Da pokušam odgovoriti tebi, usput odgovarajući svima koji su mi ukazali čast i replicirali na moj post.Zeko87 je napisao/la: ↑11 avg 2025, 13:36Ako mogu da se nadovežem na ovaj post heavy-a sa kojim se u nekim dijelovima slažem, a u nekim ne.
Nije naše društvo zatucano zato što ne želimo tuđu pamet. Naprotiv, konkretno sarajevska mahala se stoljećima sklanja svakom bezveznjakoviću koji dođe sa strane sa tezom "on je van ove kasabe, sigurno zna bolje od nas", pa nas stoljećima tare ko stigne. Ljubi ruke svakom koga strane vlasti pošalju od Austrougara pa do danas, Osmanlije su kud i kamo imali neki topliji odnos, ali je i kod njih bio interes na prvom mjestu.
Da se vratim na stadion Koševo, tj.temu ta nepismena masa koju mnogi takvom smatraju u jednoj stvari odudaraju od našeg društva, ne žele da im se prodaju "mu*da pod bubrege". Sigurno da bi neki treneri bili boljih rezultata da im se dopustilo više vremena, ali činjenica da su svi došli nadmeni kao pauni sa tezom : saću ja ovim levatima pokazati kako se vodi ekipa.
Gubili su od svih manjih ekipa, ali od svoje nadmenosti niko nije odustajao, i kako je koji odlazio nikome karijera niša uzvodno, a da su bili pamet i neshvaćena u ovoj nepismenih sredini valjda bi to neko negdje prepoznao i ostvarili bisvoje zamisli.
Tako da ne bi ja toliko krivio narod, puno ne tu opravdanog bunta, a tribine su za mase povlastica da iznesu svoj neki kritički stav, koji najčešće nema veze sa sportom, ali se u ljudima nakuplja. Ne opravdavam takav pristup, ali razumijem.
Nabacah more teksta umjesto samo da kažem : ni tuđe go*vno ne miriše samo zato što je tuđe.
Ocigledno je došlo do nerazumijevanja u komunikaciji sto i jeste mana ovakvog vida korespondencije.
Ja niti u jednom momentu ne sporim da je Husref idealan za ovakvo Sarajevo. Sarajevo koje prima 10 golova od Atalante i Borusije bez obzira ko ga vodi i gdje je iskorak u Europi eksces, a ne pravilo. Naravno da u tom kontekstu Husref jeste Sarajevo! Ali, ja nisam Husref!! A ja jesam Sarajevo, sasvim sigurno više od Husrefa, a neću da budem Husref. Ja hoću da Sarajevo bude ta Atalanta, Borusija, Sparta... neću da lub bude Husref, Zekic, Uscuplic.. ili da se poistovjecuje sa bilo kim.
Svakako da je Husref samo najistureniji djelić i najvise na udaru, ali ja nisam ni pisao o tome, nego da su u ovakvoj državi husrefi proizvod tridesetogodisnjrih malverzacija, lopovluka, nepotizama... u takvom okruženju, Husref je idealan, iako je možda najpostenija osoba na svijetu.
Problem nastaje kad ja, ili neko drugi kaže da neće takvo okruženje gdje se pitaju husrefi, beusi, vice itd itd.
Mene trener sam po sebi ne interesuje. Da pokušam parafrazirati Luku Modrica kad je došao u Real: Na ulazu sam odmah znao da dolazim u najveci klub. I to nije bila floskula. Ja želim da Sarajevo bude takav klub da svi osjete strahopoštovanje kad prođu na semafor u Titovoj.
Sto se tice mahale, isto ti misliš kao i ja. Naravno da se mahala sklanjali svakoj bjelosvjetskoj šuši, ali ne da ne bi smetala, nego baš zbog toga. Kada dođe neko ko želi napraviti nešto od te mahale, ona se svjesno skloni izbjegavajući tako svoju odgovornost. I koliko god ti nju vukao naprijed, ona zatvara oči i prebacuje odgovornost na tebe za bilo kakav početni ili drugi neuspjeh. Zato je mahala blato na tvojim tockovima. Zato se I sklanja samo da bi smetala, ali nikakvu kdgovornost neće na sebe preuzeti koliko god recimo taj stranac imao dobre namjere i od mahale htio nešto napraviti.
Ona to neće sama od sebe. Zato se sklanja i uživa u tuđoj nesreći i neuspjehu.
Eto, valjda sam uspio objasniti. Uglavnom, nemam ja ništa protiv Husrefa nego protiv sistema/kluba koji ne zna i ne može bolje od Husrefa.