Anpa je napisao/la: ↑09 feb 2026, 14:18
Realno koje su to eventualne promjene koje bi se mogle izvrsiti a da djeluju sa ovim potkapacitiranim sastavom kojeg imamo? I Adzem je na kraju poceo vrtiti svakakve sastave u pokusaju da nadje pravu kombinaciju pa je sve djelovalo od loseg do groznog. Mozemo probati narednu utakmicu i 4-5-1 sa drugacijim veznim redom, ali mislim da se samo mozemo nadati da pocnu usvajati stvari koje im Slavisa govori na treningu.
Za početak ne nabijati toliko lopti an Krpića jer čovjeku treba 20 lopti da bi tri iskoristio. Svaka čast na doprinosu majstore ali si za penzije. Drugo, ne davati Odinaki da pokreće toliki broj akcija jer će ih 2/3 sje*ati. Nema on taj kapacitet. Za njega je da trči, brani i dodaje a ne da mnogo razmišlja. Radovac umjesto da se spusti i uzme loptu mi nešto izvodimo sa Odinakom, Seedorf-om i Osmanovićem koji, u najboljem slučaju, mogu biti zamjena u ozbiljnijem klubu.
Adžem je sam sebi napravio problem. Priliku kakvu je on imao vjerovatno neće imati nijedan trener više. Mogao je napraviti ekipu kakvu je htio a ne samo da je profulao sa igračima već nije kvalitetno izbalansirao ekipu. Kad je odstranio Radovca ostao je bez osmice u timu. Pokušao je on to sa Dan-om ali Dan jednostavno nema taj kapacitet. Gledam, u Zrinjskom igra upravo ono što treba. Nema nikakvih izleta naprijed bez potrebe ili da on nešto kreira. Zna se gdje mu je mjesto. Nama je taj isti Dan na kraju bio kreator igre nakon što se Šošić povrijedio. Milošević i Ismail su jednostavno došli prekasno. Uz to Ismail nema uopšte iskustva u seniorskom fudbalu. Dakle, Adžem je, na žalost, napravio previše pogrešnih stvari a možda najveća što je ostao bez osmice i kreativca u sredini terena. Iskreno, ono jučer je bilo lošije i od Adžemovog.
4-5-1? Obavezno. Ova ekipa je limitirana i ne može igrati ni 4-4-2 ni 3-4-3 ni 3-5-2. Jednostavno ne može. Najbolje i najednostavnije je ono što je Denis radio : 4-2-3-1 sa dvojicom kreativaca u sredini, mobilnom desetkom i rotirajućim krilima. Denisu je bio problem što nije imao kvalitetnu šesticu koja bi pomogla odbrani (Dan se jednostavno prekasno ustalio u ekipi) ali i vrlo upitne igrače nazad. 4-2-3-1 igra većina klubova u BiH i to nije uopšte slučajno. Jednostavno formacija koja se najviše koristi jer imaš dobru pokrivenost terena i dobar balans između odbrane i napada. 4-4-2 zahtjeva pravo dobre igrače u sredini i možda to mogne sa Pejićem i Prokopom ali sa Erickom i Radovcem ni u ludilu. Dok se ne krenu dovoditi ozbiljni igrači mi moramo biti vrlo pragmatični i bez eksperimenata. 7 bodova smo od Evrope ali isto tako 7 bodova smo sad i od zone ispadanja. Sve je moguće.
Ja bi lično do kraja sezone gurao 4-2-3-1 :
Muftić
Odinaka - Seedorf - (novi štoper ili Nastić) - Alić
Pejić - Prokop
Vini - Milošević - Cvetanoski
Jaganjac/Rakić
Svi ostali samo u slučaju potrebe, povreda ili kartona. Nikakav Krpić i Radovac. Nikakvi eksperimenti sa 4-4-2 i bunarenjam na špica. Šta god neko tvrdio ovo su sve profesionalni fudbaleri i mnogo od njih imaju i fine karijere i igrali su po jačim ligama od naše. Na štabu je da izvuće maksimum od njih dok ne dođu novi momci.