa igrališta "Šesti april"), istočna i južna tribina. Navijačima kluba posebno su ostali upečatljivi momenti kada bi naišao "ćiro" i kada bi se oglašavao sirenom u znak pozdrava i želje za uspjehom.

Mišo Smajlović, nekadašnji šef državne nogometne selekcije o izgradnji stadiona za Sarajevo-x.com je rekao.
"Ja sam odrastao 300 metara od stadiona Grbavica. Nekada su na tom mjestu bile livade, koje su vjerovatno bile državno valsništvo. Dobro pamtim samu izgradnju. Kao što je poznato pruga je išla iznad Tranzita, a kada bi naišao voz on bi zemlju iz vagona spuštao do istočne tribine putem oluka koji su bili napravljeni specijalno za ovu namjenu. Entuzijazam je bio izražen. Brzo je dao rezultate. Napravljena je i atletska staza."
Grbavica je uvijek bila puna
Bivši selektor napominje da je na stadionu uvijek bilo mnogo gledalaca.

"Zbog svoje lokacije Grbavica je konstantno bila puna. Nekad su prije dvoboja seniorskih ekipa igrali i juniori. U to vrijeme nije bilo zanimacija kao danas, nije postojao prenos na TV-u, pa je utakmica bila jedina razonoda. Sjećam se da se na brdu iznad južne tribine znalo skupiti tri ili četiri hiljade ljudi koji su posmatrali meč. Vjerovatno nisu imali novca da kupe kartu, a Željo im je bio blizak srcu. Poslije su postavljene zavjese kako bi se to spriječilo. Ipak, prije jedne prvenstvene utakmice pao je stub koji je držao te zavjese. Na svu sreću to se desilo mnogo prije početka meča, pa je izbjegnuta velika tragedija."

Smajlović je sa dosta emocija prepričao jedan okršaj u "Dolini ćupova" kada su u posljednjem kolu Druge lige zapad ugostili Lokomotivu iz Zagreba.
"To je bio posljednji prvenstveni meč. Trebala nam je pobjeda kako bi se plasirali u elitni razred jugoslovenskog nogometa. Na kraju smo došli do konačnog cilja. Slavili smo 3-0. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka navijači su utrčali u teren. Nosali su nas do svlačionica. Ne treba ni napominjati da je Grbavica ponovo bila popunjena."

Bivši nogometaš Željezničara za kraj je podvukao da su derbiji protiv Sarajeva privlačili najviše gledalaca i da mu je žao što je danas situacija drugačija. Napominje da su nekada pristalice plave i bordo boje zajedno dolazili na utakmice.
Treba napomenuti da je 1968. počela nova rekonstrukcija stadiona, pa je Željezničar svoje utakmice igrao na "Koševu". Na najvećem bh. stadionu došao je i do prve titule u sezoni 1971/72. Grbavica je ponovo otvorena 25. aprila 1976. godine.

Zanimljivo, Željo je i svoju drugu titulu (od ukupno pet) osvojio na "Koševu" 1998. godine. Ostale tri proslavljene su u "Dolini ćupova".

Mnogi zaljubljenici pamte dvoboj sa Videotonom (1985) u okviru polufinala Kupa UEFA. Tada je pomenuti stadion bio premal da primi sve navijače.
Nova rekonstrukcija desila se 1986. godine kada je izgrađena i sjeverna tribina stadiona.
Jest da je malo duzi text al mislim da vrijedi...
Stadion koji je 57 godina simbol Željezničara
Nakon predstavljanja stadiona "Šesti april", "Skenderija" i "Koševo" na red je došao hram Željezničara - "Grbavica".
Piše: Edin Isanović

Fotografije korištene iz Monografije FK Željezničar 1921 -1981.
U uvodu teksta treba spomenuti da je Željo nakon osnivanja 1921. trenirao i igrao na poljani koja se nalazila na Čengić Vili, takozvani Egzercir. To je bilo vojno igralište izgrađeno za vrijeme Austro-Ugarske.
Nogometaši su u ovaj dio grada dolazili pješice, jer u to vrijeme nije bilo nikakvog saobraćaja. Egzercir je zabilježen kao prvo igralište Željezničara, premda na njemu klub nije odigrao niti jednu zvaničnu utakmicu.

Kasnije su "plavi" počeli izgradnju vlastitog igrališta na Pofalićima, tačnije na željezničkom placu iza Glavne željezničke radionice. To se desilo 1932. godine. Međutim, na ovom terenu zadržali su se samo šest godina. Do 1941. godine trenirali su na igralištima ostalih sarajevskih klubova. Plaćali su veliku zakupninu, od svojih skromnih prihoda. Poslije okončanja Drugog svjetskog rata nastupali su na igralištu "Šesti april" na Marijinom Dvoru. Nakon uklanjanja i ovoga terena počela je izgradnja novog stadiona.
Oglašavanje "ćire"
Naime, na južnoj strani Sarajeva, u kraju zvanom Grbavica, ispod brda kojim je prolazila uskotračna pruga 1949. godine, članovi Radničkog sportskog društva Željezničar dobrovoljnim radom počeli su izgradnju novog stadiona. Pojedince je ova akcija podsjećala na onu iz 1932. kada je građeno igralište na Pofalićima.

Svoje kapije Grbavica je otvorila 13. septembra 1953. godine kada je u okviru Druge lige zapad Željo savladao Šibenik rezultatom 4-1. U to vrijme postojala je zapadna (prenesena sa igrališta "Šesti april"), istočna i južna tribina. Navijačima kluba posebno su ostali upečatljivi momenti kada bi naišao "ćiro" i kada bi se oglašavao sirenom u znak pozdrava i želje za uspjehom.

Mišo Smajlović, nekadašnji šef državne nogometne selekcije o izgradnji stadiona za Sarajevo-x.com je rekao.
"Ja sam odrastao 300 metara od stadiona Grbavica. Nekada su na tom mjestu bile livade, koje su vjerovatno bile državno valsništvo. Dobro pamtim samu izgradnju. Kao što je poznato pruga je išla iznad Tranzita, a kada bi naišao voz on bi zemlju iz vagona spuštao do istočne tribine putem oluka koji su bili napravljeni specijalno za ovu namjenu. Entuzijazam je bio izražen. Brzo je dao rezultate. Napravljena je i atletska staza."
Grbavica je uvijek bila puna
Bivši selektor napominje da je na stadionu uvijek bilo mnogo gledalaca.

"Zbog svoje lokacije Grbavica je konstantno bila puna. Nekad su prije dvoboja seniorskih ekipa igrali i juniori. U to vrijeme nije bilo zanimacija kao danas, nije postojao prenos na TV-u, pa je utakmica bila jedina razonoda. Sjećam se da se na brdu iznad južne tribine znalo skupiti tri ili četiri hiljade ljudi koji su posmatrali meč. Vjerovatno nisu imali novca da kupe kartu, a Željo im je bio blizak srcu. Poslije su postavljene zavjese kako bi se to spriječilo. Ipak, prije jedne prvenstvene utakmice pao je stub koji je držao te zavjese. Na svu sreću to se desilo mnogo prije početka meča, pa je izbjegnuta velika tragedija."

Smajlović je sa dosta emocija prepričao jedan okršaj u "Dolini ćupova" kada su u posljednjem kolu Druge lige zapad ugostili Lokomotivu iz Zagreba.
"To je bio posljednji prvenstveni meč. Trebala nam je pobjeda kako bi se plasirali u elitni razred jugoslovenskog nogometa. Na kraju smo došli do konačnog cilja. Slavili smo 3-0. Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka navijači su utrčali u teren. Nosali su nas do svlačionica. Ne treba ni napominjati da je Grbavica ponovo bila popunjena."

Bivši nogometaš Željezničara za kraj je podvukao da su derbiji protiv Sarajeva privlačili najviše gledalaca i da mu je žao što je danas situacija drugačija. Napominje da su nekada pristalice plave i bordo boje zajedno dolazili na utakmice.
Treba napomenuti da je 1968. počela nova rekonstrukcija stadiona, pa je Željezničar svoje utakmice igrao na "Koševu". Na najvećem bh. stadionu došao je i do prve titule u sezoni 1971/72. Grbavica je ponovo otvorena 25. aprila 1976. godine.

Zanimljivo, Željo je i svoju drugu titulu (od ukupno pet) osvojio na "Koševu" 1998. godine. Ostale tri proslavljene su u "Dolini ćupova".

Mnogi zaljubljenici pamte dvoboj sa Videotonom (1985) u okviru polufinala Kupa UEFA. Tada je pomenuti stadion bio premal da primi sve navijače.
Nova rekonstrukcija desila se 1986. godine kada je izgrađena i sjeverna tribina stadiona.
Jest da je malo duzi text al mislim da vrijedi...
A kada na teren izadje nam Zeljo, juzna tiribina cijela zapjeva..
neka ga pusi malo sarajevo, nama je Zeljo svetinja jedina..
neka ga pusi malo sarajevo, nama je Zeljo svetinja jedina..
kako ne vrijedi,odlicno nermine,hvala ti
http: //fkzeljeznicar.ba/ Najbolji portal za najbolji klub !
Sutra ako Bog da, protiv Branitelja, treba isprobati igrače koji do sada nisu imali dovoljno prostora za igru. Mogao bi i jedan ovakav sastav istrčati na sutrašnju utakmicu.
----------------------------- Karić------------------------
B. Čolić------Gančev------------Vasilić-----------Stanić
----------Perak---------------Odović----------
H. Bešlija-----------Kolobov--------------------Rovčanin
------------------------Baljić--------------------------------
Na klupi bi mogli biti: Šehić, Kerla, Marković, Zolotić, Savić, Pehilj, M. Karić, Đip
Možda bi se i ovako moglo probati. Željo je šampion.
Na klupi bi mogli biti: Šehić, Kerla, Marković, Zolotić, Savić, Pehilj, M. Karić, Đip
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".
Dobar sastav, ali mislim da će ipak i Ćulum i Radovanović biti u konkurenciji.avlami97 je napisao/la:Sutra ako Bog da, protiv Branitelja, treba isprobati igrače koji do sada nisu imali dovoljno prostora za igru. Mogao bi i jedan ovakav sastav istrčati na sutrašnju utakmicu.
"Ona raja na jugu, to je ono što ja nosim, nosim tu, duboko. Oni i ne znaju to."
F.K. Željezničar prvak Bosne i Hercegovine 1946. godine.
Branitelj - Željezničar 10. novembar 13:00
Sutra su na rasporedu sve četiri revanš utakmice četvrtfinala kupa Bosne i Hercegovine, s tim što će se dvije igrati od 13 sati, a dvije od 17 sati. Sloboda i Olimpic, te Branitelj i Željezničar svoje utakmice počet će u 13 sati, dok će Čelik i Zrinjski, te Široki Brijeg i Sarajevo igrati od 17 sati.
U duelu Branitelja i Željezničara glavni sudija će biti Edin Jakupović.
Sutra su na rasporedu sve četiri revanš utakmice četvrtfinala kupa Bosne i Hercegovine, s tim što će se dvije igrati od 13 sati, a dvije od 17 sati. Sloboda i Olimpic, te Branitelj i Željezničar svoje utakmice počet će u 13 sati, dok će Čelik i Zrinjski, te Široki Brijeg i Sarajevo igrati od 17 sati.
"Ona raja na jugu, to je ono što ja nosim, nosim tu, duboko. Oni i ne znaju to."
ovaj sudac je debil žešći..pojma o nogometu nema..vidjet ćeteellaxaz je napisao/la:Branitelj - Željezničar 10. novembar 13:00
HKK ŠIROKI - Ponos Hercegovine ® NK ŠIROKI BRIJEG
-
- Kontakt:
jos je veca tuga kako se digla hajka za napad na Amora Zajku, koji je samo prvi dan bio u teskoj zdravstvenoj situaciji...nakon cega je hvala Bogu, brzo se oporavio, ali i narednih 7 dana su sijevali naslovi "navijac Sarajeva u zivotnoj opasnosti". ne bih da omalovazam napad ni na jednog ni na drugog, ali malo je reci da nemaju isti medijski tretman, pogotovo sa vodecih portala
Al' šta možeš sad ? 
(za Jakupovića)

(za Jakupovića)
Evo drug ja cu ti reci za Amora dok se oporavljao na intezivnoj (C 3) igrom prilika sam ga upoznao.Taj momak je k'o curica majke mi i fakat moras biti debil pravi da krenes nozem njega.Hajd sto je malo deblji i nosi naocale,nego sam siguran da on nebi mrava zgazio...ja sam stekao ovakav dojam u kontaktu s njim drago mi je da se oporavlja uspjesno.la la laaaand je napisao/la:jos je veca tuga kako se digla hajka za napad na Amora Zajku, koji je samo prvi dan bio u teskoj zdravstvenoj situaciji...nakon cega je hvala Bogu, brzo se oporavio, ali i narednih 7 dana su sijevali naslovi "navijac Sarajeva u zivotnoj opasnosti". ne bih da omalovazam napad ni na jednog ni na drugog, ali malo je reci da nemaju isti medijski tretman, pogotovo sa vodecih portala
Sto se tice naseg momka nadam se da ce se oporaviti i da ce pocinioci biti uhapseni i da ce odgovarati...pa dokle vise u mp3 nek idu...
1921-2011
nemoj ziv bio viseEsii TM87 je napisao/la:Taj momak je k'o curica majke mi i fakat moras biti debil pravi da krenes nozem njega.Hajd sto je malo deblji i nosi naocale,nego sam siguran da on nebi mrava zgazio...

Tema je Zeljo a ne crna hronika...
Avlami sumnjam da odovic moze odigrati poziciju zadnjeg veznog jer dosad na treninzima i onim prijateljskim je vecinom igrao sa strane, dok kolobov igra vise poziciju zadnjeg (barem na treninzima je tako bilo mada nisam dugo bio), kao selimovic sto je igrao, a i slicne su konstitucije...
http://fkzeljeznicar.com/ Najbolji portal za najbolji klub!
"Mi imamo svoga Boga i na klupi sina njegovoga!!!"
"Mi imamo svoga Boga i na klupi sina njegovoga!!!"
Sta me odma napadas necu vise..nemoj ziv bio vise

To su cinjenice,svidjelo se to nekom ili ne.
1921-2011
kako je momak zna li se njegovo stanje??
ovo mora stati treba policija da uhvati te kriminalce (nisu to vise huligani) i da dobiju jedno 10 godina
jer dok se to ne uradi sve ce se nastaviti
ovo vrijedi i za slucaj onog malog navijaca sarajeva
sve to treba u zatvor
ako je to iskazivanje ljubavi prema klubu onda nek je tim debilima jasno da time samo stete klubu
ovo mora stati treba policija da uhvati te kriminalce (nisu to vise huligani) i da dobiju jedno 10 godina
jer dok se to ne uradi sve ce se nastaviti
ovo vrijedi i za slucaj onog malog navijaca sarajeva
sve to treba u zatvor
ako je to iskazivanje ljubavi prema klubu onda nek je tim debilima jasno da time samo stete klubu
Sejo TM sigurno si u pravu za pozicije Odovića i Kolobova, ali nisam znao koga da stavim, a cilj mi nije bio da glumim Amara, nego da počnemo razgovarati o utakmici, a ne o nefudbalskim stvarima. Moram malo. Blekića mi, Željo će biti šampion.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".